Nový PC kolem 40 tisíc

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Thant
Nováček
Nováček

Nový PC kolem 40 tisíc

Příspěvek od Thant »

Zdar / Dobrý den,
chtěl bych poprosit o pomoc s poskládáním nového PC, které bude především na hry a běžnou činnost. Rád bych, aby sestava byla schopná vydržet minimálně 5 let, s pravděpodobným upgradem ramek/grafiky i déle. Nikdy jsem zatím netaktoval, ale do budoucna se tomu úplně nebráním (ale spíše tak decentně než trhat rekordy, ať to chladiče zvládají v pohodě).

Se starým co jste mi zde doporučili (https://www.alfa.cz/basket.php?items=CO ... N9P010BN01 zhruba takto) jsem byl velmi spokojený.

Rozpočet mám asi 45.000,- Kč s tím, že by mělo vyjít hlavně na bednu a monitor, nejlépe pak i na systémový SW a obyčejný stůl.

K jednotlivým komponentům sestavy:
Procesor - uvažoval jsem o Intel Core i7-6700K, když by měla sestava vydržet co nejdéle, snad se vleze cenově
Grafika - asi gtx 970, určitě bych rád od Nvidie a lepší se do rozpočtu nevleze (tak za 3 roky přejít na novější model)
Ramky - 2x8 GB (časem případný upgrade dalších 2x8)
Disk - neshromažďuji data, teoreticky by mi stačilo 250GB SSD bez HDD, ale nevím jestli je to dobrý nápad nebo je lepší tam nějaký, byť malý, nacpat
Case/chladiče/základní deska/zdroj - volná ruka (case mi byl doporučený fractal, ale v doporučených sestavách jsem ho neviděl, tak nevím jestli je ještě aktuální)
Příslušenství - má smysl kupovat lepší vodivé pasty? koupil bych asi nový napájecí kabel + nevím jestli do sestavy budou třeba nějaké další kabely co nedodávají
Původně jsem uvažoval o sestavení u prodejce, ale kamarád by to prý snad raději přišel složit osobně.

Mimo sestavu:
Systém - Win 10, ale uvažuji o koupi na kinguinu za 500,- nebo sedmiček s upgradem z aukra nebo někde
Monitor - doteď jsem měl 19" LG1900J (skoro čtverec), uvažoval jsem o přechodu na 23" nebo 24" širokoúhlý fullHD za 3 - 5 tisíc

Nový širokoúhlý bych měl jako hlavní monitor a ten starý bych rád použil jako druhý, který by sloužil např. na streamy na twitchi apod. To by měla gtx 970 snad zvládnout v pohodě.

Snad jsem nic nevynechal. Děkuji za Vaše rady a doporučení. Pěkný den.
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový PC kolem 40 tisíc

Příspěvek od Mr Lucas »

Osobně bych volil sestavu takto: https://www.alfa.cz/basket.php?items=_3 ... XS011O1X01 s tím, že zatím doklepeš na té GTX 260 a příští rok koupíš pořádnou grafiku na 14/16nm.

Jinak pasta je u chladiče kabely u zdroje, desky...
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Thant
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thant »

O tom počkat si na nové grafiky jsem uvažoval, ale už mě přestalo bavit čekat. Pokud tam nechystají nějaký problém, že by nešly nasadit na dnešní desky, tak bych si raději nyní koupil kompletní počítač.

Určitě si ale nekoupím bednu, kterou půl roku nevyužiju. To mi přijde s prominutím jako ptákovina. Buď všechno teď nebo všechno potom.

Takže děkuji, ale tuhle radu určitě nevyužiju.

Jinak klidně může být i czc, nemusí být alfa. V alfě toho v poslední době moc nemají na skladě. I z toho linku tam několik věcí nemají. Alespoň se to pořád dá využít jako seznam pro jiný obchod.
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

gtx 260 už na čekání moc není...imho

Nenapsal jsi, kolik peněz tedy vlastně chceš dát do PC....45k na kupu věcí...to je na houby....
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
Thant
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thant »

Je to v nadpise. Pc kolem 40 tisíc.
(Jinak rozpočet 45 tisíc uvádím, že je hlavně na bednu a monitor s tím, že monitor je 3 - 5 tisíc. Kdyby se tam vlezl i SW 500 Kč a obyčejný stůl tak 2 tisíce zároveň spolu se zmíněnými komponenty tak super (jsme tak na 38 tisíc), ale netrvám na tom. V základních deskách a chladičích a tak se už vůbec nevyznám a nevím jestli by to bylo reálné nebo by člověk musel být kouzelník, aby se to tam vešlo. Jestli to pár stovek někde uteče, tak to přežiju.)
Thant
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thant »

