Pomalý loading, zasekávání her
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Sk1X1
- Začátečník

-
Pomalý loading, zasekávání her
Zdravím,
poslední dobou začínám mít problémy se zasekáváním PC a pomalym načítáním. Často se mi teď stává, že při připojování do hry v CS: Global Offensive trvá načítání i více jak minutu, což by rozhodně nemělo být normální. Načítání se zasekne hned na začátku na při "Loading resources" nebo "Inicializing .... " (nejsem si jistý, můžu později ověřit).. Během hry pak zažívám občasný zasekávání hry. Zaseknutí je jako lag, jde třeba o půl vteřiny, ale jde to hodně znát. FPS spadnou na 0 a hned zase kočí zpět na +-200. Stejně tak nově koupená ARMA 3. Při načítání hry (po připojení na server) mi zůstanou FPS konstatně na +- 10 až 15 a hra mě po chvíli vykopne. To se mi stane třeba dvakrát v řadě a po třetím připojení už hra běží vcelku bez problémů. Sestavu mám v podpisu, procesor i grafiku jsem měnil nedávno a stávalo se mi to už předtím. Podezírám, že může nestíhat HDD, popřípadě RAM (ale ty jsem měnil taky). Máte někdo nějaký tip na například nějaký test, kterým bych se mohl dopátrat čím to je?
Předem všem díky.
poslední dobou začínám mít problémy se zasekáváním PC a pomalym načítáním. Často se mi teď stává, že při připojování do hry v CS: Global Offensive trvá načítání i více jak minutu, což by rozhodně nemělo být normální. Načítání se zasekne hned na začátku na při "Loading resources" nebo "Inicializing .... " (nejsem si jistý, můžu později ověřit).. Během hry pak zažívám občasný zasekávání hry. Zaseknutí je jako lag, jde třeba o půl vteřiny, ale jde to hodně znát. FPS spadnou na 0 a hned zase kočí zpět na +-200. Stejně tak nově koupená ARMA 3. Při načítání hry (po připojení na server) mi zůstanou FPS konstatně na +- 10 až 15 a hra mě po chvíli vykopne. To se mi stane třeba dvakrát v řadě a po třetím připojení už hra běží vcelku bez problémů. Sestavu mám v podpisu, procesor i grafiku jsem měnil nedávno a stávalo se mi to už předtím. Podezírám, že může nestíhat HDD, popřípadě RAM (ale ty jsem měnil taky). Máte někdo nějaký tip na například nějaký test, kterým bych se mohl dopátrat čím to je?
Předem všem díky.
Corsair 400R Carbide Series, EVGA SuperNova G2 750W, MSI Z170A KRAIT GAMING, Intel Core i7-6700K, Scythe SCMGD-1000 Mugen MAX, Sapphire Radeon RX 470 NITRO+ 8GB DDR5, CRUCIAL Ballistix Sport LT Single Ranked 2400MHz CL16 2x8GB, LG 23MP75HM, Trust GXT 280, ConnectIT CI-78
- Arm0r!
- Začátečník

-
Re: Pomalý loading, zasekávání her
Jak vypadají teploty CPU a GPU ? Jaký máš HDD, nejlíp i screen z HD Tune by byl dobrý, případně CDI. Ten HDD to klidně být může.
CPU : AMD Ryzen 9 9950X3D @ 5.3GHz all-core, CPU Cooler : MSI MAG Core Liquid A13 360, RAM : 2x16GB 6000MHz, CL32, GPU : Gigabyte Gaming OC RTX 5070, MB : Asus ROG STRIX X870-F GAMING WIFI , PSU : Corsair RM850x, SSD : 1x Samsung 2TB 9100 Pro,1x512GB Crucial., Case : Fractal Design Mesihify 2
- Sk1X1
- Začátečník

-
Teploty by měli být v pohodě, včera jsem sledoval vytížení CPU a GPU během GTA V a oboje se celkem fláká. Zároveň jsem si všiml, že při rychlym přesunu v GTA V se nestíhá vůbec načítat okolí a chvílema jezdím po šedý placce.
Z HD Tune je disk podle SMART v pořádku. Je to WD Blue 1TB.
Corsair 400R Carbide Series, EVGA SuperNova G2 750W, MSI Z170A KRAIT GAMING, Intel Core i7-6700K, Scythe SCMGD-1000 Mugen MAX, Sapphire Radeon RX 470 NITRO+ 8GB DDR5, CRUCIAL Ballistix Sport LT Single Ranked 2400MHz CL16 2x8GB, LG 23MP75HM, Trust GXT 280, ConnectIT CI-78
- Arm0r!
- Začátečník

