Mám tu starší HDD Samsung HD204UI 2TB Sata2, mám tu 3ks. Dnes jsem dal uspat PC na nově instalovaném OS Win8.1Pro 64bit a hned po probuzení OS napsal selhání HDD, po restartu následně deska také napsala BAD u dvou HDD. Po zjištění jsem PC vypnul a odpojil od zásuvky a přenesl jinam kde problém řeším ale našel jsem jedu věc a to je tohle, viz. Odkazy na foto
PC byl odpojen od zásuvky cca. 15Min., po zapnutí desky BAD nehlásila. PC naběhlo a jede jak má a to vč. HDD s Failem
Tak teď nevím jakém SW mám věřit. Něco takového se mě stalo poprvé
Děkuji
no roztáčí se ukrutně dlouho, mohlo by to značit vadu motorku nebo tak něco. oba SW ukazujou stejnou hodnotu, tak jak "kterému věřit"? jeden tohle považuje za možný problém, druhý ne. já bych to sledoval a vidělo by se. může se blížit smrti, nemusí.
Hele asi OK, HDtune neni 100% v klasifikaci co znamená co, to že něco označí za fail ještě neznamená že tomu tak na 100% je. A naopak něco může občas proklouznout jako warning nebo nic ale v praxi je to už průser. Důležité je číst čísla ne barvy.
Tak jasně, však SMART se nenuluje, tzn ta chyba tam bude zapsaná už navždy, tímhle způsobem to tedy neotestíš, to jedině vzít novej disk a čekat zda ti tam erory naskáčou s novým diskem Jenže to by byli CRC a né spinup...
jo, nejspíš autor CDI začal považovat i tenhle parametr za kritickej... ale to na faktech nic nemění, ten disk se prostě roztáčí příliš dlouho a mohlo by to znamenat problém, nějaká verze SW to považuje za chybu, jiná ne, ale pořád je třeba u toho používat zdravej rozum a uvažovat nad tím, co ty SMART hodnoty vlastně znamenají (což některým lidem evidentně dělá problém )
No ze zkušenosti vím, že pokud sentinel a crystaldisk prohlásí disk za OK tak OK taky je. Navíc roztočení disku je závislé taky na napájení, klidně může být načlá ta větev zdroje na kterou jsou ty dva disky pověšené...
No nevím, ale proč to ukazuje podle mého se nezjistí. Podle mého je to opotřebením, a jen tak pro okraj info kolik hod. má najeto je u obou nějaké malé. HDD mám v PC více jak 2roky, odhadem +- 4roky / cca. 15hod. denně
Podle toho kolik má parkování mi to vůbec nepřijde málo. Disk zaparkuje když ho nevyužíváš a těch 1000+ parkování mu taky k životu nepřispívá. Každopádně 15 hod denně po dobu 2 let je asi 10tis hodin. Odečti dovolené, dny kdy si na PC byl jen hodinu a taky dobu kdy byly disky zaparkované a máš celkem reálný počet hodin...