Intel Core i5-46x0K/i7-47x0K- infa,recenze, zkušenosti

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
kesi
Začátečník
Začátečník

Re: Intel Core i5-46x0K/i7-47x0K- infa,recenze, zkušenosti

Příspěvek od kesi »

DOC_ZENITH píše:
LLC ti toho fakt moc nezahchrání. Auto neni žádná výhra ale dát vysoké LLC je v podstatě ve full loadu pro CPU stejné jako mu rvát vyšší voltáž. S tím že se můžu při rychlém opuštění loadu oběvit přestřely (což může CPU škodit) a při náběhu naopak podvolt co může způsobit random BSOD, což je typickej úkaz u OC intelů od příchodu Sandyho dodnes, kdy full load burn je rock stable ale pak random nízkej load běžné činosti způsobuje BSOD. Já u těhlech CPU raději používám nízké LLC a vyšší base vcore, aspoň pak vidim na čem jsem, a ne že to maskuju LLC a pak říkam mam "jen" xxx voltů.
Co si mám představit pod "nízké LLC"? Obecně jsem četl, že je dobré nastavit hodnotu, která je přibližně ve třech čtvrtinách maxima pro větší OC.
A poznám někde podle čísel, že jsem přestřelil? Voltage při full loadingu je stále stejná, na Auto nebo LLC 5/6/7... je to fuk, furt koukám na hodnotu 1.265V.

Díky za info. Na tohle už sem se chtěl dlouhou dobu někde zeptat. :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Poznáš to tak že když ti při velké zátěži oproti lehké či idlu bez speedstepu stoupne vcore tak jsi to s LLC přehnal a sniž jej, má zůstat stejná nebo jen lehoulince klesnout.
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

CPU Vcore full loading 4.6GHz

LLC 6
1.760-1.776 max. 1.792
LLC 7
1.776-1.792 max. 1.792

Auto
1.792 max. 1.808

Maximální hodnoty jsou při menší zátěži. Trochu jsem pátral, proč se Vcore snižuje: https://www.asus.com/cz/support/FAQ/97342/

Nechal jsem LLC 7, kdy se Vcore jen mírně sníží nebo vyrovnává max. hodnotu.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Sorry ale ne, měří ti to špatně nebo sleduješ špatnou hodnotu, Vcore určitě nemáš kolem 1,8 to už by tvůj CPU byl pravděpodobně mrtvej. Default vcore u 4770K se pohybuje okolo 1,1-1,2v, pro OC je rozumné maximum držet se do 1,4v.
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Aha, tak to jsme si nerozuměli, já píšu o CPU Vcore né o CPU voltage pro jádra. CPU voltage mám nastavenou na Offset Mode + 0.001V => full loading 1.265V a to se dle HWMonitor ani CPU-Z nemění!!

Používám snad špatnou terminologii?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano. Vcore = Voltáž CPU a jeho jader. Pak se tam ještě separé nastavuje voltáž pro CPUNB. Nevim kde čteš 1,8v to může bejt vstupní voltáž pro controller (kterej má haswell v sobě).

Tzn LLC ovlivňuje hlavně to čemu ty říkáš CPU voltage a to je také to zásadní co se nastavuje a o co ti jde.
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

LLC 6 ukazuje Vcore max. 1.792
Obrázek

https://www.asus.com/cz/support/FAQ/97342/

Dle toho jsem bral Vcore jako jakési celkové napětí a CPU voltage (1.27V) potom jako napětí jader. :oops:
brozikcz
Nováček
Nováček

Napeti pro i5 4690k

Příspěvek od brozikcz »

Ahoj,

uz delsi dobu se potykam s BSOD a nejspis je to kvuli napeti CPU.
Mam zakladni desku Gigabyte Z97X-Gaming 3 a na ni procesor Intel i5 4690k. Pres CPUID jsem zjistil, ze napeti na procesoru je od 0.132 - 1.068, coz podle toho co jsem googlil, tak je malo.
Vetsinou mi PC vyhodi BSOD pri nejake bezne cinnosti (prohlizeni webu, office, vlc atd...), ale pri velke zatezi se to nedeje (hrani her).

Chtel bych poradit, co pripadne nastavit v biosu (mam aktualni a vse nastavene na default hodnoty) a nebo jestli je to napeti takto v poradku.

