Crossover 434K. 43" 4K IPS monitor.

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Crossover 434K. 43" 4K IPS monitor.

Příspěvek od DOC_ZENITH »

OK slíbil jsem že něco napíšu až přijde, zde to je. Jsem poměrně kritické osoba, moc věcí mě nepotěší a spousta štve tak to mějte na paměti.

Nejprve ale vše doporučim si přečíst tuto rozsáhlou recenzi:

http://wecravegamestoo.com/forums/monit ... h-ips.html

Tak, monitor přišel díky bohu celej, žádné poškození, a dokonce jsem chytil kus s 0 vadnými pixely. Nebyla to žádná pixelperfect várka, prostě jsem měl štěstí. Saší a obecně fyzická pevnost je na hodně dobré úrovni, zde neni co vytknout.

Je to AHIPS panel od LG. Zde jsem měl velké obavy, protože doteď jsem jako hlavní zobrazovadlo používal 32" 1080p Sony KDL32-W4000, což je TV z CCA 2007/8, používající ve své době nejlepší S-PVA panel na trhu. Nádhernej kontrast, černá, barvy, perfektně vyladěnej overdrive, atd, taky ale stála skoro 30 klacků, tohle stojí skoro půlku a je to 43" 4K. Bohužel dnešní cheap PVA obrazovky zdaleka takové kvality nemaj + mívaj velkej inputlag, tak jsem šel do tohoto IPS, navíc tento má DC regulované podsvícení, tzn žádné PWM, což byla jedna z mejch podmínek.

Takže když to srovnám, tak W4000 v kvalitě barev vyhrává. Nejvíce je to cejtit v temných odstínech (což je jasné zde je to IPS vs VA), a taky třeba zlatá barva, na W4000 je zářivě zlatá, zde jsem hodně bojoval aby z ní nebyla tmavě žlutá s lehce zelenym nádechem. Nakonec jsem to ale vybojoval, takže jsem s tim spokojenej, ideál to neni, ale je to lepší jak jakékoliv non-widegamut monitory a TV co jsou dnes na trhu. Obecně, obraz mi přijde hodně podobnej těm korejskejm 27" monitorům bez elektroniky, s tim ale že zde si člověk může vyladit barvy a poladit ony nedostatky a dále je zde mnohem lepší černá.

Právě kvalita černý byla mou největší obavou a tato obava se nenaplnily, černá je OK, opět lepší než co jsem kdy viděl u IPS monitorů. Je zde IPS glow, ale jen z úhlů, při pohledu přímo (70CM-1M) je celá plocha krásně černá, žádné nerovnoměrnosti podsvícení, žádnej backlight bleed.

Povrchová úprava je pololesklá s tim že spíš hodně blízko k lesklé, je to defakto lesklé s tim že věci co se v tom odrážej jsou trochu v mlze neni to jak zrcadlo, ale hlavně tam díky bohu nejsou nedluhy matných IPS panelů (perleťová úprava, zrnitost/nečistá bílá a pod).

Co se nastavení barev týče, ideál jsem našel nechat kontrast i brightness 50, backlight je pro mě 30 v noci 40 ve dne, barvy se musej trochu seřídit. By default je obraz studenej + bílá tahne do zelený, ala typické nedluhy IPS panelů s W-LED podsvícenim, ala za to může to podsvícení. Tzn červenou nechat 50, modrou stahnout 48, zelenou stahnout na 46. Saturaci zvednout na 65, hue nechat 50, gama ramp dát z 2,2 na 2,4. Takhle je to dle mého názoru nejlepší, takhle jsem s obrazem spokojen.

Co se týče inputlagu, fotil jsem versus CRT přes DP na Radeonu HD7970, je to 20-25ms, je to zpoždění obecně 1 frame. Neni to ideál, ale je to nejlepší co u 4K zatim existuje. Inputlag je statickej napříč rozlišeními a vstupy, vžy stejnej.

Overclocknout panel nejde, přime sice různé refreshe, testoval jsem 120hz na 1080p a 240hz na 720p, vzalo je to přes všechny vstupy ale monitor vždy jede 60hz, zbytek frameskippuje. Díky bohu alespoň frameskippuje rovnoměrně, tzn když naklonuju 120hz výstup, zobrazí se jako 60 každej druhej frame bez stutteru či jinejch negativních dopadů.

Vstupy jsou jeden DP 1.2 s podporou Freesync 42-60hz (nemam freesync radeona, zapnul jsem to vypadá to OK, ale zatim neotestuji, dle testů jiných funguje freesync fajn.), jeden HDMI 2.0, jeden HDMI 1.4, a jeden HDMI 1.4 s odporou MHL. Je zde také výstup na sluchátka a optickej výstup, monitor je umí přepínat z menu tzn dá se teoreticky použít i jako zvukovka na jack nebo jako výstup optického audia pro domácí kino či repro soustavu, stačí do něj poslat zvuk přes DP či HDMI. Paradoxně, hodně kvalitní je i VGA zpracování, asi to moc lidí nepoužije ale je.

