Intel Core i5-46x0K/i7-47x0K- infa,recenze, zkušenosti

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
kesi
Začátečník
Začátečník

Re: Intel Core i5-46x0K/i7-47x0K- infa,recenze, zkušenosti

Příspěvek od kesi »

kripo píše:
Ahoj skôr ma zaujimalo čo sa meni podla recenzie a testov niekto dava CLU aj na kremik aj z vnutornej strany chladiča niekto iba na kremik a spoji to. Ty si dával na obe časti ? alebo iba na kremik ?? :O dakujem za info :)
Na i7 4790K jsem zaizoloval lakem na nehty ty šváby (nebo jak se tomu nadává) a poté nanesl CLU pouze na křemík a to asi stejné množství, jaké je vidět zde: http://i.imgur.com/tbZjRJ6.jpg (možná i o fous víc no :oops: )
CPU do desky, opatrně a přesně umístit IHS a protože jsem nepoužil silikon na přilepení IHS zpět, dávám ho spíše o chlup nahoru, pač při zajištění CPU do desky dojde ještě k mírnému posunutí IHS směrem dolů.

Už jsem to i zkusmo rozebíral a opravdu po několika měsících začíná jít o nerozebíratelný spoj. Musel jsem křemík a IHS lehce přebrousit. Ze své špatné zkušenosti s nanesením většího množství CPU mezi chladič a IHS a následného bordelu ("písku") v PC, dávám mezi IHS a chladič MX-4.

To, že nemám výstavní teploty mě netrápí. Chtělo by to větší a účinnější chladič než Fera2 a lépe odvětrávanou skříň. Tohle jsou teploty teď po hodině hraní Metal Gear Phantom Pain
http://i.imgur.com/as15URM.jpg a když koukneš trochu víc nahoru, tak to je test s čerstvě nanesenou CLU a MX-4 ještě v těch vedrech a v AVX2 testu, takže trochu extrém. :) Bez delidu a CLU bych byl přes 100°C!
¨
Edit: zkoušel jsem si dát i CINEBENCH R11.529: http://i.imgur.com/TNyzx7J.jpg
kripo
Nováček
Nováček

Příspěvek od kripo »

Ahojte pridám sa aj ja moja 4770K piekla ako rúra a tak som sa rozhodol kedže výkon K procesoru chcem využívať NAPLNO ho poposunúť troška hore na 4.4 a viac mi to ale už stále zpadlo v zataži pretože sa procesor prehrial ( mám naozaj dobre odvetrávanu skrinu a Gelid tranquilo 2 ( viem nieje to topka ale svoju prácu plni poctivo) ) a tak som hľadal problém. Na forku som po pár radach zo strany kesi-ho našiel toto forko už dlhšie som uvažoval o delide ale strach že zničím polku mojej výplaty rezom žiletky ma strašil :D (koho aj nie však ?)

Ale nakoniec som sa pustil do toho investícia do zníženia teploty je niekoľko krát menšia ako samotne CPU potreboval som CLP v"ZELENOM PANAKOVY" za 12 E + žiletky 1 e + lak na nechty a paličky do uší to som mal doma :)
Procesor som rezal trhal natahoval ale držal dosť silne až nakoniec som zarezal o 1mm hlbšie po každej strane a chladič sa uvoľnil (odľahlo mi keď som nič nepokazil)
Očistenie zabere pár minúť ta "pasta" je skôr kameň a svoj účel značne lepšie splní nutela https://www.youtube.com/watch?v=EwBfet9_v4A po očistení sa naskytne pohľad na zrkadlovú krásu CPU.
Keď už som mal celé cpu čisté vrátane chladiča pustil som sa do lakovania " pinov" alebo č oto je vedla cpu 2 hrubé vrstvy dúfam zabezpečia bezpečie :D
Potom stačí už len chvíľka nahanania CLP po kremíku a rovnomernom nanesení aj na chladič a hotovo.

Takto mňou upravené cpú som napasoval na svoje miesto polozil rovzadzaž a zaklapol držal pevne aj keď sa na začiatku troška hýbal. troška pasty ( nie nutelky) na cpu a hotovo. Už len ostávalo zapnúť pc

Pri prvom zapnutí ale nastal problem PC nenabehol a len pípal ako smutná kačička :D nasledovalo vybratie diskov a ram a opetovné vrátenie a všetko funguje teploty pri 4.4ghz na 1.20V v cinebenchy releas 11.5 cca do 65 max 67 (pred delidom nad 80 max do 90) takže svoj účel splnil 110% odporúčim každému kto sa nebojí že pokazí troška drahšiu vec :D :) http://imgur.com/fAibX4p,nEmzXVD,n8Ycgw ... ,tWr5OZl#4 prikladám Link kde je pár foto a nakoniec foto v zatazi http://i.imgur.com/WhulKMe.jpg bohuzial foto pred delidom som nestihol :/ ale mal by som ho mať na starom disku pohľadam.
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

