Zdravím,
PC tchýně (bohužel HW už si přesně nepamatuju, ale pořizoval se tak 2007) začal zlobit tím způsobem, že po startu se při zavádění Windows XP po několika vteřinách restartuje. Velmi letmo tam problikne zpráva, že byly zjištěny potíže ... UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
PC se samovolně restartuje takhle to udělá třeba třikrát, třeba třicetkrát, než Windows naběhnou.
Při práci na PC pak občas vyskočí modrá smrt s hlášením, že potíže zřejmě spustil soubor ati2dvag a kolečko se startováním PC si může dát člověk znovu...
Po najetí Windows jsem taky zaznamenal vyskakující okénko RUNDLL s oznámením, že při pokusu o spuštění Shell32.dll, Control_RunDLL wscui.cpl došlo k výjimce. Nevím ale, zda to s tím nutně souvisí.
PC jsem vyčistil, projel antivirem, spybotem, cccleanerem, v BIOSu jsem vše nastavil do bezpečných parametrů, pozakazoval jsem všechny nevyužívané fce na MB a nic se nezměnilo.
Google mi vyhodil řadu různých návodů, přičemž každý řešil něco jiného, příp. s jiným výsledkem. Nerad bych si znovu naběhnul, že tím rozdrbu PC úplně a čeká mě pak několik dní práce
Jak byste postupovali? Čím byste analyzovali, kde je chyba? MB, RAM, HDD, zdroj? Je to HW problém? Díky moc za pomoc.
M.
PS: Už psychicky tchýni připravuju na to, že koupí nový PC, protože skončila podpora XP a furt na ni vyskakuje, že PC není bezpečný.
PC (WinXP) se několikrát restartuje než naběhne
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- fahrus
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Lokomotiva
- Začátečník
Re: PC (WinXP) se několikrát restartuje než naběhne
Začala bych checkdiskem.
Pak aktualizace chipsetu desky a driveru grafiky.
Pak aktualizace chipsetu desky a driveru grafiky.
- fahrus
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Díky za připomenutí, to jsem zapomněl zmínit - ovladače jsou aktuální a checkdisk taky OK.
Při minulé návštěvě jsem už nestihl vyjet S.M.A.R.T.
Při minulé návštěvě jsem už nestihl vyjet S.M.A.R.T.
- Lokomotiva
- Začátečník
Tak si půjč na vyzkoušení jiný zdroj.
Poruchy v napájení mohou vyvolat chyby libovolné komponenty.
A ta při tom může být v pořádku.
Poruchy v napájení mohou vyvolat chyby libovolné komponenty.
A ta při tom může být v pořádku.
- fahrus
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Určitě zkusím jako první. Protože se ale ke tchýni dostanu jen omezeně, chtěl bych příp. hned poté, co vyloučím chybu ve zdroji, vyzkoušet další krok... takže ať jsem připraven "na vše" - co dalšího bys zkoušel prověřit a jak? (přinejmenším tak, aby to pomohlo třeba tady na PCT identifikovat v čem je/není chyba)
Díky za ochotu.
Díky za ochotu.
- Nagant
- Mírně pokročilý
-
Udělat test paměti, nechat běžet alespoň několik hodin.
Nějaký použitelný Ti snad někdo poradí, ty MemTEST86 často neběhají (podle verze a HW).
Fyzicky prohlédnout vnitřek - MB, ostatní komponenty, hlavně s důrazem na elektrolytické kondenzátory.
Vyměnit knoflíkový článek na desce za nový, spíš pro jistotu.
Zkusit nechat jet ventilátor na CPU na maximum, pokud máš nyní nastavenou nějakou regulaci otáček.
Prohlédnou chlazení dle typu chladiče na CPU - pozor hlavně na nějaké velké pasivy a k tomu v okolí dobastlené menší ventilátory na gumových sloupcích.
(A napiš sem pak celou konfiguraci.)
Osobně bych ale radil neztrácet s tím čas a nasadit něco podstatně novějšího.
Nějaký použitelný Ti snad někdo poradí, ty MemTEST86 často neběhají (podle verze a HW).
Fyzicky prohlédnout vnitřek - MB, ostatní komponenty, hlavně s důrazem na elektrolytické kondenzátory.
Vyměnit knoflíkový článek na desce za nový, spíš pro jistotu.
Zkusit nechat jet ventilátor na CPU na maximum, pokud máš nyní nastavenou nějakou regulaci otáček.
Prohlédnou chlazení dle typu chladiče na CPU - pozor hlavně na nějaké velké pasivy a k tomu v okolí dobastlené menší ventilátory na gumových sloupcích.
(A napiš sem pak celou konfiguraci.)
Osobně bych ale radil neztrácet s tím čas a nasadit něco podstatně novějšího.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB