Fallout 4 - Technická stránka hry

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Fallout 4 - Technická stránka hry

Příspěvek od PET5 »

Znovu jsem přeinstaloval hru, protože jsem ji měl na klasickém pevném disku a to načítání je fakt dlouhé. Takže hra šla na SSD a je to rozhodně lepší. Využil jsem zcela čisté instalace a bez jakékoliv změny výchozího nastavení hry jsem udělal opakované testy (pouze jsem změnil rozlišení na 2560x1600). A ejhle výsledek v Headově podivné scéně byl následující:

Procesor 4200 MHz/ grafika 1000/1250: 23 FPS
Procesor 3400 MHz/ grafika 1000/1250: 23 FPS

Podtaktování procesoru nemá absolutně žádný vliv na výsledné takty. Jeho vytížení v zaznamenaném okamžiku bylo na úrovni 22%. Grafika byla lehce podtaktována a vytížena okolo 50%.

Potom jsem spustil Fallout 4 Tweaker od Bilaga, abych mohl snadno editovat nastavení hry. Pouhým uložení načtených parametrů dojde k přenastavení FOV na hodnotu 70, bez dalších změn. Současně je hře zabráněno, aby mohla editovat ini soubor s nastavením. Změna hodnoty FOV způsobila nárust výkonu na 27 FPS. Vytížení procesoru stále 22% a žádná změna při podtaktování.

Pomocí Tweakeru jsem vypl Framerate Lock. Takty se zvedly na 29 FPS a vytížení procesoru na 27%. Podtaktování opět bez viditelné změny.

Nakonec jsem vypl God Rays. Takty se zvedly na 33 FPS a vytížení procesoru spadlo na 22%. Zde se ovšem také projevilo podtaktování procesoru z 4200 na 3400 MHz, kdy takty klesly na 29 FPS. Vizuálně se vypnutí God Rays nijak neprojevilo. Proč se podtaktování procesoru projevilo pouze v tomto jediném případě si nedovedu vysvětlit. I opakované měření podávalo obdobné výsledky.

Zkoušel jsem také vliv God Rays v jiném savu v exteriéru na začáku hry kousek od výstupu z vaultu, kde zapnutím funkce klesly takty z 82 FPS na 56 FPS. V tomto případě nemělo taktování procesoru žádný vliv. Ovšem grafika byla v obou případech vytížena prakticky na 100% a nepodtaktovala se, takže zde úřadoval zřejmě limit grafiky.

Každopádně je v případě grafiky AMD dobré vypnout Framerate Lock a God Rays. Ten Headův save je pro mě záhadou. Když se u šestijádra i7 nijak neprojeví výrazná změna taktů na výkonu, pochybuji, že zde úřaduje CPU limit. Nevím, zda se dá vycházet z údaje o vytížení CPU, které indikuje Afterburner pomocí OSD. Pokud sečtu vytížení všech vláken a podělím jejich počtem, tak mě vyjde hodnota vytížení okolo 22%. Ovšem i velmi nízké teploty procesoru napovídají, že se fláká. Jsem si zcela jistý, že takty procesoru jsem měl nastaveny správně.

Může to ještě někdo s obdobným procesorem ověřit? Také by mě zajímalo, jak se chová grafika nVidia v Headově savu při zapnutí a vypnutí God Rays. Je tam nějaká vizuální změna v obraze?

EDIT: Hra ve výchozím nastavení používá hodnotu FOV 80. Pokud nastavím po vypnutí Framerate Lock a God Rays hodnotu FOV 80, tak takty klesnou na 26 FPS. Pokud nastavím FOV 90, tak takty klesnou na 21 FPS.

EDIT2: Takže záhada s totožným výkonem podtaktovaného procesoru objasněna. Použil jsem zobrazení hry v okně a zjistil jsem, že Turbo 4200 MHz procesor používá v menu, při načítání pozice, ale jakmile se pozice načte, Turbo se vypne a frekvence klesne na 3400 MHz. Proto jsem nenaměřil žádný rozdíl. Je zajímavé, že pokud se v té Headově pozici otočím o 180 stupňů, tak Turbo opět nahodí frekvenci 4200 MHz a grafika se také vytíží, takže takty stoupnou na 56 FPS. Stejně se to chovalo i v tom mém savu, kde procesor také nebyl vytížen, takže vypínal Turbo a jel na frekvenci 3400 MHz, i když byla grafika plně vytížena a dávala 82 FPS. Každopádně to opět potvrzuje, že procesor není často dostatečně vytížen a neměl by být tou brzdou výkonu.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Naopak, potvrzuje je to že je tam single thread bottleneck. Dokonce tak moc single thread že se ti zapínalo turbo!!!! Tohle je děsnej problém shit enginů, podobně je to třeba u Starcraft2, hra používá 2 thready (tento příklad je i u jinejch her s vyššim počtem threadů), ale čím více jednotek na obrazovce je tím menší framerate, tím větší bottleneck a tím více se uživá jen 1 thread, ala ten co to brzdí. Ve chvíli kdy tam narvu tolik věcí že mam třeba jen 10fps běží 1 jádroi na 100% a druhé na 5%, ve chvíli kdy je 50fps běží druhé na 40%. Tohle je typický, právě proto je dodnes single thread výkon pro hry extra důležitej, protože když nastane bottleneck v místech kritickejch propadů, téměř vždy je to single thread bottleneck i když třeba hra v běžných situacích threaduje jakž takž OK.