No paráda! :)

Já se teď malinko odchýlím od tématu delid&CLU a rád bych zjistil nejlepší LLC pro svoje nastavení. Baví se o tom kluci ve vedlejším vlákně, tak mi to taky nedá. Podotýkám, že CPU-Z zřejmě mohu věřit, to mi stále ukazuje při RealBench či Cinebench 1.21V a u y-cruncher AVX2 či Prime95 1.265V v loadu, to je v tomto směru neměnné. Zda je to správně nechám na vás. :wink:
Všimnul jsem si ale, že HWMonitor ukazuje u Vcore (ukazuje napětí celé "slupky" :) ) pokaždé jiné napětí při změně LLC.
LLC AUTO ukazuje max. 1.808
Obrázek

LLC 6
Obrázek

LLC5
Obrázek

Nechat LLC6? Zajímavé je, že tohle Vcore není nejvyšší v zátěži, jde se podle toho nějak řídit, co se týče nastavení OC/LLC?

Edit: Cinebench 11.5, konečně 10: http://postimg.org/image/pjxt9g54l/ :)
fenixn
Nováček
Nováček

Příspěvek od fenixn »

Ahoj,

potřeboval bych poradit koupil jsem si teď nový procesor i5 4690k a samosebou jsem zkoušel kam mě to až pustí a nevím jak je to možné ale proc. absolutně nehřeje jako ostatní Haswelly (už jsem jich měl hodně) jelikož při napětí 1,3v byly teploty max. u jadra 60c (mám coisar h110) tak jsem šel dál na 1,4v teplota ztoupla na 73c tak jsem zkusil 1,5v a teplota je pořád max 93c ?? tak jsem nastavil profil s napětím 4800mhz při 1,46v a jeto naprosto stabílní A při práci max temp. 55c při nejnaročnějších hrách pak 75c. Ale můj hlavní dotaz je zdaly jste se setkaly někdy s tak chladným Haswellem a když jsou tep. v pořádku zdaly je i přesto zdravý pouštět do čipu také šilené napětí ?? Většinou jsem do dřívějších haswellu nepustil víc jak 1,34v při vodníkovy (navíc pokažde pak už šli teploty přes 90c)
Díky moc za odpovědi. ( pokud jsem zvolil špatné téma tak mě prosím nasměrujte díky moc )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) fenixn dne sob 26. zář 2015, 14:59, celkem upraveno 2 x.
CPU: i5-4690k při 4,6mhz, Chladič: Coisar H110 4Vent., MB.: GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 3, GPU: GTX 980 ti g1 Gaming takty 1520/7900mhz, RAM: 4X4GB Kingston HyperX Savage 2133mHz při CL 11, PSU: Season 620W Mi2 bronze Evo edition, Case: Tuning Bílá Zalman Z3 Plus, SSD: Samsung SSD 850 pro - 250GB, HDD: Pevne Disky CELKEM 17 TB, LCD: BenQ EW2740L, Projector: Gaming 3D Optoma HD141X.
x-rated
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od x-rated »

kesi píše:LLC AUTO ukazuje max. 1.808
tady ti to hlavně v y-cruncheru chcíplo, takže je něco špatně :(
fenixn píše:čip absolutně nehřeje
pusť si ten avx2 y-cruncher jako kolega nad tebou a zjistíš, jestli se skutečně hřeje nebo ne :) ve složce binaries x64 AVX2 ~ Airi

tak edit - podle prime95 to vypadá dobře, ale stejně to chce vyzkoušet ještě y-cruncher, v něm sou teploty obvykle vyšší (a hlavně aby nechcípnul :D), i zátěž je o něco vyšší :)
Intel Core i9-9900K - 5 GHzAsus Maximus XI Formula - Intel Z390Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC - 3 GHz / 24 GT/sG.Skill Trident Z - 2x 32 GB, 4 GT/sSabrent Rocket - 4 TBCorsair HX1000i - 1 KW, 80Plus PlatinumFractalDesign Define R6 Blackout TGEKWB XRES 140 Revo D5 + Velocity + Vector² Master + 2x CoolStream XE 360; 6x Blacknoise NB-eLoop B12-PSDell UP2715K - 27", AH-IPS, 5120x2880 pxCreative SoundBlaster X-Fi Titanium HDSennheiser HD 660 SLogitech Pro X Superlight 2Logitech G815 Lightsync
fenixn
Nováček
Nováček

