PROJEKTORY

Stolní i přenosné projektory - rady a zkušenosti, včetně výběru.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
WOB
Červená karta
Červená karta

Re: PROJEKTORY

Příspěvek od WOB »

PT-6000
Tak zas tak hrozný to není, když se správně nastaví projektor. Input lag se hodně omezil a nepřišel mi tak otravný.
Všichni do jednoho se shodli na tom, že obraz je vynikající ve všech režimech. Dopočet snímků funguje opravdu skvěle, že si rozdílu všimne každý, ovšem v některých scénách je až přehnaně dobrý a působí nepřirozeně.
Filmy které mají teplotu barev ustálenou po celou dobu, jsou fajn, protože nastavíte řežim který se Vám líbí nejlépe a koukate. U filmu typu Avatar nebo jeníček a mařenka, použijete stejně defaultní nastavení, protože pokud vyladíte obraz na tmavou scénu, bude světlá scéna přesvětlená a naopak.
Ovšem u Hobita v takovém režimu D-Cinema se taháte za cimprdlíka, protože rozdíl mezi verzí kterou jste viděli v kině a verzí která se odehrává na vaší obyčejné bílé zdi je k nerozeznání.

Hry jsem zatím nezkoušel, ale režim pro videohry nabízí celkem rychlý framerate.

Nemám slov, je to už téměř profesionální promítačka s kterou by jste bezproblémů mohli založit obecní kino a promítat pro celou dědinu. Zelená je zelená, sytá žlutá je prostě lamborgini žlutá, bílá je bílá a červená je červená a modrá je modrá.

Promítal jsem z 5,5m a vykouzlil obraz z téhle vzdálenosti o rozměrech cca 4,5m x 3m. Zde už se ale projevila optická vada rovné bílé zdi, kdy čočka okraje už nedokázala úplně přesně zaostřit, ale nebýt WIN hodin vpravo dole, ani bych si trošku mázlého obrazu nevšiml. Při zmenšení obrazu zoomem už projektor tímto neduhem netrpí.

Provozní data, 500VA náhradní zdroj, bezproblémů tento projektor utáhne při výpadku napájení. (originálně je příkon udán 310W v maximu)
Po zvednutí krytu, má vršek lampy do 50°C, vůbec není horký a ani z projektoru nesálá nějaké extrémní teplo, ale malou místnost věřím, že dokáže tenhle přístroj během dvou hodin vytopit. Nebudu dělat iluze že ne, je to přece jen promítačka.
A v neposlední řadě, naprostá bomba tohoto projektoru je jeho NEhlučnost. V normálním režimu ho slyšíte, jemné nesyčavé neotravné hučení, zhruba stejné jako váš PC, ale po přechodu na EKO, se projektor natolik ztiší, že když sedíte s hlavou vedle projektoru tak ho téměř vůbec neslyšíte. Musíte se soustředit aby jste ho slyšeli. V místnosti ještě běžel jinak tichý ventilátor na velkoformátové tiskárně, a ten jej dokázal bezproblému přehlušit (při vypnutém zvuku). Rozdíl EKO a NORMAL provozu lampy, je jinak okem v potemělé místnosti nepostřehnutelný, v místnosti ve které je světlo je rozdíl vidět, ale oko si hned zvykne. Obraz je prostě trošičku slabší, ale kdo má na projektor, nekouká při rožnutém světle že ano.

Nevím co dál napsat, snad jen dynamickou clonu, která v pomalých filmech prostě není vidět a v rychlých filmech s přechodem tmavé a světlé scény je tu a tam postřehnutelná, ale taky neurazí když víte co se děje.
Projektor.jpg
btw. nedovolím si poznámku, každej má plnou hubu keců jak místnost musí být zatemělá, musí mít černý zdi, a promítat na extra bílé plátno a kdesi cosi! Zapomeňte na to, nikomu odrazy od stěn vedle nevadili, oči neboleli, obraz se nezabarvoval, vůbec to nemělo rušivý efekt. na fotce to vypadá, že by to mohlo vadit ale nevadí!!! Fakt né!!! Jsou to jen keci magorů co se snaží vytáhnout nějakej kec a něco pošpinit za každou cenu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Strady
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Strady »

