SSD jede i přes vypnutí vypínače.

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
djhouba
Nováček
Nováček

SSD jede i přes vypnutí vypínače.

Příspěvek od djhouba »

Zdravím všechny,
pořídil jsem si >tento vypínač<, jelikož potřebuji některé SSD disky v bedně fyzicky vypínat.
SSD disk má samozřejmě SATA power, takže jsem zapojil: Molex -> vypínač -> konvertor Molex na SATA power -> SSD. Velmi mě překvapilo, že disk funguje i při vypnutém vypínači. Zkusil jsem klasický, plotnový - ten při stavu vypnuto nejel a při zapnutí vypínače se rozběhl.
Zkoumal jsem vypínač a je napojen tak, že 5V a 12V je přemostěno rovnou na výstup a přes vypínač jde pouze zem a to jen jedním kabelem (tedy 2x zem je spojena v jednu).
Můžete mi prosím poradit, jak zapojit vypínač tak, aby dokázal vypnout i SSD disky?
Nejsem si jistý, jak může disk fungovat, když je vypínač ve stavu vypnuto. Není to tím, že datové kabely mají také zem?
Konektor jsem zkoušel i měřit (tedy mezi vypínačem 5V a zemí vypínače) a při vypnutém stavu zde nebylo žádné napětí, při zapnutém 5V - takže vše OK. Vypojil jsem pro jistotu také 12V přívod, ale SSD stále jede.

Prosím o radu, díky moc
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: SSD jede i přes vypnutí vypínače.

Příspěvek od PET5 »

Ano, pokud vypneš zemnící kabel, disk si zřejmě vezme zem z datového kabelu.
Ovšem vypínání pouze mechanickým vypínačem je u disku prasárna a zavání to ztrátou dat. Pokud potřebuješ opravdu ssd disk vypnout, nastav si u něj možnost odebrání za chodu v biosu a pak jej prostě odeber příkazem v operačním systému.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

SSD potřebuje jen 5 V. 12 V nepoužívá.
Vypínání elektrické země je ultimátní prasárna a zavání to odejitím elektroniky. Kdyby nic jiného, tak by se mělo vypínat napájení a ne zem. Čili do toho molexu nabastlit dvoupólový vypínač na 5V a 12V vodiče, ale takový, který snese větší proud.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

S tím proudovým zatížením to nebude u SSD tak zlé. U mechanických disků jsem naměřil proudové špičky na 5V větvi pod 1 A a na 12V větvi lehce nad 2 A.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Tak to pak jo, to by vyhověla většina spínačů do panelu co se prodává. (Byl jsem myšlenkově u spotřeby grafických karet... :) )
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Může mi někdo vysvětlit, co znamená, že SSD jede i při vypnutým počítači? To zní jako parádní nesmysl.
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Jistě že je to nesmysl, kdes to četl?
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

To je vtip?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

co znamená "jede"? jasně že v ATX počítači jsou součástky i při vypnutém počítači pod nějakým malým napětím...
ignorelist: kremrole a dezoláti
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jo ale je aktivní pouze 5V SB větev. 5V co napájí sloty, molexy, sata konektory a pod je off, tzn toto je defakto neožné. Pokud ti zdroj ve vypnutym stavu stále pouští 5V do disků tak je ihmo vadnej.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Chlapi, je třeba pozorně číst. Tazatel píše, že SSD "funguje i při vypnutém vypínači". Tím měl na mysli vypínač na tom udělátku (napájecím kabelu) co si pořídil. Nešlo o vypínač celého počítače. :wink:
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

PET5 píše:Chlapi, je třeba pozorně číst. Tazatel píše, že SSD "funguje i při vypnutém vypínači". Tím měl na mysli vypínač na tom udělátku (napájecím kabelu) co si pořídil. Nešlo o vypínač celého počítače. :wink:
v tom případě špatně funguje to udělátko a není tuplem co řešit, ne? :)
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“