Příspěvek od fenixn »

x-rated píše:
fenixn píše:čip absolutně nehřeje
pusť si ten avx2 y-cruncher jako kolega nad tebou a zjistíš, jestli se skutečně hřeje nebo ne :) ve složce binaries x64 AVX2 ~ Airi

tak edit - podle prime95 to vypadá dobře, ale stejně to chce vyzkoušet ještě y-cruncher, v něm sou teploty obvykle vyšší (a hlavně aby nechcípnul :D), i zátěž je o něco vyšší :)
No ale to není odpověd ja nechcu vermomocí dokazovat že je procesor stabilní i po 3 hodinách v nějákem šíleném bechmarku ja se ptal zdaly je v pořádku pouštět do haswellu takové napětí když jsou teploty ok ?? moje zkušenost je že pokud procesor vydrží prime 32 po 1 hod. tak pak vydrží cokoliv během nor. používání. navíc prime zahřívá proc. až moc dostatečně takhle vysoko se teploty nikdy normálně nedostanou takže nemám potřebu zkoušet šílený bechmark pro co největší zahřátí proc. Ale díky za přízpěvek.
CPU: i5-4690k při 4,6mhz, Chladič: Coisar H110 4Vent., MB.: GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 3, GPU: GTX 980 ti g1 Gaming takty 1520/7900mhz, RAM: 4X4GB Kingston HyperX Savage 2133mHz při CL 11, PSU: Season 620W Mi2 bronze Evo edition, Case: Tuning Bílá Zalman Z3 Plus, SSD: Samsung SSD 850 pro - 250GB, HDD: Pevne Disky CELKEM 17 TB, LCD: BenQ EW2740L, Projector: Gaming 3D Optoma HD141X.
x-rated
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od x-rated »

hlavně že nehřeje, pod vodou může bejt napětí klidně vyšší :) pak je taky otázka, jestli to napětí to ukazuje správný, někdy na to neni 100% spoleh
Intel Core i9-9900K - 5 GHzAsus Maximus XI Formula - Intel Z390Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC - 3 GHz / 24 GT/sG.Skill Trident Z - 2x 32 GB, 4 GT/sSabrent Rocket - 4 TBCorsair HX1000i - 1 KW, 80Plus PlatinumFractalDesign Define R6 Blackout TGEKWB XRES 140 Revo D5 + Velocity + Vector² Master + 2x CoolStream XE 360; 6x Blacknoise NB-eLoop B12-PSDell UP2715K - 27", AH-IPS, 5120x2880 pxCreative SoundBlaster X-Fi Titanium HDSennheiser HD 660 SLogitech Pro X Superlight 2Logitech G815 Lightsync
fenixn
Nováček
Nováček

Příspěvek od fenixn »

x-rated píše:hlavně že nehřeje, pod vodou může bejt napětí klidně vyšší :) pak je taky otázka, jestli to napětí to ukazuje správný, někdy na to neni 100% spoleh
No to nevím jak poznat jestli to ukazuje správně voltaž každopádně mě právě zajmá jestli mohu jít ještě víš např až na 1,6v pro 24/7 jelikož by mi to uchladilo v pohodě ale bojím se abych čip neodpalil jinak než teplotou :)
PaulCZE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PaulCZE »

Utopické myšlenky, které by mohly být součástí scénáře filmu abecední kvality, o provozování CPU, založeném na architektuře Haswell, s tímto napájecím napětím jader, rychle vytěsni z hlavy. I v případně decentně výkonného instantního vodníka se pro nepřetržitý provoz nedoporučuje chodit nad 1.35V. I kdyby ty teploty byly neomylně pravdivé, tak by napětí nad 1.4V znamenalo postupnou fyzickou degradaci čipu.
fenixn
Nováček
Nováček

Příspěvek od fenixn »

PaulCZE píše:Utopické myšlenky, které by mohly být součástí scénáře filmu abecední kvality, o provozování CPU, založeném na architektuře Haswell, s tímto napájecím napětím jader, rychle vytěsni z hlavy. I v případně decentně výkonného instantního vodníka se pro nepřetržitý provoz nedoporučuje chodit nad 1.35V. I kdyby ty teploty byly neomylně pravdivé, tak by napětí nad 1.4V znamenalo postupnou fyzickou degradaci čipu.
Teploty jsou pravdivé říkal jsem že tento procesor co jsem koupil je nezvikle chladný (na stejné desce jsem už měl několik haswellu) jinak mužete mi někdo prosím vysvětlit proč tedy nemám jít přes 1,4v napětí když teploty jsou ok proč by měl čip degradovat když ne vysokou teplotou což nehrozí ?? Díky
x-rated
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od x-rated »

fenixn píše:až na 1,6v pro 24/7 jelikož by mi to uchladilo v pohodě
1,6V by to rozhodně neuchladilo :D 1,5 asi ještě jo, ale víc určitě ne :)
fenixn píše:Teploty jsou pravdivé
teplotní čidlo je v procesoru, to nemá s deskou nic společnýho, možná tohle ukazuje špatně a tak se procesor nebrání :(

každopádně já bych to tak černě neviděl a jenom bych nastavil vcore přes offset, pokud ho tak nemáš :) aby v době nízkýho vytížení neměl toho napětí zbytečně moc, většinu času určitě naplno nepojede
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

uz 1.4V AVX nemas sanci uchladit, blbe to ukazuje, nemluve o tom, ze jses na nejlepsi ceste procesor zabit
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

x-rated píše:
Jo no, hral jsem si s nastavenim desky, to bude patrne duvod te nestability. Volty to vypada zatim pridavat nemusim, ale pravda s rozumnou voltazi vs frekvence a na vzduchu, uz jsem na hrane pro dlouhodobe pouzivani i v lete. :)
fenixn
Nováček
Nováček