Promítal jsem na zeď asi dva roky, kterou jsem si sám vystěrkoval a upravil, tak aby byla co nejhladší. Byl jsem nad míru spokojen. Jak už to bývá zeď popraskala (starý barák), tak jsem si pořídil vestavěné plátno a rozdíl tam je. Obraz se nerozpíjí po ploše, má hloubku, barvy jsou hutnější, obraz je víc ucelený díky černému rámu (kontrast). Ale pokud je dobrá zeď, tak chápu, že není potřeba měnit. Já bych se ke zdi už nevrátil.
WOB
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od WOB »

Netvrdím že zeď je něco extra, to né, ale bavil jsem se o těch odrazech vedlejších stěn a že musí být místnost tomu přizpůsobená. Ano když je někdo fajnšmekr tak si místnost přizpůsobí a pak drží hubu.
Mě spíš příjdou ujetý keci lidí, kteří si to pořídí místo televize, čekají od toho zázraky a pak jsou zklamaní z toho, že musí upravit místnost, přitom je to třeba jen jejich vlastní blbostí a nebo buržoazií že si myslí že si kupují promítačku jen aby se vytáhli a hrají si na hogo fogo.
Není to pravda, malé dětsko které hraje hry na projektoru za 15.000 nepotřebuje mít extra černé zdi a extra plátno!
Strady
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Strady »

100% souhlas, TV projektorem nehradíš. Sice Tv nemám ale projektor zapínám 1 za týden jen na film. Pokoj jsem přestavil abych měl větší projekční plochu a hlavě kvůli lepšímu rozmístění repro beden.
VincentX
Nováček
Nováček

Příspěvek od VincentX »

Zrovna resim nakup noveho HD projektoru na filmy a ve finale zustal Panasonic PT-AT6000E a
Epson EH-TW6600. Otazka zni, mam si tech par kacek priplatit za Panasonic? Bude opravdu znat rozdil v obraze? Zatim se k Panasonicu priklanim vic, ale rad bych, kdyby mi to jeste nekdo dalsi potvrdil. :) Diky za vase postrehy.
Naposledy upravil(a) VincentX dne sob 7. lis 2015, 18:07, celkem upraveno 1 x.
WOB
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od WOB »

vzhledem k tomu že já mám omezené možnosti promítání, volil jsm Panasonic díky variabilitiě úpravy geometrie promítání. Mohu si hýbat s čočokou, potom upravovat obraz,používat clonítka, apod... O tom si Epson může nechat zdát.

Jinak:
EH-TW6600 - 2500lm, kontrast 70 000:1,
AT6000E - 2400lm, kontrast 500 000:1,

:wink:
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

VincentX píše:Zrovna resim nakup noveho HD projektoru na filmy a ve finale zustal Panasonic PT-AT6000E a
Epson EH-TW6600. Otazka zni, mam si tech par kacek priplatit za Panasonic? Bude opravdu znat rozdil v obraze? Zatim se k Panasonicu priklanim vic, ale rad bych, kdyby mi to jeste nekdo dalsi potvrdil. :) Diky za vase postrehy.
ja mel ten EPSON doma a je opravdu uzasnej vzhledem k cene jakej dokaze udelat 2D obraz ale hlavne 3D obraz, nejlepsi 3D co jsem doma mel..
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Tak jsem prave vybalil z krabice UC40.
https://youtu.be/14IK7bF1EAc

Musim rict, ze za 70usd (z toho 20usd) posta je to prima doplnek telefonu ci tabletu.

Prvni dojem je celkem pozitivni. Sice ma jen 800*480 ale obraz je peknej. Svitivost dostatecna.
Jen vetrak je trosku hlucnejsi a gumova tlacitka na projektrou me nenadchla.

