AMD vs Intel do 6k

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
xPIXELx
Začátečník
Začátečník

AMD vs Intel do 6k

Příspěvek od xPIXELx »

Ahoj.
Potřeboval bych pomoct. Tvořím v programech jako Adobe AfterEffect CS6, Sony Vegas, chci vyzkoušet 3DS Max apod. Hraji ale také hry (pořizuji GTX 960) Chci se Vás zeptat jaký CPU by jste mi poradili do cenové relace cca 5-6k. Není to žádný olymp, ale i tak bych rád CPU co 1) nebude brzdit grafiku 2) bude s ním rychlý render v uvedených programech.

Rozhoduji s ezda AMD nebo Intel a rozhouji jaký typ. Poradí někdo?
I love PCtuning
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: AMD vs Intel do 6k

Příspěvek od DOC_ZENITH »

V téhle ceně máš nejlepší hledat bazarovýho Intela, starou I7 (cokoliv do socketu 1155 nebo novější) měla by jít do té ceny sehnat. Případně novější I5. Na novou z krámu to nestačí, leda zamčenou bez takování Haswella a to se nevyplácí. AMD nemá nic, jejich nej CPU je 4 modulovej FX co tě sice bude stát méně, ale po overclocku žere jak tank, v hrách je stejně jalovej a většina onoho softu je bohužel intel optimized, Vegas například. Žádné hvězda to nebude jeho výhodnost cca odpovídá ceně.
xPIXELx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xPIXELx »

Takže AMD nic nenabídne ok? Nejlepší by bylo s HyperTh. kvůli renderu.
I love PCtuning
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

fx-8xxx + 970GTX > i7/i5-xxxx + gtx 960 ve fullhd
i7-12700K, 2x16GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
xPIXELx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xPIXELx »

Hry jso ujedna věc. Tam stačí aby CPU tu grafik unebrzdil a hra pošlape. Jde mi ale i o ten render.
I love PCtuning
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Záleží na tom co se hraje, je jich spousta kde přetočený FX bude OK, ale taky spousta kde propadne, což je většinaMMO, RTS, moba her a i spousta dalších.

Render to samé. Hrubej výkon FX v renderu (opět se bavim po přetaktování, na základu je to krom drahej modlů dost hrůza) je po přetaktování obouch řešení zhruba na úrovni moderní I5tky, když beru v ohledu starší intely tak tam mezi I5 a I7. Problém ale opět je že mu sedne jen určitej software, jakmile narazíš na něco optimalizovanýho pro Intel bude to stát za prd (třeba zmiňovanej Sony Vegas na FX fakt nic moc). Navíc, h265 aktivně používá AVX, a v tom je vše starší jak Haswell dost jalové, koukni na tento Havliho test:

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=42&t=229511

Jako dnes kupovat něco co neni aspoň Haswell (ana neumí AVX/FMA v 1 průchodu) mi přijde do budoucna dost nerozumné, kor za plnou cenu. Případně ještě, pokud by se ti nechtělo taktovat tak by tu byl solidní tak ňekterej z těch zamčenejch Haswell Xeonů co má HT a defakto je někde mezi I5 a I7.
xPIXELx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xPIXELx »

Mám možnost sehnat tohohle Xeona
http://www.czc.cz/intel-xeon-x5675-bez- ... oC5efw_wcB
a tuhle desku https://www.alza.cz/gigabyte-x58a-ud3r-d150636.htm
+ 20GB RAM za 7k. Co vy na to? výkon?
I love PCtuning
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

7K je fér cena, sám jsem podobnou věc nedávno koupil, jen jiná deska....
Bohužel ještě nebyl čas na testy, k tomu se dostanu tak za týden, to už ale asi bude pozdě, za ty peníze to zmizí rychle si myslím.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jo je to OK. Tohle je since ještě mnohem starší věc než jsem ti doporučoval, ale 32nm LGA1366 šestijádra jsou solidní, jdou dobře točit a maj stále pěknej výkon, problém je s deskama, dnes už jsou 7 let starý a ty co furt fungujou se těžko sháněj. Nicméně tohle je dobrej board, je to fajn nabídka.
xPIXELx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xPIXELx »

Rád bych přirovnal ten výkon k nějakémudnešnímu CPU pro představu. Testy z te doby už nebudou moc objektivní.
I love PCtuning
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

V singlethreadu bude ten xeon o takových 25% pomalejší než Sandybridge při stejném taktu, v multithreadu si povede o 50% lépe (bude záležet samozřejmě na konkrétní aplikaci)

Kus co tu mám já byl provozovaný na 3,9 Ghz léta, já jsem si s tím ještě nehrál, ale 4Ghz by s tím neměl být problém, to už jsi pak na úrovni trochu vyšší, než jsou dnešní haswell i7 v defaultu.
xPIXELx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xPIXELx »

Ok díky. Ještě popřemýšlím tyjo. Já bych nejraději něco s HT ale to je v téhle ceně problém.
I love PCtuning
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Těch 6-jader s HT bude na dané činnosti asi nejlepší, v dané ceně nic lepšího neseženeš.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

JJ, to Adobe a Sony prostě jedou na Nehalemu dobře a těch 6 jader se tam podepíše. IPC se dá říci 15% na Sandy, 5% na ivy, 10% haswell 10% Skylake. Tyhle CPU se slušnym vzduchem dávaj průměr 4,2Ghz tzn ve většěina multithread operací to stále dá dnešní 4jádrové I7. V single thread a hrách už ne, ale zase to nebude propadák, což by třeba AMD FX byl, stále se to bude držet docela dobře.
xPIXELx píše:Ok díky. Ještě popřemýšlím tyjo. Já bych nejraději něco s HT ale to je v téhle ceně problém.
Ten starej 6 jádrovej Xeon taky má HT, v systému se hlásí jako 12 threadů.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“