Asus Maximus VIII Gene (1151, Z170, mATX)
Moderátor: Eddward
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Re: Asus Maximus VIII Gene (1151, Z170) mATX
nejnovější BIOS ke stažení:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Prosím o radu k mé sestavě:
- Maximus VIII Gene
- i7 6700K
- 32 GB 2666 Mhz Kingston HyperX Fury
Vše běželo v pořádku, ale paměti se mi nedařilo dostat na víc než 2133 Mhz. V desce byl originálně BIOS 0402, tak jsem si říkal, že zkusím novější. Přes BIOS Flashback jsem tam nahrál nový a od té doby systém nePOSTuje. Q-kód ukazuje 00, větráky se točí a indikační LEDky u ATX konektoru nesvítí. Zkusil jsem tam vrátit původní BIOS, ale už žádná změna. Jsem bezradný. Kontaktoval jsem podporu ASUS, ale ty nebyli schopni nic kloudného poradit.
Díky za tipy, ale obávám se, že to budu muset řešit reklamací...
- Maximus VIII Gene
- i7 6700K
- 32 GB 2666 Mhz Kingston HyperX Fury
Vše běželo v pořádku, ale paměti se mi nedařilo dostat na víc než 2133 Mhz. V desce byl originálně BIOS 0402, tak jsem si říkal, že zkusím novější. Přes BIOS Flashback jsem tam nahrál nový a od té doby systém nePOSTuje. Q-kód ukazuje 00, větráky se točí a indikační LEDky u ATX konektoru nesvítí. Zkusil jsem tam vrátit původní BIOS, ale už žádná změna. Jsem bezradný. Kontaktoval jsem podporu ASUS, ale ty nebyli schopni nic kloudného poradit.
Díky za tipy, ale obávám se, že to budu muset řešit reklamací...
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
00 je z 99% chyba CPU (někdy i mrtvý CPU)
Zkus znovu nahrát na FAT32 flashdisk BIOS ve stylu:
M8G.CAP
např tento BIOS (pak jej ručně přejmenuj jak jsem uvedl): http://www.mediafire.com/?aaaywl3rbg7n9i2
Než budeš updatovat, vyndej v klidu CPU z patice, není k tomu potřeba a zárovŇ si zkontroluješ, zda si v desce neohl piny nějakým způsobem.
PS2: zkontroluj si i správnosat portu pro BIOS flashback (dle manuálu) a pochopitelně při zapnutí se neukvap a čekej ještě na update iROG čipu, bez něj není update kompletní
Zkus znovu nahrát na FAT32 flashdisk BIOS ve stylu:
M8G.CAP
např tento BIOS (pak jej ručně přejmenuj jak jsem uvedl): http://www.mediafire.com/?aaaywl3rbg7n9i2
Než budeš updatovat, vyndej v klidu CPU z patice, není k tomu potřeba a zárovŇ si zkontroluješ, zda si v desce neohl piny nějakým způsobem.
PS2: zkontroluj si i správnosat portu pro BIOS flashback (dle manuálu) a pochopitelně při zapnutí se neukvap a čekej ještě na update iROG čipu, bez něj není update kompletní
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
PS: Zdeněk mi psal, že měl identický problém, máš zkusit následovné:
"musi desku odpojit od zdroje a vymazat CMOS cidlikem vzadu, chvilku pockat a pak desku znovu zapnout ... pak se teprve zaktualizuje firware a ME firmware ... po restartu je to pak ok"
"musi desku odpojit od zdroje a vymazat CMOS cidlikem vzadu, chvilku pockat a pak desku znovu zapnout ... pak se teprve zaktualizuje firware a ME firmware ... po restartu je to pak ok"
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
přetaktování Skylake na ROG (byl rychlejší než já, ale proč ne
)

http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... e-i7-6700k

http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... e-i7-6700k
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
česká recenze Maximus VIII Gene:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/zakla ... ro-skylake
http://pctuning.tyden.cz/hardware/zakla ... ro-skylake
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
http://hwbot.org/submission/3058678_elm ... 7sec_573ms
5800 MHz CPU, bclk 152.8 Mhz
Unlock BLCK na core i3 a rekord i3-6300. Pěknej výsledek. Je to určitě o úpravě BIOSu a nějakému mikrokódu
5800 MHz CPU, bclk 152.8 Mhz
Unlock BLCK na core i3 a rekord i3-6300. Pěknej výsledek. Je to určitě o úpravě BIOSu a nějakému mikrokódu
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
speciální beta BIOS pro OC BCLK non K procesorů (ne pro začátečníky!):
Don’t use this for K-series CPUs.
