Fallout 4 - Technická stránka hry

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
Riku
Začátečník
Začátečník

Re: Fallout 4 - Technická stránka hry

Příspěvek od Riku »

AllowedCry píše:Nevim co dělají, ja nepostřehl žádný rozdíl.
Zajímavý, že já s 7850 jo :D
PS5 Pro | LG OLED CX55
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Rozdíly kde? Když je špatné počasí, tak to jede na hovno furt stejně, pokud mám o 5fps víc, tak je mi to stejně k ničemu, když nemám stable 60, nebo ty snad jo?
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Já to hrál na low s tím, že ve městě to stejně padalo na 30fps. Teď to nepadá tak pod 40. Dokonce můžu mít zapnutý godrays aspoň na low a v pustině mám většinou 60fps, předtím jakmile jsem zapl godrays tak jsem měl o 15fps míň. Bohužel na stabilních 60fps se pořád nedostanu ani na low..
PS5 Pro | LG OLED CX55
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

No nevím, ale chtít se 7850 stable 60 fps u této hry, byť se vším víceméně na low... To bude chtít hodně optimalizace, ale třeba jednou... :-D (a v té době to už ale může být jedno)

Taky jsem měl představu, ale když vidím jak to jede i na GTX 980 Ti, tak nevím no, nic ideálního, ale je vidět že i ovladače pomáhají a prý má být nějaký větší patch snad, tak snad to pomůže taky... :| (takže zatím čekám co bude + cz)
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

U hry s takovou grafikou chci s 7850 stabilně 60fps na high.. :lol: ale to by nesměla být od bethesdy :roll:
PS5 Pro | LG OLED CX55
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Také jsem názoru, že to je nic moc graficky, ale zase jsou tu/i jinde lidé opačného názoru tvrdící že grafika není problém a je dobrá, no nevím, nemám problém s tím jak to vypadá když to odpovídá nárokům na hw, ale takto prostě ne, ale píší na netu že módy už teď hodně hru vylepšují, tak snad se to nějak dá dohromady a bude to nakonec skoro jiná a lepší hra :)
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Ache píše:Takže ovladače 15.11.1beta vyzkoušeny - v úseku co není limitován procesorem nárůst výkonu minimální, ve 2560x1440 a 3200x1800 žádný.
Takže co ty ovladače dělají? snižují CPU/Driver overhead. :!:
V místech, kde grafika nebyla limitována výkonem procesoru byly již dříve výsledné takty odpovídající výkonovému potenciálu grafiky AMD. Bohužel jsem si neuložil screen z nějaké venkovní scény se starými ovladači, abych mohl posoudit, zda se zvedl výkon samotné grafiky.

Výrazné zlepšení je v těch zabugovaných scénách, podobných té Headově. Těžko říct, co ty ovladače opravují. Pokud porovnáme hodnoty vytížení procesoru, které jsem naměřil s novými ovladači v Headově scéně, tak vzrostlo jen nepatrně z 22% na 26%. To neodpovídá tomu velkému nárustu ze 33 na 46 FPS.

Ve venkovních scénách nárust výkonu rozhodně neodpovídá tomu ze zabugovaných scén. To bych teď musel mít bez přetaktování při nastavení vše na Ultra bez božích paprsků výsledek 100+ FPS. :wink:
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Fallout 4: rozbor hry na PCT
V článku je i schován malý vtípek/"easter-egg" - kdo tu blbinku najde? :)
(nápověda: má to něco společného s Nvidií)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od blaho »

thx , tak si to nakoniec zmakol :wink:
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

@Ache: Citace z článku: "Zastaralý engine nedokáže efektivně zpracovávat velké množství objektů a efektů, a tak při nastavení detailů na Ultra dochází místy k propadům výkonu. Ty jsou hlavně cítit pokud máte v PC osazenou grafickou kartu značky AMD. AMD pár dní po vydání hry vydalo nové ovladače Catalyst 15.11.1 beta, ty v kritických momentech pomohly až neuvěřitelně. I tak ale z pohledu R9 290X vypadá Fallout 4 velmi špatně."

Tohle je dost přehnaný a zavádějící závěr, zejména v souvislosti s následujícím tvrzením, že na GeForce GTX 670 to vypadá lépe. Podle zkušeností s výkonem R9 290 na vysokém rozlišení 2560x1600 mohu jen konstatovat, že GTX 670 je v Ultra nastavení rozhodně slabší a mimo "problematických" scén je dokonce drasticky slabší.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ano je protože když tam nahrneš rozlišení tak killneš 670tku na hrubym výkonu SP a fillrate. Ala ve 4K by dostala nehoráznej vejprask, problém je že v nišších rozlišeních je v kritickejch úsecích Radeon více CPU limited a celáí hra je hlavně o CPU. Na Radeonu pokud člověk nechce propady do nehratelnejch oblastí musí dát dohlednost stínů na medium takže v 1080p si zahraješ s 670tkou vesměs lépe, hlavně ve městech, to je prosě realita.

