Pomoct s menším "upgradem"

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
SpreY
Nováček
Nováček

Pomoct s menším "upgradem"

Příspěvek od SpreY »

Zdarec lidi, před 3 roky mi byl zabaven PC, nyní ho mám zpátky, v tu dobu jsem se ještě o pc tak nezajímal až tak že jsem si koupil grafiku(GTX 660) aniž bych věděl co je tam za základovku, naštěstí mi jí tam hodili a fungovalo to jak má. A s čím pootřebuju pomoc? PC se mi vrátil bez HDD, takže, jsem nějak přečetl na základovce jméno MS-7380, zřejmě je to MSi MS-7380(ver 1.3)(co jsem se dočetl tak jinak se nazývá MSI P7N SLI - nejsem si ale plně jistý) i když tam to MSi není, nevyznám se v tom úplně. Chtěl bych se tehdy zeptat jaký HDD by jste mi k této desce doporučili, já už delší dobu přemýšlím nad WD Blue 1TB (https://www.alza.cz/western-digital-cav ... 332694.htm) teď jde o to zda by šel připojit, mám pocit že ano ale radši se chci ujistit. Další věc je ta že po přidání HDD, jak to je? Musí se dělat vše znova? Nastavování základovky/biosu atd? Nebo jen stačí přidat HDD a nainstalovat win? Pokud se nepletu tak jsou BIOS ovladače apod. s tím bohužel zkušenosti nemám proto bych potřeboval pomoci. A poslední věc, o vánoce bych si rád koupil lepší ramky, zde jsou 4x 1GB(pokud se tehdy nepletu, pc má určitě 4GB ram a zde jsou 4 místa pro RAMky a v nich jsou "zastrčeny"), chtěl bych 8GB, a jaké možnosti zde připadají v úvahu bych rád věděl. Procesor a základovku bych chtěl měnit až příští prázdniny(letní - brigáda). Takžě v tomhle bych rád věděl co a jak. Díky všem za přečtení a za případné odpovědi.
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

Re: Pomoct s menším "upgradem"

Příspěvek od kocourmikes1 »

deska ma sata konektor, takze ten hdd by mel jet v pohode, pokud nemas sata kabel, budes muset koupit, ramky podporuje deska ddr2, podle toho se pak pri nakupu rid, aby si nekoupil ddr3 nebo 4, nefungovali by...hdd normalne zapojis a komplet preinstalujes pc, zadna veda, v biosu neni treba nic nastavovat, naformatovani hdd probehne pred instalaci systemu, vse by melo probehnout automaticky
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
SpreY
Nováček
Nováček

Příspěvek od SpreY »

Kabely jsou (pokud se nemýlím že to jsou oni :D pro jistotu screen) :)
Obrázek.
Co jsem koukal tak DDR2 už je fakt celkem starý a moc se nevyplatí, pokud příští rok plánuji koupi nový desky a procíku tak tim pádem i rovnou nový ramky takže by mi tyhle byli tak na půl roku a vůbec by se to nevyplatilo. Takže to vidím tak že ramky vyměním společně tehdy s procíkem a základovkou až za rok o prázdniny, hold to s těma 4kama nějak zvládnu;).

Edit: Po článku někde jinde jsem se dozvěděl že po připojení disku se musí ještě nainstalovat ovladače na chipset, základovku grafiku etc. Jak je to stěma ovladačema? To připojím HDD on se naformátuje, nejdřív nainstaluji windowsy a pak stáhnu ovladače z netu? Grafiku a desku jasný, chipset je vlastně v počítači co,a kde "seženu" jeho jméno? Omlouvám se ale jsem takovej začátečník v tomhle směru ;).
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

ne, to neni ono, podivej se na desku, na prave strane mas dva konektotry a u kazdeho z nich napsano SATA, tak uvidis sam jak ta koncovka vypada,

zapojis hdd, a zacnes instalovat OS, jednim z kroku je i naformatovani hdd, samo te to navede...po dokonceni instalace OS stahnes ovladace ke grafice a to je vsehno, nic vic nepotrebujes
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
SpreY
Nováček
Nováček

Příspěvek od SpreY »

Já měl pocit že u těhlech kabelů bylo napsáno SATA a navíc jsou jediný ve skříňce pro disky, k čemu teda jsou? Teď b ednu otevírat už nebudu, zítra se do toho podívám.
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

jo, mas pravdu, to uplne nahore vypada jako sata, zameril jsem se jen na ten velkej, ten slouzi k napajeni hdd
SpreY
Nováček
Nováček

Příspěvek od SpreY »

