Dotaz, g-sync, 4k, IPS, monitor, doporučení na hry
Moderátor: maXXmilian
- TankGeorge
- Začátečník

-
Dotaz, g-sync, 4k, IPS, monitor, doporučení na hry
Zdarec, pokukuji po novém monitoru. Zajímá mě pár typů, rad a informací. Nejsem spokojený se současným monitorem - téměř jakýkoliv nový je lepší, ale když už budu kupovat, chci něco pořádného do budoucna.
např. mě zaujal tento
Aktuálně mám eIPS Dell 23" FHD, 8ms, podsvícený zářivkami... sloužil dobře 5+ let.
- Nechci TN monitor, nikdy. Je mi milejší vidět rozumné podání tmavých scén, než trochu lepší odezva. I těch brutus 8ms na tom Dellu se dalo tolerovat.
- Máte někdo herní zkušenost s moderními TN panely? Je to lepší, než před 5ti lety? Postavil jsem tenkrát ten Dell a nějaký 21" FHD Samsung vedle sebe a nechápal, jak jsem na tom TN mohl hrát. Mám šeroslepost a to TN slévalo tmavé scény do neurčité šedé šmouhy (malý kontrast, zkoušel jsem kombinace jasu a kontrastu, ale bez uspokojivého výsledku). Na IPS jsem viděl všechny objekty v pohodě u stejné scény. Je to vlastnost TN technologie, nebo to byl jen špatný TN monitor?
4k, UHD, "dvojité" fullDH, prostě 3840x2160
- Rád koukám na bRay filmy. Mám zkušenosti s editací videa a nic nezabije kvalitu obrazu tak, jako když rozlišení zdroje nesedí na rozlišení monitoru. Standard filmů je fullHD 1920x1080 a proto nechci nic mimo standard (pochybuju, že se to v několika následujících letech změní). Žádný 21:9, žádný 1440p...
- Má někdo zkušenost s tím, jak vypadá 1080p rozlišení na UHD monitoru? Logicky by si měl obraz zachovat plnou ostrost ze zdroje. Hry asi ve 4k jen tak nerozhejbu, tj věc pro budoucí grafické karty, takže je plánuju dál hrát v 1080p, dokud nebude "GeForce 1180" alespoň. Dá se to? Nebo je to nějaký humáč?
G-sync nobrain
- TJ pro mě hlavní důvod koupi nového monitoru. Piplání se s v-sync a ladění grafiky na 60FPS už mě fakt nebaví. Nesnesu tearing obrazu a je mi milejší lag z v-sync.
- Je v tom nějaký zádrhel? Jak se to chová u videa?
===============
- Cenu bych si představoval do 30k s DPH, ofc čím míň, tím líp. Nechci utrácet 100% navíc za 5% kvality navíc atp.
- Nelpím na velikosti. Postačí 27". Větší pro mě není plus.
Díky za jakékoliv odpovědi na dotazy a případné typy na modely, sorry za wall of text.
např. mě zaujal tento
Aktuálně mám eIPS Dell 23" FHD, 8ms, podsvícený zářivkami... sloužil dobře 5+ let.
- Nechci TN monitor, nikdy. Je mi milejší vidět rozumné podání tmavých scén, než trochu lepší odezva. I těch brutus 8ms na tom Dellu se dalo tolerovat.
- Máte někdo herní zkušenost s moderními TN panely? Je to lepší, než před 5ti lety? Postavil jsem tenkrát ten Dell a nějaký 21" FHD Samsung vedle sebe a nechápal, jak jsem na tom TN mohl hrát. Mám šeroslepost a to TN slévalo tmavé scény do neurčité šedé šmouhy (malý kontrast, zkoušel jsem kombinace jasu a kontrastu, ale bez uspokojivého výsledku). Na IPS jsem viděl všechny objekty v pohodě u stejné scény. Je to vlastnost TN technologie, nebo to byl jen špatný TN monitor?
4k, UHD, "dvojité" fullDH, prostě 3840x2160
- Rád koukám na bRay filmy. Mám zkušenosti s editací videa a nic nezabije kvalitu obrazu tak, jako když rozlišení zdroje nesedí na rozlišení monitoru. Standard filmů je fullHD 1920x1080 a proto nechci nic mimo standard (pochybuju, že se to v několika následujících letech změní). Žádný 21:9, žádný 1440p...
- Má někdo zkušenost s tím, jak vypadá 1080p rozlišení na UHD monitoru? Logicky by si měl obraz zachovat plnou ostrost ze zdroje. Hry asi ve 4k jen tak nerozhejbu, tj věc pro budoucí grafické karty, takže je plánuju dál hrát v 1080p, dokud nebude "GeForce 1180" alespoň. Dá se to? Nebo je to nějaký humáč?
G-sync nobrain
- TJ pro mě hlavní důvod koupi nového monitoru. Piplání se s v-sync a ladění grafiky na 60FPS už mě fakt nebaví. Nesnesu tearing obrazu a je mi milejší lag z v-sync.
- Je v tom nějaký zádrhel? Jak se to chová u videa?
===============
- Cenu bych si představoval do 30k s DPH, ofc čím míň, tím líp. Nechci utrácet 100% navíc za 5% kvality navíc atp.
- Nelpím na velikosti. Postačí 27". Větší pro mě není plus.
Díky za jakékoliv odpovědi na dotazy a případné typy na modely, sorry za wall of text.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
- oneb1t
- Začátečník

