předem bych rád ocenil Vaše rady a názory a budu rád za každý Váš příspěvek k tématu. Po dlouhé době skládám klasický počítač a i když si myslím, že počítačům rozumím slušně, nejsem profík a rád bych se poradil s někým dalším než jsem já a google
Počítač by měl mít především herní využití, hraní ve FullHD (vyšší rozlišení snad v budoucnu) na střední či vysoké detaily i nových her (příklad: Zaklínač 3, BF4, Crysis 3, Far Cry 4, Cities Skylines apod) s tím, že oželím "maximální nastavení" třeba vyhlazování apod za cenu plynulosti hry.
Celou sestavu neplánuji upgradovat v horizontu 1-2 let s vyjímkou procesorového chladiče. Ohledně přetaktování, nikdy jsem to osobně nedělal a vím o tom méně než bych chtěl, nicméně nebráním se novým zkušenostem
Monitor a periferie již máme, proto mi jde pouze o "skříň". Nicnémě potřebuji k němu dokoupit OS (Windows 7/8.1/10). Počítač bude využívám kromě her ke sledování videí, případně nahrávání a streamování (Twich, etc.) pokud to bude možné (amatérské využití, žádný profík).
Zatím jsem dal dohromady tuto sestavu za cca 27 tisíc Kč (viz odkaz níže). Jde o opravdu horní limit rozpočtu s tím, že nějakou tu stovku či dvě ještě dám dohromady.
Sestava: http://www.czc.cz/143541,74749,178263,9 ... 76249/kody
Vypsáno:
Intel Core i5-6500,
GIGABYTE GV-N960WF2OC-4GD, 4GB,
ASUS Z170-P - Intel Z170,
Seasonic S12II-520 520W,
Kingston HyperX Fury Black 8GB DDR4 2133,
Samsung SSD 850 EVO - 250GB, Basic,
Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB,
Zalman Z1, černá,
Microsoft Windows 10 Home CZ 32-bit/64-bit USB Flash Drive,
ASUS DRW-24F1MT, černá, bulk.
Sestava neobsahuje chladič procesoru (zatím) z důvodu úspory. Jak to bude možné (další výplata) plánuji dokoupit chladič SilentiumPC Fera 2 HE1224. Do té doby by měl dle recenzí stačit dodávaný od Intelu.
Odkaz na chladič zde: http://www.czc.cz/silentiumpc-fera-2-he ... 73/produkt
V první řadě bych se chtěl ujistit, že komponenty k sobě budou pasovat - tímto prosím především o kontrolu, že jsem nějaký detail nepřehlédl.
Pár poznámek proč zrovna tyhle komponenty...
- preferoval jsem Skylake architekturu zejména proto, že v případě upgradu za novější a výkonější procesor nebudu omezován například nekompatibilní paticí (četl jsem, že i generace i5 po Skylake bude využívat 1151) a obecně si nemyslím, že do nového počítače patří o 2 generace starší Hashwell, který má sic téměř stejný výkon a stojí jen o trochu méně (odkazuji na často zmiňované i5-4460, i5-4590). V tomto ohledu jsem upřednostnil i5 6500 zejména kvůli ceně (rád bych tam viděl i5 - 6600K, ale vzhledem k vyšší ceně o skoro 2. tisíce si to nemůžu dovolit).
- DDR4 paměti jsem volil kvůli Skylake, 8 GB by pro teď mohlo stačit a v budoucnu se může kdykoliv dle potřeby dokoupit dalších 8GB. Frekvence je pro tyto paměti ta základní, rád bych vybral lepší, ale za tu cenu jsem nebyl schopen přijít na alternativu.
- GTX 960 je pro sestavu do 25/30 tisíc rozumný kompromis (hledím i na spotřebu = nutnost chlazení a proto jsem nezvolil o něco výkonější alternativy v podobě AMD R9 380). Konkrétně tuto verzi jsem vybral skrz 4GB a příznivou cenu (sleva 20 %) jinak bych šel do 2GB levnější verze. Dražší a hojně doporučovaná GTX 970 je mimo můj rozpočet.
- SSD disk je pro dnešní PC nutnost, zde jsem hodně dlouho váhal a vybíral a nejsem si úplně jist výběrem. Původně jsem vybral 120 GB variantu za 1900 Kč, ale vzhledem k potřebám příjemce (sestava bude dárek) jsem se rozhodl připlatit za vyšší kapacitu. (pozn. druhý disk nutný pro spoustu dat, fotky, videa apod..)
- dřív platilo, že pro dobrý počítač je potřeba (kromě jiného) kvalitní skřín a zdroj, nechtěl jsem na nich šetřit, ale bohužel jsem opět musel volit kompromisy. Rád bych nějaké reference ke skříni, pokud má někdo podobnou sestavu prosím napište mi jak jste s ní spokojení atd.
- zdroj by zřejmě postačil 400W, nicméně chtěl jsem mít větší rezervu a otázka je hlavně zda bude stačit pro případ, že vyměním procesor za silnější a lehce ho přetaktuji , přidám RAMky (16GB) a třeba výkonější grafiku (tohle všechno v rámci budoucího upgradu)? Uvažoval jsem o zdroji okolo 600W s podobnou cenovkou, ale vybrat dneska kvalitní zdroj je dost složité :/
- největší boj jsem měl se základní deskou, původní kvalitní deska za 4500 se do sestavy už nevejde a co šlo jsem zredukoval ( ideální sestava, resp. první sestava, z mého pohledu byla asi za 32 tisíc
Výběr je ale veliký a pokud by jste mi doporučili nějakou alternativu k nějaké komponentě s podobnou cenou budu jedině rád a podívám se na to. Dneska člověk nemá ani čas se pořádně rozhlídnout a projít vše, aby se mohl dobře rozhodnout. Tolik informací a tak málo času.
Pokud jste dočetli celý příspěvek až jsem, máte můj upřímný obdiv! Sám bych asi neměl nervy