Tak zejtra ten kabel vyfotim úplně jestli si teda nejseš jistej, ale vypadá to tak. Mám jště jednu otázku, mám dva monitory a rád bych si pak připojil i ten druhej, ale co jsem zkoušel tak připojit se pomocí kabelu dá jen jeden, přitom tam jsou dvě místa kam se dají dát kabely. Asi mám špatnej kabel, vždy sem používal DVI pokud se nepletu a teď jsem si vlastně uvědomil(když se mi pc vrátil) že tam jsou dva, že grafika má dvě místa na připojení monitoru. Mám ASUS GTX660. Posílám screen(normálně používám tu horní, do tý dolní mi DVI prostě připojit nešlo(už od pohledu si jsou jiný, ale ne tolik), a potřbuju vědět jaký druh kabelu si mám koupit / proč nejsou oba stejný)
Obrázek
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

ten horni je DVI-I, ten dolni DVI-D, kabel potrebujes tenlhe http://www.czc.cz/premiumcord-dvi-d-pro ... 15/produkt zkontroluj si konektory u toho monitoru aby ti sedel
SpreY
Nováček
Nováček

Příspěvek od SpreY »

Díky za informace a jaký v tom jsou vůbec rozdíly? Proč jsou dva odlišný a nejsou třeba oba stejný a jakej je vhodnej k používání třeba hraní her a druhej k něčemu jinýmu?
Ještě chtěl bych se chtěl zeptat, na starém HDD jsem si hned po vydání kupoval Win 8, přesnějí Upgrade ze staršího na novější Windows, doma mám i krabičku s cdčkama, a moje otázka zní zda CD verze win8: Upgrade ze starších obsahuje plnou instalaci, podle názvu logicky odvozuju že je to upgrade takže ne, ale chci se ujistit a když ne tak co dělat dál, nové win už znova kupovat nechci a nebudu.
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

DVI-D je digital, DVI-I je digital + anolog, to znamena, ze diky tem 4 pinum navic muzes pripojit krome digitalu i starsi analogovy monitor, jinak maji totozne vastnosti 1920x1080 /60Hz

hlavni je aby si mel cd-key..., projdi si vsechny veci, co si k tomu dostal, treba tam bude neco napsano
Naposledy upravil(a) kocourmikes1 dne ned 20. zář 2015, 12:08, celkem upraveno 1 x.
SpreY
Nováček
Nováček

Příspěvek od SpreY »

Díky za vysvětlení. U těch win: Nic tam neni, je to jen krabička s 2CD 32 a 64 bit a takový ty papírky k tomu(reklamní, tipovací) nikde tam nic jinýho neni. Kdybych měl vypalovat tak nemám žádný prázdný DVD na který bych to vypálil, je ještě nějakej jinej způsob jak tehdy legálně/nelegálně získat win?
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

nevim co to mas za windows, pokud je to legalni a nepujde to z toho nainstalovat, tak napis na zakaznickou podporu MS, vic nevim co bych ti k tomu rekl... :roll:
SpreY
Nováček
Nováček

Příspěvek od SpreY »

Je to verze vysloveně: Upgrade ze starších windows (Win Vista, 7) na win8. Takže si myslím že nebude obsahovat plnou verzi a tudíž mi je prd platný psát na podporu když je to upgrade a starší verzi windowsů nemám nainstalovanou. Jde ještě nějak jinak si nainstalovat do PC windowsy než vypálit na DVD? Jde o to že nemám prázdný DVDčka, jestli je ještě nějakej jinej způsob když to stáhnu.
SpreY
Nováček
Nováček

Příspěvek od SpreY »

Chtěl bych se zeptat s tím Harddiskem, objednal jsem si ten WD Blue 1 TB , na obrázku výše co jsem již dával - napájení disku + sata kabel tak se chci zeptat, sata je tam normálně jen 1 a z desky sem vede te napájecí, ale na obrázku vidíte že jsou dva, je to tak že ta přípojka končí a je normálně že se dá zastrčit ale z ní vedou další kabílky a další přípojka, úplně stejná, viz na obrázku, (nahoře v pravo je kde končí ta první, a z ní jdou další kabílky do té druhý(v levo dole), tak bych rád věděl jakou přípojkou disk zapojit.
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Oba, napájecí i datový:

Obrázek
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
SpreY
Nováček
Nováček

Příspěvek od SpreY »

Jasný, to vim že mám připojit napájecí i SATA, zřejmě si mě nepochopil, z desky vede jeden napájecí a pak se dělí, jeden hned končí a druhej pokračuje o nějakejch 20 cm dál, jsou úplně stejný viz obrázek a já nevim jakej připojit.
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Je to jedno.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

SpreY píše:Jasný, to vim že mám připojit napájecí i SATA, zřejmě si mě nepochopil, z desky vede jeden napájecí a pak se dělí, jeden hned končí a druhej pokračuje o nějakejch 20 cm dál, jsou úplně stejný viz obrázek a já nevim jakej připojit.
to je normalni, dela se to tak proto aby si mohl na jeden kabel pripojit vic disku, je jedno, ktery si vyberes
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“