Zdravím
Na svém PC už Windows 10 nějaký čas používám, teď jsem upgradoval i svůj NTB. Jelikož ten NTB má klasický 15.6" displej, ale s rozlišením 1920x1080, tak mám vždycky ve Windows nastaveno zobrazení na 125%. Ve Windows 7 bez problémů.
Ve Windows 10 se z počátku zdálo všechno taky OK. Nicméně později jsem si všiml, že text v některých aplikacích je jakoby rozmazaný/neostrý. Zjednodušeně řečeno - jako kdyby se jednalo o obrázek zvětšený na 125%, snad chápete V průzkumníku je všechno OK. Hledal jsem na googlu a našel jsem spousty odkazů, kde se to ihned po vydání Windows 10 řešilo. Jako řešení se doporučovala utilitka, ve které se nastavilo chování při změně DPI na způsob Windows 8.1 a ona pak při každém zapnutí PC přepsala hodnotu v registrech a tím se to vyřešilo. Prý než Microsoft vydá nějaký fix nebo než to vyřeší ovladače GK.
A moje otázka tedy zní, to opravdu ještě tento problém není vyřešený? Uplynul už rok a žádné jiné řešení se mi nepodařilo vygooglit. Aktualizoval jsem ovladače jak integrované Intel grafiky, tak i nVidia ovladač, nainstaloval veškeré aktualizace z Windows Update a problém pořád přetrvává. Opravdu se mi nelíbí představa, že kvůli tomuto problému se mi bude muset při každém spuštění Windows na pozadí spouštět i tato utilitka.
Pokud někdo víte o elegantnějším řešení, budu moc rád, když se o něj podělíte. Před založením vlákna jsem zkoušel vyhledávat i tady na foru, ale vyhledavač nic nenašel. Děkuji
Windows 10 - DPI - neostrý text
Moderátor: Loki5567
- Michael24
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Windows 10 - DPI - neostrý text
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- Butch
- Středně pokročilý
Re: Windows 10 - DPI - neostrý text
Celkem znama vec
pravy klik na ikonu zastupce programu, Vlastnosti - Kompatibilita - Zakazat zmeny velikosti zobrazeni pri vysokych hodnotach DPI (to zaskrtni a znovu pust aplikaci)
Musis takto nastavit kazdou aplikaci, ktera se ti nezda. Mozna je na to i nejaky nastroj nebo davka do registru.
Nicmene pokud se ti to bude zdat porad neostre, muzes nastavit windows ve vizualnich efektech na vykon, misto vizualnich orgii a pak budes mit kazdy text jak vytesany pixel na pixel...nicmene na tohle nejaka aplikace nemusi byt ready a bude to kostrbate
pravy klik na ikonu zastupce programu, Vlastnosti - Kompatibilita - Zakazat zmeny velikosti zobrazeni pri vysokych hodnotach DPI (to zaskrtni a znovu pust aplikaci)
Musis takto nastavit kazdou aplikaci, ktera se ti nezda. Mozna je na to i nejaky nastroj nebo davka do registru.
Nicmene pokud se ti to bude zdat porad neostre, muzes nastavit windows ve vizualnich efektech na vykon, misto vizualnich orgii a pak budes mit kazdy text jak vytesany pixel na pixel...nicmene na tohle nejaka aplikace nemusi byt ready a bude to kostrbate
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- Michael24
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Windows 10 - DPI - neostrý text
Jo, zapomněl jsem dodat, že o tomhle způsobu také vím Jen je to na můj vkus hodně nepraktické... Kromě toho, takhle mě rozčilují třeba i instalátory různých programů. Nic, co by se nedalo přežít, ale proč proboha?
Nehledě na to, že tím dosáhnu akorát toho, že se na ten program potom to zvětšení textu nevztahuje. To je také celkem k ničemu, to už pak můžu nechat zobrazení rovnou na 100% a vyjde to na stejno.
Nehledě na to, že tím dosáhnu akorát toho, že se na ten program potom to zvětšení textu nevztahuje. To je také celkem k ničemu, to už pak můžu nechat zobrazení rovnou na 100% a vyjde to na stejno.
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64