Tak to jsem zvedavej jak to dopadne Jinak ultimatni trojkombinace v podobe MSAA + SGSSAA + HQAF predpokladam je stale funkcni? Az budes delat ten testik GTX 960 vs 670, pokud budes mit chut, docela by me zajimalo porovnani nejake starsi hry v tehle discipline.Ache píše:Na "poloviční Maxwellu" GTX750Ti to šlo vynutit. Na GTX 960 a 980 Ti to ještě zkusim, ale mam pocit, že když sem to prve zkoušel na GTX 970, tak mě vyfakovala pádem ovladače.
mini-TEST: GeForce GTX970 vs. GeForce GTX780
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: mini-TEST: GeForce GTX970 vs. GeForce GTX780
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nic, osobního, ale tomuhle nevěřim...přijde mi to hodně přetažený. Nedávno jsem si ověřoval výsledky a aspoň v unigine heaven mi to přijde minimálně dost srovnatelnýHEAD píše:Kepler v novych hrach odpadnul.Drzi se jen Ghz edice 780TI na 1100Mhz, ktera je na urovni GTX970...
Jinak 390x je na urovni GTX980(ktera je zase na urovni GTX970 1500/8000)
Normalni GTX780 bujuje s 280x/380x.
viz např video tady https://www.youtube.com/watch?v=isW3_kaBgMk
a můj screen: http://imgur.com/vGU25mq
Je to sice jenom benchmark, ale zrovna unigine většinou nezradilo v porovnání herního výkonu...
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
- VeCkO
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Heaven je hlavně starý.. a nedá se v něm už měřit reálný výkon.
Když se chceš dívat na reálný výkon, tak koukej po nových hrách a tam ti slova HEADA budou dávat smysl.
Udává se to přesně tím směrem jak píše.
Když se chceš dívat na reálný výkon, tak koukej po nových hrách a tam ti slova HEADA budou dávat smysl.
Udává se to přesně tím směrem jak píše.
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
5120x1440 UltraWide Samsung G9
>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
>>>>INSTAGRAM<<<<
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
NFSsam_217 píše:Nic, osobního, ale tomuhle nevěřim...přijde mi to hodně přetažený. Nedávno jsem si ověřoval výsledky a aspoň v unigine heaven mi to přijde minimálně dost srovnatelnýHEAD píše:Kepler v novych hrach odpadnul.Drzi se jen Ghz edice 780TI na 1100Mhz, ktera je na urovni GTX970...
Jinak 390x je na urovni GTX980(ktera je zase na urovni GTX970 1500/8000)
Normalni GTX780 bujuje s 280x/380x.
viz např video tady https://www.youtube.com/watch?v=isW3_kaBgMk
a můj screen: http://imgur.com/vGU25mq
Je to sice jenom benchmark, ale zrovna unigine většinou nezradilo v porovnání herního výkonu...
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/te ... y?page=0,7
Hitman
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/te ... i?page=0,9
The division
http://www.pcgameshardware.de/The-Divis ... s-1188384/
Far cry primal
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/te ... a?page=0,8
Rise of the tomb raider
http://www.pcgameshardware.de/Rise-of-t ... s-1184288/
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Hmmm...díky za odkazy...tak to ale není výkonem karet 780...prostě nV úplně stopila Kepler karty, aby měly Maxwelly větší smysl...GTX780 byla na 1GHz lepší, než R9 290...teďka je to najednou obráceně, nebo teda aspoň v novejch hrách a starejch ne? => jednoznačně, nV totálně topí svoje vlastní karty, aby jim nelezli do zelí k maxwellům a totálně topí podporu v novejch driverech...fakt hrůza...kdybych já tohle věděl, když sem tu kartu kupoval...
To mi jí jako teď nahradí s klidem co? GTX960? R9 380, která je v podstatě HD7970? To je najednou GTX780 na úrovni 4 roky starý HD7970???
To mi jí jako teď nahradí s klidem co? GTX960? R9 380, která je v podstatě HD7970? To je najednou GTX780 na úrovni 4 roky starý HD7970???
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
- ulver
- Začátečník

Trochu neprijemne precitnutie, ale zial je to tak.sam_217 píše:...nV totálně topí svoje vlastní karty, aby jim nelezli do zelí k maxwellům a totálně topí podporu v novejch driverech...fakt hrůza...kdybych já tohle věděl, když sem tu kartu kupoval...
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
- VeCkO
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A co myslíš že budou pak dělat s Maxwellem? Když už to udělali jednou, budou to dělat vícekrát..sam_217 píše:prostě nV úplně stopila Kepler karty, aby měly Maxwelly větší smysl...
Možná třeba né teď z 28nm na 14nm generaci.. ale pak 14nm na 14nm nova generace předpokládám, že to udělají znovu..
GTX970 je taky zkryplená a zákazníkům lhali.. poslední dobou si nV dělá co chce.. s tím % trhu co drží si to ale můžou dovolit...
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>INSTAGRAM<<<<
- ArgCZ
- Začátečník

