Recenze ASUS Xonar Phoebus Solo

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
winycz
Začátečník
Začátečník

Recenze ASUS Xonar Phoebus Solo

Příspěvek od winycz »

Minirecenze ASUS Xonar Phoebus Solo

Přichystal jsem si pro Vás uživatelskou minirecenzi ke zvukové kartě ASUS Xonar Phoebus Solo
Tato zvuková karta se prodává ve dvou verzích a to ASUS Xonar Phoebus a Phoebus Solo,
Phoebus Solo se od své druhé a také dražší verze liší tím, že v balení dostanete pouze samotnou zvukovou kartu se základním příslušenstvím, zatímco k původní verzi Phoebus dostanete i externí ovladač, který slouží víceméně jako prodlužka pro výstup mikrofonu a sluchátek, ale má v sobě i potenciometr pro regulaci hlasitosti. Tento externí ovladač lze přikoupit například na ebay.com.

Obrázek

Součástí balení ASUS Xonar Phoebus Solo je tedy samotná zvuková karta, redukce ze dvou molexů na PCI-E 6-ti pin napájecí konektor, návod, knížka se záručními podmínkami a CD s drivery. Osobně bych ocenil nějakou nálepku ROG neboť tato zvuková karta spadá do herní série ASUS ROG.

Popis:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Délka PCB je zhruba 168 mm a je v hezké černé barvě, stejně tak i kovový kryt, který zároveň slouží jako elektromagnetický štít na odrušování okolního šumu. Kovový kryt na sobě nese logo ROG. Zvuková karta komunikuje s počítačem skrze PCIE x1 sběrnici a pro plnou funkčnost vyžaduje externí napájení. Z vrchní části karty, jež je vidět ze skříně má karta podsvícené logo Xonar Phoebus, které svítí červeně a úspešném nabootování do OS se přepne do modré barvy.

Obrázek

Na čelním panelu zvukové karty nalezneme dohromady 7 klasických 3,5mm jacků a jeden speciální konektor označený Box link, pro napájení externího ovladače. Konektor MIC IN slouží pro připojení mikrofonu a je podsvícen červenou LED diodou, HP out pak pro výstup do sluchátek a tento výstup je připojen na sluchátkové zesilovače zvukové karty a je také podsvícen a to zeleně. Dále pak můžeme nalézt Line In pro vstup zvuku z externího zdroje a další 4 jacky Front, Ctr/Sbw, Rear a Side pro připojení až 7+1 konfigurace reproduktorů. Avšak poslední Side konektor funguje i jako výstup SPDIF pro digitální přenos. Všechny jacky jsou pak pozlaceny pro lepší vodivost a zároveň jako ochrana proti oxidaci.

Obrázek
Obrázek

Na vrchní části zvukové karty si můžeme všimnout tří konektorů. Z leva první slouží pro propojení například s optickou mechanikou, druhý (prostřední) pro připojení externího SPDIF konektoru a třetí pro napájení zvukové karty.
Na samotném PCB je řídící čip C-Media Oxygen express CMI8888DHT pro komunikaci skrze rozhraní PCI express (červeně označen). Kodek zvukové karty je zde použit také od C-Media CM9882, který slouží pro řízení výstupů (označen zeleně). Žlutě jsem označil AD převodník Cirrus Logic CS5381 - 120dB SNR, který ovládá analogové vstupy zvukové karty a to mikrofon a Line-In porty. Světle modře je označen DA převodník Cirrus Logic CS4361 - 114dB SNR, který ovládá analogové výstupy pro 6 reproduktorových kanálů. Pro výstup sluchátek zde máme highendový DAC převodník od firmy Texas Instruments PCM1796, který má odstup singnál-šum 123dB (označen tm. modře). Sluchátkový zesilovač tvoří integrovaný obvod Texas Instruments TPA6120A2, což je až 600 ohmový zesilovač s SNR 120 dB a lze nastavit v ovladači zvukovky do tří různých úrovní zesílení (označen fialově). Hnědě jsem označil zesilovače NE5532 pro výstup 6-ti reproduktorových kanálů. Přední reproduktory mají speciální zesilovač L4562 (označen červeně).
Filtrační kondenzátory jsou zde použity kvalitní Nichicon pro-audio caps.
Poznámka: Nezjistil jsem proč jsou na zvukovce použity dva DAC převodníky PCM1796.

