Počítač se vypíná a zapíná pořád dokola

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
jimmyjohnson
Nováček
Nováček

Počítač se vypíná a zapíná pořád dokola

Příspěvek od jimmyjohnson »

Ahoj,

Asi před týdnem jsem postavil bratrovi počítač:

GIGABYTE Z170-D3H
Intel Core i3-6100
Kingston HyperX Fury 8GB DDR4 2666 (1x8GB)
GIGABYTE GTX970 G1 Gaming Graphics Card 4GB
CORSAIR CX Builder Series Modular 500W
Samsung SSD 850 EVO - 120GB
Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB

---------

Po sestavení, když jsem ho chtěl zapnout tak se počítač "zapne" tzn. rozjedou se větráky apod. poté se ovšem hned vypne (po cca 5 vteřinách). Hned na to se opět zapne a zase vypne, takhle se to děje pořád dokola, dokud nevypnu zdroj.

Když zdroj zase zapnu a zapnu počítač tak naběhne vše v pořádku, nainstalovat sem Win7 a trochu SW a vše ok. Když počítač vypnu z Winů a zase zapnu, opět vše v pohodě.

Když ale nechám počítač vyplý třeba 1-2h a zase zapnu, problém se opakuje, tudíž vypnu zdroj, zapnu zdroj, zapnu počítač a zase naběhne v pořádku.

Zatím jediné co jsem zkoušel bylo vyndat a dát zase zpět CMOS baterku, zkontroloval sem všechny kabely že je vše na těsno a zacvaklé.

Dnes ještě vyzkouším dát RAM do ostatních slotů + svůj zdroj.

Jen mě zaraží, že po "restartu" zdroje vše naběhne v pořádku, i po vypnutí počítače z WIN a opětovném zapnutí je vše ok. Pouze pokud je počítač vyplý delší dobu tak to zase nejde dokud se "nerestartuje" zdroj....

Má někdo zkušenosti/tipy/triky co s tím?

Předem moc díky.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: Počítač se vypíná a zapíná pořád dokola

Příspěvek od PKBO »

Tak mohl tam vzniknout studeňák, což se stává - stačí horší manipulace s deskou, více prohnout při instalaci chladiče a podobně, pak se to může projevovat stavem - když při studeném startu nepostneš, jak se vše zahřeje tak už ano.

Já bych tam každopádně zkusil jinou verzi biosu, pokud máš již nejnovější, tak se třeba vrátit na nějakou předchozí. Samozřejmě všechno dát do defaultu, můžeš i zkusit zvýšit Vcore při postu, pokud to tvá deska umožňuje, na Z170-A to jde. Paměti si nastav sám bez XPM, můžeš jim pustit rovněž více napětí - zkus třeba lehce na 1,3V zda problém zmizí.
jimmyjohnson
Nováček
Nováček

S deskou sem manipuloval jak s novorozenětem, chladič cpu je tam stock Intel takže jen zacvaknout. Nejdřív zkusím vyměnit Mobo za novou a uvidíme.

Co se týče Biosu takto dělalo s verzí F1 i po updatu na F4 (nejnovější). v Biosu je všechno default včetně RAM (bez XMP).

Jak říkám, nejdříve tedy zkusím novou desku a pokud bude přetrvávat tak až poté se v tom začnu hrabat nějak do detailu, ale díky moc za typy.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

No, já bych nejdřív teda začal tím overvoltem pamětí, to máš na minutu a můžeš vyloučit další věc. Lepší než 2 hodiny montovat desku, reklamovat to, jezdit po městě a zjistit, že za to nemohla :)
Ono samo o sobě Auto neznamená Bez problému.
jimmyjohnson
Nováček
Nováček

Hmm, taky pravda :-D Tak asi zkusím ten overvolt, a než mi připraví desku tak tam ještě šupnu svůj zdroj, jestli to nemůže být tím.

Díky.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“