Sdílení wifi internetu do lan sítě - problém..
Moderátor: Don
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Sdílení wifi internetu do lan sítě - problém..
Ahoj, řeším následující problém - mám dostupný internet přes wi-fi, mám 4 stolní PC (s win 8.1 a 10) s lan síťovou kartou integrovanou na desce. Potřebuji na všechna pc co nejlevnějším a nejjednodušším způsobem dostat internet...
Nejprve jsem na zkoušku vzal svůj notebook se kterým jsem se připojil na wifi a pak jsem notebook napřímo propojil lan kabelem s jedním pc + na NB jsem nastavil sdílení připojení - toto fungovalo - jak na NB, tak v PC byl internet z wifi...
Tedy mě napadlo, že dám wifi kartu do jednoho pc, vezmu obyčejný switch a takto PC propojím...
Bohužel toto nefunguje - první počítač s wifi kartou se připojí na wifi a má internet. Bohužel ostatní PC už internet nemají - nedostanou ip a mají nastavenou nějakou defaultní začínající na 169...
Dokonce jsem musel na prvním pc zakázat v záložce sdílení volbu "Umožnit ostatním zařízením v síti řídit/zakázat sdílení připojení k internetu" - protože jinak jakmile jsem ke switchi připojil další pc, tak přestal jít internet i na prvním...
Jak to tedy vyřešit a přitom nekupovat wifi kartu do každého pc? Díky moc!!
Nejprve jsem na zkoušku vzal svůj notebook se kterým jsem se připojil na wifi a pak jsem notebook napřímo propojil lan kabelem s jedním pc + na NB jsem nastavil sdílení připojení - toto fungovalo - jak na NB, tak v PC byl internet z wifi...
Tedy mě napadlo, že dám wifi kartu do jednoho pc, vezmu obyčejný switch a takto PC propojím...
Bohužel toto nefunguje - první počítač s wifi kartou se připojí na wifi a má internet. Bohužel ostatní PC už internet nemají - nedostanou ip a mají nastavenou nějakou defaultní začínající na 169...
Dokonce jsem musel na prvním pc zakázat v záložce sdílení volbu "Umožnit ostatním zařízením v síti řídit/zakázat sdílení připojení k internetu" - protože jinak jakmile jsem ke switchi připojil další pc, tak přestal jít internet i na prvním...
Jak to tedy vyřešit a přitom nekupovat wifi kartu do každého pc? Díky moc!!
- Weslo
- Středně pokročilý

Re: Sdílení wifi internetu do lan sítě - problém..
Ono by to fungovalo
ale musel bys nastavit IP adresy ze stejného rozsahu jako má ten PC do kterého jsi Internet zavedl, protože ten PC nerozdá těm ostatním adresy z DHCP.
Ale wifi krabice za 300,- by ti udělala lepší službu.
Ale wifi krabice za 300,- by ti udělala lepší službu.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, díky za odpověď, ještě doplním info proč to potřebuji - budeme dělat výstavu v obchodních centrech a tam budeme mít normální veřejnou wifi, která ale často má takové to odsouhlasení podmínek a pak teprve tě to pustí do internetu... takže kdybych použil wifi router, tak ten za mě neodklikne tlačítko "souhlasím s podmínkami"
Tedy to musím v prvním pc odkliknout já...
Teď mám ty pc v kanclu a mám tu wifi router, který mi dává bezdrátový internet do prvního pc.
Na prvním pc v centru síť. připojení. vidím dvě sítě - wifi a lan-neznámou síť (to je ten switch).
U wifi pak je:
IPv4 adresa: 10.0.0.8
Maska: 255.255.0.0
Výchozí brána, dhcp a dns: 10.0.0.138
Když se podívám na podrobnosti lan připojení ke switchi, tak na prvním pc je:
Automaticky nakonfigurovaná ip: 169.254.10.21
Brána, dns a wins: nic
Pak je tam ještě Místní ipv6 adresa v rámci propojení: fe80......
Servery DNS ip6: fec0:.....
Co mám nastavit na dalších pc? Díky moc!!
Tedy to musím v prvním pc odkliknout já...
Teď mám ty pc v kanclu a mám tu wifi router, který mi dává bezdrátový internet do prvního pc.
Na prvním pc v centru síť. připojení. vidím dvě sítě - wifi a lan-neznámou síť (to je ten switch).
U wifi pak je:
IPv4 adresa: 10.0.0.8
Výchozí brána, dhcp a dns: 10.0.0.138
Když se podívám na podrobnosti lan připojení ke switchi, tak na prvním pc je:
Automaticky nakonfigurovaná ip: 169.254.10.21
Brána, dns a wins: nic
Pak je tam ještě Místní ipv6 adresa v rámci propojení: fe80......
Servery DNS ip6: fec0:.....
Co mám nastavit na dalších pc? Díky moc!!
- Weslo
- Středně pokročilý