Hlavně ty máš Radeona kde nefunguje DX11 MT rendering, to co jsi naměřil tomu odpovídá.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

PET5 píše:Každopádně to opět potvrzuje, že procesor není často dostatečně vytížen a neměl by být tou brzdou výkonu.
CPU a overhead driveru je tou hlavni brzdou vykonu, protože to nestiha. Vytizeni CPU jen říká, ze aplikace a driver nepouziva efektivne vice threadu a nevytezuje CPU dostatecne a to co CPU vytezuje není CPU schopny zpracovat dostatecne rychle, aby nakrmil GPU. Tohle je ukazkovy limit CPU. Vzdyt je to tu uz na foru popsany xxx krat.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Jak CPU overhead? Jste s tím jak nemocný. Však tam máte popsáno, že CPU limitem není a GPU je vytíženo na 100%, takže opět hra bez optimalizací pro AMD GPUs :roll:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Krteq píše:Jak CPU overhead? Jste s tím jak nemocný. Však tam máte popsáno, že CPU limitem není a GPU je vytíženo na 100%, takže opět hra bez optimalizací pro AMD GPUs :roll:
?????
Grafika byla lehce podtaktována a vytížena okolo 50%.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

:roll:
EDIT2: Takže záhada s totožným výkonem podtaktovaného procesoru objasněna. Použil jsem zobrazení hry v okně a zjistil jsem, že Turbo 4200 MHz procesor používá v menu, při načítání pozice, ale jakmile se pozice načte, Turbo se vypne a frekvence klesne na 3400 MHz. Proto jsem nenaměřil žádný rozdíl. Je zajímavé, že pokud se v té Headově pozici otočím o 180 stupňů, tak Turbo opět nahodí frekvenci 4200 MHz a grafika se také vytíží, takže takty stoupnou na 56 FPS. Stejně se to chovalo i v tom mém savu, kde procesor také nebyl vytížen, takže vypínal Turbo a jel na frekvenci 3400 MHz, i když byla grafika plně vytížena a dávala 82 FPS. Každopádně to opět potvrzuje, že procesor není často dostatečně vytížen a neměl by být tou brzdou výkonu.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Přesně, naprosto špatně to pochopil, nepochopil jak v praxi funguje single thread CPU limit což jsem mu v postu pod tim vysvětlil.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Krteq píše:Jak CPU overhead? Jste s tím jak nemocný.
Všichni jsou blázni, jen ty si letadlo co? :lol:
Grafika byla limitovaná (GPU nejelo naplno) - pokud grafika nemaká naplno, tak je chyba kde, když ne v CPU overhead / driverech? :roll:
Na nikoho jiného, než na neschopnost AMD to hodit nemůžeš, nebo snad ano?
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

DOC_ZENITH píše:Hlavně ty máš Radeona kde nefunguje DX11 MT rendering, to co jsi naměřil tomu odpovídá.
:lol: Podívej se někdy na driver thread přes Process Explorer, konečně přestaneš plácat tyhle nesmysly.

