Mám Kurzweily a hrají překvapivě dobře, vážně jsem to nečekal. Osobně preferuji trochu "přikrášlený" vstup "A". Trochu se v nich teď vrtám a vyměnil jsem včera laciný operační zesík uA4558 za na webu blahořečený LME49720 (s doplněným odrušením proti kmitání). No a z výsledku jsem nadšený. Už tak slušně hrající bedýnky zjasnily zvuk a jsou dynamičtější. Na neupraveném B vstupu to není stále ono, ale na A to je paráda, změna je opravdu znát.
Trochu OT: Pokud ale máte rádi velké výrazné basy, nekupujte si monitory, ale nějaké 2.1, které sice nebude hrát tak přesně, ale na první poslech bude asi líbivější.
Dnes budu mít díly na výrobu Linkwitz-Riley výhybek, protože teď mají bedýnky jen primitivní výhybku s kondíkem jen na výškovém reproduktoru a bez jakékoli tlumivky na basáku. Použité řešení je dost prasárna a divím se, že to vůbec takhle hezky hraje. Uvidíme jaký bude výsledek s normální výhybkou, pak poreferuji.
Nové Repro k PC: Kurzweil KS 40A / Microlab solo6c
Moderátor: CageJ
- Vigomat
- Nováček
-
- Vigomat
- Nováček
-
Re: Nové Repro k PC: Kurzweil KS 40A / Microlab solo6c
Takže stručně. Výhybky se neosvědčily, návrh je podle výpočtů divný a moc to nefunguje. Vrátil jsem se k původnímu osazení, jen jsem vyměnil komplet zvonkový drát uvnitř beden za silnější a elektrolyty 2,2uF na výškáčích za svitkové 5%. Dále na desce jsem nahradil elektrolyty 2,2uF v okruhu zesilovačů také za foliáky. Samo o sobě to trochu zesílilo výkon a hraje to víc nahlas a i lépe. Další velký rozdíl udělalo nahrazení relativně tvrdých gumových nožek za měkkou pěnovou gumu 5mm. Je to opravdu slyšet okamžitě, když se bedna položí na tu gumu. Vyřezal jsem si z ní nožičky 10x10mm. Dá se koupit v Hornbachu, je černá a je to na zednické hladítko na štuk myslím.
Co naprosto nechápu je to, že podle výpočtu by měl výškový reproduktor se 4Ohmy a 2,2uF kondíkem hrát až od 18KHz což je blbost. Hraje sice vysoko, ale tohle určitě ne. Zkusím nějakým generátorem najít dělící frekvenci.
Co naprosto nechápu je to, že podle výpočtu by měl výškový reproduktor se 4Ohmy a 2,2uF kondíkem hrát až od 18KHz což je blbost. Hraje sice vysoko, ale tohle určitě ne. Zkusím nějakým generátorem najít dělící frekvenci.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Re: Nové Repro k PC: Kurzweil KS 40A / Microlab solo6c
Problém toho, že monitory nemají basy není to, že to nemá subwoofer, ale to, že mají malé měniče popřípadě málo pásem, a dále za to může místnost. Oddělené subwoofery obvykle pomohou nejen k většímu množství basů, ale i ke zlepšení kvality basů i středů, které nemusí mít takovou výchylku, a trápit se tak intenzivně dopplerovým jevem a nelineárním zkreslením. Tyhle sranda monitorky jsou na dospělý zvuk zkrátka moc malé.
Kde jsi přišel na ten nesmyslný rozsah výškového reproduktoru? Proč vůbec chceš řešit dělící frekvenci?
Kde jsi přišel na ten nesmyslný rozsah výškového reproduktoru? Proč vůbec chceš řešit dělící frekvenci?
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
We are not here because we're free, we are here because we're not free...