Blue Storm píše:Slušná palba za ne až tak světelné sklo. V čem tak vyniká, že stojí tolik?
V kvalitě. A je to cena za zoom. Pevná f/5,6 400mm stojí z druhý ruky okolo 20 tisíc.
Světelnější stojí přes sto tisíc (spíš ale tak 200-300) a víc, takže je to ještě docela slušná cena.
Pak máš samozřejmě objektivy jako Sigma 150-600mm, ale jednak to má nepatrně horší světelnost, a samozřejmě z toho prostě nelezou fotky jako z "elka" od Canonu. Ta cena je ale samozřejmě nepřekonatelná.
Canon by už konečně mohl představit 5D Mark IV. Vypadá to, že u 1D X Mark II došlo konečně k pokroku u dynamického rozsahu... tak snad Canon konečně předvede i u 5D Mark IV. A taky ať vím, s čím letos počítat.
Tak mě napadlo, jaké kdo používáte polarizáky? Potřebuju pořídit aktuálně dva, jeden na tele a jeden na univerzál, tzn. 77mm a 72mm, ale nevím, jestli mám shánět zase Hoyu PRO1D, či vyzkoušet Marimu nebo něco jiného.
PC:AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H NTB:Apple MacBook Air M1 | Phone:Apple iPhone 15 Pro
Buď (podle testů na LensTip) Marumi Super DHG (existuje novější Exus, ale ten už není tak dobrej, jestli si správně pamatuju), nebo Hoya Fusion Antistatic CIR-PL.
Hlavně Marumi Exus je mnohem dražší než Hoya Fusion Antistatic. Škoda, že do toho testu nedali i Hoyu PRO1D a HD, to nemám teď jak porovnat Relativně dobře dopadl ten Marumi Fit+Slim, ale bude lepší než PRO1D nebo HD? Na K24 mají 77mm PRO1D za nějakých 1346 Kč, ale je na objednávku, tak jsem poslal dotaz ohledně dostupnosti a v 72mm tam mají právě i Marumi DHG Super za 1555 Kč, tak ten asi kdyžtak vezmu.
PC:AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H NTB:Apple MacBook Air M1 | Phone:Apple iPhone 15 Pro
@smith: když používáš ty filtry, tak mám dotaz. Dostal jsem k objektivu Nikkor 85mm f/1.4G filtr Hoya jako dárek, ale je to jenom obyčejná Hoya HMC. Mám si raději pořídit nějaký Super HMC Pro 1, nebo lepší?
Doporučuju Hoya HD (HD2 a HD3 u nás neprodávají)… opticky super, polarizuje jak má, a oproti třeba Pro1D má menší úbytek světla. Což je právě na té fotce poznat - HD, HD2 a HD3 jsou ty 3 nejsvětlejší filtry.
S filtry Marumi jsem hodně spokojený, mám Marumi DHG 58mm, Marumi Super DHG 72mm a Marumi EXUS 77mm a všechny jsou na velmi dobré úrovni, osobně nepoznám nějaký rozdíl mezi Super DHG a EXUS , takže oba jsou určitě velmi dobrou volbou. V podstatě ani ten "obyčejný" DHG za nimi nijak zvlášť nezaostává... Ostatně i podle už zmiňovaných výsledků testů jsou všechny tři na předních místech.
Test 2015: http://www.lenstip.com/139.25-article-P ... mmary.html
Test 2009: http://www.lenstip.com/115.4-article-Po ... mmary.html
Mám od nich slim UVčko na 72mm na Minoltu AF 20 F2.8 RS, v podstate ako jediná alternatíva,čo ponúkala malý rámček a dala sa dať na to aj krytka, keďže to malo aj predný závit. Pomerne zaujímavé, nič pomerne neutrpelo (teda, hlavne odlesky nejak nebadám ani žiadne iné ťažkosti).
Tak po dnešní diskuzi s Michaelem Jurákem na Nikon workshopu jsem se rozhodl, že oba polarizáky koupím Hoyu PRO1D. Ze všech stran slyším, že mají lidi s PRO1D a HD nejlepší zkušenosti a něco na tom asi bude.