TEST BenQ XR3501

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

TEST BenQ XR3501

Příspěvek od Stratos »

Takže mi zrovna volali s BenQ, v pondělí ke mně vyráží tento monitorový krasavec
Emotikona smile

BenQ XR3501
http://www.benq.com/product/monitor/xr3501/

V kostce:
- 35"
- 2560x1080
- prohnutý panel
- 144Hz
- Adaptive sync/Free sync.
- odezva 4ms
- technologie panelu VA. (lepší barvy a úhly)

Monitor otestuji na sestavě HAL3000 Niké s grafickou kartou Sapphire R9 380 4GB Nitro. Bude to zcela uživatelská recenze, takže nečekejte nějaké měření optickou sondou a tunu grafů
Emotikona smile

Tímto děkuji společnosti BenQ a společnosti HAL3000 za poskytnutí jejich produktů na otestování.

Vice informaci budu davat sem a prubezne i sem:
https://www.facebook.com/HWrecenze
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: TEST BenQ XR3501

Příspěvek od Stratos »

Monitor akorat dorazil, na to ze to je 35" je krabice celkem mala, to prohnutej DELL 34" co jsem uz na test mel drive mel krabici teda daleko vetsi :)
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

akorát zacinam zjistovat ze nakonec asi Adaptive Sync neumi jak se vsude tvrdilo než oficialne vysel, coz by mi prislo celkem nic moc vzhledem k cene 30tis s DPH.. no poslal sem dotaz primo na BENQ jak to teda je..
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já si myslim že se původně říkalo že jej mít nemá. Nebo se BenQ bál aby to nedopadlo jak u toho Asusu nebo co to bylo, což je up to 144hz obrazovka ale v adaptive sync modu má max 90... Nejdůležitější je stejně ten refresh a barvy a jak se jim na tom VA podařilo bojovat s odezvou.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Kdyby někoho zajímala objektivní recenze, tak na prad.de je:
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... r3501.html :!:

V kostce:

+ Pro někoho velká úhlopříčka
+ barevný gamut přesahující sRGB

- Mizerná kvalita podsvícení - obvyklý neduh zahnutých šmějdů, zahnutý má být OLED a né LCD
- Na poměry VA nízký kontrast (1:1700)
- Opravdu tragická odezva (v color to color 2x vyšší než u běžných IPS panelů)
(například 34" LG IPSko: http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil9.html)

Můj názor: Může mi někdo vysvětlit, proč továrny na VA panely už nevyhodil někdo do vzduchu? :|
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Protože maj hezčí obraz.... resp když se to zkombinuje s dobrym podsvitem že.... ne W-LED. A maj nej obraz na video tzn do TV. Mít v TV IPS je opruz, ten kontrast tam prostě neni, kdežto VA TV s dobrym podsvitem jsou krásný a když se přidá QD tak krom odezvy se konečně začínej blížit plazmě. A ona odezva u filmů žádná trága neni. Třeba nejlepší zobrazovadlo dnes jsou ty nový SUHD Samsungy s QD a full LED podsvitem a to jsou VA panely, ne IPS. Naopak když někdo chytí v TV IPS tak brečí.

Jako super gaming monitory co se nesměj nikde máznout neobstojej, ale já je mam radši, jejich obraz se mi prostě líbí více než IPS. Ale tim opět myslim kvalitní VA panely, ne C-PVA a jeho deriváty, ne sRGB 8-bit W-led šmejdy a pod. Mam na stole už od roku 2008 tu 32" Sonku, je to PVA, 10-bit, krásnej gamut, sice tehdy stála 25 klacků, dnes stejná úhlopříčka a rozlišení stojí 6, ale ta kvalita že....

Má i overdrive dobrej žádné overshoty, a funguje, kdyby tam nebyl tak je VA mazanice. Inputlag nulovej (na VGA, na HDMI drobátko je proto jedu VGA), stejně to ale neni dokonalé, ano když třeba na diitu scrolluju dolu jsou vidět na bílé drobátko duchy od oběktů co tam byly předtim. To samé když hraju UT, tak třeba světlej bod na temnym pozadí se drobátko tahne, ano je to tak, ale obecně je ta odezva OK, žádnej slimák to neni. Každej má ale samo sebou jiné požadavky. Já mam ale prostě VA rád, ten kontrast se nedá nahradit. I když zde nevim jak se jim to povedlo dokurvit tak že maj jen 1700:1, obvykle maj dobré VA panely statickej 3000:1 či více. Evidentně to bude jeden z těch kekel panelů jen je to velký a zakřivený tak se to prodává draho. A nebo to bude mít SW brigntenss, ala statickej podsvit a brigntess se ovládá jen SW cestou tzn klesá kontrast, to je ale většinou story Korejskej šmejdů co si chtěl říkat PWM free, nevim jestli by si to BenQ dovolil.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Je tenhle monitor snad televize? :) Proti použití pomalého VA na filmy nic nemám, ale jako PC monitor na hry? Useless. :!:
2x pomalejší odezva (v barvách! ne GTG, nebo BWB) než u IPS je prostě trágo.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
zhor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zhor »

