GTX 780 Lightning - kolísání frekvence GPU

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
slimjimus
Nováček
Nováček

GTX 780 Lightning - kolísání frekvence GPU

Příspěvek od slimjimus »

Zdravím, koupil jsem použitou GTX viz. předmět, a při lazení frekvencí jsem si všiml že mi kolísají frekvence na GPU, dokonce i pod neboostovou frekvenci, ovl. poslední.
pokud vypnu adaptivní napájení v ovl, tak to nedela, ale to nechci vypínat, u GTX 670 se mi nic takového nedelo ani při zaply vertikalni synchronizaci, zaplym adaptivním napajeni a v jakykoliv hre, vždy takty na max stabilne, u této GTX 780 pokud zapnu vertikalni synchro tak mi u dost her nedosáhne ani na zakladni boost karty, což bych pochopil, že zbytečně nežere, ale ty markantní chvilkové propady frekvence mne znervoznujou, jestli neodchází napájení nebo něco na kartě...
další věc, po vymene karty, mi sel jak fallout 4, tak zaklinac tri, tak farcry 4 bez problemu, ale po par dnech tyto hry najednou nelze spustit... Farcry 4 chvili sla pokud bylo zaple adaptivni napajeni ale nynní už ani to nepomáhá...
slimjimus
Nováček
Nováček

Re: GTX 780 Lightning - kolísání frekvence GPU

Příspěvek od slimjimus »

Kolísání MHz WOT.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
prograw
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prograw »

Ta karta evidentně throttluje. 95°C je příliš mnoho na Lightning, něco je špatně.

Zkusil bych trošku dotáhnout chladič, popř. zkontroluj, zda se na kartě točí všechny ventilátory. Mám takové tušení, že s tím měly Lightning karty od MSI problém, že se točil pouze malý, prostřední ventilátor.
Projekt: Corsair 300R Black&Gold. Finální fotky ZDE

Currently notebook user only - Dell XPS 15 9550 - i5 6300HQ 2800MHz@undervolt 0.870V / GTX 960M / 8 GB / Kingston SSDNow 120 GB M.2 / WD Blue 1TB
Má krátká recenze k vidění zde
slimjimus
Nováček
Nováček

Příspěvek od slimjimus »

co to je throttluje ? omezování výkonu ? no kdyz dám power limit na 100 tak je max 80 stupnu... jinak vetraky se tocej všechny a vyzera ze všechny zvysujou otáčky, no rve to jak vysavac jako ... zejtra zkusim ten chladic... asi to ten manik před mnou cistil a spatne to utah...
prograw
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prograw »

Throttlování zkrátka znamená, že karta automaticky snižuje takty, aby dokázala udržet bezpečnou teplotu na jádru.

S tím dotažením bych začal.

Currently notebook user only - Dell XPS 15 9550 - i5 6300HQ 2800MHz@undervolt 0.870V / GTX 960M / 8 GB / Kingston SSDNow 120 GB M.2 / WD Blue 1TB
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

Ked budes kontrolovat chladic tak to rovno prepastuj nejakou dobrou pastou.
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
slimjimus
Nováček
Nováček

Příspěvek od slimjimus »

tak než jsem šel chrnět, tak jsem jí vyndal a vypadá, že fakt není utaženej, jelikož se trošku hejbe,ale jen v rovině GK což se u GTX 670 a 470, ktery se mi valej na stole neděje..., ale i to asi stačí, zkusím nejdřív jen dotáhnout, nechce se mi to celý rozdělávat, bo mám ruky gramlavé, i když by to asi přepastovat chtělo, dám vědět až dorazím z práce jak to dopadlo, díky za rady :)
slimjimus
Nováček
Nováček

Příspěvek od slimjimus »

Tak utáhnout víc nešlo, tak jsem ho sundal, odmastil isopropylem dal tam pastu REvoltec za 40 Kč, a už dobrý, max teplota v zátěži 77, většinou 74-5 při 1200 Mhz... :)

Dík za radu !!!
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

Super. :thumbsup:
Pripadne si to mohol prepastovat s AC MX pastami, mozno by si este znizil nejaky ten stupen.
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
slimjimus
Nováček
Nováček

Příspěvek od slimjimus »

Tak já měl jen chvilku času než mi zavřou v obchodech s pc a tam kde sem byl měli jen tuhle...

No jinak ale nechápu, už zase mi dneska kolísaj takty viz screen, hraju tak pul hodky WOT a po pul hodce kdy to bylo stabilne kolem 1200MHz zase poklesy, ne sice takový náhly a arapidní ale dost velky, nechápu to, to je normální u tohohle čipu ?
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

tak defaultně nastavený karty snižujou takty kvůli hafo věcem, teplotám, power limitu ale i třeba proto aby uspořili energii protože je bržděná nejakým jiným faktorem(CPU, enginem hry, omezený strop FPS atd.), zkus pro tu hru preferovat maximální výkon v ovladačích jestli to pomůže, ale je prostě divný že se tak začne chovat po dlouhý době hraní
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
prograw
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prograw »

WoT a podobné méně náročné MMORPG hry, jako např. WoW nejsou vhodnými testovači stabilit.

Když hraji WoW, karta se chová prakticky totožně, jako Tvá, když hraješ WoT. Když se podíváš na GPU usage, tak karta nemá potřebu držet pořád vysoké takty.

Pokud chceš testovat stabilitu, tak jedině nějaký benchmark, popř. náročnější hru :)

slimjimus
Nováček
Nováček

Příspěvek od slimjimus »

No tomu bych rozumel, ale vetšinou se prave i ve wotku udrzi stabilne na 1200 MHz, a poklesne jen pri nacitani, vcera mi takhle jela vecer pak nekolik hodin, a to mám zaplej vertikal synchro...
a nekdy se zacne chovat takhle divne...a je na nizsich taktech napr neco malo pres 1000 i kdyz mam kolem treba 40ti fps...
říkám si, jestli to nemůže bejt nejaka soft chyba, bo mám W7 už tak 5 let nepřeinstalovany a prošel jsem s nima od single GTX470, pak sli, pak 670 singl pak sli a tedko tahle 780...
zkusim reinastal widli na jinym disku
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

A co Bios na grafike ? Bol/Nebol upravovany ?
slimjimus
Nováček
Nováček

Příspěvek od slimjimus »

Ta GK má dva BIOSy, je na ní přepínač mezi nima, jeden standart, na kterým funguju a druhej tzv LN2, kterej má být bez nějakejch ochran pro přetaktování, zkoušel jsem i ten ale i na něm to dělalo... BTW původní majitel údajně ani netaktoval a používal pouze standart BIOS...
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

slimjimus píše:... BTW původní majitel údajně ani netaktoval a používal pouze standart BIOS...
JJ take hlasky na bazaroch poznam. "Nikto nic netaktuje ani nijako neupravuje" :)
Zo srandy si zazalohuj v GPU-Z aktualny bios a porovnaj jeho hodnoty v Kepler Bios Tweaker s hodnotami biosov z tejto databazy :
http://www.techpowerup.com/vgabios/inde ... mSize=3072
slimjimus
Nováček
Nováček

Příspěvek od slimjimus »

Na co by flashoval bios, když má karta dva, aten druhej je uz upravenej primo od vyropbce pro taktování, to nemá logiku...
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“