-
Raději screen z SMARTu kdyžtak postni sem. Jaký OS používáš? Nemáš Windows zaprasený malwarem či virama? Kdy se začal problém projevovat a jak dlouho přetrvává. Jak starý je HDD?
CPU : AMD Ryzen 9 9950X3D @ 5.3GHz all-core, CPU Cooler : MSI MAG Core Liquid A13 360, RAM : 2x16GB 6000MHz, CL32, GPU : Gigabyte Gaming OC RTX 5070, MB : Asus ROG STRIX X870-F GAMING WIFI , PSU : Corsair RM850x, SSD : 1x Samsung 2TB 9100 Pro,1x512GB Crucial., Case : Fractal Design Mesihify 2
- Walker1134
- Moderátor

Jak v pohodě? Když se ti fláká CPU i GPU v gta V tak je něco špatně.Sk1X1 píše:Teploty by měli být v pohodě, včera jsem sledoval vytížení CPU a GPU během GTA V a oboje se celkem fláká. Zároveň jsem si všiml, že při rychlym přesunu v GTA V se nestíhá vůbec načítat okolí a chvílema jezdím po šedý placce.
Stáhni si OCCT a tam zapni 10min test na cpu a sleduj teplotu, popř Vdropy atd (zdroj), dále také teploty gpu přes GPUZ nebo něco takového. + Samozdřejmě pošli screen z CrystalDiskInfo
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
- Sk1X1
- Začátečník

-
Nechtělo se mi teď stahovat OCCT, ale alespoň jsem si pustil HWMonitor během hraní GTA V. Tentokrát to vypadalo, že se stíhá načítat vše v pohodě. Výsledky:
Max. teploty:
CPU - 63°C
GPU - 54°C
Disky - 27°C
Max. load:
CPU - 75%
GPU - 78%
Ale jak říkám, neprojevil se problém s donačítáním. Jedinej rozdíl oproti minule je teplota venku a to, že na disku teď mám > 100 GB. Původně jsem měl ~10 - 30 GB max.
Screen z CrystalDiskInfo:

Max. teploty:
CPU - 63°C
GPU - 54°C
Disky - 27°C
Max. load:
CPU - 75%
GPU - 78%
Ale jak říkám, neprojevil se problém s donačítáním. Jedinej rozdíl oproti minule je teplota venku a to, že na disku teď mám > 100 GB. Původně jsem měl ~10 - 30 GB max.
Screen z CrystalDiskInfo:

- Arm0r!
- Začátečník

-
Napadá mě, že to mohl dělat swap. ( Vzhledem k tomu, že máš pouze 8GB RAM ) Pokud je hra nainstalována na stejném HDD kde je swap.
Jaký máš OS ? Vyloučil si možnost, že by jsi měl zavirovaný PC nebo jinak prolezlý malwarem ? Z toho CDI je disk OK i když je tam jeden výskyt chyby v CRC (může způsobovat kabel třeba), ale to si tam měl asi již dřív.
Ta teplota CPU se mi zdá být jaksi mírně vyšší, než by asi měla být, když se jedná pouze o hru. Chtělo by to spustit na otestování CPU to OCCT nebo třeba IBT a nechat ho běžet aspoň 10min a pak říct teploty co ti ukazoval například coretemp.
Jinak to chce sledovat jak se PC chová dále pokud tedy testování CPU neukáže nějak vysoké teploty.
Jaký máš OS ? Vyloučil si možnost, že by jsi měl zavirovaný PC nebo jinak prolezlý malwarem ? Z toho CDI je disk OK i když je tam jeden výskyt chyby v CRC (může způsobovat kabel třeba), ale to si tam měl asi již dřív.
Ta teplota CPU se mi zdá být jaksi mírně vyšší, než by asi měla být, když se jedná pouze o hru. Chtělo by to spustit na otestování CPU to OCCT nebo třeba IBT a nechat ho běžet aspoň 10min a pak říct teploty co ti ukazoval například coretemp.
Jinak to chce sledovat jak se PC chová dále pokud tedy testování CPU neukáže nějak vysoké teploty.
- Sk1X1
- Začátečník

-
Mám teď bohužel jen jeden disk na kterým je vše (systém, aplikace, hry a nejspíš i swap) a proto podezřívám disk. PC by mělo být čistý, před cca dvouma měsícema byla čistá instalace a tohle se stávalo už předtím se starym procesorem.
OCCT ještě tedy zkusím, ale teploty by to snad být neměly.
OCCT ještě tedy zkusím, ale teploty by to snad být neměly.
- Sk1X1
- Začátečník

-
Tak jsem se dostal k tomu OCCT. Celej den jsem měl zaplej HWMonitor na sledování teplot a během dne jsem psal aplikace na Android Wear, hrál CS, GTA V a pustil OCCT na 45 minut. Teplota nešla přes 65°. I tak jsem ale v GTA V měl těžký výpadky načítání.
Na středu jsem si pak objednal dalších 8GB RAM, tak snad to třeba vyřeší.
Na středu jsem si pak objednal dalších 8GB RAM, tak snad to třeba vyřeší.
- Arm0r!
- Začátečník

-
Tak pak mě nenapadá už nic dalšího co by to mohlo dělat. Jedině snad HDD nebo málo té RAM a kvůli tomu musí Win častěji swapovat a to způsobuje extrémní výkyvy v načítání.