to jsou zas konspirace, nemyslím si že by nVidia záměrně omezovala výkon svých starších karet, spíš to je daný tím že obě konzole mají GCN a Kepleru to krutě nesedne, to mě přijde jako reálnější vysvětlení
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Všichni víme, že Maxwell má konstrukčně blíže k GCN než Kepler. Na Maxwell jsou pak optimalizovány ovladače a pravděpodobně i CrapWorks, použité v novějších herních titulech. Pokud se tedy již při vývoji hry optimalizuje na technologie blízké GCN, logicky se zvyšuje odstup Maxwellu i grafik AMD od Keplera, kterému již nějaké optimalizace na úrovni ovladačů moc nepomohou.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- ArgCZ
- Začátečník

ano to jsi napsal daleko výstižněji než já a proto názor že si nVidia díky podílu může dělat co chce je podle mě lichej protože na trhu sílu díky tomu má velkou a mantle ukázal že je berou všichni daleko vážněji než si tady na diskuzích můžem myslet
- Hladis
- Moderátor

Konspiracni ptakovina.sam_217 píše:jednoznačně, nV totálně topí svoje vlastní karty, aby jim nelezli do zelí k maxwellům a totálně topí podporu v novejch driverech...fakt hrůza...kdybych já tohle věděl, když sem tu kartu kupoval...
Ovladace jsou optimalizovany i na Keplera. Tezi z optimalizaci pro hry vesmes stejne jako Maxwell. Gameworks (zadny Crapworks neznam) v tom nemá moc vliv, jelikož vykon na Kepleru je v tom podobny (ostatne to nepenalizuje ani AMD). Jedina věc je prichod novych enginu a konzoli, jinak je jeho vykon na starsich enginech stale stejny.PET5 píše:Všichni víme, že Maxwell má konstrukčně blíže k GCN než Kepler. Na Maxwell jsou pak optimalizovány ovladače a pravděpodobně i GameWorks, použité v novějších herních titulech. Pokud se tedy již při vývoji hry optimalizuje na technologie blízké GCN, logicky se zvyšuje odstup Maxwellu i grafik AMD od Keplera, kterému již nějaké optimalizace na úrovni ovladačů moc nepomohou.
Asi tak. Ostatne to bylo i vyvraceno. To bychom pak mohli rict, ze s prichodem DX12 nVidia penalizije vykon Maxwell ve prospěch AMD .... jo moment to nedava smyslArgCZ píše:to jsou zas konspirace, nemyslím si že by nVidia záměrně omezovala výkon svých starších karet, spíš to je daný tím že obě konzole mají GCN a Kepleru to krutě nesedne, to mě přijde jako reálnější vysvětlení
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Paráda...takže mi chcete tvrdit, že Kepleru nový enginy nesednou kvůli tomu, že obě konzole jsou GCN...a Maxwellu to zrovna sedne líp...fajn, smysl to dává, může to být pravda, beru...
. Podle mě z konspirační ptákoviny toto neplyne, čili může platit i negace. Jako rozumnější argument mi připadá spíš ten s tim, že enginy jsou GCN/mantle/DX12 orientovány, tudíž mi z toho možná plyne, že to nV znemožňuje dělat výkonové optimalizace na úrovni ovladačů a nebo prašť jako uhoď je to psané prostě více pro GCN byť stále DX11 a tak to kepleru nesedne.
Stejně ale nevim, jak to myslíte...že konzole jsou GCN a hry jsou teda více psány stylem na AMD arch. ? Ikdyž jsou nové enginy pořád DX11 v těch nových hrách, o kterých se bavíme, že kepler zaostává? Jak to má jako vypadat? Pod DX12 to chápu, vychází z mantle, celkovej styl programování bude víc sedět na AMD arch...ale nechápu, proč by měl Kepler takhle "stonat" proti Maxwellovi i v DX11, když v DX11 byla co já vim pořád nvidia lepší...
Je pravda, že mě to spíš štve, jako majitele dražší karty, takže sem se nechal trochu unést. Je totiž také pravda, že podobně "výkonné" nové generace v minulosti u jiných výrobců HW neznamenalo nutnost sabotovat starší výrobky, prostě se staré přestaly vyrábět. A procento kupců, které by "touto taktikou" donutili kupovat novou generaci by bylo stejně mizivý, aby se na tom vydělalo. Tady souhlasim s tim, že je to fakt spíš konspirační ptákovina, než realita...
V tom případě by mě zajímalo, jestli to byl záměr, nebo klika nVidie, vymyslet Maxwell tak, že se zrovna lépe přizpůsobil GCN-ovosti nových enginů, nebo je Kepler tak špatná arch...Nebo kdyby konzole GCN nebyly, jestli by výkon Kepleru vypadal jinak a já bych si tady nestěžoval...
Nechápu tu implikaciHladis píše:Asi tak. Ostatne to bylo i vyvraceno. To bychom pak mohli rict, ze s prichodem DX12 nVidia penalizije vykon Maxwell ve prospěch AMD .... jo moment to nedava smyslVse je to o architekture a jak je na ni napsany soft.
Stejně ale nevim, jak to myslíte...že konzole jsou GCN a hry jsou teda více psány stylem na AMD arch. ? Ikdyž jsou nové enginy pořád DX11 v těch nových hrách, o kterých se bavíme, že kepler zaostává? Jak to má jako vypadat? Pod DX12 to chápu, vychází z mantle, celkovej styl programování bude víc sedět na AMD arch...ale nechápu, proč by měl Kepler takhle "stonat" proti Maxwellovi i v DX11, když v DX11 byla co já vim pořád nvidia lepší...
Je pravda, že mě to spíš štve, jako majitele dražší karty, takže sem se nechal trochu unést. Je totiž také pravda, že podobně "výkonné" nové generace v minulosti u jiných výrobců HW neznamenalo nutnost sabotovat starší výrobky, prostě se staré přestaly vyrábět. A procento kupců, které by "touto taktikou" donutili kupovat novou generaci by bylo stejně mizivý, aby se na tom vydělalo. Tady souhlasim s tim, že je to fakt spíš konspirační ptákovina, než realita...
V tom případě by mě zajímalo, jestli to byl záměr, nebo klika nVidie, vymyslet Maxwell tak, že se zrovna lépe přizpůsobil GCN-ovosti nových enginů, nebo je Kepler tak špatná arch...Nebo kdyby konzole GCN nebyly, jestli by výkon Kepleru vypadal jinak a já bych si tady nestěžoval...
- ArgCZ
- Začátečník