It might damage your hardware, no guarantees provided.
Issues found so far
* No IGPU
* No dynamic change of CPU frequency
* No C-states
* No Turbo Mode
* CPU temperature reading is incorrect
* AVX instructions have very low performance
* Windows XP ACPI not supported
After flashing set the following settings to make it boot into OS with correct CPU speed
Advanced\CPU Configuration
- Boot Performance Mode -> Turbo Performance
Advanced\CPU Configuration\CPU Power Management Configuration
- Intel(R) SpeedStep(tm) -> Disabled
- CPU C states -> Disabled
https://copy.com/4aXcESqx8Ulsa2mB
Don’t use this for K-series CPUs.
It might damage your hardware, no guarantees provided.
Issues found so far
* No IGPU
* No dynamic change of CPU frequency
* No C-states
* No Turbo Mode
* CPU temperature reading is incorrect
* AVX instructions have very low performance
* Windows XP ACPI not supported
After flashing set the following settings to make it boot into OS with correct CPU speed
Advanced\CPU Configuration
- Boot Performance Mode -> Turbo Performance
Advanced\CPU Configuration\CPU Power Management Configuration
- Intel(R) SpeedStep(tm) -> Disabled
- CPU C states -> Disabled
https://copy.com/4aXcESqx8Ulsa2mB
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, jen pro info. Původně jsem desku skutečně musel vyreklamovat, nic už nepomáhalo (ani odpojování zdroje, reset BIOSU, std.). Poslali mi desku zpět s BIOSem 0907. Paměti stejně na 2666MHz nešli. Pak jsem zkusil znovu flash na BIOS 1202 a jak jste psali nejdřív se to jakoby nepovedlo. Takže jsem to vypl, odpojil zdroj, chvilku počkal, reset BIOSu, restart a ejhle, deska jela s novým BIOSem a paměti fungují dobře. Načetl se XMP profil a vše šlape parádně.
Jinak taktovat jsem zatím moc nezkoušel, hodil jsem to na 4,4 při 1,35 V a je to bez problému. Když jsem zkoušel 4,6 a 4,5 tak to padalo. Možná zkusím teď znovu s novými BIOSy. Ale upříámně mi těch 4,4 stačí.
Chtěl jsem se zeptat ještě na Vaše zkušenosti s kvalitou mikrofonního vstupu integrované zvukovky. Měl jsem za to, že tam dávají integrovanou zvukovku kvalitní, ale s mikrofonem mám hrozné problémy. Vstup strašně šumí a hlasitost samotného zvuku je extrémně malá, což je v kombinaci s šumem v podstatě nepoužitelné. Procházel jse ROG fórum a pochopil jsem, že hlasitost a kvalita mikrofonního vstupu je problémem celé řady ROG desek (škoda, že jsem se to dozvěděl až nyní). Elaboroval jsem s ovladači (např. při použití MS ovladačů, nebo generických od Realteku to nešumí, ale je to strašně potichu). Pak jsem zkusil odpojit Frontpanel a to docela pomohlo, že zvuk už je silnější, ale šum je stále dost brutální. Jak jste na tom? Asi mi nezbude, než to vyřešit koupí externí zvukovky, ale trochu mě to štve...
Jinak taktovat jsem zatím moc nezkoušel, hodil jsem to na 4,4 při 1,35 V a je to bez problému. Když jsem zkoušel 4,6 a 4,5 tak to padalo. Možná zkusím teď znovu s novými BIOSy. Ale upříámně mi těch 4,4 stačí.
Chtěl jsem se zeptat ještě na Vaše zkušenosti s kvalitou mikrofonního vstupu integrované zvukovky. Měl jsem za to, že tam dávají integrovanou zvukovku kvalitní, ale s mikrofonem mám hrozné problémy. Vstup strašně šumí a hlasitost samotného zvuku je extrémně malá, což je v kombinaci s šumem v podstatě nepoužitelné. Procházel jse ROG fórum a pochopil jsem, že hlasitost a kvalita mikrofonního vstupu je problémem celé řady ROG desek (škoda, že jsem se to dozvěděl až nyní). Elaboroval jsem s ovladači (např. při použití MS ovladačů, nebo generických od Realteku to nešumí, ale je to strašně potichu). Pak jsem zkusil odpojit Frontpanel a to docela pomohlo, že zvuk už je silnější, ale šum je stále dost brutální. Jak jste na tom? Asi mi nezbude, než to vyřešit koupí externí zvukovky, ale trochu mě to štve...