Diky za pripadne rady :)
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Re: Napeti pro i5 4690k

Příspěvek od blaho »

sak mu pridaj, napr. niektore kusky verzia v pohode na 4.6GHz pri 1.22 V

ale kazde CPU je ine , ja som s mojim tiez musel pohrat a najst rozumnu hranicu voltaze

napr. https://youtu.be/tNTQ3ZanvbA

ale najdes aj videa a popisky na nete na tvoju dosku ako nastavit,
ked som to dokazal ja, tak to zvladne kazdy :wink:
Naposledy upravil(a) blaho dne sob 13. úno 2016, 10:54, celkem upraveno 1 x.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Tak to je svatá pravda :-D
brozikcz
Nováček
Nováček

Příspěvek od brozikcz »

Spis mi slo o radu, jestli to je opravdu moc nizke a muze ta modra smrt byt tim... :D

Diky moc tielkovi! Vypnul jsem vsechny setrici fce (C3,6,7) a nastavil voltage offset pro CPU na +0.020.
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od blaho »

brozikcz píše:Spis mi slo o radu, jestli to je opravdu moc nizke a muze ta modra smrt byt tim... :D

Diky moc tielkovi! Vypnul jsem vsechny setrici fce (C3,6,7) a nastavil voltage offset pro CPU na +0.020.
ano mne sa to takto chovalo, sem tam po OC CPU modra smrt, tak som mu prikuril voltaž
podla jedneho tipka na youtube, a voala od vtedy ani jeden pad modra smrt

ono ked nadobudnes pocit ze je to stabilne, tak mozes sa s tym hrat
a postupne mu voltaz uberat , ja mam sice shit vodnicek, ale ide to OK, po vymene fanu ...
ono najlepsie je najst cim nižšiu hodnotu voltaze , ja som mojmu CPU narval dost velku ,
ale mne sa to nechce riesit , a je stabilny tak neriesim, ajtak coskoro ide PC dcerke,
tak CPU bude ist na default

* ale hodnotu voltaze je tazko poradit, kazde cpu je fakt ine priatelu
* ale skus pockat na radu od kolegov , ja skutocne mam obmedzene znalosti
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Jen bych si něco rad ujasnil. Pochopil jsem to tak, ze mas desku na default, tedy CPU default frekvence a napětí na AUTO a takto ti to hází BSOD. Pochopil jsem to špatně?

Edit:
brozikcz píše:
Chtel bych poradit, co pripadne nastavit v biosu (mam aktualni a vse nastavene na default hodnoty) a nebo jestli je to napeti takto v poradku.)
brozikcz
Nováček
Nováček

Příspěvek od brozikcz »

Pochopil jsi to spravne. Mel jsem vse nastavene na vychozi hodnoty a s tim jsem mel BSOD.
(zadne taktovani, nikdy jsem se v BIOSu vic nehrabal a po updatu jsem vzdy nechal nacist vychozi hodnoty)

Ted po rade Tielka jsem vypnul ty setrici fce a trosku zvysil napeti. Problem je, ze BSOD je tak jednou za tyden a hodne random. Tak ted budu cekat, jestli to pomuze a nebo ne :)
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Já jen nevím, proč by jsi měl zvyšovat napětí bez OC. Ta deska tam pere určitě dost. Jaké máš default napětí?
brozikcz
Nováček
Nováček

Příspěvek od brozikcz »

Vsechno bylo v BIOSu na auto a podle CPUID se napeti pohybovalo 0.132 - 1.068.
Ted po zmene je to od 0.78 - 1.068.

A zvysoval jsem prave proto, ze tam nejspis deska cpala malo a z toho ta modra smrt.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

0,132 V je blbost a je to jen chybná hodnota. Každopádně, pokud dostáváš na výchozím nastavení BSOD, tak je obecně chyba v nějaké komponentě a ne nastavení. I kdyby ti to zvýšení napětí pomohlo (pochybuju o tom), tak to pořád není normální.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
brozikcz
Nováček
Nováček

Příspěvek od brozikcz »

BSOD jsem mel jak na win 8, tak na win 10 po ciste instalaci. Zadne viry ani nejaky balast v PC nemam.
Zkusil jsem mit odpojeno vse krome mysi a klavesnice. Testoval jsem HDD i RAM. K BSOD dojde pri nejake bezne cinnosti, kdy po PC neco chci po jeho necinnosti, takze mi to napeti trosku dava smysl.
Uz mi moc moznosti nezbyva - takze vadna deska?
Naposledy upravil(a) brozikcz dne sob 13. úno 2016, 13:00, celkem upraveno 1 x.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

No zkus, co to teď bude dělat a uvidíš.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
brozikcz
Nováček
Nováček

Příspěvek od brozikcz »

Tak to nepomohlo. Dnes opet BSOD.

Kód: Vybrat vše

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA	0x00000050	ntoskrnl.exe	ntoskrnl.exe+14f4d0	
SPECIAL_POOL_DETECTED_MEMORY_CORRUPTION	0x000000c1	ntoskrnl.exe	ntoskrnl.exe+14f4d0	
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL	0x000000d1	e22w10x64.sys	e22w10x64.sys+6cc8	
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA	0x00000050			
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL	0x0000000a			
Tohle je seznam BSOD za posledni mesic. Napada nekoho neco prosim?
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“