Intel SSD mSATA & m.2 - zvláštnosti plošných spojů (foto)

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Rossano
Nováček
Nováček

Intel SSD mSATA & m.2 - zvláštnosti plošných spojů (foto)

Příspěvek od Rossano »

Ahoj všem, potřeboval bych odborný názor na problematiku destiček plošných spojů u mSATA SSD disků značky Intel.

Disků mSATA SSD mi už pod rukama prošlo poměrně dost. U NĚKTERÝCH disků Intel jsem však zahlédl jisté zvláštnosti, kterým nemohu přijít na kloub. Některé komponenty na intelovské destičce plošných spojů vypadají jakoby spálené, avšak reálně nemohou být, neboť všechny tyto disky fungovaly vždy bez problémů. Níže přikládám pár fotek pro zhlédnutí:

Obrázek (374 kB)
Zde je mSATA SSD 80GB. Místo s nálezem "černé rozteklé hmoty" označeno červenou elipsou.

Obrázek (197 kB)
Tentýž model jak výše. Obrázek stažen z nabídky z eBay.

Obrázek (197 kB)
Zde je mSATA SSD 120 GB. Zde je "černé hmoty" poměrně málo, na místě s běžným výskytem není naopak nic.

Obrázek (42 kB)
Zde je Intel m.2 SSD. Černou hmotu už dohledáte sami. :-)

Můžete se podívat všeobecně i po internetu - někdy někde černou hmotu naleznete, někdy vůbec - např. ZDE (747kB, zdroj: Softpedia).

Osobně si myslím, že to může být snad jen pryskyřice, kterou se zakapávají tištěné spoje - na Wikipedii je jedna dobrá fotka - viz ZDE. Prý se touto pryskyřicí zakapávají obvody u levnějších komponent, což mi na Intel opravdu nesedí. Nemůže být třeba pryskyřice obsažena v cívce (či co to je za komponentu) a vlivem vysokých pracovních teplot SSD se časem rozteče do okolí? Neumím si to jinak vysvětlit, neboť kdyby se komponenty spálily, tak asi nebude SSD fungovat vůbec, nemám pravdu? Děkuji za názory / odpovědi.
Radek100
Začátečník
Začátečník

Re: Intel SSD mSATA & m.2 - zvláštnosti plošných spojů (foto

Příspěvek od Radek100 »

Určitě je to ta pryskyřice, cívky se většinou takhle zalévají aby nepískaly.
PC: I7 6700k, Asus Maximus VIII Gene, MSI RTX 2070 gaming Z, 16GB DDR4, Crucial M500 120GB, Samsung 860 2TB, LG GSA-H66N, Seasonic G 550W, CoolerMaster Centurion Silencio 352 Matte, Eizo EV2750

NUC: Intel Skull Canyon NUC6i7KYK, 16GB DDR4, Intel 600p 256GB, Eizo EV2336

PS4Pro,Sony 49XE9005
Rossano
Nováček
Nováček

Re: Intel SSD mSATA & m.2 - zvláštnosti plošných spojů (foto

Příspěvek od Rossano »

Takže je to asi vyřešené, MUSÍ to být ta pryskyřice, protože jsem konečně našel fotku, kde jsem si fotil SSDčko ještě zatavené v ochranném obalu před rozbalením. Ještěže si všechny takové věci fotím, teď se mi to hodí. Mrkněte na fotku SSD ještě před rozbalením, je to tam pěkně vidět. :-)

Obrázek (300kB)
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“