ptáš se na kupu věcí na který ti asi jen tak nikdo odpověď nedá, ale faktem je že když vycházel Maxwell tak se obecně od lidí co architekturám GPU rozumějí ozývalo něco o tom že je to bližší GCN než byl Kepler, takže proto si to třeba já myslím v návaznosti na výsledky, jinak spousta her je na PC portováno z konzolí a prostě to musí bejt znát(a taky je), jednoduše AMD má ulehčenou práci s tím co jim nikdy moc nešlo že.
ale chápu tě, protože jsi hodně uvažoval nad tím jestli jít do Radeonu nebo Geforce, já třeba o Radeonu vůbec neuvažoval, ale naštěstí kupuju levnější karty takže nejspíš Polaris to jistí
ale chápu tě, protože jsi hodně uvažoval nad tím jestli jít do Radeonu nebo Geforce, já třeba o Radeonu vůbec neuvažoval, ale naštěstí kupuju levnější karty takže nejspíš Polaris to jistí
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No, tak aspoň díky za tuhle částečnou informaci. Ale je to zvláštní, jestli "jen tak" je maxwell blížší GCN než kepler...
- Hladis
- Moderátor

Uz na zacatku po vydani Maxwellu jsme si delali test v Crysis, kde se vsim na max a TRAA mel Maxwell o 10 fps vic nez Kepler. Maxwell je proste efektivnejsi uz od zacatku, tedy od vydani. Konspirace o umelym kurveni je nesmyslna.
AMD se soustreduje spis na optimalizace na svůj hardware na urovni enginu, kdezto nV často vse honili pres ovladace (to v DX12 uz nepujde jako v minulosti). Za AMD tuhle praci diky konzolim odvedou vyvojari vesmes sami a to se projevi v tom, ze to sedi vic GCN nez v minulosti. Ostatne když se prevede hra 1:1 bez vetsi optimalizace z konzole na PC, tak na nV to bude padat a podavat spatny vykon a na AMD to pojede (sice taky nijak extra) daleko lip jak na nV a pravdepodobne i bez velkych padu. A to i v situaci, kdy vesmes ta hra budou jednoduchy omalovánky a GTX980Ti tam bude mit neprirozene spatny vykon. Otazke jen je, nakolik to nV u vyvojaru podchyti, aby k tomuhle nedochazelo a nakolik novy karty budou efektivnejsi, aby tuhle situaci zvladaly lepe nez ty starsi.AMD genuinely tends to focus more on helping developers optimize their own engines, while Nvidia puts more effort into performing tasks in-driver.
- Ache
- Pokročilý

Test už započal (ty už to víš, ale tak i pro ostatní), a tahle kombinace tam samozřejmě bude...havli píše:Tak to jsem zvedavej jak to dopadne Jinak ultimatni trojkombinace v podobe MSAA + SGSSAA + HQAF predpokladam je stale funkcni? Az budes delat ten testik GTX 960 vs 670, pokud budes mit chut, docela by me zajimalo porovnani nejake starsi hry v tehle discipline.
Akorát bych ještě rád sehnal Tongu, ať je to ultimátní test 2GB cca podobně rychlých karet Kepler, Maxwell a GCN.
Sem fakt zvědavej jak se s TRAA popere ta 128bit GTX960 - i po OC má stále jen poloviční propustnost.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Stejně, TRAA u NV loaduje TMU, ne RAM. U AMD TRAA loaduje SP.