Tak se dívám, že jsem zase čekal moc dlouho a ty skylaky mají snad všude vyprodané. Takže buď čekat nebo vzít haswelly, které jsou taky dobré, ale pokud chci, aby to vydrželo dlouho, tak asi nemá smysl se vracet zpátky v řadě, i když vlastně ani nevím jaký je tam rozdíl jestli by to zase až tak vadilo.
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Imho je blbá doba na stavění takového relativně drahého stroje vzhledem k tomu, kolik novinek má příští rok přijít......stávající kompl není dle mne až tak pomalý, přetaktovat CPU, zupgradoval bych RAM, koupil dejme tomu GTX 950, nový monitor chceš-li a vyčkal, co se bude dít příští rok.....
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
Thant
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thant »

Zhruba před půl rokem jsem uvažoval jestli koupit použitou nebo novou grafiku a za rok koupit nový počítač s tou novou řadou grafik od nvidie nebo jestli koupit počítač už tehdy. Nakonec jsem došel k tomu, že by mi grafika stejně nepomohla a investovat do starého PC se mi nevyplatí. Bohužel mi pak dlouho trvalo než jsem se rozhoupal a zajistil si rozpočet. Teď už je ale opravdu blbá doba, to uznávám.

Co všechno mají vlastně příští rok představit?

Kdybych uvažoval opět o dočasný boost starého PC, tak jenom pokud by to mělo vážně smysl. Ramky mám dokoupené na 8GB (ty ze seznamu x2).
Návod na taktování jsem našel: http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... 56?start=4 kde odpovídá základní deska i procesor. Paměti mají ovšem horší frekvenci(1333 místo 1800) i napětí(1.5 místo 1.65). Nevím jestli by to přetaktování zvládli ustát, navíc by to chtělo asi i přepastovat, aby ten chladič měl šanci to uchladit, na což si sám moc nevěřím.

Na starém PC zvládnu rozjet prakticky všechno co podporuje Dx 10, například i GTA V(monitor má nativní rozlišení 1280x1024). Nová grafika by měla smysl tedy pokud by počítač zvládl i dx 11 tituly. Především mě tedy láká Witcher 3 a nový Battlefront (i přesto že je osekaný atd.) Pokud by byl čas tak případně Mad Max, MGS 5 nebo Fallout 4.
Obávám se, že zrovna u těchto titulů by mi to asi moc nepomohlo (aby to mělo i hratelné či kompetitivní fps v případě SW:BF). Možná kdyby šel procák na těch 3,6ghz+, ale nevím jak ty ramky. Nikdy jsem se tomu nevěnoval a z návodu jsem to nevstřebal.

Nový monitor bych kupoval určitě až k novému PC.

Děkuji.
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

O taktování je toho všude dost. Ale poud si na to netroufáš, pak asi není jiná možnost než upgrade.
Thant
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thant »

Zkusil jsem něco složit podle sestav ostatních lidí z netu. Co říkáte na tuto sestavu? Bude to všechno kompatibilní? Měl bych něco vyměnit? Děkuji.

http://www.czc.cz/176320,176427,173348, ... 76624/kody

+ dotaz - Vadí něčemu když budou paměti Non-ECC?
petrxp
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od petrxp »

Sestava vypadá dobře :thumbsup: . Taky by se mi nechtělo dát do PC 30k a čekat celou zimu a kupu měsíců na grafiku :roll: .
I tak si myslím že ta 6700K bude na hry možná i lepší než ten six core. Díky silnějšímu single thredu a vyššímu oc za běžných provozních vlastností.
PC:i5 3470@4-4.2Ghz, Gigabyte GTX 960 G1 Ganing,16GB Kingston Savage 1600@1890 CL10 1.5V
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Ale my jsme mu neradili upgradovat PC a čekat na grafiku. Já jsem psal, že může pořídit rychlejší grafiku, koupit ram, současné CPU přetaktovat a se zbytkem počkat do příštího roku. Až bude jasno v CPU....a případně tu 950tku prodá s nevelkou ztrátou a koupí nějakou vyšší třídu. Pokud chce upgradovat teď pak OK.

A co se bude dít příští rok? http://www.svethardware.cz/budouci-cpu- ... -rok/41260 velmi hezky napsáno....
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“