potřeboval bych slyšet Váš názor (popř. radu) při výběru CPU. Momentálně mám v počítači starší procesor FX-6300 a GTX 960.
Dívám se po novém procesoru který by vydržel pár let a utáhl i silnější grafickou kartu (za 3-4 roky možná něco na úrovni GTX 980 SLI - dle tempa vývoje).
Chci tedy vytvořit silný základ pro počítač, který by vydržel být nějakou dobu high-end a byl tam co největší prostor pro upgrade - je mi jasné že muj procesor momentálně odpovídá plus, mínus výkonu grafické karty.
Tudíž volba nejspíš padá na "skylake" a DDR4 paměti. Otázka je, který procesor zvolit (od i5 6500 až po i7 6700k).
Na foru jsem se dočetl že např. GTX 980 v sli zvládne i i5 - 4690 což je v vykonově něco na urovni i5 6600 a tudíš by to mělo zvládnout i single vykonou kartu v době budoucí. Má vubec cenu přecházet na uplně novou platformu od intelu, nebo se jedná o další slepou uličku? Rád ušetřím jakokoliv korunu, pokud pro to bude prostor.
Moje, ikdyž možná naivní představa je, že bych na zakladni desku a procesor nešáhl minimálně 5 let a jen měnil grafickou kartu která by vyšla v následující, nebo klidně i druhé, či třetí generaci. Nejsem hardwarový maniak a nedokážu odhadnout co bude za pár let, takže asi určitě se tu najde někdo povolanější. Momentálně porovnávám výkon procesorů podle skóre futuremarku, ale nejsem si jist jestli je to reálný ukazatel.
Ještě doplňující nedůležitá otázka. Poznám i se současnou sestavou vykonově výměnu CPU ať už při bežné práci, či ve hrách. Momentálně mi vše beží na SSD.
Jsem rád za jakoukoliv konstruktivní radu, či argument vůči tomu co jsem napsal.
Děkuji mnohokrát.