Mám za to, že to přesměruje veškerou komunikaci, takže to budou odklikávat ty stanice....
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- crazzykiller
- Začátečník

Na zacatek, netusim jestli desktop win umej pri premosteni pripojeni udelat i nat. Nechce se mi to hledat, takze budu uvazovat ze jo.
Dhcp neumej urcite, takze musis rozdat ip adresy rucne. Tzn na kazdym pc musis nastavit ethernet adapter.
Ntb bude routovat (snad), takze mu nastavis treba 192.168.1.1, masku 255.255.255.0, branu vyplnovat nemusis (bude to ta wifi).
Na dalsich pc pak nastavis 192.168.1.2 -> 192.168.1.5, maska je porad stejna a brana bude na vsech taky stejna a to prave ip ntb (tzn 192.168.1.1).
Nakonec na ntb premostis wifi a ethernet.
Dhcp neumej urcite, takze musis rozdat ip adresy rucne. Tzn na kazdym pc musis nastavit ethernet adapter.
Ntb bude routovat (snad), takze mu nastavis treba 192.168.1.1, masku 255.255.255.0, branu vyplnovat nemusis (bude to ta wifi).
Na dalsich pc pak nastavis 192.168.1.2 -> 192.168.1.5, maska je porad stejna a brana bude na vsech taky stejna a to prave ip ntb (tzn 192.168.1.1).
Nakonec na ntb premostis wifi a ethernet.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, včera ještě než jsem si přečetl výše uvedený post, jsem zkusil toto:
1) Na pc který má wifi jsem udělal přemostění wifi-lan (musel jsem zrušit sdílení připojení, jinak to nešlo)
2) ke switchi jsem připojil další pc který měl nakonfigurováno aby si vzal ip z dhcp
3) na druhém pc ale stále internet nešel a ip začínala na 169...
4) věděl jsem že pc s wifi dostal od routeru adresu 10.0.0.9 a bránu 10.0.0.138, takže jsem na druhém pc nastavil ip 10.0.0.80, masku na 255.255.255.0 a bránu na 10.0.0.138
5) internet naběhl a funguje stabilně... Takto bych to potřeboval..
Ale mám dotaz - to budu muset pořád konfigurovat ip? Trochu jsem doufal že když je přemostěné připojení, tak že ip adresy dostanou pc od routeru... Protože jeden měsíc budeme v jednom obchodním centru a další v jiném a to by znamenalo že bych tam pořád musel konfigurovat ty ip...
Pak mě ještě napadlo toto řešení, které by možná fungovalo automaticky:
1) na prvním pc s wifi dát sdílení připojení
2) lan kabel z prvního pc dát do wan portu obyčejného routeru
3) ostatní pc zapojit do routeru a tedy by od něj měly dostat ip adresy...
Fungovalo by to? Protože vím, že když dám sdílení internetu a zapojím první pc s druhým na přímo, tak to automaticky funguje, klasické sdílení nefunguje když dám za první pc switch...
díky
1) Na pc který má wifi jsem udělal přemostění wifi-lan (musel jsem zrušit sdílení připojení, jinak to nešlo)
2) ke switchi jsem připojil další pc který měl nakonfigurováno aby si vzal ip z dhcp
3) na druhém pc ale stále internet nešel a ip začínala na 169...
4) věděl jsem že pc s wifi dostal od routeru adresu 10.0.0.9 a bránu 10.0.0.138, takže jsem na druhém pc nastavil ip 10.0.0.80, masku na 255.255.255.0 a bránu na 10.0.0.138
5) internet naběhl a funguje stabilně... Takto bych to potřeboval..
Ale mám dotaz - to budu muset pořád konfigurovat ip? Trochu jsem doufal že když je přemostěné připojení, tak že ip adresy dostanou pc od routeru... Protože jeden měsíc budeme v jednom obchodním centru a další v jiném a to by znamenalo že bych tam pořád musel konfigurovat ty ip...
Pak mě ještě napadlo toto řešení, které by možná fungovalo automaticky:
1) na prvním pc s wifi dát sdílení připojení
2) lan kabel z prvního pc dát do wan portu obyčejného routeru
3) ostatní pc zapojit do routeru a tedy by od něj měly dostat ip adresy...
Fungovalo by to? Protože vím, že když dám sdílení internetu a zapojím první pc s druhým na přímo, tak to automaticky funguje, klasické sdílení nefunguje když dám za první pc switch...
díky
- crazzykiller
- Začátečník

