Fallout 4 - Technická stránka hry

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: Fallout 4 - Technická stránka hry

Příspěvek od Ache »

mouldy píše:Musíš poznat, když tam neni FPS cap, hra je nehratelná...
FPS cap a V-SYNc jsou dvě dost odlišné věci. Já se v rámci testu chtěl zbavit V-SYNCu, abych mohl porovnat výkon grafik, toť vše... proto zcela objektivní rýpanec do ovladačů.

Tak na oplátku jsem sem dal ty goodrays... se divim že to nikdo jiný sem nedal (kromě hladise, u kterýho godrays neměli vliv :D ) - ty ultra jsou fakt maso... hlavně že proti low je extrémní rozdíl v obrazu. :lol:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

rozdíl tam je, je to hodně vidět na hladisových screenech, na low jsou ty paprsky šíleně rozpixelovaný.. na ultra už tolik ne, ale v některých situacích se dá pořád všimnout jak jsou kostičkovaný.. kvalitka prostě.. zajímavý, že v GTA5 naprosto totožnej efekt vypadá daleko líp a skoro nebere výkon
PS5 Pro | LG OLED CX55
Xnovic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xnovic »

Rozdíl u goodrays je v některých scénách i 30fps.. Což je maso.. I u GTX980 mám low..
Ale co mě nejvíc štve je patrný microstuttering i při 60fps+
CPU:Ryzen 7 9700xMB:ASUS TUF B850-PlusChladič:ARCTIC Liquid Freezer III - 360 A-RGBRAM:Kingston HyperX Black 2x16Gb 6400MHzVGA:RX 9070 XT Sapphire Nitro+Case:ASUS ROG Strix HeliosHDD:Samsung 960 Evo 500GB+2TB WD Red+2TB SSD AData+4TB Seagate Zdroj:EVGA Supernova P2 1000W
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Riku píše:rozdíl tam je, je to hodně vidět na hladisových screenech, na low jsou ty paprsky šíleně rozpixelovaný.. na ultra už tolik ne, ale v některých situacích se dá pořád všimnout jak jsou kostičkovaný.. kvalitka prostě.. zajímavý, že v GTA5 naprosto totožnej efekt vypadá daleko líp a skoro nebere výkon
Tak efekt volumetrických světel má kdejaká hra. Ale tady nastavit Godrays na ultra = zabít výkon (v situacích, kde tento efekt je hodně viditelný - jako na těch screenech co jsem sem hodil).
Ta "kostičkovanost" je vidět hlavně když se díváš přes překážku přímo do zdroje paprsků... asi nějaká nižší přesnost. Ale za ten pokles výkonu to fakt nestojí. Asi k tomu autoři měli důvod, že preset ultra nastavuje jen godrays HIGH (i ty jsou "rozpixelovaný")
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

FPS cap a V-SYNc jsou dvě dost odlišné věci. Já se v rámci testu chtěl zbavit V-SYNCu, abych mohl porovnat výkon grafik, toť vše... proto zcela objektivní rýpanec do ovladačů.
Jo a já chtěl jen upozornit na to, že po unlocku FPS se hra stává nehratelnou. Aby tady nevypukla epidemie unlocků a pak tu všichni nebřečeli, že to nejde hrát. :)

Takže abych to nějak shrnul. U AMD, když chceš mít dobrej input lag (vyplej vsync), tak to přenastavíš v configu, což je izi. Ale jako druhou věc musíš nastavit FPS limiter buď v driverech nebo třeba rivatuneru, aby to fungovalo a dalo se to i hrát a ne jen benchovat.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-35CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 Timing OC|| RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ache píše:Tak na oplátku jsem sem dal ty goodrays... se divim že to nikdo jiný sem nedal (kromě hladise, u kterýho godrays neměli vliv :D ) - ty ultra jsou fakt maso... hlavně že proti low je extrémní rozdíl v obrazu. :lol:
Rozdil Mezi Ultra a zbytkem v kvalite je velkej a mam to i na screenech. Ja bych bez Godrays nehral, protože hra vypada o dost lip nez bez. Jen me vadi to rozkostickovani u nižších nastaveni, ale při beznym hrani to clovek zaznamena jen obcas. Hraju to s Godrays na High a GTX780 to v 1680x1050 dava. Jediny poklesy ve hre jsem zatím zaznamenal jen kvůli CPU limitu.
Riku píše:zajímavý, že v GTA5 naprosto totožnej efekt vypadá daleko líp a skoro nebere výkon
GTA 5 nV Godrays nemelo. Měl to FC 4, ale ne v takovy intenzite.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

