Toshiba Satellite - ventilátor
Moderátor: Don
- hroutil
- Začátečník

-
Toshiba Satellite - ventilátor
Ahoj, můj tři roky starý Toshiba Satellite začal v poslední době zlobit s ventilátorem - začne docela agresivně drnčet a nepřestane, dokud notebook nevypnu. Pak jsem ale přišel na rychlejší "řešení" - když strčím do rotujícího ventilátoru zespoda papírek, tak je vše OK. Trápí mne jen to, zda nemůžu toto dlouhodobé řešení ventilátor nějak poškodit? Jaké opatření byste případně doporučili vy? Co myslíte, zvládl by laik jako já ventilátor případně vyměnit za nový? Děkuji za tipy
- MV
- Začátečník

-
Re: Toshiba Satellite - ventilátor
Ano, zvládnul vyměnit, je dobré si stáhnout servisní manuál nebo kouknout na videa, jak se do toho leze, abys něco nezlomil. Nejdřív samozřejmě zjistit typ notebooku a přesný ventilátor koupit třeba na ebayi. Nemusíš kupovat celý modul chlazení, číňani prodávají i ventilátory za pár korun. Alternativou je chladič rozdělat, vyprášit, větrák rozložit a zakápnout olejem, to taky pomáhá. Ne na vždy, ale třeba jeden satellite jsem takhle opravoval, když se větrák začal ozývat a od té doby jede rok a půl zase OK. Musí se to podchytit brzo, pokud už vrčí dlouho, nebo se dokonce zadře, tak vyměnit.
Pokud strčíš do větráku papírek, tak se zastaví, čili se notebook nechladí? To bych rozhodně nedělal
Pokud strčíš do větráku papírek, tak se zastaví, čili se notebook nechladí? To bych rozhodně nedělal
mogbuk: i5 9300H | 16GB DDR4-2666 Samsung | GeForce RTX 2060 | NVMe WD SN720 512GB SSD + SATA Crucial M550 512GB SSD | 1080p 144Hz IPS screen | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 1280MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | NAS: Asrock N3150DC-ITX | 4GB DDR3L-1600 Crucial | Mach Extreme 8GB SLC USB3.0 | 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | OpenMediaVault | Lian Li PC-Q28B Mini-ITX Cube | 65W DC adapter
- hroutil
- Začátečník

-
Re: Toshiba Satellite - ventilátor
Díky za odpověď. S tím papírkem jsem se možná špatně vyjádřil - jakmile ho tam strčím, tak se ventilátor zastaví, papírek vytáhnu a když se ventilátor rozjede tak už je v pohodě. Není to tak že bych ho zašprajcoval aby nejel vůbec
Objednal jsem stlačený vzduch tak zkusím profouknout a pak uvidím dál. Ještě jednou díky!