Software
Ovládací panel ke zvukové kartě je ve stylu ROG a nabízí mnoho nastavení.

Obrázek

V nastavení reproduktorů (Speakers) máme podnabídky:
• Volume Control - pro regulaci hlasitosti ať už všech či jednotlivých reproduktorů
• Speaker settings - pro konfiguraci reproduktorů (stereo, quadro, 5.1 a 7.1 surround)
• Sample Rate - pro nastavení vzorkovací frekvence (44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 a 192kHz) a lze nastavit bitová hloubka 16 či 24 bitů
• Environment Effects - zde je možno nastavit efekty zvuku jako třeba v kanále, posluchárně...
• Flex Bass II - pro nastavení subwooferu
• Xear SingFX - pro další zvukové efekty
• Xear Surround Speaker - virtuální prostorový zvuk u dvou kanálových reproduktorů
• Xear Surround Max - prostorový zvuk u surround konfigurací
• DTS Ultra PC II - rozšířené možnosti u dvoukanálových reproduktorů (obdoba Dolby)
• Dolby Home Theater - rozšířené možnosti zvuku (dynamický ekvalizér, předvolby pro filmy, hry či hudbu)

Obrázek
Nastavení sluchátek má velmi obdobné možnosti, přibyla zde ale možnost nastavení zesílení.
V Headphone Settings si můžete nastavit zesílení sluchátek. Nabízí se možnost Normal Gain pro sluchátka do 64ohm, High Gain pro 64 - 150 ohmová sluchátka a Extra High Gain pro 150 - 600ohmová sluchátka. Tuto možnost zajisté ocení ti co vlastní studiová a kvalitnější sluchátka jež potřebují silnější zesilovače pro vybuzení.

Obrázek
V nastavení mikrofonu můžeme najít opět možnosti Volume Control, Sample Rate a Xear SingFX, ale jsou dvě nové:
• Xear Magic Voice - slouží ke změně hlasu (monster, cartoon, male a female)
• Microphone Boost - pro nastavení zesílení mikrofonu až o 30dB
Line-In ani AUX-In a S/PDIF-Out jsem nezkoušel, ani nemám možnost.
V pravém horním rohu ovládacího panelu jsou dvě kulatá tlačítka GX a Radar. Umožňují zapnutí Xear 3D EX a SoundRadaru, jež jsou funkce, které využívají některé spíše starší hry.

DTS Ultra PC II
Obrázek
Jak jsem již řekl, jsou to rozšířené možnosti nastavení zvuku u dvoukanálových (stereo) reproduktorů. Jsou zde předvolby Gaming, Music a Movie mode. Výhoda DTS je například u sluchátek, kdy si můžete nastavit zesílení basů, prostorový zvuk či dynamický ekvalizér.

