Rozdeleni disku a raid
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Clony
- Začátečník

-
Rozdeleni disku a raid
Mam v pc ssd 250gb 850 evo, 120gb m500, 2tb wd green.
250gb ssd je na system a programy.
120gb ssd na hry.
2tb (filmy, iso, foto atd.).
Otazka zni zda jde popripade jak 2tb rozdelit abych na nem mel oddily pro raid aspon 250gb na ten systemovej popripade dalsi na ten 120gb a dalsi na data.
V rozdelovani a raidu se neorientuji tak budu rad za rady.
250gb ssd je na system a programy.
120gb ssd na hry.
2tb (filmy, iso, foto atd.).
Otazka zni zda jde popripade jak 2tb rozdelit abych na nem mel oddily pro raid aspon 250gb na ten systemovej popripade dalsi na ten 120gb a dalsi na data.
V rozdelovani a raidu se neorientuji tak budu rad za rady.
- Johnny C
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozdeleni disku a raid
Ahoj,
moc nechapu co mas v planu ? K cemu chces vyuzit raid ?
Tak jak to mas ted - bez raidu - je to vyhovujici, nebo ne ?
moc nechapu co mas v planu ? K cemu chces vyuzit raid ?
Tak jak to mas ted - bez raidu - je to vyhovujici, nebo ne ?
- Clony
- Začátečník

-
Usporadani je v poradku.
Chtel bych jestli to jde aby se ten systemovej 250gb disk nejak sam celej zalohoval na tom 2tb.
Neco jako bitova kopie.
Chtel bych jestli to jde aby se ten systemovej 250gb disk nejak sam celej zalohoval na tom 2tb.
Neco jako bitova kopie.
- Johnny C
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
No to si nemyslim ze je vhodne, pokud vim, tak by meli bytty disky identicke. Tzn. pokud by jsi to udelal tak:
1. ten 2tb se zmensi na 250GB
2. rychlost cteni/zapisu bude ovlivnena pomalejsim - tedy tim 2TB diskem... a nehlede na to ze mirror je uz tak dost pomaly.
Pokud se mylim nak mne opravte.
1. ten 2tb se zmensi na 250GB
2. rychlost cteni/zapisu bude ovlivnena pomalejsim - tedy tim 2TB diskem... a nehlede na to ze mirror je uz tak dost pomaly.
Pokud se mylim nak mne opravte.
- zombux
- Odborník PCT

to je podle mě nesmysl řešit takhle. lepší bude nechat 2TB oddíl v jednom kuse a zálohovat na něj bitově to SSD do souboru, třeba přes nativní windows backup.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Bibis
- Nováček

-
Dělat mirror SSD + klasický disk by asi šlo, ale jak píše Johnny C přijdeš jak o kapacitu tak o rychlost. Já mám osobně výborné zkušenosti s Acronisem, popřípadě bych to řešil windows backupem....
- Clony
- Začátečník

-
Takze to nejde. O te bitove kopii vim, ale chtel jsem neco co by se samo aktualizovalo a nemusel jsem kazdej mesic delat znova celou bitovou kopii a predchozi smazat.
- zombux
- Odborník PCT

však to si můžeš v pohodě nastavit i v tom WB. nastavíš plán, kterej se bude spouštět jednou za měsíc, udělá bitovou kopii na SSD a bude zanechávat jen jednu 
nebo můžeš použít třeba SW třetí strany, např. Macrium Reflect umožňuje taky plánovat image a jde v plánu nastavit, kolik kopií nechává. možná je to i trochu víc user-friendly než windows backup.
nebo můžeš použít třeba SW třetí strany, např. Macrium Reflect umožňuje taky plánovat image a jde v plánu nastavit, kolik kopií nechává. možná je to i trochu víc user-friendly než windows backup.
- Clony
- Začátečník

-
Tak to uz zni lepe. A ucel splni oboje. Takze raid je nesmysl a udelam to takhle. Dekuji za rady, snad si stim poradim.
- zombux
- Odborník PCT

RAID u toho co píšeš nemá smysl, musel bys mít ty 2TB disky dva a udělat z nich RAID1 aby to nějak zvýšilo ochranu dat. samozřejmě, když budeš odlívat SSD na jeden samostatný disk, tak máš aspoň nějakou zálohu toho SSD, takže je to lepší než bez ní 
- Clony
- Začátečník

-
Puvodne jsem mel predstavu udelat na tom 2tb disku oddil co by mel 250gb jako ten ssd a raid mezi nima. A zbytek toho 2tb na data.
- zombux
- Odborník PCT

ale RAID jde udělat jen hardwarově a potřebuješ na to stejné disky, rozhodně to nejde mezi SSD a nějakým oddílem na jednom harddisku... nějak udělat by to šlo softwarově (třeba přes Windows Storage Spaces), ale to stejně nejde použít se systémovým a nesystémovým oddílem. nejspíš (bez urážky) vůbec nechápeš, co je RAID 
- Clony
- Začátečník

-
To pisu uz v prvnim prispevku, ze tomu nerozumim. Mel jsem za to, ze je to zrcadleni disku. Coz asi je, ale funguje jinak nez jsem myslel.
- zombux
- Odborník PCT

ano, je to zrcadlení disků, ne oddílů na discích. ale jak už jsem napsal nahoře, zálohu SSD bych řešil ideálně přes Windows Backup nebo třeba Macrium Reflect.
- Clony
- Začátečník

-
Tak tohle jsem prave nevedel.
Zkusim to jak pises tim programem a ucel to splni stejnej a levneji nez kupovat stejnej ssd na raid.
Zkusim to jak pises tim programem a ucel to splni stejnej a levneji nez kupovat stejnej ssd na raid.