W10(upgraded) čistý reinstall
Moderátor: Loki5567
- VashCZ
- Začátečník
W10(upgraded) čistý reinstall
Zdravíčko lidi.
Známý má nový notebook s W8, nedotykový... chystám se upgradnout mu ho na W10, ale ze zkušenosti, kdy při vyupgradovaném W10 použiji upgrade kit mě v podstatě celý starý systém zůstane jako záloha v sys.old složce(nebo tak nějak, zkrátka zachovají se soubory). NB potřebuje reinstall každým pádem, páč je tam nastrkáno spoustu bloatware/adware, či jak se ty sračky v novém NB jmenujou.
Otázka tedy je, pokud použiji W10 upgrade kit(tedy reinstall kit), přenesou se automaticky některé informace ze starého(upgradlého) W10 na nový, čistý W10? Pokud ano, budou sloužit čistě jako záloha? Nezaplevelí se z těch starých složek automaticky profilem a dalšími Microsoft-pro nastavením?
Slyšel jsem, že v biosu zůstane key na W10 automaticky uložený, tedy:
Pokud použiji GParted, vymažu to celý ať se jede na čisto, nainstaluju pak windows pomocí https://www.microsoft.com/cs-cz/softwar ... /windows10 ? Pokud ano, asi je to nejlepší způsob, že?
Předem díky za alespoň částečné odpovědi,
VashCZ
Známý má nový notebook s W8, nedotykový... chystám se upgradnout mu ho na W10, ale ze zkušenosti, kdy při vyupgradovaném W10 použiji upgrade kit mě v podstatě celý starý systém zůstane jako záloha v sys.old složce(nebo tak nějak, zkrátka zachovají se soubory). NB potřebuje reinstall každým pádem, páč je tam nastrkáno spoustu bloatware/adware, či jak se ty sračky v novém NB jmenujou.
Otázka tedy je, pokud použiji W10 upgrade kit(tedy reinstall kit), přenesou se automaticky některé informace ze starého(upgradlého) W10 na nový, čistý W10? Pokud ano, budou sloužit čistě jako záloha? Nezaplevelí se z těch starých složek automaticky profilem a dalšími Microsoft-pro nastavením?
Slyšel jsem, že v biosu zůstane key na W10 automaticky uložený, tedy:
Pokud použiji GParted, vymažu to celý ať se jede na čisto, nainstaluju pak windows pomocí https://www.microsoft.com/cs-cz/softwar ... /windows10 ? Pokud ano, asi je to nejlepší způsob, že?
Předem díky za alespoň částečné odpovědi,
VashCZ
GB GTX 760 rev.1; i5 3570K; Gelid Tranquillo rev.2; Gigabyte deska; Crucial Sport 2x8GB; Crucial M4 120GB; Seagate Barracuda 2TB; BeQuiet! Straight Power 600W; Fractal design F4; Dell 1920x1200
- Krteq
- Čestný člen
-
Re: W10(upgraded) čistý reinstall
Tohle jde samozřejmě odebrat pomocí nástroje pro čištění disku (Příjdeš ale o možnost downgradu na předchozí OS)VashCZ píše:chystám se upgradnout mu ho na W10, ale ze zkušenosti, kdy při vyupgradovaném W10 použiji upgrade kit mě v podstatě celý starý systém zůstane jako záloha v sys.old složce(nebo tak nějak, zkrátka zachovají se soubory).
Informace ze SLIC se berou jen při aktivaci při upgradu. Licence se bere jako OEM, tzn. že při zformátování disku a nové instalaci Win 10 o licenci příjdeš.
- VashCZ
- Začátečník
A opravdu to bude JEN záloha? Po upgradu u sestřina NB jí to nabídlo její bývalí profil, to znamená, že to z toho bere informace. Já právě nevím, aby to z hoho nebralo i něco víc, jinak bych to udělal tímto + pak defragmentace disku.Krteq píše:Tohle jde samozřejmě odebrat pomocí nástroje pro čištění disku (Příjdeš ale o možnost downgradu na předchozí OS)
Já si toho nevšiml, ale... to sys.old je starý W8? Já myslel že to je vyupgradovaný W10, který se pak pomocí https://www.microsoft.com/cs-cz/softwar ... /windows10 v podstatě přeinstaluje.
Nevím co přesně je SLIC, ale... takže BIOS uchovává W8 klíč i W10 a při defragmentaci disku oba vymaže, nebo... ???
Naposledy upravil(a) VashCZ dne čtv 27. srp 2015, 14:46, celkem upraveno 1 x.
GB GTX 760 rev.1; i5 3570K; Gelid Tranquillo rev.2; Gigabyte deska; Crucial Sport 2x8GB; Crucial M4 120GB; Seagate Barracuda 2TB; BeQuiet! Straight Power 600W; Fractal design F4; Dell 1920x1200
- Krteq
- Čestný člen
-
Všechny informace z profilu včetně klíčů registru se přenesou do Win 10, není potřeba uchovávat tyhle informace pokud se neplánuješ vracet.
Windows.old je instalace předchozího OS. Pokud ho skrze nástroj čištění disku odstraníš logicky příjdeš o možnost se k němu vrátit.
Windows.old je instalace předchozího OS. Pokud ho skrze nástroj čištění disku odstraníš logicky příjdeš o možnost se k němu vrátit.
