PC sestava za 27K, Skylake, herní využití, kontrola

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Khalic
Nováček
Nováček

PC sestava za 27K, Skylake, herní využití, kontrola

Příspěvek od Khalic »

Zdravím,

předem bych rád ocenil Vaše rady a názory a budu rád za každý Váš příspěvek k tématu. Po dlouhé době skládám klasický počítač a i když si myslím, že počítačům rozumím slušně, nejsem profík a rád bych se poradil s někým dalším než jsem já a google :). Bohužel v mém okolí nejsou lidé, kteří by měli aspoň lepší přehled v IT oblasti, natož by se odvážili si složit PC.

Počítač by měl mít především herní využití, hraní ve FullHD (vyšší rozlišení snad v budoucnu) na střední či vysoké detaily i nových her (příklad: Zaklínač 3, BF4, Crysis 3, Far Cry 4, Cities Skylines apod) s tím, že oželím "maximální nastavení" třeba vyhlazování apod za cenu plynulosti hry.

Celou sestavu neplánuji upgradovat v horizontu 1-2 let s vyjímkou procesorového chladiče. Ohledně přetaktování, nikdy jsem to osobně nedělal a vím o tom méně než bych chtěl, nicméně nebráním se novým zkušenostem :-) a s ohledem na budoucnost bych spíše uvítal možnost aspoň částečně zvednout výkon. Požadavky na hlučnost jsou průměrné, pokud bude trochu hučet nevadí, ale nesmí řvát. V nejlepším případě, aby nebyl PC téměř slyšet v minimální zátěži.

Monitor a periferie již máme, proto mi jde pouze o "skříň". Nicnémě potřebuji k němu dokoupit OS (Windows 7/8.1/10). Počítač bude využívám kromě her ke sledování videí, případně nahrávání a streamování (Twich, etc.) pokud to bude možné (amatérské využití, žádný profík).

Zatím jsem dal dohromady tuto sestavu za cca 27 tisíc Kč (viz odkaz níže). Jde o opravdu horní limit rozpočtu s tím, že nějakou tu stovku či dvě ještě dám dohromady.

Sestava: http://www.czc.cz/143541,74749,178263,9 ... 76249/kody

Vypsáno:
Intel Core i5-6500,
GIGABYTE GV-N960WF2OC-4GD, 4GB,
ASUS Z170-P - Intel Z170,
Seasonic S12II-520 520W,
Kingston HyperX Fury Black 8GB DDR4 2133,
Samsung SSD 850 EVO - 250GB, Basic,
Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB,
Zalman Z1, černá,
Microsoft Windows 10 Home CZ 32-bit/64-bit USB Flash Drive,
ASUS DRW-24F1MT, černá, bulk.

Sestava neobsahuje chladič procesoru (zatím) z důvodu úspory. Jak to bude možné (další výplata) plánuji dokoupit chladič SilentiumPC Fera 2 HE1224. Do té doby by měl dle recenzí stačit dodávaný od Intelu.
Odkaz na chladič zde: http://www.czc.cz/silentiumpc-fera-2-he ... 73/produkt

V první řadě bych se chtěl ujistit, že komponenty k sobě budou pasovat - tímto prosím především o kontrolu, že jsem nějaký detail nepřehlédl.

Pár poznámek proč zrovna tyhle komponenty...

- preferoval jsem Skylake architekturu zejména proto, že v případě upgradu za novější a výkonější procesor nebudu omezován například nekompatibilní paticí (četl jsem, že i generace i5 po Skylake bude využívat 1151) a obecně si nemyslím, že do nového počítače patří o 2 generace starší Hashwell, který má sic téměř stejný výkon a stojí jen o trochu méně (odkazuji na často zmiňované i5-4460, i5-4590). V tomto ohledu jsem upřednostnil i5 6500 zejména kvůli ceně (rád bych tam viděl i5 - 6600K, ale vzhledem k vyšší ceně o skoro 2. tisíce si to nemůžu dovolit).

- DDR4 paměti jsem volil kvůli Skylake, 8 GB by pro teď mohlo stačit a v budoucnu se může kdykoliv dle potřeby dokoupit dalších 8GB. Frekvence je pro tyto paměti ta základní, rád bych vybral lepší, ale za tu cenu jsem nebyl schopen přijít na alternativu.

