Prvotní start pumpy

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

MACH3R
Začátečník
Začátečník

Prvotní start pumpy

Příspěvek od MACH3R »

Dobrý den. Teď jsem uzavřel vodní okruh a nalil desilku do expanzní nádoby. Zapojím pumpu do molexu a zapnu zdroj. čerpadlo ani neškytne a voda se v expanzní nádobě ani nehne.

Mám tuhle pumpu http://www.alphacool.cz/produkt/Laing_D ... rg1=010604

a tuto expanzní nádobu http://www.alphacool.cz/produkt/Alphaco ... rg1=010611

Myslíte, že mám vadné čerpadlo ??
morke
Moderátor
Moderátor

Re: Prvotní start pumpy

Příspěvek od morke »

Pokud zdroj dodává potřebnou energii, tak je zcela jistě vadná pumpa.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
MACH3R
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MACH3R »

tak pumpa beží, ale nebere to nějak vodu. Nádobu mám naplněnou až po strop.
morke
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od morke »

Jo tak, jsem myslel, že když čerpadlo ani neškytne, tak tam nejde proud.
Nemá se náhodou zavodňovat postupně? Že se nalije část kapaliny a spustí se čerpadlo? Tak stále dokola, až je celý okruh zavodněn.
Snad to nějaký praktik uvede na správnou míru.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
MACH3R
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MACH3R »

no to je moje prvni vodní chlazení. Vycucnu to ven a zkusim to postupně :)

Jsem měl v pokoju trosku hluk tak jsem to neslyšel, ale pak jsem slyšel jak vrčí.
MACH3R
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MACH3R »

tak pořád nic. Nevím v čem je problém, že ta pumpa nebere vodu :?:
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Daj foto ako to mas zapojene.
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
Hynda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hynda »

a ta pumpa je zavodnena? Musi v ni byt voda, sama si nenasaje...
i5 4690K, 2x8GB DDR3, SSD 250GB Samsung850 EVO M.2 + 1TB WD green 3.5", Seasonic G-550W, Asus Z97I-plus, GTX 1050ti, case silverstone Grandia GD-05b.
MACH3R
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MACH3R »

no není zavodněná. Jak do ni mám dostat vodu ?? to mam obrátit pc vzhuru nohama ?? Jsem čekal, že to nastartuju po par vteřinách se to rozjede a jede to minutu a nic. Jsem v tomhle nováček tak se mi prosím nesmějte :D
Hynda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hynda »

ja mam sveho prvniho vodnika porad doma v supliku (cca 3/4 roku)a nemam cas to slozit, takze jsem taky amater...
Ale ta vodni pumpa musi byt zavodnena. Expanzka by mela byt na tim cerpadlem a melo by to do cerpadla normalne ztect samospadem....
Pockej az poradi treba mawa....
A bez vody tu pumpu nepoustej, mohl by jsi ji zadrit. Maze se totiz tou vodou...
i5 4690K, 2x8GB DDR3, SSD 250GB Samsung850 EVO M.2 + 1TB WD green 3.5", Seasonic G-550W, Asus Z97I-plus, GTX 1050ti, case silverstone Grandia GD-05b.
nick_sekac
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nick_sekac »

To ta expa nejde více doplnit? Podle fotek mi to přijde, že vstup do čerpadla je nad 75%, kde už nemáš vodu. Musíš jí dostat o 1cm výše, jinak se bez toho nehneš.

Jinak bych osobně raději dal radiátor před pumpu/expu a za pumpu/expu jako první CPU blok. Nejteplejší voda půjde do radiátoru a přes čerpadlo půjde nejvíce chladná. Sice ten rozdíl není velký, na druhou stranu samo čerpadlo má tendenci se trochu zahřívat, tudíž proč mu ještě přidávat :)

Pumpu pusť až ve chvíli, kdy uvidíš trochu vody v hadici na výstupu. Do tý doby to nemá smysl, akorát hrozí, že se rozjebe.
Naposledy upravil(a) nick_sekac dne úte 12. črc 2016, 15:53, celkem upraveno 2 x.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

vůbec nic na těch fotkách nevidím, každopádně já zavodňuju stylem zkrat ATX kabelu od zdroje + zapojim stary disky a mechaniky, otevřu expanzku a liju vodu postupně jak jí pumpa bere. Pak párkrát ještě zatřepuju něčím abych zkusil vyhnat bubliny a doleju další vodu, nechám to běžet, když vidím že to nevyteklo nikde tak teprv zapojim PC ke zdroji

hlavně nepouštěj tu pumpu na vzduchu bez vody
MACH3R
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MACH3R »

No já to měl poprvé až po strop vodu nic to nedělalo tak jsem ubral a pořad nic..

Ta voda se proste do toho čerpadla nedostane ani když je to po strop.

Jeste zkusím to PC obrátit vzhůru nohama třeba se tam voda dostane.
Parkrat jsem to na sucho pustil s tím ze jsem myslel ze se to konečně chytne..
Durgroda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Durgroda »

opravdu to máš namontováno správně?
nalej tam vodu az po okraj, podle meho tam mas malo vody, klidne zkus naklonit pak pocitac aby zatekla az k procesoru do hadice

zavodnovaní cca od 20minuty
https://www.youtube.com/watch?v=OA3Cg3fQlNI
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

Durgroda píše:opravdu to máš namontováno správně?
nalej tam vodu az po okraj, podle meho tam mas malo vody, klidne zkus naklonit pak pocitac aby zatekla az k procesoru do hadice

zavodnovaní cca od 20minuty
https://www.youtube.com/watch?v=OA3Cg3fQlNI

neviete čo je to za chladenie a kolko by ma niečo take vyšlo ? cpu a gk vodou toto chladenie
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Neviem co tam ma ale za nejaky zaklad pocitaj 400€. Da sa to okresat ze kupis nieco pouzite alebo horsiu pumpu a pod. :)
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
MACH3R
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MACH3R »

Já to chápu ale me se ta voda k tomu čerpadlu proste nedostala jak kdyby ta expanzní nádoba byla zaspuntovana což je blbost.. Aji sem to naklánel aby se tam dostala voda.. Nerozumím tomu
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

tu pumpu nemám, není k ní nějakej návod ? neni třeba něco někde rozdělat ?proteče tím vůbec voda ?
MACH3R
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MACH3R »

Tak dějuji všem za rady. Otočil jsem pc vzhůru nohama a začalo se to samo zavodňovat. Takhle jsem to udělal 3x a pak pustil pumpu a už si to vpohodě vzala. Je to všechno ok nikde nic nekape a neprosakuje.

Nechám to běžet přes noc.

Jinak koupil jsem si ten set od alphacoolu jen jsem si dokoupil uhlovy fitinky na CPU block a požádal jsem jestli mi nevymění 240XT45 radiator za 280XT45. Vyhověli mi a cele to přišlo na cca 7000 s DPH. Plus jsem si ještě koupil červenou barvu na vodu.
Odpovědět

Zpět na „Voda“