Naposledy upravil(a) Krteq dne čtv 27. srp 2015, 14:51, celkem upraveno 2 x.
- VashCZ
- Začátečník
To znamená, že rada je použít jen upgrade + https://www.microsoft.com/cs-cz/softwar ... /windows10 + defragmentace a systém pojede stejně rychle jako úplně nový?
Proč když odstraním win.old o něj přijdu... klíč je přeci v biosu, nebo ne? A jak se teoreticky vrátím zpátky na osmičky? Zase nějakým toolem?
Proč když odstraním win.old o něj přijdu... klíč je přeci v biosu, nebo ne? A jak se teoreticky vrátím zpátky na osmičky? Zase nějakým toolem?
- Krteq
- Čestný člen
-
My si asi nerozumíme.
Software Licensing Description Table (SLIC) je rozšíření BIOSu kde jsou uchovávány informace o licenci. Jsou tam však uvedeny i identifikátory systémové partitiony, kde je OS nainstalován. Zformátováním oddílu/disku ten identifikátor změníš -> ztácíš licenci
Tím, že v upgradovaném OS na Win 10 odstraníš soubory z předchozí instalace OS, o licenci nepříjdeš.
Software Licensing Description Table (SLIC) je rozšíření BIOSu kde jsou uchovávány informace o licenci. Jsou tam však uvedeny i identifikátory systémové partitiony, kde je OS nainstalován. Zformátováním oddílu/disku ten identifikátor změníš -> ztácíš licenci
Tím, že v upgradovaném OS na Win 10 odstraníš soubory z předchozí instalace OS, o licenci nepříjdeš.
- VashCZ
- Začátečník
To znamená, že defragmentací disku bych měl po licenci Windosů za teoretický 2000kč W8 + teoretický W10 2000kč šlus fuč pryč? Já jsem si myslel, že OEM je vázaný jen na desku... ale takovýhle svinsky posraně zasraný svinstvo jsem nečekal.
Pořád mi nebylo zodpovězeno na otázku, jak nejlépe udělat čistý upgrade na W10 z W8 OEM. Za to bych byl moc rád, prosím
Pořád mi nebylo zodpovězeno na otázku, jak nejlépe udělat čistý upgrade na W10 z W8 OEM. Za to bych byl moc rád, prosím
- chrochtadlo
- Začátečník
Ne, zformatovanim disku vazne o licenci neprijde. Ta zustane normalne v biosu.Krteq píše:Zformátováním oddílu/disku ten identifikátor změníš -> ztácíš licenci
Sam to mam otestovane a navic je to vseobecne znama vec.
- VashCZ
- Začátečník
Může prosím ještě někdo jiný napsat svoji zkušenost s tím formátováním disku? A čistým instalem upgradovaných W10? Jaký je nejlepší způsob?
- chrochtadlo
- Začátečník
Cista instalace (mimojine) znamena ze PC "nabootujes" z instalacniho media a instalujes na prazdny disk, pripadne naformatujes stavajici. Tu moznost mame dovolenou od Microsoftu a sam jsem to vyzkousel a funguje to. Pochybuju ze to nekdo zkousel a nepodarilo se.VashCZ píše:Může prosím ještě někdo jiný napsat svoji zkušenost s tím formátováním disku? A čistým instalem upgradovaných W10? Jaký je nejlepší způsob?
Format disku neodstrani ani nezmeni informace o hardware ulozene v biosu, tzn. ze to nema vliv na aktivaci windows. Samozrejme to PC prvne musi projit standardnim upgradem aby se ty informace do biosu ulozily.
- chrochtadlo
- Začátečník
z navodu na cistou instalaci windows 10 na zive.cz:
http://www.zive.cz/clanky/jak-nainstalo ... ticleStart
Je to zároveň příležitost k tomu některé zbytečné oddíly zrušit. Například „recovery“ oddíl pro obnovu na původní systém Windows 7/8 už vám bude v podstatě k ničemu, můžete jej v tomto kroku zrušit a ušetřené místo přičíst k jinému oddílu. Já v tomto případě udělal kompletní pořádek a zrušil všechny dosavadní oddíly. Tím jsem přišel o veškerá stávající data na disku, ale budu mít maximum prostoru.
Zruseni vsech oddilu na disku v podstate znamena format disku, protoze prijdes o vsechny data.
Ja to delal taky tak, abych si byl jistej ze mi na disku nezustanou nejaky stary nepotrebny zbytky.
A od toho (mimojine) cista instalace prece je :p.
http://www.zive.cz/clanky/jak-nainstalo ... ticleStart
Je to zároveň příležitost k tomu některé zbytečné oddíly zrušit. Například „recovery“ oddíl pro obnovu na původní systém Windows 7/8 už vám bude v podstatě k ničemu, můžete jej v tomto kroku zrušit a ušetřené místo přičíst k jinému oddílu. Já v tomto případě udělal kompletní pořádek a zrušil všechny dosavadní oddíly. Tím jsem přišel o veškerá stávající data na disku, ale budu mít maximum prostoru.
Zruseni vsech oddilu na disku v podstate znamena format disku, protoze prijdes o vsechny data.
Ja to delal taky tak, abych si byl jistej ze mi na disku nezustanou nejaky stary nepotrebny zbytky.
A od toho (mimojine) cista instalace prece je :p.