Dolby Home Theater V4
Obrázek

Funkce Dolby Home Theater 4 je obdobou DTS Ultra PC II s tím, že umožňuje nastavení i u vícekanálových konfigurací reproduktorů. Jsou zdě opět před nastavené profily Film, Hudba a Hra, ale je zde možnost nastavení svých vlastních profilů.
Když se zaměřím na detailní nastavení, tak je zde Inteligentní neboli dynamický ekvalizér, dále grafický ekvalizér pro uživatelské doladění, vyrovnávač hlasitosti, optimalizér dialogů, který zesílí hlasy lidí aby nesplývaly s okolními zvuky a v poslední řadě Virtualizér Prostorového zvuku již z názvu zřejmé, že vytváří prostorový zvuk.
Problémy se softwarem
Za dobu co používám tuto zvukovou kartu jsem přišel na pár problémů.
Při nastavení vzorkovací frekvence vyšší jak 44.1kHz a povolení DTS Ultra PC II je zvuk ve sluchátkách šíleně zkreslený a škrčí.
U sluchátek při zapnutí funkce Xear surround HeadPhone vypadne zvuk.
U reproduktorů při vyšších frekvencích jak 44.1kHz ve VLC media playeru vypadává zvuk po pravidelných intervalech zhruba na vteřinu.
Osobní názor a zkušenost se zvukovkou.
Nějaké syntetické testy na zvukové kartě jsem nedělal, spíš jsem porovnával zvuk na několika sluchátkách s několika dalšími zvukovými kartami. Není to žádná audiofilská zvukovka pro profesionály, ale je znatelně lepší než integrované.
Použitá sluchátka: Koss Porta Pro, Beats By Dr Dre SoloHD, SteelSeries Siberia v2 a nějaké noname špunty za pár korun.
Porovnával jsem zvuk se zvukovou kartou SupremeFX od Realteku v desce ASUS CrossHair V Formula s kodekem ALC889 a pak s podstatně horší zvukovkou Realtek v desce Gigabyte P31-DS3L s kodekem ALC888.

Vlastní zkušenost
Stahoval jsem také alba písniček ve formátu FLAC a k nim pro porovnání stáhl stejné alba v MP3 formátu. Volil jsem více-žánrové písničky: POP, DnB, dubstep, elektro, house, HipHop/Rap, vážnou hudbu a rock/metal.
Při porovnávání asi největší rozdíl je mezi úplně obyčejné zvukovce v gigabytu a pak v kvalitnější v desce od ASUSu (SupremeFX). Zvuková karta v desce gigabyte má opravdu otřesný zvuk a nedokáže nakrmit sluchátka nízkými frekvencemi (basy) a taktéž i vysoké frekvence jsou neslyšné.
Z prvního pohledu jsem nijak výrazně nepoznal rozdíl ve zvuku podaného ze zvukovky SupremeFX z desky ASUS a ze zvukové karty Phoebus Solo. Obě zvukové karty jsou opravdu kvalitní. Ovšem pokud jsem výrazněji vybudil u sluchátek basy, tak zde již rozdíl byl podstatně větší. Největších rozdílů je možné si povšimnou v extrémech jako jsou nízké a vysoké frekvence. SupremeFX nemá nijak kvalitní a ani silný sluchátkový zesilovač a při zvýraznění basů byl rozdíl mezi zvukovkama opravdu výrazný. Při poslechu hudby MP3 a FLAC jsem postřehl výraznějších rozdílů hlavně u jedné opery u FLACu byly slyšet podstatně lépe vyšší frekvence.
Největšího rozdíl tvoří Dolby Digital a nebo DTS (upřednostňuji Dolby). Po té jsem byl ze zvuku opravdu nadšený u žánrů, které poslouchám nejčastěji a to Drum and Bass a celkově elektronická hudba nabylo zvukové podání úplně jiných rozměrů. Opravdu jsem byl pak ze zvukové karty Phoebus Solo nadšený a nechtěl ji dát z ruky, největší zásluhu v tom má dynamické zvýraznění určitých frekvencí.
Dále jsem zvukové podání testoval na reproduktorech Genius SW.HF 5.1 6000. Reproduktory jsem testoval již pouze na SupremeFX v desce a na Phoebus Solo a zde jsem neměl co vytknout. Zvukové podání bylo hned na první poslech rozdílné, lepší u Phoebus Solo. Subwoofer měl čistší a "mohutnější" basy díky lepšímu vyfiltrování ostatních frekvencí, které je možné nastavit v možnostech Flex Bass II. Ostatní surroundové reproduktory mají pak také lepší zvukové podání hlavně vyšších tónů (frekvencí), které jsou výraznější než u integrované zvukovky.
Po zapnutí funkce Dolby Home Theater jsem byl velmi nadšen hlavně díky prostorovému podání zvuku. Docela mě překvapilo rozdělení hudebních nástrojů mezi jednotlivé reproduktory pro vytvoření opravdu úžasného prostorového efektu. V centrálním reproduktoru byl přehrávám převážně hlas, zpěv a vysoké tóny zatím co ve předních dvou reproduktorech střední tóny. Překvapující bylo i to, že ze zadních reproduktorů se šířil trošku jiný zvuk než ze předních, respektivě jiné tóny dalo by se říct jen některé hudební nástroje a tedy prostorový zvuk je opravdu úžasný.
Vrátím se ještě ke sluchátkům, je samozřejmé, že drahá zvukovka nevykouzlí bůh ví jak skvělý zvuk na levných a obyčejných sluchátkách, popřípadě na sluchátkách jež jsou zaměřený na jiný způsob využití (na hry nebo na hudbu). Ovšem i u levných sluchátek byl poznat rozdíl obzvlášť při zapnutí Dolby. Sluchátka Beats by Dr Dre Solo HD, které mám sice pouze půjčeny, tak jsem si je velmi oblíbil při poslouchání mé oblíbené hudby neboť pouze zvukovka Phoebus Solo u nich dokázala vybudit basy, které jsou podstatně výraznější než u například Koss Porta Pro, zase abych byl férový, sluchátka Beats Solo HD umí přehrát pouze basy a vysoké tóny nejsou téměř schopny zahrát, rozhodně se tedy nehodí pro poslech metalové či rokové hudby a už vůbec ne pro vážnou hudbu.
Doslova mi při poslechu hudby ze sluchátek Beats Solo HD vibrovaly uši a teprve tato zvukovka u nich ukázala jejich opravdový potenciál.
V této recenzi bude chybět porovnání s nějakými opravdu kvalitními studiovými sluchátky u nichž by se dalo využít vyššího zesílení, ale bohužel žádné takové jsem neměl k dispozici.
Zvuková karta Phoebus Solo je zvuková karta ze série ROG pro hráče počítačových her, ale abych pravdu řekl, tak v tomto ohledu ji nedokážu posoudit při hraní her jsem si nějakých rozdílů nevšiml, snad jen funkce Optimizér dialogů a to při akčních scénách v call of duty, kde v pozadí je šílený "randál" z výbuchů a i přes to lze krásně rozumět dialogům. Pro tyto účely jsem měl zapůjčeny sluchátka SteelSeries Siberia v2, které jsou pro poslech hudby naprosto otřesné a je vidět, že jsou zaměřeny opravdu jen pro hraní her. Když je srovnám s Beats Solo HD, tak ve hrách bych rozhodně zvolil raději SteelSeries neboť ze silných basů, které podávají Solo HD po chvíli začne bolet hlava a při hraní FPS her jsou výrazné basy nepříjemné a v SteelSeries Siberia v2 naopak umí přehrát spíše jen vysoké tóny (frekvence) a basy v nich téměř nejsou slyšet.

