Ahoj,
mam dotaz jestli je možný aby zdroj když začne pískat moh za zamrznuti PC?
Mam 2,fotky kde je vidět ze kolem asi cívek je něco bileho co je všude. Je to tvrdý a lepsi foto neudělám je jeste v zaruce a je tam pecet https://www.sendspace.com/file/bh0oru
Pískání cívek se obvykle objevuje v době vyššího energetického odběru. Ta bílá hmota není ve zdrojích nic neobvyklého, mělo by to být nějaké lepidlo, které by mělo i případnému pískání trochu bránit. Cívky samotné zřejmě za zamrzání PC nemohou, ale mohou za ním stát jiné součástky, které vyšší zátěž nezvládají. A nemusí jít skutečně o velkou klasickou zátěž PC, nemusí jít vůbec o nějakou větší zátěž, problém může být třeba na 3.3 V větvi, kterou používají např. některé přídavné karty. Pokud je zdroj vadný, může být hranice pro způsobení problému hodně nízko. Ale nejsem odborník na elektro, snad se příliš nemýlím.
Tipnul bych si to na vetev, ktera vede ke grafice mam R9 290 a zdroj Croshair AX 750W. Piskani se většinou objevi při koukání na vide ale je to jak kdy. Někdy hned po startu PC. Zkousel jsem i jine drivery. Taky jsem zkoušel rozdělit ono napájení co vede ke grafic. Kazda zdirka dostala vlastni kabel. Byť se zdalo že ze startu to pomohlo tak to byl omyl
Ale ale.... kvalitní zdroj by nikdy nešel odběrem "zmršit" má protipřepěťové ochrany na jednotlivých větvích. Jak jsi došel k závěru že za to může grafika? Ona 290 je dost žravá pokud ty zdroje byly nalomený tak je spíš mohla dorazit.
Obecne pokud zdroj je aspon trochu kvalitni, nic co se na nej pripoji ho nemuze znicit. Pokud na nej pripojis treba grafiku s odpalenymi VRM, tak bud zabere ochrana proti zkratu a vypne to... nebo pokud je zdroj dostatecne silnej, tak to proste prorve a prorazenej mosfet utavi.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
K názoru jsem došel tak, že Corsair 750 ax a Seasonic http://www.czc.cz/seasonic-ss-620gm2-ev ... 07/produkt začali po cca 10 minutách po zapojení pískat.
Jaká je šance, že 2 zdroje začnou pískat a pak vypadne obraz? Proto bych řekl, že za to může grafika a vzala sebou i zdroje. Samozřejmě doma už nemám na čem zdroj vyzkoušet a v práci externí grafiky nevedeme takže jsem šel reklamovat.