Dell U2515H - zkušenosti

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
siegl
Nováček
Nováček

Re: Dell U2515H - zkušenosti

Příspěvek od siegl »

Dosluhuje mi můj starý letitý monitor LG FLATRON M2262D (21,5´´, 192x1080) a porozhlížím se po novém monitoru.

Na konci loňského roku jsem si pořídil nový PC:
Kingston HyperX Fury Blue 8GB DDR3 1600
Sapphire NITRO R9 380, 4GB
ASUS DRW-24F1ST, černá Bulk
Intel Core i5-4460
GIGABYTE GA-B85M-D3H - Intel B85
Zalman Z3 Plus
Seasonic S12II-620 620W
SilentiumPC Fera 2 HE1224
WD Red - 1TB
Transcend SSD340 - 128GB
WD Caviar Green EZ - 1TB

V nejbližší době si budu muset pořídit nový monitor a docela mě zaujal právě Dell U2515H. PC mám na odreagování a surfuju na internetu nebo si zahraju sportovní nebo strategické hry (FIFA, XCOM apod.)

Zajímá mě jaký je rozdíl v rozlišení oproti 1920x1080, zda je písmo v prohlížeči dobře čitelné (nosím brýle na dálku 3 dioptrie) a jaký rozdíl to bude ve hrách.

Případně zda mi doporučíte jiný monitor.
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

Pro mě osobně tento monitor má ideální ppi. Nejsou vidět pixely ani při bližším sezení u monitoru a vše je ještě dostatečně čitelné na 100% nastavení ve Windows. Sám vidím špatně na dálku, bez brýlí nic neuvidíš :)

Jak veliké to asi bude si můžeš zkusit, uprav si přiblížení stránky v prohlížeči, tato stránka je široká přibližně 21 cm, tedy jako A4.

U her počítej s tím, že náročnost na PC díky rozlišení poměrně stoupne. Pokud ti nějaká hra jede na 60 FPS, spadne ti tak na 40 FPS. Ale tvůj PC není úplná brambora, takže bych se toho neobával. Navíc není problém ve hře nastavit menší rozlišení na 1920x1080px, interpolace je poměrně dobrá a často ani nějaký výrazný rozdíl nepoznáš. Některé vypadají dobře i na 1280x720px, ale hodně záleží na titulu.
siegl
Nováček
Nováček

Příspěvek od siegl »

Dost mě tento monitor láká a bohužel ho nikde v okolí nemají v krámě, abych se na něj podíval. Monitor by byl umístěn zhruba 50 cm ode mne a nevím, zda bude písmo dobře čitelné, aby mě neboleli oči? Přece jenom dost času strávím i na internetu. Chtěl bych taky, aby mi nový monitor vydržel zase aspoň 6 let a co tak čtu recenze dell má taky dobrý servis.
Varimathras
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Varimathras »

Kdyby se ti písmo zdálo malý, tak si je zvětšíš přes ovládací panely.
siegl
Nováček
Nováček

Příspěvek od siegl »

Ještě mě napadá, zda máte někdo zkušenosti s technologií freesync? Mám grafickou kartu Sapphire NITRO R9 380, 4GB, která ji podporuje. Vyplatí se investovat do monitoru, který ji podporuje a trochu si připlatit?
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

Sedím od monitoru cca 75 cm a nemám s tím problém. Zkusil jsi si zmenšit tu stránku na velikost A4? Samozřejmě je to jen pro představu, na monitoru s větším rozlišením to písmo bude ostřejší a proto i čitelnější.

O FreeSync a Gsync monitory jsem se nikdy nezajímal, ale předpokládám, že když mají tuto technologii, tak půjde výhradně o monitory, které umí 144 Hz, takže TN. Vyplatí se to? Záleží, který parametr je pro tebe důležitější, zda věrnost barev a pozorovací úhly u IPS displeje, nebo frekvence u TN displeje.

Zpoždění IPS displeje jsem se také obával, ale nevidím ho ani při hraní her. S klidem ho můžeš používat i pro hraní. Ale popravdě, pokud by jsi měl srovnání tohoto monitoru s jakýmkoliv monitorem 144 Hz, tak rozdíl v plynulosti obrazu poznáš.
siegl
Nováček
Nováček

Příspěvek od siegl »

Díky mello, nejsem žádný profi hráč a navíc nehraju žádné střílečky, jen sportovní a nebo strategický hry. Barvy pro mě budou určitě důležitější a navíc mě láká vyšší rozlišení. Ještě tedy poprosím, než tento monitor objednám, jaký kabel k propojení s pc a reprodukotory mi doporučíte?

Stačí tento display port (nebo je už při koupi přibalen)

Kód: Vybrat vše

http://www.czc.cz/premiumcord-displayport-propojovaci-m-m-3m/68803/produkt

a obyčejné reproduktory

http://www.czc.cz/genius-sp-m150/72271/produkt
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

K monitoru je přibalen kabel miniDP-DP, takže není potřebovat kupovat. Jde propojit oběma směry, třeba miniDP do zařízení a DP do monitoru nebo miniDP do monitoru a DP do zařízení :wink: Pokud teda nepotřebuješ delší. Ten originál má odhadem metr a půl až dva.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
siegl
Nováček
Nováček

Příspěvek od siegl »

Tak mě ještě kamarád poradil, že by moje sestava mohla mít problémy s novýma hrama v rozlišení
2560 x 1440.

