Dobrý den, chci se zeptat co je to násobič procesoru?
Ale teď jen, neptám se co to je, jakože co to dělá, ano vím, že interní násobič FSB přiřazuje finální hodnotu taktu procesoru, takže když máme FSB na 100Mhz a multiplier na 23, tak máme vyslednou frekvenci 2,3 GHz, ale nikde jsem nenašel co to je ? Co je to násobič, čím je ten takt násoben ? Je to nějaká fyzická část, nebo je to jen instrukce, je to komponenta uložená v jádře procesoru nebo v severním můstku ? Nikde to nemůžu najít, všude se mluví jen co dělá, že počítá a násobí cykly, ale to mě nezajímá, nebo resp. to znám.Ale prostě rád bych věděl CO to je ten násobič, ne co dělá, ale fyzicky CO je to násobič. Děkuji
Clockgen ti vygeneruje FSB a násobič ti jí znásobí, je v CPU ne v NB je to defakto rozšíření clock generátoru. Jak přesně funguje, no, nejsem návrhář CPU. Hledej data k 486 DX2 protože to byl první CPU s násobičem.
Jespi píše:Aha, takže vlastně všichni se o tom baví, všichni to používají k (pod)taktování, ale nikdo vlastně neví, co to je.
Chytráku každý výrobce má jiný návrh rozložení součástek to jakým způsobem to funguje je tobě jako uživateli šumafuk ty jenom změníš hodnotu, se kterou násobič pracuje. Vysmáty smajlíku
máš součástku, to je většinou taková malá stříbrna oplechovaná krabička se zaoblenými rohy na MB. Je to z nějakýho krystalu a je naladěná, tak že za milion let se splete třeba jenom jednou. Pomocí napětí, cívky a kondenzátoru neboli RC článku, dochází k nabíjení a vybíjení a krystal v té součástce určuje čas doby nabíjení. Prakticky si to představ jako kyvadlo v hodinách, které neustále kmitá. U Intelu je naladěna na 100MHz (jeden takt trvá 0,00000001sekundy což je čas jednoho nabití článku). A výstup který udává každou miliardtinu vteřiny teče nějakou cestou, jakoby impulzy. Tok pak vypadá takto: "nic, nic, nic, nic, teď, nic nic nic nic, teď, nic..."
Pro procesor, který má řadič paměti taktovanej na 100MHz a RAMky s taktem 100MHz, vše na sebe navazuje a je fajn, jenže to bylo někdy v roce 1993.
Násobič je něco jako vyhýbka, vyhýbka s více kolejemi, taková vyhýbka rozdělovačka. Která vezme původní tok a podle toho jakej takt má nastavenej, tolik ho rozmnožuje. Tzn, pokud máš násobič x2 bude tok původního signálu znásoben na dva: "teď, nic, nic, teď, nic, nic, teď, nic, nic..."
Prostě příjde impulz teď, a vyhýbka to pošle na první kolej a pak třeba na čtvrtou kolej.
Takže se posuneme kousíček blíže do histroie a najednou máš sice základní FSB 100MHz, ale takt CPU 400MHz, a paměti budu mít frekvenci 200MHz, tak násobič zajistí aby se základní tak vynásobil dvěmi, tím dostaneme 200MHz, které jsou kompatibilní s frekvencí RAM, a navíc je to frekvence která navazuje na frekvenci CPU, protože procesor sice na ramku čeká, a proběhnou dva takty procesoru za jeden takt RAMky. Což je "chtěné"
Kdyby jsi měl CPU 433MHz a RAM 200MHz máš asychroní sestavu, kterou násobič nijak nezachrání, protože pořád jedeš na 200MHz ale procesor bude čekat už tři takty na RAM. A násobič to nemá šanci jak zachránit. Tady se ke slovu dostává změna základního taktu kde změníš FSB na 108,25MHz (přetaktuješ podle vzorce: 108,25 x násobič2 = 216,5 x2 takty které CPU čeká na RAMky = 433MHz ale právě jsi přetaktoval RAMky nahoru.
