Problém s obnovovací frekvencí u ASUS R9280X DC2T-3GD5

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
T0mmycze
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Problém s obnovovací frekvencí u ASUS R9280X DC2T-3GD5

Příspěvek od T0mmycze »

Dobrý den,
prosil bych o Váš názor / radu k mému problému. Vlastním grafickou kartu AMD R9280X DC2T-3GD5 a monitor značky ASUS MG279Q. Ten mimo WQHD rozlišení 2560x1440 bodů dokáže pracovat na frekvenci až 144 Hz. Problém je následující: monitor mám od case trošku dále a standartní dodávaný kabel který má délku něco okolo dvou metrů mi zkrátka nestačí. S tímto standartním kabelem dodaným společně s monitorem vše funguje jak má, plné rozlišení se 144 Hz. Jelikož ale standartní kabel nestačí, rozhodl jsem se zakoupit ten nejkvalitnější kabel který jsem u běžných prodejců našel. Do oka mě padl DisplayPort od značky DeLock 3m PREMIUM. Po připojení tohoto kabelu k monitoru a grafické kartě pár sekund vše funguje jak má, 2560x1440 @ 144 Hz ale pak se obrazovka vypne asi na dvě sekundy, znovu se zapne a grafický ovladač (který mám nejaktuálnější [ale zkoušeno i se staršími]) zahlásí chybu ohledně toho, že nedokáže pracovat na frekvenci 144 Hz a nějaké další nic neříkající slova které člověku vlastně vůbec nepomůžou kromě toho, že zjisti že je něco rozbité.
Každopádně obraz poté naběhne ale pouze na 60 Hz. Rozlišení zůstává neměné.

První co jsem udělal bylo, že jsem se v tom asi hodinu hrabal sám a v nastaveních zkoušel frekvenci nastavit ručně ale bez úspěchu.
Poté jsem asi dvě hodiny strávil čtením zahraničích fór kde už podobný problém pár jedniců řešilo ale řešení jsem tam nevyčetl.
V neposlední řadě jsem také psal výrobci kabelu DeLock, zda vůbec při délce 3 metry podporují rozlišení 2560x1440 při 144 Hz. Ti mi odepsali že nejspíše ne, takže to možná bude i kabelem?
Volal jsem také na podporu ASUS, jelikož od nich mám grafiku i monitor. Česká zákaznická linka mě řekla, ať jim napíšu email a že to pošlou do Číny. Takže jsem jim popsal problém a jediné co jsem z nich dostal bylo, ať používám kabel dodaný k monitoru a to i přesto, že jsem jim psal že je krátký! To teda byla pomoc za všechny prachy.

Takže by mě vůbec zajímalo:
1) Podporuje moje grafická karta toto rozlišení a tuto frekvenci při délce kabelu větší jak 3m ?
2) Pokud to není grafickou kartou a je to kabelem, který bych měl zvolit a zakoupit?
3) Pokud to není ani jedním, ani druhým, kde je pak problém?

Předem děkuji za pomoc!
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Re: Problém s obnovovací frekvencí u ASUS R9280X DC2T-3GD5

Příspěvek od Krteq »

Pokud to s originálním kabelem šlape, tak je logicky problém v tom 3m kabelu.

Co je to přesně za kabel? Jakou verzi DisplayPort standardu splňuje?
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Pokud bych se nad tím zamýšlel čistě teoreticky (nemám zkušenost ani s DisplayPortem, ani s monitorem s takovými parametry), tak jediné, co by mohlo vadit u delšího kabelu (tuplem pokud to pár sekund jede), je delší odezva, tzn. bych zkusil vypnout pokud možno FreeSync či něco dalšího, u čeho monitor může kecat s kartou, pokud něco takového ještě umí.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
T0mmycze
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T0mmycze »

FreeSync je vypnuté, už jen kvůli tomu že ho Radeon R9280X ještě neumí takže ani v OSD menu monitoru jsem ho neaktivoval, stejně tak možnost v ovladačích zapnout FreeSync nemám.

Ke kabelu. Dle parametrů výrobce má splňovat verzi DisplayPortu 1.2, teoretická přenosová rychlost až 21,6 Gb/s. Píšou tam také, že podporuje rozlišení až 4K ale co už nepíšou je při jakých frekvencích. Odkaz na další info o mnou zakoupeném kabelu DeLock Premium jsou tady: http://www.delock.de/produkte/F_92_Disp ... anguage=cz
Jinak mě ještě napadlo před pár dny napsat přímo výrobci zda podporují mnou požadované parametry u tohoto kabelu. Dneska přišla odpověď. Napsali:
Dear Mr.Novak,

thanks for your interest on our products.
That's right.

In our offer is no contain an HD cable with this features.

An solution is in their case not available.
V krátkosti přeložené, nenabízejí kabel s těmito parametry, žádné řešení není možné. Hledal jsem pak na internetu další kvalitní výrobce kabelů a do oka mě padl ClickTronic a ROLINE. Přičemž ClickTronic podpora mě odepsala, že pokud mám správnou grafickou kartu a monitor podporující 144 Hz, tak to jejich kabel údajně dokáže přenést. Ale psal že to záleží na grafické kartě jestli tyhle frekvence dokáže odeslat. Tady je zpráva od podpory ClickTronic:
Dear Mr. Novak,
if your monitor and your video graphic card can support the refresh rate of 144 Hz, you can use our Clicktronic Casual Display-Port cable (70712).
The refresh rate is generated from your monitor and your video graphic card, the cable can transmit these specifications.
If you have more questions don´t hesitate to contact us.

Best regards ● Freundliche Grüße ● Cordiali Saluti
Your Clicktronic Team
Co ale vůbec nechápu je, že dle technických specifikací na webu ClickTronic vychází jejich kabel oproti tomu od DeLock hůře. Tady jsou technická data o kabelu ClickTronic. http://www.clicktronic.com/en/products/displayport/. Píšou tam že má maximální rychlost přenosu dat 10,8 Gb/s. To je o půlku méně než má ten DeLock. Nechápu jak je to možné když všechny DP kabely mají celkem 20 pinů a jediné co se liší je to stínění uváděné v AWG. Tam jsem trošku ztracen ohledně hodnot. Čím více AWG, tím lépe? Nebo naopak? Co jsem Googloval tak jsem zjistil, že je to obdoba plochy stínění v průřezu kabelem v mm2.
Ale zpět ke zprávě od týmu ClickTronic. Zmiňují tam něco o grafické kartě zda umí přenést udávaná data. Nemá tedy moje grafická karta nějaké omezení na objem dat poslaných přes kabel v závislosti na délce?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Realita je mnohem více prostá. Delock je low-end čína. Ty parametry co na něm jsou jednaznačně nesplňuje a proto máš ty problémy.
T0mmycze
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T0mmycze »

A co teda doporučujete za značku? Ten ClickTronic nevypadá špatně?
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“