Dodnes jsme ale nevysvětlili ten fakt jakto že Skylake má na tuto věc tak blahodárnej vliv. Musí tam bejt ňáká instrukce kterou jiné CPU neuměj, nebo resp spíš uměj ale Skylake jí provádí jinak, efektivněji (a zároveň je toto provádění těžce limitované prostupností paměti). F4 je spíš dobrym CPU benchmarkem mizerně threadovanejch her než cokoliv o GPU.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

PET5 píše:Tohle je dost přehnaný a zavádějící závěr, zejména v souvislosti s následujícím tvrzením, že na GeForce GTX 670 to vypadá lépe. Podle zkušeností s výkonem R9 290 na vysokém rozlišení 2560x1600 mohu jen konstatovat, že GTX 670 je v Ultra nastavení rozhodně slabší a mimo "problematických" scén je dokonce drasticky slabší.
Co je na tom proboha zavádějícího? :? GTX670 nikdy nebyla karta na 2560x1440 - to by bylo zavádějící testovat v tomhle rozlišení celou hru - na problémy s propady výkonu bych pak na GTX 670 vůbec nenarazil. A vypadalo by to ještě hůře - GTX 670 bez propadů, R9 290X z propady. :wink:
I z pohledu GTX 980 Ti to vypadá hůře - většinu času se hra drží vysoko (jako R9 290X ve FHD) a pak bum... Headovo úsek se 40fps (výkon shodný s GTX670 - limit ovladače / CPU overhead). A ano, eliminoval bych to 4K rozlišením, kdy by hra jela stále na 40-50fps. :roll:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Jak jsem napsal, zavádějící je, jak to v tom článku vyznělo. Čili pro neznalého to vyznělo tak, jako by to na R9 290X fungovalo hůře, než na GTX 670, což není pravda ani v obyčejném HD rozlišení. Hlavně to vyznělo tak, že s R9 290X se bude F4 hrát všeobecně velmi špatně.

S novými ovladači už není problém ani v Headově scéně. Pokud jsem naměřil s R9 290 v základních taktech a Ultra nastavení mimo G.R. 46 FPS, tak R9 290X na tom nemůže být hůře (pokud ji nepodrazím slabým AMD procesorem, protože tahle scéna je hlavně o procesoru). A propad taktů v problémové scéně (a ještě jen v určitém směru pohledu) na hodnotu nad 40 FPS rozhodně nepovažuji za nějaký fail, nehledě na to, že nVidia zde také dost propadá. Kolik herního času strávíme pobytem v takové problematické scéně. 0,001%? Díky těmto scénám není férové AMD grafiku odpisovat, tím spíš, že výraznější propad výkonu na testovací sestavě způsobil hlavně procesor AMD se špatným výkonem na jedno jádro.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

PET5 píše:Jak jsem napsal, zavádějící je, jak to v tom článku vyznělo. Čili pro neznalého to vyznělo tak, jako by to na R9 290X fungovalo hůře, než na GTX 670, což není pravda ani v obyčejném HD rozlišení.
Ale to pravda je, propady jsou výraznější právě v tomhle rozlišení. :!:
Navíc tohle není test grafik, ale hry - jak se na čem chová a na co se dá ve hře narazit. A oba problémy v testu jasně popsaný jsou:
1. je GodRays Ultra co sestřelí v hodně úsecích i GTX980Ti ve FHD
2. samotný Engine, co shazuje výkon kvůli limitaci CPU (spíš limitu ovladačů).
HafanPetr
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od HafanPetr »

A co jiného jste čekali od Bethesdy? Na to jak je ta hra odfláknutá co se týče optimalizace (a dokonce i pro Nvidie a to už je co říct), to zas není tak nejhorší. Vždyť dodnes nebyli schopni ani pořádně opravit Skyrim. AMD se to aspoň částečně snaží zachránit novými drivery (ostatně jako obvykle).
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Textury ve hře jsou obrovské, mají 2048x2048 na zemi a 1024x1024 na rostlinách
No to je blbost. Jaky obrovsky ? To je uz dnes skoro nekde i podprumer. Tohle zvlada jakakoliv karta s 2GB VRAM. Takova "optimalizace" uz je pro opravdu hodne stary strepy.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Hmm, jsou přímo obrovské - 2K x 2K ? Šílený rozměr, rozumné je max 512x512, ideálně 256x256... :-D

Neměla tuším hra Rage větší velikost textur? A to už jsou roky ... :roll:

Edit: Njn, byla to Rage, tam to šlo až snad na 32K x 32K, ale osobně jsem s více jak 16K rozdíly nějak už neviděl, navíc to stejně divně doskakovalo/vykreslovalo, ale to je ot.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Možná by spíš Bethesda mohla opravit volbu textur přímo ve hře. :-D To je fakt hra typu dodělej si doma. :-D
Já jsem pro to aby někdo udělal retro 256x256 texture mod. Vzpomínka na starý 3Dfx časy. :-D

Edit... ten vtípek v rozboru nikdo nehledal, nebo jen nenašel... a nebo je to tak trapný, že to radši nezmínil? :-D
Naposledy upravil(a) Ache dne pon 23. lis 2015, 22:20, celkem upraveno 1 x.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Bethesda k tomu vesmes i tak pristupuje a ikdyz se na to nadava, hromada moderu se na to se zapalenim vrhne. Ja jsem u Skyrimu stravil vic hodin modovanim nez hranim a bavilo me to asi vic nez samotny hrani :-D Ale zase Fallout 4 neni v tak strasnym stavu jako byl Skyrim a da se hrat tak jak je. Jinak na Skyrim jsou mody se zkryplenim textur a je to strasnej humus. S 256 to vypada nejak takhle http://staticdelivery.nexusmods.com/mod ... 524157.jpg a hardcore takhle https://www.youtube.com/watch?v=niZKDa9LhRM
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“