Doska MSI 970 GAMING - nastavenie biosu

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Neeo
Začátečník
Začátečník

Doska MSI 970 GAMING - nastavenie biosu

Příspěvek od Neeo »

Páni zdar, pred 4 mesiacmi som poskladal pc kde je namontovaná táto doska

Kód: Vybrat vše

https://www.alza.sk/msi-970-gaming-d2121913.htm
, inštaloval som win 7 ultimate, prepálil som aktuálny bios (je to módnutý bios cez SLIC 2.1 a aktivovaný win7)lebo v dobe kúpy bol na doske starší. Herné pc a všetko šlapalo bez chybičky. Teraz mi borec priniesol zostavu a mlátim si hlavu o múr lebo neviem nájsť chybu.
Vec sa má tak, že nejakým záhadným spôsobom sa mu nainštaloval win10 aj keď nič nepotvrdil a nedovolil inštaláciu(je to možné a rieši sa to aj inde, ale o to teraz nejde) a celá zostava mu začala mrznúť. Preto som celý disk vymazal a úplne novú inštalačku win7 som znova vložil na disk.
Aj tak pc beží ako počítače s pred 20tich rokov. Všetko mrzne.
Otázka znie. Je možné, že win10 nejakým spôsobom pozmenil ovladač biosu? Okrem toho som 12 hodín testoval ramky cez memtest, žiadna chyba a to isté pri disku. SMART tabuľka žiadne negatívne hodnoty neukazuje.
Dosku som prezrel či náhodou maník do toho nešprtal alebo či nedošlo k nejakému poškodeniu.
Nejaké rady? Alebo mu ju obúcham o hlavu? :-D
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Re: Doska MSI 970 GAMING - nastavenie biosu

Příspěvek od Wiruz »

zkus to trochu rezepsat jak se pc chova. Je to ze zamrzne a po chvili zase bezi? Pri zamrzu cpu vytizeni je nejake? Nebo se to stava pouze pri praci s diskem (podobne mi zamrzaval jeden PC a problem byl v sata portu/radici, po prepojeni HDD do jineho vse ok, muze to byt i problem se sata kabelem) ale kdyz netusime co se s PC deje, tezko radit.
Bios se but poskodi a deska nenabehne nebo vse slape. Muzes zkusit opetovny flash radeji pres EUFI nez pres OS.
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
Neeo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Neeo »

Kábel k disku je nový, použil som original pribalený k doske, je to ten so sponami proti vypadnutiu. Bios znovu flashnutý s aktuálnym dátumom 24.6.2016. Normálne som ho cez jumper zresetoval a znovu BIOS nastavil. Dnes začínam testovať.
PC sa chová tak, že akonáhle zadám nejakú operáciu povedzme otvoriť video, alebo otvorím prehliadač, to je jedno doba otvárania je strašne dlhá a nedá sa nič robiť pokiaľ aktuálnu operáciu počítač nedokončí. Mne to pripadá ako porucha pamätí. Čo sa týka disku áno ten kábel napadol aj mňa, skúsil som ho zameniť za iný a nič. Nič sa neprehrieva ani v tomto teple, napájanie a teploty sú stabilné. Ja mám podozrenie na ten disk, síce SMART nič neukazuje alebo nevylučujem ani pamäte. Problém je ten, že na výmenu nemám k dispozícii nič a musím vychádzať z toho, čo mám.
Je nejaký prográmek k otestovaniu disku ale free?
Neeo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Neeo »

Poprosím lock. Vec je vyriešená. Doska to nebola, ale disk.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“