Re: Dotaz, g-sync, 4k, IPS, monitor, doporučení na hry
27" je pro 4K hrozne mala budes muset vsechno upscalovat a nekde to nefunguje uplne dobre- Nelpím na velikosti. Postačí 27". Větší pro mě není plus.
ano skaluje to 1:4 takze je to perfektne ostry- Má někdo zkušenost s tím, jak vypadá 1080p rozlišení na UHD monitoru? Logicky by si měl obraz zachovat plnou ostrost ze zdroje.
4K monitory dost casto maj minimalni tearing protoze elektronika se v nich chova trosku jinak nez v beznejch 1080p monitorechG-sync nobrain
video si s troskou prace muzes nechat dopocitavat na 60hz v ramci potplayeru nebo jinejch lepsich prehravacu- Je v tom nějaký zádrhel? Jak se to chová u videa?
- TankGeorge
- Začátečník

-
Super, díky za rady. To mi nedošlo, že může být problém s velikostí UI při 4k u 27". Na druhou stranu 99% času strávím hraním her a čučením na filmy, takže Photoshop a podobný srandy neřeším. A můžu se posadit dost blízko <1m.
ED: Předpokládám, že FreeSync synchronizace na nVidii záhadně nefunguje...
ED: Předpokládám, že FreeSync synchronizace na nVidii záhadně nefunguje...
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
- oneb1t
- Začátečník

ehm asi si neuvedomujes jak malinky to bude i kdyz budes sedet 1 metr blizko 
na 27" budes mit 163.18 PPI
ja mam 40" a mam 110 PPI
beznej monitor (treba 24"@1080p) mas 91 PPI
mam doma 15.6 notebook co ma 1920x1080 a ten ma 141PPI a na to uz musis koukat tak z 50cm bez zmeny velikosti UI
na 27" budes mit 163.18 PPI
ja mam 40" a mam 110 PPI
beznej monitor (treba 24"@1080p) mas 91 PPI
mam doma 15.6 notebook co ma 1920x1080 a ten ma 141PPI a na to uz musis koukat tak z 50cm bez zmeny velikosti UI
- TankGeorge
- Začátečník

-
No, s tím metrem to asi nevyjde. Když si představím poloviční velikost toho, co vidím teď :\ Upscale nutný. Asi zvážím těch 32", tj pro mě hraniční velikost při sezení u stolu.
- oneb1t
- Začátečník

32 je furt malo
dojdi se na to podivat nekam do kramu 
- maXXmilian
- Moderátor

!!!!27" je pro 4K hrozne mala budes muset vsechno upscalovat a nekde to nefunguje uplne dobre
Vzdyt na to se neda divat ani z pul metru (a koukat na 27" z pul metru se neda diky uhlopricce).
CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
- TankGeorge
- Začátečník

-
Jasně, chápu. Bližší pohled nepomůže. Co to IPS/TN? A co konkrétně ten Acer? Je to solidní panel, za ty peníze? Vyplatí se připlatit si třeba za ASUS ROG, nebo postačí ten Acer na moje požadavky? Třeba widle bych jel v 1080p tak jako tak. A věřím, že časem se ten problém bude řešit na straně vývojářů SW a her.
- oneb1t
- Začátečník

podle me je blbost resit to prepinanim rozliseni kdyz si za podobnou cenu muzes poridit 40/43 monitor u kteryho je to bez problemu
IPS/TN je furt stejny jako to bylo vzdycky
IPS lepsi barvy, lepsi uhly, horsi odezva, bleeding
TN horsi vsechno lepsi odezva
IPS/TN je furt stejny jako to bylo vzdycky
IPS lepsi barvy, lepsi uhly, horsi odezva, bleeding
TN horsi vsechno lepsi odezva
- TankGeorge
- Začátečník

-
G-sync tak velký ani nedělají - největší jsem viděl tuším 34" (to už je přes 35k). Mrknul jsem do pár témat okolo a je to individuální věc. Fakt to nemám na tvorbu webů a photoshop. Hry a filmy mě zajímaj. Jako na 5" fullHD telefonu běžně čučím do webů v plném zobrazení a mít myš, tak se to dá i ovládat x) Zkoušel jsem DSR 3200x1800 na té současné 23" a mělo to daleko k "nepoužitelnosti". Ale díky za typ, asi tohle líp překousnu, než ty.
- oneb1t
- Začátečník

jenze 5" 1080 na telefonu ma nastaveny uplne jiny velikosti prvku v systemu