Jestli tím OS myslíš jako formát ve správci disků,tak zkus jinou variantu.Spusť si instalaci windows a pokračuj až ke kroku kde instalovat OS,následně ten problémový disk zformátuj a ukonči instalaci.Mělo by ti to pak ukázat správnou velikost,tedy za předpokladu ,že tvůj PC splňuje požadavky viz. výše.
Mám 3GB SATA disk od Seagete, deska z68x-ud3-b3 (sc1155), UEFI bios. Instalace WIN7 mě disk vyhodnotí jako 2GB. Takže jsem disk převedl na GPT. To mě instalace napíše, že na disk s GPT nemůže instalovat. Takže odstranění a znovu vytvoření oddílů a jsem opět na 2GB max. A když disk s naistalovanými W7 a s 2GB přenesu do jiného PC, nemůžu udělat převod na GPT. Tato volba je zašedlá.
Díky za pomoc
Hlavně by jsi si měl položit otázku proč proboha chceš bootovat OS z takovéhoto disku. Hntovat si gigantickej disk tim že na něm budou ležet win je krajně nerozumné. Ty v dnešní době patřej na separé SSD.
Bootovat z tohodle je podle me hloupost. Predevsim je delanej pro archivaci a pri delsim zapisu se rapidne zpomaluje. Tak ci tak, jak pisou vys, GPT a NTFS. (vazne ale zvaz, ze si das system na jiny disk..)