nastavení vypínání disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- safrdA
- Začátečník

-
nastavení vypínání disku
Ahoj,
je možné nějaké pokročilé nastavení vypínání disku?
Koupil jsem 8tb seagate a ten disk fakt v klidu vydává hrozné zvuky, tak se ho snažím udržet v režimu spánku. Jenže, například když usne a já ze systémového SSD pustím nějakou aplikaci, roztočí se(z 99% zbytečně).
Stejně tak by mi vyhovovalo, kdyby stromový adresář byl načtený třeba v RAM a disk se dal procházet i když by spal a až v případě, že se rozhodnu s ním pracovat, by se roztočil.
Je toto možné nějak nastavit ve widlích(Win10 pro), případně je na to nějaká aplikace?
Díky...
je možné nějaké pokročilé nastavení vypínání disku?
Koupil jsem 8tb seagate a ten disk fakt v klidu vydává hrozné zvuky, tak se ho snažím udržet v režimu spánku. Jenže, například když usne a já ze systémového SSD pustím nějakou aplikaci, roztočí se(z 99% zbytečně).
Stejně tak by mi vyhovovalo, kdyby stromový adresář byl načtený třeba v RAM a disk se dal procházet i když by spal a až v případě, že se rozhodnu s ním pracovat, by se roztočil.
Je toto možné nějak nastavit ve widlích(Win10 pro), případně je na to nějaká aplikace?
Díky...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Re: nastavení vypínání disku
Ne, musí disk ve správci disků uvést do offline stavu tzn aby ze systému komplet zmizel než jej zas nezapneš. Jinak nezabráníš tomu že když si plikace X řekne že se podívá na disk D, aby se neroztočil, vždy se roztočí.
- zombux
- Odborník PCT

kup si HW vypínač a buď v klidu. např. http://www.lian-li.com/en/dt_portfolio/bz-h06/
ignorelist: kremrole a dezoláti
- safrdA
- Začátečník

-
Hm, tak to je hodně zajímavé - dá se to sehnat i u nás?
- zombux
- Odborník PCT

ano, já to kdysi kupoval z eshopu Alphacool 
ignorelist: kremrole a dezoláti
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Případně alternativa, mít board co to má na sobě. Moje Asrock X99 extreme 4 toto má( ještě jsem to nezkoušel ale fyzicky jsem to tam viděl), a značková HP deska v práci z workstation taky. Ala HDD se napájej přes desku, která pokryje výkyvy proudu a navíc je může vypínat/zapínat dle libosti.
- denny76
- Nováček

-
Z meho uhlu pohledu opakovane usinani a probouzeni disku neni pro disk idealni a take zdrzuje. Disk je nutno vybrat podle patricnych kriterii, pro me take hraje roli hlucnost. Do nedavna jsem pouzival OCZ-SYNAPSE 120gb cache ssd, ale to bohuzel podporovalo (nebo spise jeho software layer NVELO) disky do 2TB. Jinak to bylo presne resenim tveho problemu. Kdykoliv bylo potreba se hrabat v tisicich souboru, access time byl uzasne nizky a disk si sotva skrtnul a neslysel jsem jej (v te dobe jsem cachoval WD BLACK 2TB). Mozna se dnes dela i reseni pro GPT disky. Jinak hybridni disky nabizeji podobny komfort, ale u tech mi nevyhovuje nizka kapacita SSD casti.
Ozelel bych kus systemoho ssd kdyby ho slo urcit pro cachovani plotnovych disku. Mozna Samsung Magician neco takoveho umi?
Jinak zpet k vypinani, kdyz to musi byt: Control panel - hardware and sound - power option, vytvorit novy profil, nastaveni, rozsirene a porozhlednout se po discich.
Ozelel bych kus systemoho ssd kdyby ho slo urcit pro cachovani plotnovych disku. Mozna Samsung Magician neco takoveho umi?
Jinak zpet k vypinani, kdyz to musi byt: Control panel - hardware and sound - power option, vytvorit novy profil, nastaveni, rozsirene a porozhlednout se po discich.