Ache píše:Můj názor: Může mi někdo vysvětlit, proč továrny na VA panely už nevyhodil někdo do vzduchu?
To je jednoduchy, barvy maj (dnes) stejny jak IPS, kontrast lepsi a obcas trochu horsi odezva neni nic tragickyho a vetsina lidi si toho ani nevsimne, takze v globalu ty VA nejsou zas tak spatny, sam bych hlavne kvuli kontrastu a prosvitani nic jinyho nekoupil...
PC1: CPU=i7-11700F+NH-U12A | MB=Asus TUF B560M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x16G 3600 | GPU=Asus RTX4070 Dual | SSD=Samsung 990Pro 1T+870EVO 2T | SSHD: Seagate FireCuda 2T | PS=Corsair TX750M | Case=FD FocusG Mini | Mon= MAG272-165Hz | OS=W10Pro |
PC2: CPU=i7-6700K+NH-U9B | MB=Asus Z170M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x8G 3200 | GPU=RTX2060S | SSD=Samsung 970Evo 1T+870Evo 250G | HDD=Seagate 1T | PS=Seasonic SSR-550RM | OS=W11Pro |
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Největší trága je prostě tohle:

http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil5.html

Sorry ale já když se kouknu na svůj VA tak z příma je prostě černej, skoro jak CRT. Když se jde z úlo je tam onen známej gamma shift a pak už jde trochu do šeda, ale rovně je černo. Ne šedo + tyhle šílené nedostatky podsvitu, tohle by mě asi drásalo a viděl bych to jako downgrade.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

zhor píše:takze v globalu ty VA nejsou zas tak spatny, sam bych hlavne kvuli kontrastu a prosvitani nic jinyho nekoupil...
Tak se podívej na tu recenzi, a hlavně na to prosvítání na černé ploše! :) Moje levné IPS BenQ GW2320 naopak nemá jediný průsvit!
Barvy - to je spíš dáno podsvícením, než typem panelu. Rozdíl mezi TN, IPS a VA je hlavně v jejich podání při změně úhlu pohledu (v tomhle se IPSku zdaleka nevyrovná ani staré docentem zmíněné S-PVA).
Trochu horší odezva - myslíš 2x tu pomalejší udezvu? - 20ms v CtC? = nestíhá ani 60Hz. :)

Prostě bída. VA má jen jedu jedinou výhodu - kontrast (při 90° pohledu - při změně pak rychle klesá), a tuhle výhodu zrovna tohle BenQ někde ztrácí.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

V tomhle máš pravdu, alespoň papírově ten EZ2450L vypadá jako kráska, pro mě malej ale byl by to ideál pro tunu lidí.

Ache - Tvé argumenty beru, nicméně na svou obrazovku nedam dopustit a zatim jsem neviděl IPS co by se na ní dotahnul v tom nejdůležitějšim ohledu, ala čučim na to H24. Vlastně, nejlepší LCD obraz co jsek kdy viděl bylo CCA 2009 profi MVA od Fujitsu (bílé pro doktory), nepamatuju si přesnej název byla to tehdy klasika 24" 1920x1200. Pokud máš vše srovnatelné ale jeden má kontrast 1000:1 a druhej 4000:1 tak je vymalováno. Odezvu oceníš jen někdy a ne všechny PVA jsou taková trága. Mnohem důležitější při hraní je stále input lag. I ty němci v té recnezi píšou že subjektivně při hraní to bylo dobré co se té odezvy týče. Prostě 144hz bez inputlagu bude dobrej.

Asi to nejhorší co tě může potkat je display se špatnym overdrive co trpí overshoty. Ty 30" IPS delly jsou tim prosnulé. Papírově králové v praxi useless. Když se kolem točily ty různé korejské 27" IPSka co šly taktovat, tak ty neměli procesní elektroniku, tzn neměly vůbec overdrive tzn odezvu dost línou, ale stále se na nich hrálo 100x lépe jak na 60hz monitorech s perfekt odezvou.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše:V tomhle máš pravdu, alespoň papírově ten EZ2450L vypadá jako kráska, pro mě malej ale byl by to ideál pro tunu lidí.
Sem mu to radši hodil jen do SZ, abych to tím tady nezasíral, ale fakt mě tím BenQ vytočilo, že tenhle šlágr asi nakonec nebude... protože by byl asi zbytečně dobrej :) :| :( (dobrej pro lidi, co chtějí sytější barvy, a nechtějí obr monitory 27"+)