- GTX 960 je pro sestavu do 25/30 tisíc rozumný kompromis (hledím i na spotřebu = nutnost chlazení a proto jsem nezvolil o něco výkonější alternativy v podobě AMD R9 380). Konkrétně tuto verzi jsem vybral skrz 4GB a příznivou cenu (sleva 20 %) jinak bych šel do 2GB levnější verze. Dražší a hojně doporučovaná GTX 970 je mimo můj rozpočet.

- SSD disk je pro dnešní PC nutnost, zde jsem hodně dlouho váhal a vybíral a nejsem si úplně jist výběrem. Původně jsem vybral 120 GB variantu za 1900 Kč, ale vzhledem k potřebám příjemce (sestava bude dárek) jsem se rozhodl připlatit za vyšší kapacitu. (pozn. druhý disk nutný pro spoustu dat, fotky, videa apod..)

- dřív platilo, že pro dobrý počítač je potřeba (kromě jiného) kvalitní skřín a zdroj, nechtěl jsem na nich šetřit, ale bohužel jsem opět musel volit kompromisy. Rád bych nějaké reference ke skříni, pokud má někdo podobnou sestavu prosím napište mi jak jste s ní spokojení atd.

- zdroj by zřejmě postačil 400W, nicméně chtěl jsem mít větší rezervu a otázka je hlavně zda bude stačit pro případ, že vyměním procesor za silnější a lehce ho přetaktuji , přidám RAMky (16GB) a třeba výkonější grafiku (tohle všechno v rámci budoucího upgradu)? Uvažoval jsem o zdroji okolo 600W s podobnou cenovkou, ale vybrat dneska kvalitní zdroj je dost složité :/

- největší boj jsem měl se základní deskou, původní kvalitní deska za 4500 se do sestavy už nevejde a co šlo jsem zredukoval ( ideální sestava, resp. první sestava, z mého pohledu byla asi za 32 tisíc :D ), I když SSD disk ve výběru není pro M2 slot, rád bych ho na základovce viděl. Chipset Z170 umožnuje přetaktování (podporuje), takže bych základní desku v případě upgradu nemusel řešit. Ano, nemám procesor na přetaktování, celkově se asi nevyplatí pro tuto sestavu pořizovat Z170, je to zbytečně moc, ale zase nerad bych v budoucnu při upgradu dával další prachy za novou základní desku... (to už bych mohl pořídit zcela nový pc ne? :D)

Výběr je ale veliký a pokud by jste mi doporučili nějakou alternativu k nějaké komponentě s podobnou cenou budu jedině rád a podívám se na to. Dneska člověk nemá ani čas se pořádně rozhlídnout a projít vše, aby se mohl dobře rozhodnout. Tolik informací a tak málo času. :-)

Pokud jste dočetli celý příspěvek až jsem, máte můj upřímný obdiv! Sám bych asi neměl nervy :-)
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Re: PC sestava za 27K, Skylake, herní využití, kontrola

Příspěvek od VashCZ »

Jak je to sestavené to bude fungovat a nebude s tím problém, je vidět že o tom něco víš.

Můj názor:

Zalman Z1 je OK, ale o trochu lepší je Gladius M20 nebo Bitfenix Nova
hodně blízko je taky Z3, Z3 plus
Kdyby jsi připaltil na R1 nebo Gladius M35, ruka by ti jistě taky neupadla :-)

HDD vem od Western Digital

Deska se dá sehnat i za 2,5 tisíce, ale, prostě pokud nechceš provozovat nějaký Raidy
http://www.czc.cz/asus-b150-pro-gaming- ... 73/produkt
http://www.czc.cz/gigabyte-g1-sniper-b7 ... 33/produkt
obě tyhle desky vypadaj naprosto nabušeně
GB GTX 760 rev.1; i5 3570K; Gelid Tranquillo rev.2; Gigabyte deska; Crucial Sport 2x8GB; Crucial M4 120GB; Seagate Barracuda 2TB; BeQuiet! Straight Power 600W; Fractal design F4; Dell 1920x1200
Khalic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Khalic »

Díky za názor.