U Volumetric Light není náhodou použita teselace ? :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Ano je, masivně prý... :-D
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Hladis píše:GTA 5 nV Godrays nemelo. Měl to FC 4, ale ne v takovy intenzite.
GTA 5 mělo klasický volumetrický světlo - efekt to tam mělo reálnější.Ve F4 je to dost přehnaný. A FC4? Dobrý nápad! Budu se muset pořádně podívat, jaký vliv to tam opravdu má na výkon, a zda to tam také trpí na ty kostičky (nepamatuju si ale že by tam s těmi Godrays byl nějaký problém a také ve FC4 nebyl ten efekt tak přehnaný).
Xnovic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xnovic »

Vlastik80 píše:Ano je, masivně prý... :-D
By mě zajímala ta lokace, kde to bylo testováno.
Tam i GTX970 v 1080p a TXAA minimální fps, nad 60.. U mě i v pustině to padá k 40fps..
CPU:Ryzen 7 9700xMB:ASUS TUF B850-PlusChladič:ARCTIC Liquid Freezer III - 360 A-RGBRAM:Kingston HyperX Black 2x16Gb 6400MHzVGA:RX 9070 XT Sapphire Nitro+Case:ASUS ROG Strix HeliosHDD:Samsung 960 Evo 500GB+2TB WD Red+2TB SSD AData+4TB Seagate Zdroj:EVGA Supernova P2 1000W
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

Výkon ovlivňujou dvě věci:

godrays
shadow distance

Vše na ultra, god rays na medium = většinu času 60fps. Ale teď jsem dorazil do bostonu a při pohledu určitým směrem padá fps na 40. Po nastavení shadow distance taky na medium = 60fps všude.

TAA mám vypnutý a injectuju SMAA. Borderless windowed zapnutý. Žádnej stuttering.
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ache:
GTA5 mel volumetric lights, ostatne to není nic nového, ale nemel Godrays od nV pokud vim. No me prave pripada nastaveni Godrays v F4 lepsi nez v FC4. V FC4 to nebylo uplne nejlíp zpracovany a dělalo to rekneme dost blby vizualni chyby. V F4 na Ultra to vypada uplne super vesmes bez chyb, akorát narocnost je vetsi.

Paul:
Ja ještě v Bostonu nebyl, takze me mozna pak ceka snizeni nekterych nastavani. Jinak když nekde klesnou moc fps, je dobry se mrknout i na vytizeni GPU, zda nezacne uradovat CPU limitace.
Xnovic píše:
Vlastik80 píše:Ano je, masivně prý... :-D
By mě zajímala ta lokace, kde to bylo testováno. Tam i GTX970 v 1080p a TXAA minimální fps, nad 60.. U mě i v pustině to padá k 40fps..
Asi testili hned na zacatku, kde vylezli v Vaultu. Jinak jde videt, ze Godrays není ten problem v pomerovani nV vs. AMD :)

PS: Jinak co se hrani tyce a narazeni na technicky bugy, u Witchera 3 jsem tedy byl nasranej a jednu chvili jsem ho i prestal hrat do vydani opravnych patchu. Tady zatím v pohode a krome klasických Creation bugu jsem na nic zavaznyho nenarazil. Hra je prekvapiove i stabilni. Proti Skyrimu vcelku "pokrok" :) Ten byl dlouho nehratelej a vizualne uplne sprasenej.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Hladis píše:V FC4 to nebylo uplne nejlíp zpracovany a dělalo to rekneme dost blby vizualni chyby.
Zajmalo by mě jaký, já si totiž nepamatuji, že by to tam nějak failovalo, tak na co se mam zaměřit... těch "kostiček" ve F4 sem si všiml celkem rychle. A bohužel ultra je kvůli výkonu nepoužitelný - regulérní zabiják výkonu - nepoužitelné nastavení.

