Jaky 27" 1440p Monitor
Moderátor: maXXmilian
- Sparhawk
- Nováček

-
Jaky 27" 1440p Monitor
Zdravim,
rad bych poprosil o radu, ktery monitor o velikosti 27" a rozlisenim 1440p by jste mi doporucili.
Primarni pouziti jsou hry, pote kancelarska cinost a filmy. (Zadne graficke prace)
Jediny dalsi pozadavek je, aby monitor mel Pivot, nebot jsem vysoky a je to opravdu pro me velice potrebna vec.
Co jsem se tak dival, tak jsem nasel napriklad Fujistu P27T-7 a Dell U2715H.
Klidne muzete poradit, ktery z techto dvou si vybrat, popripade navrhnout nejakou alternativu.
Dekuji
rad bych poprosil o radu, ktery monitor o velikosti 27" a rozlisenim 1440p by jste mi doporucili.
Primarni pouziti jsou hry, pote kancelarska cinost a filmy. (Zadne graficke prace)
Jediny dalsi pozadavek je, aby monitor mel Pivot, nebot jsem vysoky a je to opravdu pro me velice potrebna vec.
Co jsem se tak dival, tak jsem nasel napriklad Fujistu P27T-7 a Dell U2715H.
Klidne muzete poradit, ktery z techto dvou si vybrat, popripade navrhnout nejakou alternativu.
Dekuji
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaky 27" 1440p Monitor
vzal bych DELL
- brambora81
- Začátečník

-
- Sparhawk
- Nováček

-
Dekuji za rady.. a co takhle http://www.czc.cz/philips-brilliance-27 ... 97/produkt
Muzu ho mit jeste o cca dva tisice levnej, nez je ten dell...
- Ache
- Pokročilý

Tak to ber všemi deseti! To je úplně jiná liga než ten Dell. Obyčejný sRGB panel (Dell) vs. AdobeRGB panel! (samozřejmě s možností přepnutí i do sRGB barev).Sparhawk píše:Dekuji za rady.. a co takhle http://www.czc.cz/philips-brilliance-27 ... 97/produkt
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- kesi
- Začátečník

Poznal bych ve hrách rozdíl?
- Sparhawk
- Nováček

-
Diky za odpoved.. jedine ceho jsem se prave bal byl ten panel, nebot jestli jsem dobre vycetl, tak DELL ma IPS a ten Philips ma IPS-AHVA, coz nevim presne, jestli neni treba v necem horsi, treba napriklad odezva, pozorovaci ulhy apod..Ache píše:Tak to ber všemi deseti! To je úplně jiná liga než ten Dell. Obyčejný sRGB panel (Dell) vs. AdobeRGB panel! (samozřejmě s možností přepnutí i do sRGB barev).Sparhawk píše:Dekuji za rady.. a co takhle http://www.czc.cz/philips-brilliance-27 ... 97/produkt
- Ache
- Pokročilý

IPS je od LG, AHVA je varianta IPS matrice od AU Optronic. Ten panel podle testů má i snížený glow... je to úplně jiná liga - hlavně díky těm barvám. Odezva by měla být +- podobná.Sparhawk píše:Diky za odpoved.. jedine ceho jsem se prave bal byl ten panel, nebot jestli jsem dobre vycetl, tak DELL ma IPS a ten Philips ma IPS-AHVA, coz nevim presne, jestli neni treba v necem horsi, treba napriklad odezva, pozorovaci ulhy apod..
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Rozdíl poznáš všude... Jde prostě o kvalitu barev. Widegamut panel má schopnost vyšího orsahu barev a saturace aniž by docházelo ke slejvání odstínů.kesi píše:Poznal bych ve hrách rozdíl?
- brambora81
- Začátečník

-
ten philips na tom neni zrovna nejlepe ma celkem vyraznej ghousting
a pomala odezva
ja sem nad nim take premyslel 
http://www.digitalversus.com/lcd-monito ... /test.html
edit: mas pravdu moje chyba
edit: mas pravdu moje chyba
Naposledy upravil(a) brambora81 dne stř 19. srp 2015, 20:38, celkem upraveno 1 x.
- Sparhawk
- Nováček