Jo, jako ten názor na vyhození továren sem asi přehnal. Asi to je reakce na to jak mě kvůli EZ2450L benQ naštvalo, a místo toho produkuje takový **** jako třeba tenhle 35" vohnutý předražený krám. :-D (který ale prostě podle recenze je fakt tragédie - 144Hz, ale odezva to nadává - podívej se na ten 144Hz IPS 27" Acer, to je trochu jiná liga v odezvě)

Tak Dell je svými overshoty proslaven, u téhle značky je spíš zázrak najít displej s dobře nastaveným OD. :-D Ten bych jako příklad nebral moc v úvahu. Delly dokonce nemají v menu možnost úpravy gamma křivky (což umí i to zmíněné ultra cheap BenQ v pěti stupních!)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hele pokud by mělo wide-gamut, dobrej overdrive, bez inputlagu a dobrej podsvit tak já bych s IPS taky velkej problém jako monitor neměl, ale 24" je pro mě málo, já chci minimálně 30" 1600P nebo 40" 4K. Jakmile máš jednou velké obrazovky do malejch už prostě nepůjdeš. Naopak chci pokud možno ještě větší, kor když půjde o 4K.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

vcera jsem si hral s tim monitorem pod 2x980Ti v SLI a muzu Vam rici ze ten monitor ma sve kouzlo hlavne v tom zahnuti ktere je opravdu hodne patrny. Mel jsem tu uz naky prihnuty panely ale zadny nebyl tak prohnuty jako tento, uroven prohnuti je vice mene 2x sobna + 144fps je taky prijemny

Negaitivy zatim vidim v tom podsviceni na dolni hrane uprostred cca 50% plochy + to same na hornim okraji torksu posunute do leva. Da se to vykompenzovat z primeho pohledu tim ze si upravite naklon monitoru ale i tak bych za 30tis cekal vic v tomto ohedu.

CO se tyce odezvy zkouseli sme
GTA 5
posledni CoD
posledniho Assasina
Crysis 3

a nepozoroval sem nejake duchy.. jeste se na to zamerim podrobneji..
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Stratos píše:a nepozoroval sem nejake duchy.. jeste se na to zamerim podrobneji..
Tak, ty si je nepozoroval ani prve na tom jasně ghostujícím (do inverze) 32" VAčku :) Subjektivní hodnocení odezvy je strašně moc závislé na citlivosti očí pozorovatele. :wink: Přes mě by v tomhle ohledu zase prošlo jen minimum monitorů :-D (sám se zvědavej na ten DELL UP2516D... když BenQ EZ2450L se už asi nedočkám nikdy)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pokud ti stačí 22-24", proč jsi vlastně nezůstal u CRT? Občas se na Aukru tam či tam ňákej ten pěknej high end Trinitron oběví. A nebo takovej Sony GDM-FW900 24" 16:10 hmm.... Já kdybych měl rád malé monitory, garanci 0 inputlagu a byl strašně náchylnej na odezvu, tak furt mam CRT jako primary.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše:Pokud ti stačí 22-24", proč jsi vlastně nezůstal u CRT?
:-D
Ale jo... přechod na první LCD (ze 17" CRT na 17" LCD) bylo jak příjemný překvapení (ostrost obrazu a 100% plochý obraz), tak zklamání (pozorovací úhly a odezva). Ale v dnešní době? Odezva třeba toho "low-endu" BenQ GW2320 co mam mě vyhovuje, to je paráda... mít tohle GB-r LED, QD (prostě widegamut), tak je to ideál. Odezva je parádní, lag nulovej, žádný průsvity a nízký glow... jen ty barvy...

Na těch LCD monitorech je průser, že se vývoj skoro zastavil, a jen nám cpou větší a větší úhlopříčky (a zahnutý nesmysly). Kupodivu i blbý mobily jsou mnohem dál. Sony jede na už dávno na Quantum Dots (Triluminos displeje v Zetkách), a OLED už byl i ve starých nokiich jako N8.. u Samsungu už je to nadstandard. Ale Monitory k PC jsou pořád jen sRGB LCD, a jak dlouho jsme vůbec museli čekat na to aby se víc rozšířily IPSka. :( Quantum dots bude možná za pár let a OLEDu se opravdu nedožije nikdo z nás. :(
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

QD už se stává normou u high-end TV, protože jinak by neměly potřebnej gamut k dosažení UHD standardu.
Jen ty monitory no. A kéž by se vývoj zastavil, on šel spíš nazpět, v průměru byly IPS v roce 2008/9/10/11 lepší než ty dnešní. Díky CCFL místo W-LED měly lepší barvy a i samotnej panel byl pořádnej, nebyla to žádné odvozenina z E-IPS. Jediné co tehdy stálo za prd a dodnes stojí josu ty 4:3 1600x1200 LCD protože ten panel tam v tom pamatuje AMD K8 a dodnes se nemzěnil a tomu odpovídá tfuj kontrast a ohavnej IPS glow.