U těch disků jsem zvažoval WD Caviar Blue EX - 1TB, je hodně doporučovaný. Kvůli ceně jsem zvolil Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB, přeci jenom v HDD je už dnes tak malý rozdíl. Firmu Seagate a WD měla stejně dobré renomé (co si pamatuji, snad se situace nezměnila?).

U těch skříní tam je to složitější. Původně jsem se rozhodoval právě mezi Z1 a Z3 Plus, ale zvítězila opět cena :/. Koukal jsem teď na SilentiumPC Gladius M35 a pokud budu mít volnější prostředky šel bych do ní :-)

Desku bych radši s Z170 nebo H170.
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

Osobní zkušenost, 7200 otáček WD Blue mi prostě nepáchne tolik jako Barracuda.

Důvod chipsetu desky?
GB GTX 760 rev.1; i5 3570K; Gelid Tranquillo rev.2; Gigabyte deska; Crucial Sport 2x8GB; Crucial M4 120GB; Seagate Barracuda 2TB; BeQuiet! Straight Power 600W; Fractal design F4; Dell 1920x1200
petrxp
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od petrxp »

WD blue je hlučnější, takže s tou papírovou bednou nevím, chtělo by to potom nějak odvibrovat. Měl by mít rychlejší pohyb hlaviček a tím rychlejší sekvenční čtení. Taky věřím víc WD. Ale spíš detaily.
PC:i5 3470@4-4.2Ghz, Gigabyte GTX 960 G1 Ganing,16GB Kingston Savage 1600@1890 CL10 1.5V
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

Za mna tiez WD, ak to bude vybrovat kup scytche himuro ...
i7 2600k / 16GB DDR3 / GTX760
Banana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Banana »

a přemýšlel jsi nad tím že bys dal pryč DVD romku?Popř proč tam mít GTX960 ve 4GB verzi?Kde máš ted uložené ta data která zaberou 1TB?
Jackiii
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackiii »

Protože je to lepší volba než 2GB verze.
MB: GB MA770 CPU: AMD Athlon II X3 440 3Ghz VGA: Sapphire AMD Radeon 5770 1024MB MEMORY: 2*2048MB 1066Mhz ZDROJ: Seasonic 400W HDD: 500GB Samsung HD502
Car: Ford Focus 1.6i 16V 99'
Khalic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Khalic »

Banana: DVD mechaniku jsem tam původně vůbec nechtěl (proč dneska?), ale počítač nebude pro mé využití (je to dárek) a budoucí uživatel trval na mechanice, že ji prý využije. Mě osobně to přijde jako vyhozené 400 Kč. Asi tak :-)

Ohledně těch dat, jsou všude možně :D . Hodně dat (fotek/videí) jsou uloženy na velmi starém HDD a i když ještě funguje, tak reálně hrozí jeho brzký odchod do věčných lovišť. Zbytek je po DVD/CD, které sice máme dobře uložené, ale rádi bychom je uložili na jedno místo. Hrajeme také spoustu starých her (Baldurs Gate apod, máme celkem široký záběr, a druhý disk bychom v tomto případě využili právě pro spoustu virtuálních CD/DVD, resp. jako zálohu kopií originálních CD/DVD co vlastníme) Kromě toho počítám se spoustou dat co ještě přijdou, vč. nějakých pokusů o herní videa, úpravu videí apod. Druhý disk se pořizuje hlavně jako další záloha + odkladiště na data, která nejsou zrovna zapotřebí, ale neradi bychom je ztratili. V budoucnu se chystám vytvořit v domácnosti NAS s více disky pro zálohování výše popsaného, ale do té doby to musí postačit takhle.

4 GB verze pamětí u grafické karty je především kvůli aktuální slevě, kdy jinak výrazněji dražší karta (oproti 2 GB verzi) stala více atraktivní. Za příplatek 300 Kč si můžu dovolit zdvojnásobit pamět karty (což se asi shodneme není na škodu). Vzhledem k tomu, že kupuji ne úplně high end kartu na hraní her (např. GTX 970 či lepší) si myslím, že více paměti má stále opodstatnění. Nechci se tu zase moc rozepisovat, ale četl jsem o této problematice a viděl několik testů (např. GTX 960 2GB vs 4GB) a došel jsem k závěru, že je ve většině her dalších 2GB navíc zbytečný luxus. Rozdíly v fps jsou naprosto minimální. To je především u her, které nevyužijí plnou pamět grafické karty. Zde opravdu nemá 4GB moc význam, postačilo by 2GB.

Na druhou stranu pokud se provádí více operací (multitasking), nebo jde o náročnější hru vyžadující více paměti než 2GB, už můžou nastat problémy s poklesem fps, s plynulostí hry (trhání obrazu, tzv. "shuttering") apod. Částečným řešením, jak se tomuto problému vyhnout, je WDDM 2.0 Memory Management ve Windows 10 (lepší správa pamětí /konečně/, díky tomu se částečně dá kompenzovat nedostatek paměti). Stále však je potřeba vzít v úvahu, že ani lepší správa nezaručí při nedostatku kapacity VRAM výše uvedené problémy a paměti přímo na grafické kartě budou vždy o něco rychlejší než tahání dat z RAMky. ! výše uvedená problematika je opravdu zjednodušená, chtěl jsem nastínit důvod pro 4GB verzi!

Navíc jaké nároky budou mít hry za 2 roky je ve hvězdách, ale rozhodně ne menší než ty dnešní. Chci aby grafika vydržela nějakou chvíli než bude potřeba vyměnit a nestalo se třeba, že nespustím hru kvůli chybějící paměti na grafické kartě (to už se nám bohužel stalo). Při slabší grafické kartě, než jakou bych uvítal, je vyšší kapacita paměti pro hraní her ve vysokém rozlišení a na plné detaily (vysoké detaily textur jsou krásným příkladem vytěžování paměti grafické karty) za menší příplatek opodstatněná.

VashCZ: Chipset B150 neumožňuje přetaktování (nepodporuje) a navíc dle parametrů má i omezené linky PCI-e (jejich počet) oproti ostatním variantám. Při využívání více zařízení (což očekávám), resp. zapojení hodně věcí do počítače, bude nedostatek linek pravděpodobně úzkým hrdlem celého systému. Bohužel ani H170 nepodporuje přetaktování a i když je o něco lepší než B150, je to pro mě velké omezení do budoucna (pokud by se do počítače pořizoval odemčený procesor pro přetaktování, musela by se pravděpodobně vyměnit i ZK). Navíc výběr H170, kterou bych volil jako zlatou střední cestu není velký a za prakticky stejnou cenu jsem našel příjemnou alternativu s Z170.

Ve výsledku nebude rozdíl asi vůbec znát, jestli B150 nebo Z170 bych jako běžný uživatel nepoznal ani omylem a reálný dopad na chod celé sestavy to bude mít malý. Z170 jsem však zvolil hlavně kvůli podpoře přetaktování.

HDD jsem nakonec na Vaše doporučení změnil na WD Caviar Blue EX - 1TB. Díky za tip všem.
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

Takhle... socket 1151 tady s náma nebude víc jak dva roky. Nevyplatí se ti spíš si rovnou připlatit, půjčit si od známýho na tvoji vysněnou i7k?

Ty PCI linky mě zajímají... plánuješ crossfire?
Banana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Banana »

na multitasking bys potřeboval spíš i7 než 4GB u grafiky
chtěl jsem tě spíš navést, že když támhle ušetřís 400,- + 300,- atd. tak budeš mít na K cpu a s tím bys mohl díky OC vydržet až do momentu kdy koupíš zase nový PC....
Khalic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Khalic »

VashCZ: i7 6xxx by byla opravdu dobrá, ale to je investice 10k nejméně a jak jsem psal 27 000 Kč bez pár stovek je už pro mě maximum co dám dohromady (původní rozpočet jsem měl kolem 23 000 Kč). Navíc PC bude spíše na hry (asi tak z 70-80%) a kdybych měl nějaké ty peníze navíc investoval bych je spíše do silnější grafiky za 10k (GTX 970, apod.) než právě do příliš silného procesoru, který pak byl omezován průměrnou grafikou.