-
ale to je jiny model, uplne s jinym panelem?brambora81 píše:ten philips na tom neni zrovna nejlepe ma celkem vyraznej ghoustinga pomala odezva
ja sem nad nim take premyslel
ten muj je http://www.czc.cz/philips-brilliance-27 ... 97/produkt
ten v testu je http://www.czc.cz/philips-brilliance-27 ... 88/produkt
Ache píše:IPS je od LG, AHVA je varianta IPS matrice od AU Optronic. Ten panel podle testů má i snížený glow... je to úplně jiná liga - hlavně díky těm barvám. Odezva by měla být +- podobná.Sparhawk píše:Diky za odpoved.. jedine ceho jsem se prave bal byl ten panel, nebot jestli jsem dobre vycetl, tak DELL ma IPS a ten Philips ma IPS-AHVA, coz nevim presne, jestli neni treba v necem horsi, treba napriklad odezva, pozorovaci ulhy apod..
Diky moc.. snad to bude vpohode, monitor jsem uspesne za 9300 objednal
Naposledy upravil(a) Sparhawk dne stř 19. srp 2015, 20:12, celkem upraveno 1 x.
- brambora81
- Začátečník

-
tak pak napis svoje zkusenosti at vim jestli do nej jit take 
- Sparhawk
- Nováček

-
Ache píše:Tak to ber všemi deseti! To je úplně jiná liga než ten Dell. Obyčejný sRGB panel (Dell) vs. AdobeRGB panel! (samozřejmě s možností přepnutí i do sRGB barev).Sparhawk píše:Dekuji za rady.. a co takhle http://www.czc.cz/philips-brilliance-27 ... 97/produkt
Tak po prvnim dnu pouzivani, musim konstatovat, ze monitor je naprosta peckabrambora81 píše:tak pak napis svoje zkusenosti at vim jestli do nej jit take
Zatim jsem zkousel tyto hry: Dota 2, Witcher 3, Warframe, BF 4/Hardline.
Nejakeho ghostingu, ci pomale odezvy jsem si nevsiml. Monitor je v defaultu nastaven na FAST odezvu.
A prvni dojmy z barev po vybaleni? Naprosta pecka.. Barevne spektrum toho panelu je neco neuveritelneho. Kdesi jsem cetl, ze Philips ma slaby jas.. tento monitor mi malem vypalil oci na bilem pozadi
- brambora81
- Začátečník

-
dekuji za reference
asi do nej take pujdu nakonec kdyz je tak dobrej
tak at slouzi dobre a dlouho 
- ÿthren
- Začátečník

-
zrovna jako ten philips http://www.czc.cz/philips-brilliance-27 ... 97/produkt není uplně hráčský monitor. Pokud neděláš grafiku, tak je ti na nic. Prostě AdobeRGB pokrytí na hry je naprd, jelikož jsou dělané na sRGB takže ti to barvy natáhne hodně do zelena (ano rozšíří barevné spektrum ale je to fakt k prdu, jelikož hry a filmy jsou dělané na sRGB, takže výsledkem jsou prostě ujeté barvy). takže bych vzal ten Dell, vyhazovat prachy se dají i efektivněji.
já mám dell 2713h který umí pokrýt adobeRGB a na hry a tak jej mám zásadně přepnutý na sRGB režim
já mám dell 2713h který umí pokrýt adobeRGB a na hry a tak jej mám zásadně přepnutý na sRGB režim
- brambora81
- Začátečník

-
ja mel za to ze hry sou delane v plne palete a adobe monitor ti jen zlepsi barevne spektrum
tohle slysim prvne ze hry sou delane jen sRGB ses si tim jistej? a filmky jsou delane rec709 
- Ache
- Pokročilý

sRGB a rec709 je ten samý barevný rozsah. Filmy na to dělaný jsou (aby to vypadalo jako "opravové". Ale u her je absolutní nesmysl se bavit o nějakém sRGB, když každá používá jiný postprocesing a paletu. Některý hry jsou nebarevné i na AdobeRGB a jiné zase přesycené i na sRGB.brambora81 píše:ja mel za to ze hry sou delane v plne palete a adobe monitor ti jen zlepsi barevne spektrumtohle slysim prvne ze hry sou delane jen sRGB ses si tim jistej? a filmky jsou delane rec709
Říkat, že na hry široký gamut je špatný je blbost... kdyby tenhle Philips dělali jako 24" už ho mam na stole...
Stejně se snad už gamut rozšíří i v levnějších "negrafických" monitorech s příchodem Quantum dots.
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=16&t=226139
Se sRGB na věčné časy a nikdy jinak snad nebudeme.
- ÿthren
- Začátečník

