Seknutí desky?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
LookashR
Nováček
Nováček

Seknutí desky?

Příspěvek od LookashR »

Zdravím,

občas mi při zátěži (v podstatě jakékoliv kromě jen tak běžícího OS) zčerná obrazovka - no signal detected, přestanou reagovat periferie - num lock netogglí, po odpojení a zapojení USB klávesnice už se ani nerozsvítí. Pokud v inkriminovanou chvíli hraje zvuk, na chvíli se zasekne, pak ztichne.

Zátěž nemusí být ani nějak výrazná, teplota CPU i GPU v pořádku, co stihnu kouknout... Nenapadá někoho nějaký software na diagnostiku nebo nápad, jakým směrem se vydat, co může být špatně? V minulosti jsem dělal i reinstall systému, nemá to na to vliv. Stáří cca 2,5 let. Softíky, co jsem zkoušel nic moc, nestihnou zalogovat nic podezřelého. Občas se mi zdá, že si tu a tam něco zabrumlá systémový beep. Stává se to velmi náhodně při stejném provozu počítače. Někdy jednou za měsíc, někdy třikrát za den... Jediná cesta ven - restart.

Sestava:
Intel Core i5-3570K 3,4GHz
Gigabyte GA-Z77X-UD3H
Crucial Ballistix DDR3 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9
Gigabyte HD7950 3GB GDDR5
morke
Moderátor
Moderátor

Re: Seknutí desky?

Příspěvek od morke »

Spusť test stability pro paměť a podívej se na smart disku.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Zdroj?
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
LookashR
Nováček
Nováček

Příspěvek od LookashR »

Zdroj: Seasonic S12II-520W Bronze bulk

Co se týče SMART dat disku, moc chytrý z některých parametrů nejsem (v příloze příspěvku)... Plný scan disku běží, hotových cca 80% a zatím bez vadných sektorů.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
morke
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od morke »

Na disk to tedy nevypadá, tak ještě paměti. Třeba Memtestem.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
LookashR
Nováček
Nováček

Příspěvek od LookashR »

Memtest 86+ v. 5.01

Nechal jsem běžet zhruba 3 hodiny, první pass v pořádku dokončen, druhý to dojelo zhruba do 50ti procent, 0 errors, ALE běželo to o dost pomaleji než v prvním průchodu (celkový progress i točící se ikonka) a když jsem chtěl ovládat klávesnicí - ukončení programu, konfigurace - nereagovala. Musel jsem přes restart.
LookashR
Nováček
Nováček

Příspěvek od LookashR »

Nějaké nové nápady?
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Podívat se do Prohlížeče událostí, jestli tam k té události není nějaký záznam.
Najít si manuál, na co všechno má deska pípací kódy a jet vylučovací metodou? Zkontrolovat zapojení grafické karty do slotu a jejích napájecích konektorů.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Dělají to všechny verze grafických driverů ? Zkus kartě vnutit vyšší voltáž v iddle, jestli to náhodou nedělá ona....
LookashR
Nováček
Nováček

Příspěvek od LookashR »

Děkuji za tipy:

1) V Prohlížeči událostí nic zajímavého v jakékoliv kategorii, pouze záznamy o předchozím nekorektním ukončení systému po opětovném náběhu. Tzn. žádný zajímavý log v "zamrznutém" stavu.

2) Jak to myslíš s těmi pípacími kódy? Když se to sekne, tak nic nepípá a po resetu to naběhne v pořádku.

3) Co jsem si vědom, dělají to všechny verze grafických driverů - aktualizuji vždy na poslední release.

4) Osobně bych také tipoval grafickou kartu nebo napájení z desky do periferií. Konkrétní nápad na jaké napětí se zaměřit, jak jej zvýšit a na jakou hodnotu?

Nebo jestli nějaký nápad na solidní logovací software, který bych nechal permanentně běžet, aby něco dokázal zjistit v okamžiku, kdy se to stane, ať se dá lépe zaměřit na to, co je jádrem problému.

Děkuji za podněty.
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Pípacími kódy jsem myslel tohle:
LookashR píše:Občas se mi zdá, že si tu a tam něco zabrumlá systémový beep.
Jestli v Prohlížeči událostí nic není, tak bych to viděl na zdroj, nebo na desku - grafiku či jinou podružnost by pravděpodobně normálně zalogoval.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Mě přesně takhle chcíply dvě r9 290 od Sapphire na černou smrt, dělali to špatné paměti, bylo to náhodné, někdy v zátěži, někdy jen tak na ploše a logy z toho myslím žádné nebyli, ale už je to déle takže si to nemusim pamatovat... Každopádně tam to bylo vyloženě známé, 7950/7970 běžně timhle netrpěli.
LookashR
Nováček
Nováček

Příspěvek od LookashR »

Zkusil jsem to zase celé rozebrat, vyčistit, přehodit sloty pamětí, tak uvidíme, ale myslím si, že to nepomůže, protože to udržované je a nic extra vidět nebylo. Grafiku mám na konci podepřenou, ať ve slotu netrpí (je dost dlouhá a těžká na ten slot a zafixování šrouby jen na hraně case u konektorů ji dost namáhalo), takže by měla být jako ve vatě.

Z obrázku - napravo od napájení grafické karty je dřevěná čínská hůlka, která ji podpírá (na obrázku není)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“