Příspěvek od fenixn »

x-rated píše:
fenixn píše:až na 1,6v pro 24/7 jelikož by mi to uchladilo v pohodě
1,6V by to rozhodně neuchladilo :D 1,5 asi ještě jo, ale víc určitě ne :)
fenixn píše:Teploty jsou pravdivé
teplotní čidlo je v procesoru, to nemá s deskou nic společnýho, možná tohle ukazuje špatně a tak se procesor nebrání :(

každopádně já bych to tak černě neviděl a jenom bych nastavil vcore přes offset, pokud ho tak nemáš :) aby v době nízkýho vytížení neměl toho napětí zbytečně moc, většinu času určitě naplno nepojede
no stěma teplotama nevím proč by měli být chybné když v klidu jsou teploty proc. +/- 3-4c nad okolním vzduchem a ani žádný errory kratkodobý to neukázalo každopadně snížil jsem napětí na 1,39v př 4710mhz teploty jsou do max. 80c při occ a atd bechmarky. jinak jak mám nastavit to vcore přes offset ?? Díky moc
x-rated
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od x-rated »

no změníš druh nastavení na offset, + tam necháš a nastavíš nějakou hodnotu, třeba 0,05V
pustíš test a uvidíš, jaký napěti to v cpuz nebo nějakym jinym nástroji ukáže a hlavně jestli bude stabilní
prostě to nastavíš znova, ale výsledkem bude výrazně menší napětí v dobách, kdy se procesor fláká, takže tam klidně můžeš nechat i těch 5 GHz
a zase doporučuju y-cruncher a avx2 test, protože nikdy nevíš, co tam v blízký nebo vzdálený budoucnosti pustíš za program a jaký instrukční sady využívá - pokud to bude avx2, tak se bude smažit v pekle a je dobrý mít takovou situaci podchycenou :P
petsild
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od petsild »

Ahoj,
potřeboval bych prosím poradit, lámu si hlavu nad tím. jak případně podvoltovat i7-4790k pomocí offset nastavení v biosu (natvrdo hodnotu nechci) a to na desce Asus B85 Pro Gamer.
Při nastavení hodnoty směrem dolů třeba -0.095V, je vždy maximální napětí na jádru default 1.269V proč?

Obrázek

Usuzuji že... musím tedy krom hodnoty CPU Core Voltage změnit více parametrů v biosu.
Může mi prosím někdo poradit, co vše musím přenastavit moc děkuji. Pet
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

netusim, proc to nejde...dej proste fixni a vyreseny, funguje to zarucene vzdycky a bez problemu
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

petsild: CPU-Z ti taky ukazuje ve 4x100% zátěži 1.27V? Nastavený to máš snad dobře, možná jinej bios by pomohl.
petsild
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od petsild »

Ano, přesně tak všechny na 1,27V někde si tu hodnotu načte a na offset peče. Bios mám ten poslední co vyšel.
Fixnímu nastavení bych se raději vyhnul, kvůli šetření energie při nečinnosti, ona ta hodnota dost líta od 0,719 - 1,269V.
banzai
Nováček
Nováček

Příspěvek od banzai »

Zdravim, dnes som taktoval moju 4770K na 4,4GHz pri 1,24V (nizsie som zatial nesiel). Testoval som v OCCT na hodinu. Test prebehol bez errorov, no sem tam padla fekvencia na 4,1GHz. LLC som ma nastavene na level 6. S ostatnymi vecami v biose som sa nehral a flankerov navod na taktovanie som samozrejme cital... CPU je delidnuty a teploty boli max do 61 stupnov. Znamena to, ze 4,4 je u mojho kusu je hranica a nizsie s napatim uz nemam ist alebo treba este pohrat s ostatnymi nastaveniami v biose?
CPU: Intel Core i7 4770K Cooler: Thermalright True Spirit 140 Power MB: Asus Z97-A RAM: Kingston 4x2GB 1333MHz CL9 GPU: Gigabyte GTX 960 SSD: Crucial BX100 250GB HDD: Seagate Barracuda 7200.14 2TB PSU:XFX TS 550 Bronze Case: Corsair Graphite 230T OS: Windows 10 Pro
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“