Pokud budeš mít CPU na třeba 380MHz a RAM 200MHz výpočet je stejný, ale dojde k opačné reakci systému:
380 / 2 = 190MHz /2 = 95MHz, zde se FSB podtaktuje a podtaktuje i paměti aby procesor dostal správně instrukce ve správnou dobu. Proč procesor potřebuje dvě instrukce? Jedna spočívá v nahrání z paměti a výpočtu a druhý takt k zápisu zpět do RAM. Prostě nejvíce chtěné je aby takty na sebe navazovali. Něco jako u spalovacího motoru, nejprve motor musí nasát směs, pak ji zapálit a pak se expandovat, pak vyfouknout a začíná další cyklus. Pokud do toho cyklu vstoupíš a budeš zapalovat směs příliš brzo, nebude komora uzavřena a válec nebude ve správné poloze a dojde spíše ke zpomalení motoru. Nebo naopak kdyby jsi začal moc brzo vyfukovat teprve roztahující se plyny pozapálení, tak by ti to střílelo do výfuku a ztratil by jsi opět část momentu hybnosti těch plynů. A bavíme se opravdu v prehistorii, dneska to je všechno rychlejší a komplexnější.
Takže pokud se chceš posunout někam do dnešní doby tak signál z fsb bude v toku: "teď, teď, teď, teď, teď, " násobič budeš mít nastavenej na 32x což bude v toku hodně zkráceně a už celkem rychle: "ttttttttttttttttttttttttttttttttttt"
tudíž vezmeš si i5 na 3200MHz, k tomu RAM na 1600MHz, a asi už tušíš co se stane když změníš FSB na třeba 108,25? to je u CPU 3464MHz a paměti se musí přetaktovat na 1732MHz.
Trošku jinej level je do toho zamíchat násobení frekvence pro grafickou jednotku, ale tím ti nechci plést hlavu.
Ahojte!
Na CPU Athlon XP 3200+ Barton BOX som sa snažil odomknúť násobič (aby sa dal meniť cez BIOS) podľa tohto návodu (http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... u_nasobicu),ale bez úspechu.To značí,že násobič aj po zmene a uložení v BIOSe a reštarte ostane x11 a ja by som potreboval x13-x15.Skúšal som to prerušením prepojok na L3(z ľava štvrtá a piata) aj premostením pinov na pročáku 3 a 4 na Vcc.Na L1 sú všetky prepojky neprerušené a pôvodne boli aj na L3. Dúfam,že L3 je hneď pod L1,lebo tá potlač L3-L5-L12 je trochu neprehľadná a tak som to len porovnal na iných pod. obrázkoch CPU Athlon XP.MB mám Abit NF7-S,ktorá podporuje násobiče od x5 až do x20.Ak máte niekto praktickú skúsenosť,ako to zmeniť prosím ozvite sa,len mi neraďte zmeniť frekvenciu na FSB,s tým istým výsledkom,lebo to tak nie je.Ešte na koniec.Verím,že nevadí tá slovenčina.
Ďakujem
Pokud ma tvuj CPU datum vyroby novejsi nez 39. tyden 2003, tak je tzv superlock (u 3200+ velmi pravdepodobne). Na nej rady z toho clanku neplati (tehdy nebyly AXP takhle zamcene). Mozna by se dal upravit na mobilni, a pak by mozna mohlo jit nasobic menit, ale to je jen strela od boku, nikdy jsem tohle neresil. Kazdopadne jiste je, ze AXP-M v kombinaci s NF7 umoznuje nasobic menit pres BIOS.
Vďaka za odpoveď havli!
Na cpu je rok výroby 1999,aspoň si myslím.Neviem čo máš na mysli "AXP-M",lebo viem že Athlon môže byť buď XP alebo MP.Môj uvádza Win ako XP.Každopádne nedá sa meniť násobič cez BIOS,ináč by som tu dnes nebol!!!