A kdyz v ty variante se switchem pouzijes misto sdileni pripojeni to premosteni, tak ty pc 2+ nedostanou dhcp lease od "wifi toho obch. centra"?
Ta varianta s routerem by taky sla, akorat ntb bude v jiny lan nez ty ostatni pc.
Ta varianta s routerem by taky sla, akorat ntb bude v jiny lan nez ty ostatni pc.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, zatím to zkoušíme v kanclu u kolegy a mám pocit že je tam divný router, protože to tam padá i na normálních zařízení - někdy prostě dhcp ip dá a někdy ne...
Těm pc co jsou za switchem to při tom přemostění ip adresu nedá - musel jsem napevno a pak už to šlo... Pokud by to v těch centrech šlo automaticky, tak máme vyřešeno, ale bojím se abych pořád nemusel někam jezdit a nastavovat ip...
Proto jsem teda ostatní kolegy překecal (skoro) na tuto variantu:
Koupit od mobilního operátora krabičku pro příjem internetu, za to dát router a do něho zapojit ty pc...
P.S.: Nepotřebujeme aby na sebe pc viděly
Těm pc co jsou za switchem to při tom přemostění ip adresu nedá - musel jsem napevno a pak už to šlo... Pokud by to v těch centrech šlo automaticky, tak máme vyřešeno, ale bojím se abych pořád nemusel někam jezdit a nastavovat ip...
Proto jsem teda ostatní kolegy překecal (skoro) na tuto variantu:
Koupit od mobilního operátora krabičku pro příjem internetu, za to dát router a do něho zapojit ty pc...
P.S.: Nepotřebujeme aby na sebe pc viděly
- crazzykiller
- Začátečník

No router bys mohl dat i za ntb a mit vlastne tri site, Obch.Cent. wifi <=> ntb, ntb <=> router, router <=> zbyle pc.
Prvni sit se ti nastavi automaticky z dhcp OC, druhou sit nastavis sice napevno, ale jen jednou no a do treti site rozhazi ip router.
Nebo udelat plnotucnej router z ntb pomoci nejakyho routeros (ja mam pro x86 rad www.pfsense.org). Eventuelne by to mohlo bezet i ve virtualu, treba ve virtualboxu, bridge na kazdou sitovku a je to.
Prvni sit se ti nastavi automaticky z dhcp OC, druhou sit nastavis sice napevno, ale jen jednou no a do treti site rozhazi ip router.
Nebo udelat plnotucnej router z ntb pomoci nejakyho routeros (ja mam pro x86 rad www.pfsense.org). Eventuelne by to mohlo bezet i ve virtualu, treba ve virtualboxu, bridge na kazdou sitovku a je to.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
No dnes jsem zkusil v kanclu toto:
vzal jsem router, vyresetoval do továrního a nastavil, že wan je dynamická, pak jsem vzal první pc, napojil se na wifi a dal sdílení wifi sítě.
Poté jsep propojil lan kabelem pc a wan port na routeru (poprvé to způsobilo modrou smrt), ale i po restartu router na wanu neobdržel ip adresu.
Tak jsem udělal toto:
odpojil router od pc, dal na pc lan a wifi do přemostění, na tom přemostění nstvil napevno ip, jinak to pořád padalo a pak jsem znovu připojil pc s wan portem routeru. Pak už wan měl ip adresu.
Pak jsem ale ještě musel v nastavení dhcp routeru nastavit primary a secondary dns a getaway.
Na ostatních pc jsem dal automatickou ip a připojil do routeru - výsledkem by stabilní internet...
Teď už jen vyřešit jak to v každém obchodním centru nastavovat a doufat že to bude fungovat - toto byly "laboratorní podmínky" + musím sepsat rozumný návod a zaškolit lidi co u toho budou, abych při každém přestěhování nemusel jezdit a nastavovat to...
vzal jsem router, vyresetoval do továrního a nastavil, že wan je dynamická, pak jsem vzal první pc, napojil se na wifi a dal sdílení wifi sítě.
Poté jsep propojil lan kabelem pc a wan port na routeru (poprvé to způsobilo modrou smrt), ale i po restartu router na wanu neobdržel ip adresu.
Tak jsem udělal toto:
odpojil router od pc, dal na pc lan a wifi do přemostění, na tom přemostění nstvil napevno ip, jinak to pořád padalo a pak jsem znovu připojil pc s wan portem routeru. Pak už wan měl ip adresu.
Pak jsem ale ještě musel v nastavení dhcp routeru nastavit primary a secondary dns a getaway.
Na ostatních pc jsem dal automatickou ip a připojil do routeru - výsledkem by stabilní internet...
Teď už jen vyřešit jak to v každém obchodním centru nastavovat a doufat že to bude fungovat - toto byly "laboratorní podmínky" + musím sepsat rozumný návod a zaškolit lidi co u toho budou, abych při každém přestěhování nemusel jezdit a nastavovat to...