Hele, mam obdobnej problém na své Doomsday machine (Dual LGA2011 v3) Intel C612 chipset, defakto serverová X99. Nefunguje mi tam pár PCI-E zařízení která mi jinak všude jely. Jeden z řadičů, Highpoint 3520, jakmile postne jeho bios tak OS pak nebootuje.
A hlavně zvukovky. Teď je řeč o PCI-E zvukovkách s převodníky. Mam zde 2 PCI to PCI-E risery, jeden s PLX čipem druhej s Asmedia. MAm odzkoušení že oba podporujou obě mé PCI zvukovky, jedna je Audiotrak prodigi 7.1 hifi a druhá EMU 1616-M. Přes tento riser fungovalo OK na P67, Z77, X79, Z87... zatim všude až přišlo toto PC. Zde se UMU tváří jako funkční ale žádnej zvuk, a audiotrak většinou padne BSOD rovnou při bootu, a pokud najede tak ticho s použitim PLX, a s použitim Asmedia hrajou jen digital výstupy, ne analog (trochu v něm praská při high volume).
ESI Maya XTE PCI-E funguje OK, ta má ale svůj vlastní převodník, nevim co to je, něco spešl, je rebrandovanej (
https://www.amazona.de/wp-content/uploa ... _bottm.jpg ). O co jde? 99% Dnešních lepších audio čipů je bohužel stále interně PCI, jen se tam integrujou na PCB či u některejch přímo do package PCI-E na PCI převodníky, které dříve fungovaly OK, ale na novejch platformách to začíná pokulhávat.
Připomíná mi to situaci s ústupem ISA slotů, kde na chipsetech co je už neměly je šlo vytvořit skrze převodníky, ale později tato možnost odpadla protože chipsety přestaly podporovat mapování DMA na ISA. To samé se dle mého názoru děje nyní. Poslední PCI chipsety byly x58 a P55. Vše nad tim už je řeší integrovanym převodníkem a dle mého názoru prostě začíná pdopora PCI odpadávat. Pokud zvukovka potřebuje funkční vyhrazenej legacy PCI DMA kanál, je klidně možné že moderní desky jí už nepoberou, a to i v případě že je do PCI-E a samotnej převodník je integrovanej až na ní. Jsem si jistej že kdybych použil ňákýho toho Xonana co používá stejnej PLX jako ten můj riser nefungoval by úplně stejně jako ty moje zvukovky. Podívejte se jak šíleně třeba komunikuje se sběrnicí:
http://www.ixbt.com/multimedia/audiotra ... 24ht-s.png
Jedna z těchto věcí se podělá či přestane bejt kompatibilní/podporovaná a už je se zvukovkou problém.
Co je u tebe zajímavé je že z Northbirdge ti to jde. Možná na desce bude ňákej můstek, PCI-E hub a pod, kterym neprojde legacy PCI-DMA ale na northbridge ten problém neni (moje deska má všechny PCI-E sloty northbirdge a problém mam tam), nebo prachsprostej konflikt prostředů, což by mohl vyřešit bios.
Tohle je prostě problém v tom že solidních audio čipy jsou furt stejné už 10+ let, chtělo by je to předělat na moderní native PCI-E čipy. Když to dovede realtek u svejch low-endů tak proč by to nešlo.