@Ache: uvidíme až Bethesda vydá patch :wink:
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Patch tohle opravdu neopravi, pokud tedy Bethesda nepredela komplet chovani enginu s vice thready, coz by ocekaval optimista, který presvedcuje lva, aby byl vegetarian. Muzou castecne opravit nektery propady v nekterych lokacích, ale to se bude tykat nV i AMD, ale rozdil vykonu mezi nV a AMD zustane. Stejne tak to prida tak kolem 5-10% jako obvykle. Nevim o patchi, který by brutalne zvedl vykon jednoho výrobce cipu o 100%. Jediny co to muze srovnat jsou ovladace. Ostatne je to snad u každý DX11 hry porad dokola.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Ja nevim, co tady porad Krteq resi... tohle je klasicka CPU limitace. Grafika se flaka = CPU limit, takhle to funguje uz 20 let. Ruzne ovladace pro ruzne karty maji ruznou rezii a v dusledku toho se fps lisi. AMD je v tomhle ohledu proste pozadu a je to videt snad ve vsech hrach, nejen F4.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Krtek si myslí že CPu limitace se dá vyčíst z loadu CPU a threadů a pod.... je úplně mimo.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Hladis píše:Muzou castecne opravit nektery propady v nekterych lokacích, ale to se bude tykat nV i AMD, ale rozdil vykonu mezi nV a AMD zustane. Stejne tak to prida tak kolem 5-10% jako obvykle. Nevim o patchi, který by brutalne zvedl vykon jednoho výrobce cipu o 100%.
Ehm, co takhle AC:Unity - po patchi 1.2 šel výkon AMD/ATi karet nahoru skoro o polovinu :roll:
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Lez ;-) Ten vykon sel nahoru az s ovladacem a nikoliv patchem na hru. Doporucuju si trochu oprasit prislusny thread s posloupnosti událostí. A tady se resi Fallout, nikoliv AC:U.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ani náhodou. V release notes nebyl ani náznak nějaké zmínky optimalizací pro AC:U a s předchozí verzí hry te nárůst pozorován nebyl :lol:
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Znovu opakuju, rikas nepravdu, nebo lzes a nez něco napises, over si zda to je fakt. I Google ti to vyplivne okamzite vcetne prislusnych threadu na tohle tema. Narust prisel az s Omega driverem a nikoli v nejakym patchi.
http://forums.ubi.com/showthread.php/97 ... 556486878d
I can confirm a massive boost using this driver. Omega driver is the official 14.12 driver.
Pokud chces na tom dal zde trvat, ze fps zvedl patch a nikoliv driver, dokaz to (ikdyz nevim jak to udelas :) )a pokud to nedokazes, tak si tady nasypes verejne popal na hlavu :)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

havli píše:Ja nevim, co tady porad Krteq resi... tohle je klasicka CPU limitace.
Ona je to spíš ta limitace drawcalls - prostě to co si nvidia ošéfovala "mantle" driverem 337.50, na který naopak Krtek nevěří. :) Asi už zapomněl, co tenhle ovladač udělal s výkonem pod DX11 verzí StarSwarm (kde také nvidia předtím měla ten samý problém jako AMD pod DX11 - nevytížené GPU vinou přetížení ovladače/CPU overhead).
Nvidia si s tím poradila, a tak díky tomu ovoce sklízí ve všech CPU limitovaných hrách (když je limitem render-pipe, né fyzika a pod. - třeba DX11 verze Ashes of Singularity, nebo Project CARS, nebo Fallout 4), a AMD... to spoléhá na vývojáře, že to udělají za ně. :-D
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Ještě jsem vyzkoušel nastavení frekvence procesoru natvrdo na 4200 MHz v biosu a na výsledném výkonu se to nijak neprojevilo. Opět jen 33 FPS.
Obrázek

Chápu to tak, že driver AMD nedokáže procesor vytížit v určitých situacích, které způsobí ten propad výkonu na více než polovinu. Pokud porovnávám vytížení jednotlivých vláken procesoru, tak ve všech případech docházím k výsledku do 25%. Jelikož mám šestijádro, fakt to vypadá na plné vytížení jen jednoho jádra rozložené do více vláken. Takže asi to bude ten nefungující MT rendering pod DX11. Bylo by zajímavé porovnat, jak šlape R9 290 na Pentiu. Asi ten výsledek bude velmi podobný.

Celkem by mě zajímalo, proč je takový rozdíl ve vytížení procesoru a grafiky v Headově pozici, pokud se dívám ve výchozím směru (33 FPS) a proč se to po otočení o 180 st. zvedne na 56 FPS. Vizuálně jsou obě strany ulice dost podobné. Jak se toto projevuje na výkonu u nVidia? Také takty vzrostou 2x?
Tady je schreen opačné strany ulice:
Obrázek
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

PET5 píše:Celkem by mě zajímalo, proč je takový rozdíl ve vytížení procesoru a grafiky v Headově pozici, pokud se dívám ve výchozím směru (33 FPS) a proč se to po otočení o 180 st.
Takových situací tam jistě bude víc... i já jsem už narazil na nějaké takové místo u nějaké "asi" továrny... A že se jedná o CPU overheal / driver limit je hlavně vidět z toho, že velký vliv na výkon má ten FOV = více objektů na scéně se musí vykreslovat.

Prostě jak už sem psal je to zlá kombinace - AMD ovladače + engine.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

PET5 píše: Celkem by mě zajímalo, proč je takový rozdíl ve vytížení procesoru a grafiky v Headově pozici, pokud se dívám ve výchozím směru (33 FPS) a proč se to po otočení o 180 st. zvedne na 56 FPS. Vizuálně jsou obě strany ulice dost podobné. Jak se toto projevuje na výkonu u nVidia? Také takty vzrostou 2x?
Ano, pri pohledu na druhou stranu je cca dvojnasobek fps.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“