Ešte raz aj tak vďaka a má niekto niečo čo by mi mohlo pomôcť?
Máš jádro Barton to se vyrábělo 2003 a podle toho že ti nejde hejbat násobičem v biosu (Abit NF7 mam taky a jde to tak OK) tak máš superlocked kousek. Rovnou to vzdej, jediná šance jak u takovéhoto CPU zvednout násobič je přepinovat jej na MP a pak to ovládat z OS, ale tato funkce jede jen na některých VIa chipsetech co se používaly i v mobile sféře, na Nforce2 ne takže smolík. Taktovat můžeš jen přes FSB, já jsem se u téhle desky dostal na 216mhz (chtělo to snížit latenci ram na CL2.5), ale jak deska tak CPU jhsou už dost na hraně, tenhle CPU defaultuje 2200Mhz a konečná K7 bejvala na vzduchu obvykle mezi 2300-2400Mhz tzn už by default je dost na krev.
XP-M znamena Athlon XP-M, cili mobilni CPU, co se pouzival do notebooku. Existuji dva sockety - jednak klasika socket 462, shodny s desktopem a tudiz funkcni v beznych deskach (resp aspon nekterych). Pak jsou jeste XP-M do socketu 563, coz je pro pouziti mimo notebooky k nicemu.
Datum vyroby konkretniho kusu CPU je ctyrmistny kod na poslednim radku - tady na fotce konkretne 0344, coz znamena 44. tyden 2003. http://hw-museum.cz/data/cpu/pic/big/AM ... 400+_F.jpg Zaroven tohle je prave ten zmineny XP-M, co umoznuje libovolne menit nasobic, ackoliv je jinak superlock. XP-M se pozna podle oznaceni - zacina "AXMA...", kdezto bezny XP "AXDA...".
Normalni XP by se snad upravou mustku nechal predelat na XP-M, ale to nestoji za tu namahu. To uz je lepsi sehnat nekde za par supu original XP-M a je klid. Jinak NF7 vytahne stabilne i FSB 240 (480), dal uz se tomu moc nechce a chtelo by to asi HW upravy. Kazdopadne jsou potreba pameti, co tuhle frekvenci zmaknou, coz zdaleka neplati pro vsechny DDR. Taky si uz nepamatuju, jestli jde takhle dobre tocit i s normalnim BIOSem, nebo potrebuje modnuty (ten pouzivam ja).
Tak som o trochu múdrejší vďaka Vám.Škoda,že na to neupozornil autor spomínaného návodu-bol by som si ušetril hodne času.Mám predsa len CPU "AXDA" a ide o to,že aj keď nechám nastavenie ako ho detekuje BIOS 3200+ t.j. 200x11 CPU sa pri záťaži hreje cca 73°C a po nejakej dobe sa zrúti-pípa (nie som si istý či to môže byť teplotou-zvýšil som aj napätie CPU na 1.65V a chipset na 1.7V.Je to o trochu stabilnejšie pri FSB 180,lenže RAMKY tým nastavím na nejakých 350MHz a pritom pri pročáku 2600+ Sempron SDA 2600 DUT3D idú stabilne na 400MHz,ale tam je FSB 166x11,5.Ten som max. taktol na 174x11.5.
Na tomto CPU ide násobič len 11 a 11,5 ostatné sú tiež zamknuté,ale podľa prepálených mostíkov mi to ukazuje na násobič x6,alebo je to aj na tomto CPU všetko celkom inak. Neviem či má zmysel sa tým ešte zaoberať.Dúfal som,že tá 3200-ka mi pôjde normálne...
TAK ak mám zohnať iný CPU tak by som už 3600-ku to je asi max. aký athlon ponúka na moju MB a ak viete poradte konkrétny modul,ktorý má odomknutý násobič.Vďaka