Obecně elektronika se zdá být dobrá. HDMI jsem připojil 4 roky starym total noname 3M kabelem a okamžitě 4K 60hz bez jediného škobrtnutí, DP jsem připojil přibalenym kabelem a to samé. Panel je 8-bit + FRC a 10-bit na vstupu tam neni. DP vůbec, HDMI reportuje že ano ale musí se použít YBCR 4:2:2 místo 4:4:4, a i tam to můjk test nepotvrdil a beztak je 4:4:4 jednoznačně lepší možnost. Na druhou stranu je to ale asi tak dobrej 8-bit gradiant jak může bejt, přechody barev mne u tohodle monitoru potěšily. Co se signálu týče, jak DP tak HDMI zpracujou jak RGB tak YBCR, přičemž to nastavení barev co jsem zmínil předtim platí pro full range RGB. YBCR má jijou úroveň kontrastu a pod a muselo by se seřídit jinak. Monitor umí pejště PIP, buďto se rozdělí na 2 poloviny, nebo malé oko v pravém rohu, nebo na 4x 1080P. Trochu mě ale štve že při změně režimu či vstupu se monitor vždy komplet resetuje a DP se odpojí a znovu připojí, tzn otravuje to kdyby to člověk chtěl dělat real-time a při tom mu někde jeal fullscreen aplikace. Já to stejně nepoužívám , mam dost obrazovek fyzickejch, je mi to tedy fuk, HDMI 2.0 jsem zapojil do hlavního kompu a DP 1.2 do sekundárního.

Co mě asi nejvíce pozitivně překvapilo byla kvalita upscalingu. Toto je nejlepší upscaling co jsem kdy viděl. 1080p se upscaluje tak jak má, tzn přímo 2:1, žádnej binilear filtr, žádné rozmazávání. I 1440p vypadá asi nejlépe jak by mohlo, mnohem lépe než upscaling přes GPU.

Co se odezvy týče, je dobrá, neni na ní co kritizovat. V menu lze ovládat overdrive, ale jak jsem tak vypozoroval, monitor používá OD vždy a na nastavení off je nastavení ideální, jakékoliv vyšší akorát způsobí overshoty.

Co se inputlagu týče, je to 1 snímek, tzn 20-25ms, zatim nej co lze u 4K mít. v menu je i jakejsi bypass mode, ale nic to nedělá, jen vám to zamkce část menu pod tim. Já jsem člověk háklivej na inputlag a ano cejtim jej tam, ale neni to zdaleka tak zlé jak jsem čekal, většina smrtelníků by toto asi vůbec nezaregistrovala. Já ano, ale jiná zalagované displaye mi přišly horší. Možná je to taky proto, že z ňákého důvodu na monitoru nevidim tearing při vsync off když je framerate nad refresh rate. Prostě nevidim, a to jak HDMI 2.0 tak DP. Tato absence tearingu (kterozu by s použitim freesyncu šlo stahnout až k 42fps) v kombinaci s absencí vsync onen lag pocitově hodně maže. Den sem hrál UTčko a dopadnul jsem solidně.

Jediné jasné negativum monitoru je onen černej pás u okrajů pokud se na ně člověk dívá z úhlu (ala je příliš blízko monitoru). V praxi mi to ale vůbec nevadí protože tam stejně nebejvá nic co člověk nutně potřebuje vidět.

Další osobní postřehy:

Jsem rád že jsem šel do této velikosti, sedim od toho 70CM-1M a to je ideální. PPI je OK na to že se dá přečíst 1 pixel text, zároveň ale člověk nikdy nevidí mezery mezi pixely, tzn přesně jak to má bejt. Menší už by bylo pro 4K nevhodné, větší zase příliš velké, už zde je situace že když je něco v rohu, musim se tam podívat, už to vše nepokreju jednim zornym polem což u 32" ze stejné vzdálenosti ještě možné bylo. Zde bych ani neodmítnul lehké prohhnutí, přecijenom rohy už jsou celkem z úhlu. Chtělo by to ale zahnutí ze všech stran, ne jen horizontální.

