Skylake sestava zamrzávání

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
beavisCZ
Nováček
Nováček

Skylake sestava zamrzávání

Příspěvek od beavisCZ »

Ahoj,
postavil jsem nově dvě totožné sestavy na platformě Skylake s těmito parametry:
[*] procesor Intel Core i5-6500 (Procesor Quad-Core, 3.2GHz (65W), Turboboost 3.6GHz, Intel HD Graphics 530, 6MB L3 cache, socket 1151, Skylake 14nm)
[*] základní deska GIGABYTE B150M-D3H (Základní deska Intel B150, 1× PCIe ×16, DDR4 2133MHz, SATA III, USB 3.0, D-Sub, DVI, HDMI, micro ATX, sc1151 )
[*] paměti Kingston 16GB KIT DDR4 2133MHz CL14 HyperX Fury Black Series
[*] grafika GIGABYTE GTX 750 Ti WindForce 2X OC 2GB
[*] OS Windows 10
Obě sestavy jsou totožné, jedna šlape jako hodinky a u druhé se projevuje podivuhodné zamrzávání a to takové, že obraz je stále vidět, ale zasekne se zvuk a ovládání, je nutné pc vypnout.

Logoval jsem teploty, vše v pohodě 30-40 st. Děje se to nahodile, spíš když se s pc nic nedělá. Už jsem vyreklamoval základní desku, mezitím koupil novou a problém přetrvává.

Zkusil jsem vyhodit jeden z paměťových modulů, pak druhý a stále stejné.

Narazil jsem na článek o problémech se Skylake procesory viz http://microsoft-news.com/intel-skylake-bug-fix/

Chci se zeptat... může to být stejný problém? protože uvedený bug procesorů se vztahuje jen na složité matematické operace, ale mě to zamrzne v idle stavu ve windows.

Co byste doporučovali jak dále postupovat?
tmaven
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Skylake sestava zamrzávání

Příspěvek od tmaven »

zkus si prohodit cpu ci tam nastavit vice V.. asi to mas na auto a buh vi jak se to chova pri idle (podtaktovane, podvoltovane..)
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
beavisCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od beavisCZ »

No do funkčního pc už hrabat nechci. Je to pro kolegu na firmě a ten už na něm dělá, takže si musím poradit s vadným pc sám. Jen jsem to uváděl pro informaci, abychom mohli vyloučit nekompatibilitu komponent. Určitě mám v biosu defaultní nastavení, takže Voláž bude na auto. Kolik tam zkusit tedy nastavit? Zkoušel jsem navýšit V u pamětí, jak někdo radil na zahraničních forech ale to nepomohlo.
Gerbes
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gerbes »

Napiš, na jakém napětí ti procesor běží (např. přes CPU-Z) v idle i v zátěži s tím, když máš v BIOSu vše na auto.

Taky jakou verzi BIOSu používáš. Pokud je k dispozici novější, zkusil bych flashnout BIOS.

Skylake bug to nebude, ten se skutečně má projevovat jen ve specifickém nastavení Prime95.
beavisCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od beavisCZ »

Já už jsem to dnes nevydržel v práci, protože to zas zamrzlo 3x. Procesor jsem tedy vyndal a odnesl na reklamaci, dám vědět zda výměna procíku pomohla, nebo zda problém přetrvává. Nechápu, že dvě identické sestavy se chovají různě (navrhované voltáže), jestli není problém ve vadném HW.
beavisCZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od beavisCZ »

Tak po výměně procesoru to zatím drží bez zámrzu, takže skutečně to mohl být ten uvedený problém Skylake procesorů. Kdyby se to zaseklo tak sem dám ještě vědět.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“