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Já osobně mikrofon téměr nepoužívám, resp pokud je míněn nějaký studiový...Mám obyčejný Genius na Skype hovory. Drivery ke zvuku mám Realtek (Crosshair V Formula Z i Maximus VIII Hero). A hlasitost, když jej mám asi 5-10cm od pusy, tak je prý OK. Jinou zkušenost bohužel s mikrofonem nemám.
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Díky za reakci. Nepoužívám žádný studiový. Mám Zalman Mic1. Asi be problém někde v ovladacich, nebo skutecne integrovaná zvukovka nemá adekvátní zesilovac mikrofonniho zvuku. Jak jsem psal, odpojení předního panelu skříně se to zlepšilo, ale porad je to tragédie. Tak jsem se naštval a koupil interní zvukuvku. Uvidím jestli to bude lepsi
Ale asi s tím mikrofonnim vstupem bude na ROG deskách skutecne problém (respektive na zvukovkach Realtek). Na internetu je toho hromada, jak mají lidi problém s tichým nebo sumicim mikrofonem, včetně oficiálního fóra ROG. Možná je to chyba Realteku, ale je divný, ze se tam k tomu Asus nikde nevyjadril. Lidi si dělaj srandu, ze je to tak schválně, aby lidi měli důvod si koupit zvukovku Strix...
Ale asi s tím mikrofonnim vstupem bude na ROG deskách skutecne problém (respektive na zvukovkach Realtek). Na internetu je toho hromada, jak mají lidi problém s tichým nebo sumicim mikrofonem, včetně oficiálního fóra ROG. Možná je to chyba Realteku, ale je divný, ze se tam k tomu Asus nikde nevyjadril. Lidi si dělaj srandu, ze je to tak schválně, aby lidi měli důvod si koupit zvukovku Strix...
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Nezkoušel si případně jiné verze Realtek ovladačů?
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Laboroval jsem s tím celý týden (manželka už mě chtěla uškrtit, jak jsem několik dnů mlel do mikrofonu "raz, dva, tři, zkouška"
).
Zkoušel jsem ovladač od Microsoftu, obecný ovladač od Realteku a ovladač přímo od ASUSu. Ten má na webu dvě verze, ale ta starší je podle mě shodná s tou, co byla na CD k desce. Zkoušel jsem všemožné nastavení hlasitosti mikrofonu, boostu mikrofonu, poslechu jednotlivých zvukových zaříní, stereo mixeru... ale prostě jsem to nebyl schopen nastavit tak, aby mikrofon fungoval, alespoň tak, jak mi normálně funguje na notebooku.
Dokonce jsem si říkal, jestli to není nějaká zemní smyčka, nebo jiný problém s rušením jako třeba signál z televizního vysílače... No o víkendu tam hodím tu novou samostatnou zvukovku a uvidím (jestli tam bude stejný problém, tak to bude na mašli...
)
Zkoušel jsem ovladač od Microsoftu, obecný ovladač od Realteku a ovladač přímo od ASUSu. Ten má na webu dvě verze, ale ta starší je podle mě shodná s tou, co byla na CD k desce. Zkoušel jsem všemožné nastavení hlasitosti mikrofonu, boostu mikrofonu, poslechu jednotlivých zvukových zaříní, stereo mixeru... ale prostě jsem to nebyl schopen nastavit tak, aby mikrofon fungoval, alespoň tak, jak mi normálně funguje na notebooku.
Dokonce jsem si říkal, jestli to není nějaká zemní smyčka, nebo jiný problém s rušením jako třeba signál z televizního vysílače... No o víkendu tam hodím tu novou samostatnou zvukovku a uvidím (jestli tam bude stejný problém, tak to bude na mašli...
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ještě před instalací samostatné grafiky jsem zkusil zakázat všechna jednotlivá zvuková zařízení - oddělil jsem front panel (který je odpojený) na samostatné zařízení a jednotlivé zařízení zkázal, zakázal HD audio na grafické kartě, zakázal linkový vstup, atd. a přijde mi, že se to opět výrazně zlepšilo. Nyní už není potřeba použít Microphone boost, aby bylo vůbec něco slyšet.
Šum tam stále je, ale s ohledem na to, že signál je výrazně silnější, tak se s tím dá i fungovat. No jsem stále více zvědav, jak bude fungovat samostatná zvukovka.