Co ale nejvíce šlo dolu byly VA. Staré VA panely byly vrchol obrazové kvality. MVA panely byly best, Eiza byly většinou VA based, protože na tom IPS ne-kontrastu žádnej grafik moc dělat nechtěl. Nebo ta sonka co mi stojí na stole, nádhernej VA. Samsung 305T+ nádhernej 30" VA i s wide-gamutem. Pak přišlo C-PVA a ano stojej 3x méně ale je to humus. V TV zůstaly OK VA panely, problém je že ty byly OK s CCFL podsvícenim, s W-LED jsou nic moc.

Vsadim se že co se týče kvality obrazu a odezvy (i přes 144hz) by tenhle BenQ o kterym je tenhle thread prohrál s mou Sonkou . V rovnoměrnosti podsvitu a kontrastu by prohrál na celé čáře. Ba co víc, prohrál by i s jinym BenQ co mam doma jako backup, je to klasika S-PVA 2008 řada 1920x1200 24"... po kalibraci nádhernej monitor a bez lagu. Ale je to S-PVA, ala 24ka co tehdy stála 15 klacků. Žádnej low-end.

Tenhle BenQ je low-end panel. Ano je to velký a ano je to curved a ano umí to 144hz, což je super, ale samotnej obraz je furt stejnej low-end panel jakej koupíž za 4000 v 24 palcích, tzn ten příplatek je zde neúměrnej. Ta cena odpovídá monitoru s těmito parametry + wide-gamutem + Full LED, ne edge W-LED. Takhle má člověk pořád humusáka jen je to větší a zakřivený.

Dle mého názoru je to umělé omezení, aby bylo co vydávat v obdobích technologického sucha, prostě to můžou vyrobit ale raději nám vyroběj a prodaj shity aby někdo kdo chce gamut musel platit 4x tolik i když třeba ani nechce profi kalibraci a pod. Je to jako G-sync, současnej nej Gsync monitor a zároveň nej herní monitor je 27" 1440p 144hz Gsync IPS... ale kolik let trvalo než Gsync přestaly bejt TN-only, ačkoliv se paradoxně TN pro Gsync vůbec nehodila a v low-refresh scénářích tam docházelo k problikávání a pod.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Právě... výrobní náklady na ty panely (VA i IPS) šli strašně dolů. Ale kvalita v podstatě také... když si vzpomenu na dobu CCFL (do cca 2008-2009), kdy trh začaly zaplavovat i Widegamuty v nižších cenách (cpalo se to i do levných TNek jako LG 227WT, HP2408). A ano, Premium MVA znam (z jednoho starýho 20" philipsu), to se nedá vůbec srovnat s tím dnešním dopadem, pozorovací úhly skoro bez VA shiftu a odezva bez duchů! výrazně rychlejší než na BenQ VAčkách (AMVA panely od AUO). To byl i lepší panel snad než to S-PVA co jsem měl pak já, protože to S-PVA ghostovalo víc a mělo i silnější VA shift.

Takže ano, dovolil bych ti tvrdit, že kromě zvětšující se úhlopříčky (asi ten materiál je levný) se šlo kvalitou dolů na všech frontách. :( Tenhle BenQ XR3501 za tu cenu? :( bída.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Dá se říci, "protože nemaj na výběr" když budeš vyrábět jenom shity, lidi budou kupovat shity. 2006-9 byly stále časy kdy zde byl postrach nenahraditelnejch kvalitních 21+ CRT trinitronů. Proto bylo VA v high endu tak vyhnané protože až na tu odezvu vypadalo nejpodobněji (narozdíl od jinejch technologií má ten MVA skoro CRT like kontrast), tzn museli se snažit aby to bylo fakt dobré, aby to někdo koupil, pro BFU tu byly zástupy TN (i když jak už jsi řekl tehdy byly i některá TN velice solidní). Jakmile tato hrozba odpadla, ala CRT se už nevyráběly a většina těch funkčních dosloužila (prostě se vysvítily), tak najednou kvalita přestala bejt prioritou, a začala se hrotiti cena. Pak se roznelo že IPS je lepší jak TN a hurá měli jsme tu E-IPS pro masy, po něm následovalo C-PVA, a +- v téhle kaluži jsme dodnes, o co málo se nám zvedla kvalita těch cheap IPS/VA panelů o to nám jí zase podryl příchod W-LED podsvícení.

Já dnes musim říci jednu věc, v roce 2008 mělo až na pozorovací úhly TN lepší obraz než má dnes levná IPS či VA.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“