-
no hry samozřejmě nejsou dělané na sRGB přímo, ale snaží se je dělat hlavně aby vypadali dobře na většině monitorů, což potažmo je sRGB (ikdyž většina monitrů nedsahuje ani toho). Když jsem viděl nebarevné nebo přesycené hry tak to bylo spíš špatným monitorem popravdě. Ale nejde u toho až o sytost, spíš o ujeté barvy. Ale někomu se to může líbit třeba.
když už má člověk AdobeRGB monitor tak si to musí správně nastavit i ve windows (i tak to zobrazování plochy a tak ignoruje) aby mu třeba prohlížeč a podobně zobrazoval barvy dobře, nevím jak na to reagují video přehrávače popravdě.
jako prostě obsah na adobeRGB prostě moc není, a ani v brzké době nebude (bylo by to krásné, ale prostě není). Snad se to začne lepšit (což na ustálení bude ještě dobrých několik let) až příjdou ony levné AdobeRGB monitory ale do té doby je to pro normálního člověka mrhání penězi, neříkám že je to špatné ale prostě hodně málo využitelné za ty prachy navíc, jelikož by to chtělo aspoň lehkou znalost barevných profilů aby to mu všechno nezobrazovalo blbě. Do te doby se prostě musme smířit s sRGB
když už má člověk AdobeRGB monitor tak si to musí správně nastavit i ve windows (i tak to zobrazování plochy a tak ignoruje) aby mu třeba prohlížeč a podobně zobrazoval barvy dobře, nevím jak na to reagují video přehrávače popravdě.
jako prostě obsah na adobeRGB prostě moc není, a ani v brzké době nebude (bylo by to krásné, ale prostě není). Snad se to začne lepšit (což na ustálení bude ještě dobrých několik let) až příjdou ony levné AdobeRGB monitory ale do té doby je to pro normálního člověka mrhání penězi, neříkám že je to špatné ale prostě hodně málo využitelné za ty prachy navíc, jelikož by to chtělo aspoň lehkou znalost barevných profilů aby to mu všechno nezobrazovalo blbě. Do te doby se prostě musme smířit s sRGB
- Ache
- Pokročilý

Levné AdobeRGB? Ty nepřijdou. Protože Quantum Dots má ambice atakovat rovnou rec.2020 (se kterým se počítá pro UHD) a to má být výrobně levnější, než kombinovaný LED podsvícení.ÿthren píše:jako prostě obsah na adobeRGB prostě moc není, a ani v brzké době nebude (bylo by to krásné, ale prostě není). Snad se to začne lepšit (což na ustálení bude ještě dobrých několik let) až příjdou ony levné AdobeRGB monitory...
A ano, průser víceméně všech dnešních "bílých" LED (modrá+žlutý filtr) podsvícených diplejů je, že sotva pokrývají to sRGB... naopak ty barevné LED (GB-r) AdobeRGB spíš překrývají (hlavně v červené). Kdyby ten **** Dell U2413 nebyl s odezvou takovej *** tak jej mam dodnes. To byly parádní barvy. Ale tahle generace dellů (U2413h, U2713h, U3014h) má nejzkriplenější odezvu jakou sem snad ještě neviděl... https://www.youtube.com/watch?v=Yk2cWMkPlG4 bez možnosti vypnout OD.
Tenhle philips o kterým je řeš je paráda, odezvu má volitelnou včetně stupně OD OFF. Škoda že něco takovýho není na trhu ve 24" variantě.
- ÿthren
- Začátečník

-
jj není to uplný ideál, odezva celkem dobrá ale ty přestřely nejsou zrovna dobrý. Na občasné hraní je to celkem snesitelné