Krytku na cocku ponekud nedomysleli ale v zhledem k uzitito asi nebude problem. Skoda, ze vstup je jen analog a hdmi. Uvital bych vga ci dvi. Prehravani z USB ci SD karty funguje.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

pripomina mi to ASUS S1 kterej jsem testoval.. skoda ze tyhle pidi projektory nemaj 720p
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

ono by to slo. Ale jen LCD s radicem by bylo drazsi nez zbytek projektoru. :D
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Tak jsem kouknul UC40 pod kapotu.

Je to pekne zpracovana DIY koncepce.
https://goo.gl/photos/CXAf6mKmcukRf2Bf7

Po sundani krytu jsem sundal jeste cerny plast drzici skla a LCD na miste a zabranuje odrazum. Prusvih je ale spodni cast krytu. Tam se to muze vesele odrazet. Takze doporucuju kupovat jen cernou variantu projektoru. Keystone je reseno fresnelovou cockou. Prostredni sklo je pokud se nepletu druhy fresnel a tenke sklo pred LCD UV filtr. LCD ma sirku 92mm Takze by melo mit uhlopricku asi 4".

Vedle objektivu je momentalne vyndany blower fan, ktery nasáva vzduch pres skla (a chladi tak LCD) Vzduch vyfukuje doprava pres zebra chladice LCD modulu.

Zdroj je sikovne schovan za zrcatkem. Pod ridici elektronikou je uz pouze LED modul s reflektorem a chladic.

Takze panove. Kdo do toho zabuduje lepsi panel a elektroniku? :twisted:

Maiki77
Nováček
Nováček

Příspěvek od Maiki77 »

Zdravím, potřebuji poradit. Měním projektor protože můj stávající Optoma HD26 se pokazil. Přestalo fungovat 3D tak jsem to reklamoval přes alzu a vrátilo se mi to v horším stavu než jsem to tam odeslal a to udělali jenom update FW. Takže jsem se domluvil na odstoupení od smlouvy a vrátí mi peníze.

Každopádně vybírám mezi:

Optoma HD36
Panasonic Panasonic PT-AT6000E
Epson EH-TW6600

nebo by jste mi poradili ještě něco jiného? Do 50.000,-

Projektor používám hlavně na PS4 a filmy. Promítat budu na 125" plátno z cca 5.5m.
Místnost není úplně 100% zastíněná ale u HD26 to nevadilo. Preferuji tedy projektor, který hodně svítí.

Trochu se bojím LCD projektorů a prachu, bydlím v dost prašném prostředí... Je to velký problém?
Dále jsem se dočetl, že lcd projektory mají více viditelné pixely než dlp. Ja jsem z HD26 zvyklý, že žádné pixely nevidím, takže se toho taky trochu bojím (možná neopodstatněně).

Můžete mi prosím poradit, který z těchto projektorů by jste mi doporučili a proč? Bydlím na Ostravsku a zatím jsem nenašel, žádný showroom kde by tyto projektory měli k shlédnutí.

Díky moc za rady :D
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Optika je zatesnena. Prach neni problem.
Pixely taky nejsou problem. U mensich rozliseni je videt mrizka ale u full HD neni videt. To by jsi musel promitat silene velkej obraz.

Vyhoda LCD je, ze z toho neboli tolik oci.

WOB
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od WOB »

Co se týká té mřížky, mohu soudit pouze o PT6000E a řeknu ti že když se dívám z 10cm, tak ji tam trošičku zahlídneš, ale jinak z takové blízkosti vidíš hlavně tři složky/body modrou červenou a zelenou, které jsou daleko intenzivnější než mřížka. Prakticky z dálky 2m+ ji v obraze už nemáš šanci vidět.
Co se týká bolení očí, tak pokud vím timhle trpí DLP s kolečkem kdy míchání barev proíhá až v sítnici oku-mozku, ale u LCD dochází k míchání barev již při promítání na podklad. Jediná nevýhoda LCD je zpomalení inputlag, ale u toho panasoniku je režim hry a když si vypneš dopočet snímků a čištění obrazu clearity, tak ta vláčnost vůbec nepůsobí rušivě. (dá se na to zvyknout tak, že za dvě minuty o tom nevíš).
Maiki77
Nováček
Nováček

Příspěvek od Maiki77 »

Díky za rychlou reakci. Co se týká toho inputlagu tak jsem porovnával různá měření a tyto 3 projektory dopadly docela dobře proto taky je tento výběr. Co se týká optomy bral bych HD50 ale tam je inputlag docela velký a ne PS4 se nedoporučuje.