EDIT:
A proč tady někteří píšete TXAA? Ta hra nepoužívá TXAA (vyhlazování od nvidie, fungující jen na nvidiíích), ale jen TAA (post-processing AA založený více snímcích).
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Kosticky tam nejsou, ale jak to vysvětlit. Kvalita (odectu kosticky)a komplexnost je tam nižší, vcetne poctu zdroju, kde je ten efekt aplikovan. Hlavne tam nefungoval ten efekt svetla v prostoru, kdy to nekdy haprovalo a slo videt, ze to kvalitativne není uplne koser. Muselo by to byt nekde na videu nebo si to pust znova.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

No já si tu hru kvůli tomu znova pustím, ale šlo mi o to kde jaký defekt uvidím, protože já s tím FC4 prve na GTX970 hrál a nic mě tam do očí nepraštilo. Vypadalo to tam dost dobře. Tady ve Falloutu mě po chvíli hraní nepěkně překvapily ty kostičky. Tak pokud tušíš, kde s tím byl problém, tak napiš, ať s tím neztrácím tolik času.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Rad bych, ale blbe se to popisuje. Proste v určitých situacích blbnul ten slunecni "opar" nebo jak to rici a scena pak vypadala divne. Presnost a zpracovani tech paprsku nebyla uplne nejlepší a nekdy ta hra byla lepsi s Godrays vypnutyma. Nebylo to proste ono.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Tak tady v tom Falloutu to také není úplně ono - je to zase strašně přehnané. spíš než přesnost výpočtů (tu stejně nikdo neocení - běžně není vidět) by mohla být volitelná intenzita toho efektu.
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

Mě se ty godrays jak jsou v F4 dost líbí. Grafice to celkově hrozně pomáhá, stíny a osvětlení obecně je zde hlavní pokrok oproti F3. Ale je to furt gamebryo, tak trochu jako dávat rtěnku praseti.

Ale je fakt že zatím to nespadlo, za 35 hodin hraní. To je dost dobrý výkon. Ale je to furt zabugovanější než Witcher. Ve Witcherovi jsem neměl bugy téměř žádné, zde už jsem na pár výrazných narazil, např. se mi zneviditelnila zbraň, nebo se správně nenačítá lokace s tím dolem, takže tam byly lowres assety a byl potřeba reload.
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Hladis píše:Rad bych, ale blbe se to popisuje. Proste v určitých situacích blbnul ten slunecni "opar" nebo jak to rici a scena pak vypadala divne. Presnost a zpracovani tech paprsku nebyla uplne nejlepší a nekdy ta hra byla lepsi s Godrays vypnutyma. Nebylo to proste ono.
Ještě bych doplnil, obtekani predmetu svetlem a ted nevim, zda FC4 ma dynamicky se menici zdroje svetla s plynulym stridanim dne a noci jako F4.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Paul píše:Mě se ty godrays jak jsou v F4 dost líbí. Grafice to celkově hrozně pomáhá, stíny a osvětlení obecně je zde hlavní pokrok oproti F3.
jo mě se také líbí, atmosféře to dost pomáhá, ale místy působí díky přehnané intenzitě dost uměle... což třeba to zmíněný GTA 5 ne - to je zatím podle mě top kvalita co se atmosféry týče. Tam zvládli efekty počasí a atmosféry na 1*.

Ale určitě je blbost v tom Falloutu ty GR vypínat úplně - rozdíl ve výkonu mezi OFF a low je minimální, ale v obraze extrémní (když je jasné počasí). Jen to nastavení ultra (který ale autoři nedoporučují ani při Ultra profilu) je trochu mimo svými nároky.
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“