Obecně používání, nejlépe se na tom užijou hry. Tam prostě 4K vypadá nádherně. Zatim mam jen GTX970 ta toho na 4K moc neutahne, ale i starší a méně náročné věci vypadaj nádherně, vidíte jemné kamínky na vzdálené skále z 4x takové vzdálenosti, vypadá to prostě nádherně. Filmy jsou OK, co ale neni OK je taková obecná nepřipravenost PC světa na 4K. Mam win7, díky rozumnému PPI je teď jedu na 125% DPI (poslední DPI co nekazí pixel grafiku/2D prvky) a je to OK, co ale fakt dere je web. 90% Webů je dělanejch pro rozlišení od 1280x960 do 1920x1200, tzn v praxi na 4K vypadaj jako ouzká nudle uprostřed a kolem tuna bílého pozadí s ničim... PCT stránky a forum jsou toho typickym příkladem, tzn takovéto weby musim v browseru jet na 200% zvětšení jinak bych z toho tekl.

Tzn sečteno a podtrženo, můžu jen doporučit. Toto je momentálně nejlepší herní 4K monitor. Obecně je to dobrá obrazovka na všechno díky četnosti + varibilitě vstupů + přijme to i signály s nestandardními refreshy. Tzn mam novej monitor. Upgrade přijde až jednoho dne, až mi to samé nabídnou s tim aby to mělo i QD podsvit (wide gamut) + 120hz input + možná i curved. Do té doby je toto asi nejlepší 4K investice, alespoň dle mého názoru. Určitě nechoďte pod 40" To rozlišení by pak bylo spíš negativní než pozitivní feature. Alternativou pro video maniaky by mohly bejt VA obrazovky této velikosti, ty VA ale mívaj inputlag skoro 2x takovej a to mě odradilo.
H2SO4
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Crossover 434K. 43" 4K IPS monitor.

Příspěvek od H2SO4 »

AHoj,diky za pekne info,jen sem nedohledal,jak na tom vypada obraz v 1080p,Jestli je to ostre jako kdyz je to pixel na pixel nebo vidis mirne maznuti?

Edit:diky,tak to je super :)
Naposledy upravil(a) H2SO4 dne ned 27. pro 2015, 21:41, celkem upraveno 1 x.
CPU:9850x3D | MB:Asus ROG STRIX X870E-E Gaming WIFI | VGA: Asus 5090TuF OC | ram:2x32GB 5600Mhz | SSD:850pro 128GB + evo 1TB | Audio:Creative Titanium | Repro:Z-5500 | MONITOR: QLED55" 4K | Case:Corsair 1000D | zdroj:EVGA Supernova 1300W | os:Windows 11
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Je to v textu:
Co mě asi nejvíce pozitivně překvapilo byla kvalita upscalingu. Toto je nejlepší upscaling co jsem kdy viděl. 1080p se upscaluje tak jak má, tzn přímo 2:1, žádnej binilear filtr, žádné rozmazávání. I 1440p vypadá asi nejlépe jak by mohlo, mnohem lépe než upscaling přes GPU.
Tzn pěkně ostré jak má bejt.
dumar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dumar »

Díky za recenzi :thumbsup: :)
AMD 9800X3D, Gigabyte X670E Aorus Master, MSI RTX 5080, G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Renegade NVMe 1TB, 2x Samsung 970 Pro 1TB- LG Oled42C2, Be quiet! Straight Power 11 850W Platinum
POKUD NENÍ UVEDENO JINAK, VŽDY PRODÁVÁM I JINDE!!!!!!
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od blaho »

Super , diky DOC :thumbsup:

Toto su clanky , ktore ozaj vitam
Myslim ze po prichode next generacii grafik, predaj 4K rapidne porastie
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

OK, tak jsem ještě dotestoval freesync a je tam, nicméně range je jen 47-60, ne 42-60, nicméně v rámci svého rozsahu to funguje lépe než jsem čekal, doslova ideálně, tzn 0 stutteru 0 přidaného inputlagu opticky stéle stejná plynulost jak při 60. Tzn freesyncu jako technologii do budoucna určitě dam šanci a zohlednim to při výběru.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

A já myslel, že jsou chlapi schopní rozeznat jen 5 barev a zbytek je na ženský, asi máš nějaký nadměrně vyvinutý oči. Nebo je tady ještě 1 možnost, ale nebudu flamovat. :-D
crazymad
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crazymad »

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jak to bylo s nákupem. Našel jsem prodejce na eBay z Jižní Koreje. Nicméně mi není jasné jestli budu muset ještě platit clo nebo DPH (to si mohu odpočítat, ale jde spíš o to řízení).