Bylo by tedy rozumnější vzít raději tento monitor:

http://www.czc.cz/dell-s2415h-led-monitor-24/162132/produkt
nebo levněji

https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400040000002VFH
Drakenux
Nováček
Nováček

Příspěvek od Drakenux »

Tak už jsem taky majitelem tohoto monitoru, revize A02 :)
Podsvícení naštěstí prakticky neprosvítá, IPS glow je takovej průměr. Ale narazil jsem na docela otravnej problém, při zapojení přes Display port se občas monitor jakoby přepíná do standby a zase zpátky. Když ho připojím přes HDMI, tak v pohodě.
Na youtube a na fórech už jsem našel docela dost lidí, kterým to dělá taky, takže to vypadá, že revize A02 má tenhle problém.
Dělá to někomu taky?
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Nope, nesetkal jsem se s tím ani u jednoho kusu. Připojeno vždy přes DisplayPort.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Drakenux
Nováček
Nováček

Příspěvek od Drakenux »

Tak asi mám smůlu na kus...Ještě zkusím zapnout DisplayPort 1.2 jak někteří radí a uvidím.
Vzhledem k tomu, že chci koupit ještě další 2 tyhle monitory, je to docela nepříjemnej problém. 3 HDMI na grafice nemám a kdyby to měly dělat všechny, tak mě asi trefí :-)
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZECHYa »

Drakenux píše:Tak už jsem taky majitelem tohoto monitoru, revize A02 :)
Podsvícení naštěstí prakticky neprosvítá, IPS glow je takovej průměr. Ale narazil jsem na docela otravnej problém, při zapojení přes Display port se občas monitor jakoby přepíná do standby a zase zpátky. Když ho připojím přes HDMI, tak v pohodě.
Na youtube a na fórech už jsem našel docela dost lidí, kterým to dělá taky, takže to vypadá, že revize A02 má tenhle problém.
Dělá to někomu taky?
Mně to dělá taky, není nic lepšího než když se uprostřed hry nebo filmu přepne na pár vteřin do standby. :lol:
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
Drakenux
Nováček
Nováček

Příspěvek od Drakenux »

Tak to vypadá, že pomohlo zapnout DisplayPort 1.2 v nastavení monitoru. Zatím to teda vydrželo jenom den, ale předtím se to hodilo do standby ani ne za hodinu po zapnutí. Tak snad to vydrží dál :-)
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Vyplati se prejit na tenhle monitor z 7 let staryho 24" TN 1920x1080 monitoru?Bude to velkej skok v obrazu?
A taky by me zajimalo, jestli je porad nutne zapinat ve hrach AA, kdyz monitor ma relativne malou plochu a vysoke rozliseni?
Nebo bude lepsi preckat na starym monitoru na zlevneni 4K monitoru?

4K myslim 32" IPS monitor..Je realny, ze do roku budou tyhle monitory do 15tisic?
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Velkej, co jsem mohl vidět. Barvy jsou jinde. Při 1440p 27" už se AA moc nevyplácí, což je +

A když už mě nebudeš brát vážně, tak třeba alespoň rozproudím debatu. ;-) Mám monitor, co mám v podpisu a je to oproti TN jiná level.

Edit: Stratos je expert. :wink:
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

Už dnes jde koupit 4K monitor do 15 tis, o jeho kvalitě si řekneme jindy, ale podle tvého příspěvku usuzuji, že hraješ hry a 15 tis se ti jen tak doma nepovaluje v šuplíku, takže pro tebe 4K monitor nemá smysl a rozumnější volba bude tento Dell.

Pokud si totiž chceš zahrát nové hry na 4K při nějakých 35-60 FPS, pak by jsi si měl koupit minimálně nově představenou nVidia kartu GTX 1080, která se koncem měsíce začne prodávat za 789€ a doplnit jí minimálně i7 procesorem za cenu kolem 10 tis.

4K je natolik náročné, že se slabším PC budeš mít z většiny her fotogalerii. I 1440p docela PC potrápí.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Je potreba k monitoru dokupovat nake kabely?Bude stacit, kdyz koupim tenhle DP kabel?
https://www.czc.cz/premiumcord-displayp ... 02/produkt
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

HEAD píše:Je potreba k monitoru dokupovat nake kabely?Bude stacit, kdyz koupim tenhle DP kabel?
https://www.czc.cz/premiumcord-displayp ... 02/produkt
Blue Storm píše:K monitoru je přibalen kabel miniDP-DP, takže není potřebovat kupovat. Jde propojit oběma směry, třeba miniDP do zařízení a DP do monitoru nebo miniDP do monitoru a DP do zařízení :wink: Pokud teda nepotřebuješ delší. Ten originál má odhadem metr a půl až dva.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ok..Objednano.Jsem zvedavej, jestli tam bude vyraznej rozdil v kvalite barev proti
https://www.czc.cz/samsung-syncmaster-2 ... 98/produkt
Naposledy upravil(a) HEAD dne čtv 19. kvě 2016, 14:49, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“