Ohledně těch PCI-e, jak jsem psal není to něco zcela zásadního pokud nehodláš taktovat nebo provozovat spoustu příslušenství vč. disků, kde by už menší počet linek nejspíš vadilo.

Ohledně rozdílů v chipsetech bych doporučil třeba:
(eng) http://www.gamersnexus.net/guides/2099- ... -h170-h110
(eng) https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... rence-635/
(cz) http://www.ddworld.cz/aktuality/zakladn ... ami-2.html

Když jsem začínal hledat komponenty, chtěl jsem nějakou inspiraci a tak jsem se díval na PC sestavy obchodů. Velmi často jsem narazil na to, že třeba ke K procesoru (na procesor se podívá každý) byla přidána deska nepodporující přetaktování (klasicky levná deska s B150 chipsetem) a to pak jaksi postrádá smysl.

Co se týče 1511, tak pravděpodobně tu bude jak říkáš tak 2-3 roky maximálně, ale lepší jak 1150. Pro ty se již teď vyprodávají procesory co mají výrobci skladem a nečekám, že za 3 roky bych je ještě mohl pořídit. Oproti tomu Skylake nebo generace po něm bude ještě v obchodech určitě.

Banana: jo pochopil jsem kam míříš. i5 6500 stojí 5900 Kč a vyhlídnutá i5 6600K 7500 Kč. To není zase takový rozdíl... (400 Kč mechanika, menší SDD to je dalších 700 Kč, 2GB verze grafiky o 300 Kč méně a něco málo přihodit). Mechanika se dá dokoupit, SDD taky. Grafika tam zase takový rozdíl není v těch verzích. Pouvažuji nad tím. Původní plán počítal že po 2-3 letech by se pořídil upgrade (procesor + GK) a mohlo by se hrát dál. Ale s drobnou investicí a omezením by odemčený procesor vydržel déle a stačilo by změnit pouze GK. Celkem dilema.
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

Ohledně sestavených sestav S K procesorem a non-Z deskami... nevím jak dnešní generace, ale neoficiálně se dalo taktovat i na Haswellu s B chipsetem.
Teorie o linkách je hezká, mě zajímá praxe(tebe by měla taky), kupříkladu ne přímo související test http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/ ... ng/18.html .

Chtěl bych se zeptat na toto z DD
"že ani PCIe řešení M.2/SATA Express není na B150 podporováno" - to samé píšou v tabulce, 0
ale přesto existují ty dvě desky co jsem doporučil a přesto mají M2 port a konkrétně http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=5526#ov má viz. reklamní popisky i sběrnici rychlejší než 10Gbit/s , prý 32Gbit/s
Jak to mám chápat? :-D

Osobně ti tedy i potom co jsi zde řekl spíše doporučil B desku, nebo naopak K procesor rovnou. Do dvou let nebudeš upgradovat a za dva roky budou ceny těchto procesorů trochu jinde.
Banana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Banana »

Zrovna Ssd disk bych nechal aspon tech 250gb ony ty hry dnesni neco zaberou.
Khalic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Khalic »

Objednáno. Díky za podněty, tímto bych chtěl uzavřít toto téma.

Banana: sestavu jsem nakonec neměnil a zůstal jak u vybraného SSD disku (250GB) tak i procesoru (i5-6500). Rozhodl jsem se jednak kvůli ceně (abych nemusel omezovat zbytek) a taky protože bude upgrade v budoucnu nutný (novější hry, větší rozlišení, atd.). Můj odhad je, že hry budou více optimalizované pro vícevláknové operace než dnes a tudíž se vyplatí pořídit nějaký lepší procesor s HT. Výhodu vidím v tom, že za dva či tři roky nebudu muset vymýšlet co za dárek na Vánoce :D

VashCZ: To s tím M2 slotem se přiznám nepostřehl (rozhodně jde o špatný údaj v tabulce, kterou odněkud převzali), ale o to mi tak nešlo. Kdyby byl větší rozdíl v ceně, uvažoval bych vzhledem k sestavě a nejistotě zda se bude přetaktovávat v budoucnou o nějaké té desce s B150.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“