Zdravím Vás, kúpil som práve SSD disk Kingston Hyperx Fury 120GB na OS a pár programov a chcel by som poradiť ako migrovať Win7 z HDD na SSD disk. Viem, že niektoré disky majú k tomu programy, ale žiadne CD som neobdržal a na nete som priamo žiadny program od kingstonu pre toto ssd nenašiel.
Chcel by som sa spýtať aj na inštaláciu samotného SSD, normálne ho tam len pichnem, zapojím sata a zdroj a frčím? alebo ako sa zachová PC po spustení?
Skratka, ešte som podobnú operáciu nerobil, bol by som vďačný keby mi tu niekto napíše pár krokov ako postupovať, migrovať by som chcel len samotný OS, nie celý disk C.
1) vypni počítač - odpoj ze zásuvky - sáhni si na topení
2) otevři počítač a do volného SATA konektoru píchni jeden konec kabelu - druhý konce píchni do SSD. Pak do SSD dej ještě napájecí kabel
3) zapni počítač do biosu, ověř že pc to nové SSD vidí a nastav u něj AHCI. Jako boot disk nech pořád tvůj starý disk. Pak normálně nastartuj PC, nainstaluj si ve WIN soft na přenos systému
4) ověř, že i Win vidí tvoje nové SSD
4) spusť soft a nastav migraci systému (v tom videu je to pěkně ukázano) - cílový (destination) disk bude nové SSD
5) až bude hotovo, vypni počítač
6) zapni počítač do biosu a nastav, že boot disk je nové SSD
7) pak zapni počítač a měl by se načíst systém z nového SSD
No nikde v biose som nenašiel priamo pre ten SSD nastaviť AHCI. Našiel som jedine toto nastavenie, tam mám IDE no keď to prepnem do AHCI tak sa zobrazí 6 Sata portov s popisom disabled. (prikladám ďalšie dva obr) Tak neviem či kdesi robím chybu alebo to mám nastaviť takto ako na tých ďalších obrázkoch. Keď som tam nechal to IDE tak windows ten SSD nevidí.
Práveže ja som ešte nič neklonoval. Len som zapojil SSD. Keď mám nastavené to SATA na IDE tak to ide akonáhle som to prepol na AHCI tak vtedy ma to nepustilo do Win. A disk vo win tiež nevidím medzi Diskom C a D len v správe Diskov https://ctrlv.cz/6qPm
Špatně jsem to pochopil, já jsem myslel, že už to máš naklonované. Takže nech to na IDE ať se můžeš dostat do win.
Ten SSD nevidíš protože ještě není inicializovaný. Takže ve správě disku klikni pravým na ten SSD a dej inicializovat, pak už jen klikáš další, další...
Pak to naklonuj, pak to vyměň a přepni na ahci.
Už to v podstate mám, všetko prebehlo ako malo pri migrácii, ale ja mám ten OS akýsi zasvinený premigrovalo mi to až skoro 90 GB a to som dal migorvať len OS nie celý oddiel a to je akosi vela GB tak asi komplet preinštalujem windows, resp. stiahnem 10, ktorú mám zo školy zdarma.
A čo sa týka zmeny SATA "IDE" NA "AHCI" tak mi to ani po premigrovaní nejde, pri nastavení na AHCI počítač stále len bootuje dookola a do WIN sa nedostanem a predvolený disk mám už samozrejme SSD no keď to zmením naspať do IDE tak sa to rozbehne normálne... Neviem kde je chyba
Jak je vidět máš tam docela binec vykašlal bych se na to a udělal bych čistý install... nevím proč ti to nejde, mělo by to normálně načíst drivery z win.
Takže vytvoř si bootovací medium a pak postupuj podle tohoto návodu
při instalaci v úvodní obrazovce zmáčkněte shift+F10 a spustí se vám příkazový řádek do něj napište diskpart a zmáčkněte enter,
dále až se objevy diskpart zadejte následující příkazy a po každém zmáčkněte enter.
list disk
select disk 0
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs= NTFS quick
exit
exit
a dále můžete pokračovat v instalaci systému
Ja proste chcem teraz úplne prečistiť PC nech tam neostane nič nech sa komplet všetko zmaže a nainštalujem na SSD ten Win10, dôležité veci som si zálohoval na externý a ostatné si stiahnem nanovo po inštalácii.
Oprava - Upřesnění: tu starou instalaci, kterou si klonoval byla udělaná v IDE modu, takže vlastně v AHCI to teď zprovoznit nemůžeš.
Aby jsi zprovoznil AHCI mod to by si musel udělat nějaké změny v registrech před klonováním ve staré instalačce, ale je to komplikované a je to všechno halabala, páté přes deváté.
Bohužel jsem si na tohle vzpomněl pozdě, ale tak či onak je lepší udělat čistý install.
Tak som spravil vsetko podľa popisu a akonáhle sa skončila hlavná inštalácia Windows 10 napísalo mi ze pre dalsi postup sa musi PC reštartovať a po reštarte nabehla odznova inštalácia windowsu... Skúšal som to 2x a vzdy to iste ja uz neviem co s tym robit najradšej by som ten PC vyhodil von oknom... Mam ale pocit ze to ma nieco spoločne s tym IDE/AHCI lebo ked som to mal v AHCI ma to nikdy nepustilo do samotného windowsu v podstate teraz je to tak isto... Stavím sa ze keby som to inštaloval v IDE tak to pojde ale chcem využiť potenciál toho SSD naplno neviem co tomu je ...