Takže jsem vybral tyto tři a nějak si neumím poradit s výběrem. Vím, že Stratos je testoval všechny tak jsem si myslel, že by mi něco doporučil?

Každopádně jakákoliv rada je vítaná a moc za ni předem děkuji:)
pRst
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pRst »

Osobně si myslím, že větší prašnost pro LCD projektor problém je. Mám už starší Panasonic PT-AX200E a docela často si zatopíme v krbových kamnech metr od projektoru, takže manimulace s popelem určitě prašnost zvyšuje, takže jsem jej nechal po třech letech raději vyčistit. A i do optiky se nějaké částečky dostávají, sice to na obraze není zatím poznat, ale věřím obecně šířenému faktu, že pokud člověk nemění u LCD filtry ani je nijak nečistí, tak časem dojde k poškození panelů.

AX200 je pouze 720p, ale pokud sedím u PC vedle 100" uhlopříčky, tak je rastr hodně vidět a věřím, že je bude vidět i u 1080p, ale nevidím důvod proč by to někomu, kdo na to kouká z 4-6m mělo vadit.

Každopádně můj příští projektor bude asi spíš DLP, mimo jiné také kvůli tomu, že nebudu řešit zda mám 1x 2-3 roky utratit dvojku za vyčištění nebo riskovat poškození..
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Ja osobne mam doma TW5000 uz opravdu roky a roky, stale s puvodnim filtrem ktery jenom vyfukuju kompresorem, ted jsem si po letech koupil novy filtr a s tim uz doziju nez pride novej 4K model od Epsona (nastupce TW9200)

Osobne jsem mel doma desitky a desitky projektoru a LCD je podle me stale nej technologie pro co nejlepsi obraz. DLP se blizi ale stale to neni ono, hlavne cerna je u EPSONU + 3xLCD + Deep Black neprekonatelna a to i ve 3D kde DLP projektory trpi na "sedou" cernou...
Maiki77
Nováček
Nováček

Příspěvek od Maiki77 »

Stratos píše:Ja osobne mam doma TW5000 uz opravdu roky a roky, stale s puvodnim filtrem ktery jenom vyfukuju kompresorem, ted jsem si po letech koupil novy filtr a s tim uz doziju nez pride novej 4K model od Epsona (nastupce TW9200)

Osobne jsem mel doma desitky a desitky projektoru a LCD je podle me stale nej technologie pro co nejlepsi obraz. DLP se blizi ale stale to neni ono, hlavne cerna je u EPSONU + 3xLCD + Deep Black neprekonatelna a to i ve 3D kde DLP projektory trpi na "sedou" cernou...
A kdybys mel porovnat tu Optomu HD36, Epson TW6600 a Panasonic AT800 co bys doporucil? Nebo oplati se jit do Epsonu TW9200 kdyz je 2x drazsi nez TW6600? Popripade co Epson TW7200, je lepsi nez TW6600?

BTW. kdy ma ten 4K model od Epsona prijit? Nejde ale predpokladat ze by cena byla pod 100.000 asi ze?

Diky moc :)
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

TW6600 je pro ne nejlepsi projektor za super cenu za posledni roky, dokonce i na TW9200 ztraci po kvalite obrazu velmi malo a to stoji 1/2 a ma orpavdu ale opravdu luxusni 3D obraz
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

recenze na TW9200W vyjde snad jeste do konce roku na DD :) jinak ten 4K nebude nativne 4K prej to ma nejak dopocitavat nebo co proto bude cena pod 100 tis.
Odpovědět

Zpět na „Projektory“