nastavení vypínání disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
safrdA
Začátečník
Začátečník

nastavení vypínání disku

Příspěvek od safrdA »

Ahoj,

je možné nějaké pokročilé nastavení vypínání disku?

Koupil jsem 8tb seagate a ten disk fakt v klidu vydává hrozné zvuky, tak se ho snažím udržet v režimu spánku. Jenže, například když usne a já ze systémového SSD pustím nějakou aplikaci, roztočí se(z 99% zbytečně).

Stejně tak by mi vyhovovalo, kdyby stromový adresář byl načtený třeba v RAM a disk se dal procházet i když by spal a až v případě, že se rozhodnu s ním pracovat, by se roztočil.

Je toto možné nějak nastavit ve widlích(Win10 pro), případně je na to nějaká aplikace?

Díky...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: nastavení vypínání disku

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne, musí disk ve správci disků uvést do offline stavu tzn aby ze systému komplet zmizel než jej zas nezapneš. Jinak nezabráníš tomu že když si plikace X řekne že se podívá na disk D, aby se neroztočil, vždy se roztočí.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

kup si HW vypínač a buď v klidu. např. http://www.lian-li.com/en/dt_portfolio/bz-h06/
ignorelist: kremrole a dezoláti
safrdA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od safrdA »

Hm, tak to je hodně zajímavé - dá se to sehnat i u nás?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ano, já to kdysi kupoval z eshopu Alphacool :)
ignorelist: kremrole a dezoláti
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Případně alternativa, mít board co to má na sobě. Moje Asrock X99 extreme 4 toto má( ještě jsem to nezkoušel ale fyzicky jsem to tam viděl), a značková HP deska v práci z workstation taky. Ala HDD se napájej přes desku, která pokryje výkyvy proudu a navíc je může vypínat/zapínat dle libosti.
denny76
Nováček
Nováček

Příspěvek od denny76 »

Z meho uhlu pohledu opakovane usinani a probouzeni disku neni pro disk idealni a take zdrzuje. Disk je nutno vybrat podle patricnych kriterii, pro me take hraje roli hlucnost. Do nedavna jsem pouzival OCZ-SYNAPSE 120gb cache ssd, ale to bohuzel podporovalo (nebo spise jeho software layer NVELO) disky do 2TB. Jinak to bylo presne resenim tveho problemu. Kdykoliv bylo potreba se hrabat v tisicich souboru, access time byl uzasne nizky a disk si sotva skrtnul a neslysel jsem jej (v te dobe jsem cachoval WD BLACK 2TB). Mozna se dnes dela i reseni pro GPT disky. Jinak hybridni disky nabizeji podobny komfort, ale u tech mi nevyhovuje nizka kapacita SSD casti.
Ozelel bych kus systemoho ssd kdyby ho slo urcit pro cachovani plotnovych disku. Mozna Samsung Magician neco takoveho umi?

Jinak zpet k vypinani, kdyz to musi byt: Control panel - hardware and sound - power option, vytvorit novy profil, nastaveni, rozsirene a porozhlednout se po discich.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“