Šum tam stále je, ale s ohledem na to, že signál je výrazně silnější, tak se s tím dá i fungovat. No jsem stále více zvědav, jak bude fungovat samostatná zvukovka.
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak pro info ohledně zvuku: Nainstaloval jsem dedikovanou zvukovku Creative SoundBlaster ZxR a Relatek jsem vypl. Mikrofon funguje bez extrémního šumu a s rozumnou hlasitostí. Sice je potřeba stále pro adekvátní hlasitost použít Boost, ale šum je výrazně nižší, takže i při použití boostu je zvuk dobrý. Čekal jsem teda od této zvukovky ještě trochu víc, ale dá se s tím fungovat.
Dále jsem se pustil trochu vehementněji do přetaktování a přišel jsem na zajímavý problém. Sice od verze BIOSu 1202 (nyní mám 1302) mi již jednou paměti defaultně na 2666Mhz, ale zjistil jsem, že hází chybu v Memtestu86+ (test č. 6). Zkoušel jsem zvyšovat napětí, snižovat časování, ale nic nepomohlo. Musel jsem snížit frekvenci na 2400MHz a tam už je Memtest v pořádku. Zase trochu zklamání (sice moje paměti nejsou oficiálně podporovány), ale čekal bych, že poběží zcela bez problému na základní frekvenci. Paměti jsem sice nezkoušel v jiném počítači, ale myslím že samy o sobě budou v pořádku, když se jejich nastavení změnilo s jinou verzí BIOSu. Uvidím, třeba s nějakou novější verzí budou stabilnější (stejně budou muset u ASUSu vydat nový BIOS na odstranění Skylake bugu...).
Mimochodem, při flashování BIOSu z 1202 na 1302 již nebylo potřeba dělat žádné kejkle s odpojováním zdroje a flash proběhl v pořádku.
Dále jsem se pustil trochu vehementněji do přetaktování a přišel jsem na zajímavý problém. Sice od verze BIOSu 1202 (nyní mám 1302) mi již jednou paměti defaultně na 2666Mhz, ale zjistil jsem, že hází chybu v Memtestu86+ (test č. 6). Zkoušel jsem zvyšovat napětí, snižovat časování, ale nic nepomohlo. Musel jsem snížit frekvenci na 2400MHz a tam už je Memtest v pořádku. Zase trochu zklamání (sice moje paměti nejsou oficiálně podporovány), ale čekal bych, že poběží zcela bez problému na základní frekvenci. Paměti jsem sice nezkoušel v jiném počítači, ale myslím že samy o sobě budou v pořádku, když se jejich nastavení změnilo s jinou verzí BIOSu. Uvidím, třeba s nějakou novější verzí budou stabilnější (stejně budou muset u ASUSu vydat nový BIOS na odstranění Skylake bugu...).
Mimochodem, při flashování BIOSu z 1202 na 1302 již nebylo potřeba dělat žádné kejkle s odpojováním zdroje a flash proběhl v pořádku.
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Dnes vyšel nový BIOS 1402, pravděpodobně i s opravou Skylake bugu (update microcode). Až dokončím pokusy s taktováním na 1302, tak ho vyzkouším a dám vědět, zda se stabilita pamětí zlepšila (improve system compatibility).
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
U těch RAM by s Fury neměl být problém. Máš je ve vzdálenějších slotech? Tzn těch šedých? Mohlo by pomoci přidat trochu napětí na system agent.
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Používám 4 moduly (viz podpis), tzn. že jsou obsazeny všechny sloty. Zvyšovat napětí na system agent jsem zkoušel, ale nepomohlo to. Upřímně 2400 MHz mi i stačí, praktický přínos vyšší frekvence stejně žádný není, ale zkusím to pak s tím novým BIOSem. Momentálně zkouším overclock (rád bych to nastavil na 4,6 GHz při nějakém rozumném napětí).
Naposledy upravil(a) Gerbes dne úte 19. led 2016, 16:02, celkem upraveno 1 x.
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
A pokusně s dvěma DIM to nezkoušels? Zda už to nebdue problém samotného IMC procesoru?
- Gerbes
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Zatím ne, ale možná bych to mohl zkusit. Na druhou stranu je cílem mít všechny 4 sloty obsazené. I kdyby to na 2 sloty běželo, tak si nejsem jistý, jestli by to bylo na reklamaci procesoru. Spíš bych to viděl na nekompatibilitu... Dám vědět, jak jsem dopad s přetaktováním i s pamětmi na novém BIOSu.