Děkuji za odpověď
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano, bylo to z Koreje a ano bylo nutné platit DPH+clo.
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

co ale fakt dere je web. 90% Webů je dělanejch pro rozlišení od 1280x960 do 1920x1200, tzn v praxi na 4K vypadaj jako ouzká nudle uprostřed a kolem tuna bílého pozadí s ničim... PCT stránky a forum jsou toho typickym příkladem, tzn takovéto weby musim v browseru jet na 200% zvětšení jinak bych z toho tekl.
Zkousel jsi "prispendleni" ke strane? Chtnes okno s prohlizecem a pretahnes jej na stranu. "Prispendli se" na polovinu obrazovky. Zvykl jsem si na to a je to docela v pohode. Druhou pulku monitoru mas na cokoli jineho.
Weby jsou optimalizovane na nejpouzivanejsi rozliseni, to s priprvenosti pc na 4k nema nic spolecneho.
Steam: 1366 x 768 26.01%, 1920 x 1080 36.50%, Other(vyssi nez 2560x1440) 1.94%
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já jedu více PC najedno ua více monitorů, já nepotřebuju "přišpendlení na půlku" já potřebuju onu stránku použitelnou a pohodlně čitelnou na fullscreen aniž by tam došlo k citelnejm deformacím a ztrátám kvality díky zoomu, a na to prostě dnešní web ready neni. Ne věšechny jsou hrozné, spousta je důkazem že když se chce tak to jde a přizpůlsoběj se, ale je to tak z bídou 10%.
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Az bude 4k majoritni nikoli minoritni tak se situace zmeni. Ted nejak neni duvod.
Nedovedu si predstavit, jak by vypadalo pct forum roztazene na 3840 pixelu. Jak neprijemne by se cetly komentare na jednom radku, bylo by to jak na tenise )) Zvlast u tebe na 43".
Nebo nerozumim tomu, jak to myslis. Posli odkaz na nejaky optimalizovany web. Mam sice jen 2560x1600, ale pro predstavu. (pouzivam web ve 100% pouze na 50% obrazovky, s vyjimkou videi).
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Teď už ne protože ten monitor jsem prodal, ale PCT forum by mohlo vypadat tak že ony posty budou přes celou šířku či alternativně s většim fontem anož by to defrmovalo 2D prvky či obrázky. 43" bylo OK, aspoň se dal přečíst 1pix tenkej text. Nejhorší jsou ty malé 4K obrazovky, tam aby člověk v non 3D snad nejel nativně. Já osobně považuji za optimum 1440p/1600p při 30-32" velikosti či 1080p/1200p při 24" velikosti.

Ta fgigantická 4K byla v hrách cool, ale v 2D na to neni SW v 3D na to neni HW a při takové ploše by to už chtělo curved, protože rohy jsou už celkem z úhlu.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

na tom dpi co maj 40/43 4K monitory se web prohlizi uplne v pohode vetsinou to provozuju na pulce v okne 1920x2160

na druhy casti potom mam bud dalsi web/youtube nebo neco na cem zrovna makam

pro vetsinu pracovnich veci je 4K urcite prinos pro produktivitu protoze muzu mit vsechny potrebny okna naskladany najednou bez toho aniz bych musel preklikavat a to at uz terminaly/visualko/navicat/word/pdfka nebo cokoliv jinyho
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

To ale doc nechce, to jsem zminoval hned na zacatku... Je to ale jedno, potvrdilo se mi, ze je na 4k jeste dostatek casu, zustanu u sveho 2,5k )) Na web je to spatne pouzitelne a na hry nemam (neni) HW. Ten monitor je dobry ted, az "jej bude potreba" muzou uz byt na trhu lepsi a vyspelejsi modely. Na praci takto vysoke rozliseni nepotrebuju, pouzivam 2 panely.
Docovi kazdopadne diky za informace.
Spoiler
mega52
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mega52 »

Tiez som chcel Crossover LCD za bezkonkurencnu cenu, ale oni povazuju 0-5 vadnych pixelov za normalnu vec a bez moznosti vratenia. Dokonca ine nez biele pixely za vadne ani nepovazuju. Takze ma to od kupy dokonale odradilo.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Je to korejskej monitor z druhý strany světa, pixely jsou loterie a cena tomu odpovídá. Můj měl třeba 0 vadnejch.

Ale barevně se mi moc nelíbil. W-LED podsvícené sRGB IPS je uuugh... neni to ideál. Radši bych doporučil tu PVA illyamu co má Oneb1t. IPS glow je u takhle velkejch obrazovek otravnej protože tam je i při pohledu z příma.
mega52
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mega52 »

To som netusil o IPS. Ale nechcem az tak velky.
Pre mna je ideal cca 32" 1440p, strieborna/seda farba (na tu som si zvykol za poslednych 10 rokov a inu nechcem) idealne s freesync. To splnoval Crossover 32Q75 dokonale, mal i AMVA panel. Bez freesync to splnuje i Acer B326HULymiidphz takze pojdem asi do toho.

Som niekde na fore cital ze oni do tych Crossoverov davaju i panely, ktore nepresli testami a ine znacky o nich uz zaujem nemaju. Preto nechcem riskovat. Je to cca 13.400 Kc i s postou, clom a DPH, co mi az tak vyhodne nepripada.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“