SSD disk, popřípadně upgrade HW

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

dyraen
Začátečník
Začátečník

SSD disk, popřípadně upgrade HW

Příspěvek od dyraen »

Dobrý den asi před rokem a půl jsem si koupil tuto sestavu
http://www.czc.cz/di1bn95d4mj019sj3mikh2e8d7/seznam
Chci se zeptat jestli se vyplatí jít do upgradu, chápu že vyměnit by potřebovala asi hlavně GPU, otázkou je kdybych koupil GTX 970, jestli by to rozdejchali ostatní komponenty, bojím se hlavně o zdroj, motherboard a CPU, ramky 8GB myslím, že na hraní her stačí, ikdyž uvítám nějaké rady a tipy, jsem dá se říct amatér v sestavování PC. Přemýšlel jsem také o SSD disku, ale moc nechápu jeho využití, dá se na něj operační systém, který poté jede svižněji? Tudíž se rychleji zapne PC, rozhraní Windowsu je potom svižnější? Dá se tam dát třeba i hra, které potom potom svižněji nebo to je čistě jen na systém? Aktuálně hraji pouze world of warcraft. Ale mám problém s tím, že mi příjde, že systém není tak plynulý a chvilku trvá než se to vše načte. Byl bych moc vděčný za nějaké rady co a jak co koupit, abych zvýšil výkon a požitek z hraní, práci na PC za co nejméně peněz, nechco utrácet dalších 20 000+-
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Re: SSD disk, popřípadně upgrade HW

Příspěvek od VashCZ »

Teda jestli na WoW nestačí GTX 760, tak se fakt soudruzi z... Blizzardu? museli fakt předvíst.
https://www.youtube.com/watch?v=6vkI6YOxfkI - podívej... má nastavený nějaký horší textury?
osobně bych připlácel jen za SSD. Buď 120GB, nebo 240GB.
GB GTX 760 rev.1; i5 3570K; Gelid Tranquillo rev.2; Gigabyte deska; Crucial Sport 2x8GB; Crucial M4 120GB; Seagate Barracuda 2TB; BeQuiet! Straight Power 600W; Fractal design F4; Dell 1920x1200
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

V tom případě mám asi vadnou grafiku nebo nevím :D už jsem jí jednou reklamoval a od té doby mi příjde, že nějak zlobí, občas v ní jsou slyšet i takové pískání.
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

To když jsi třeba v menu, nebo hraješ nějakou málo náročnou hru a máš hodně FPS ne? A jak jinak zlobí? Třeba to nestíhá procesor.
GB GTX 760 rev.1; i5 3570K; Gelid Tranquillo rev.2; Gigabyte deska; Crucial Sport 2x8GB; Crucial M4 120GB; Seagate Barracuda 2TB; BeQuiet! Straight Power 600W; Fractal design F4; Dell 1920x1200
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

Jako ono to jede mám kolem těch 100 fps klidně, ale myslím si, že to uplně ultra není když dám v geforce experience to doporučené nastavení tak to dá vše na ultra a měl jsem tak 30fps a sekalo se to tak jsem dal ve wowku doporučené a sice to ukazuje furt ultra, ale už mám kolem té 100, ale opravdu hřeje jak jsem psal už dříve kolem těch 80 stupnu a řve jak přejetá, měl jsem nějaký program od nvidia co to sledoval jak je vše zatížené, ale bohužel si už nevpzomenu na jméno
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

OC Guru, ale jestli má už 80 stupňů, tak jediný cot am můžeš udělat, je nastavit vyšší otáčky aby jsi chladil víc a řvalo to ještě víc :-D. To je holt revize 2. Já mám revizi 1 a ta je lepší, má o jednu heatpipe víc.

Zapni si nějaký FPS metr a zjisti při kolika FPS ti to píská. Jestli to píská při 60 a míň, tak je to na reklamaci.
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

http://imgur.com/6NADOR8 tohle je ono no nevím jak je to vážné :D
a jak je to s tím SSD? Ani to nebudu umět zapojit :D chápu dobře, že se na to dá hlavně systém, že? Tudíž se rychleji zapne PC a rozhraní pojede svižněji? Jde na něj dát třeba i to wowko a zlepší se rychlost loadingu aspoň třeba atd ? renderování textur a tak ?
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

Vždyť vidíš... pořád zátěž 100%, to je pak jasný. Můžeš zkusit nějak víc větrat skříň.

Jestli si koupíš 240GB SSD, tak si tam dej to WoWko a může to pomoct... hlavně loadingy. Renderování textur ne, načítání textur jo, ale to už je tenkej led pro mě :-D.
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

A jaktože to má zátěž 100%? Já myslel, že už to bude docela kvalitní grafika co něco rozjede a ne, že se složí z wowka :) myslím, že to mám dobře chlazené, mám extra větrák na cpu, 2 větráky ve skříni a samotná grafika má 3 větráky tak opravdu nechápu v čem může být problém? Nestačil by 128gb SSD? na systém + wow ? wow s systemem zabere dejme tomu nějakých 70-80gb max
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

Njn... holt to tak je. Žádná grafika není zázračná...
Trochu problém je v tom, že to chlazení je jednoduše slabé, pod těmi větráky je málo heatpipe.
http://www.overclockers.ru/images/lab/2 ... 28_big.jpg - tvoje
http://www.techpowerup.com/reviews/Giga ... ooler2.jpg - moje

40GB volných... šlo by to, ale nedoporučuju.
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

nevím jakou koupit no a když bych koupil nějakou lepší, například tu gtx 970 tak bych potřeboval asi koupit i lepší cpu, zdroj a motherboard ne ? to by mi dalo částku, kterou jsem utratil za celou tuhle sestavu
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

No to záleží... dle mého máš už teď dobrý build na WoWko.
Nová sestava... moc nepomůže, to by jsi musel koupit něco taktovacího a nataktovat to. Grafiku ano, nejmíň něco jako GTX 970.
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

VashCZ píše:No to záleží... dle mého máš už teď dobrý build na WoWko.
Nová sestava... moc nepomůže, to by jsi musel koupit něco taktovacího a nataktovat to. Grafiku ano, nejmíň něco jako GTX 970.
A co ostatní komponenty ?
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

Kup len ssd, Samsung EVO, 120-240gb, a nejake vetraky do case nech to fuka, zvys otacky na karte.
Hotovo. Na 60hz monitore/?/ ti 60fps stabilnych musi stacit.
i7 2600k / 16GB DDR3 / GTX760
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

...no to by se uvidělo až s tím co by se vybralo za grafiku a procesor.

Takže nějakej Skylake i5K nebo i7K, k tomu GTX 970, nejlíp GTX 980ti žejo :-D.
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

VashCZ píše:...no to by se uvidělo až s tím co by se vybralo za grafiku a procesor.

To ani náhodou neplánuji :), stačilo by mi, aby to plynule běželo vše, ted mi hlavně příjde nějaký divný windows, udělal jsem upgrade na 10 a od té doby je vše jen a jen pomalejší, jen se bojím jestli ta grafika není nějaká vadná, jelikož to jak hřeje a fouká je opravdu extrém, to mi nedělal ani o několik tříd horší PC co jsem měl předtím
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

dyraen píše:
VashCZ píše:...no to by se uvidělo až s tím co by se vybralo za grafiku a procesor.

To ani náhodou neplánuji :), stačilo by mi, aby to plynule běželo vše, ted mi hlavně příjde nějaký divný windows, udělal jsem upgrade na 10 a od té doby je vše jen a jen pomalejší, jen se bojím jestli ta grafika není nějaká vadná, jelikož to jak hřeje a fouká je opravdu extrém, to mi nedělal ani o několik tříd horší PC co jsem měl předtím
Takže se ti hra seká jakože seká? Jakože hraješ a po několika sekundách začne freezovat/stutterovat?
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

To ne spíše mi to celkově ted příjde takové neplynulé asi to hodím zpátky na W7, jako hra jede dá se říct v pohodě no. Kolik má tvoje grafika stupnu při zátěži ?
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

do 70 stupňů a je pravda že dokáže být hlučnější, ale běžně jsou otáčky ventilátorů do 2500, občas max 3000RPM

Někdy od 80+ už může grafika začít throttlovat - snižovat frekvenci, aby se nepřehřála.
Takže doporučuju přenastavit, aby jsi měl max 75 stupňů.

Ale pokud ti to dělá už od spuštění hry, tak to nebude tím.
dyraen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dyraen »

VashCZ píše:do 70 stupňů a je pravda že dokáže být hlučnější, ale běžně jsou otáčky ventilátorů do 2500, občas max 3000RPM

Někdy od 80+ už může grafika začít throttlovat - snižovat frekvenci, aby se nepřehřála.
Takže doporučuju přenastavit, aby jsi měl max 75 stupňů.

Ale pokud ti to dělá už od spuštění hry, tak to nebude tím.

Asi si koupím ten SSD, otázkou je ale jestli ho vůbec zvládnu zapojit a poté přendat systém a to wowko na něj z toho HDD vůbec netuším jak se to dělá :O. A k tomu SSD, by to chtělo asi dokoupit externí box, že ? Například http://www.czc.cz/akasa-ak-hda-03/110201/produkt ? Další věc je, že jsem dnes otevřel case a mám tam docela dost prachu tak nevím jak to vyčistit, vyluxovat přímo se to bojím, četl jsem něco o stlačeným vzduchu, ale to také nevím jak moc použít, četl jsem, že z toho někdy stříká kapalina a tak si to nechci poškodit. Mám třeba hodně prachu na těch větrákách, na grafice (jako na těch čipech, tak z toho se bojím a nevím jak dostat)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“