Závěrečné zhodnocení
Zvuková karta je sice z rodiny ROG určena tedy spíše pro hráče nebo nadšence, ale vychází ze zvukových karet Xonar Essence a určitě její zaměření není jen na hry. Spíše software má nějaké herní profily pro FPS, RPG/strategy nebo Racing hry. Dále také hráči počítačových ocení zajisté možnosti změny hlasu v nastavení mikrofonu, kdy při volby Monster zníte jak Dark Vader z hvězdných válek nebo Cartoon, kdy má člověk hlas jako chipmánek. Slyšel jsem názory jakože by tato zvuková karta měla mít nějaké Cinchové výstupy či 6,3mm jacky, ale právě tohle je jedna z věcí, proč je tato zvuková karta zaměřená pro hráče a herní sluchátka nemají cinchové nebo 6,3mm konektory a stejně tak i "herní" reproduktory. Od toho tu jsou zvukové karty Xonar Essential.
Software zvukové karty má nějaké mouchy například problémy, které jsem výše vypsal, ale zvukové podání oproti obyčejným nebo i těm lepším integrovaným zvukovkám je lepší a to hlavně díky Dolby.
Pokud člověk nemá ke kvalitní zvukové kartě kvalitní sluchátka, nemůže očekávat zázrak ve zvukovém podání.
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Recenze ASUS Xonar Phoebus Solo

Příspěvek od jagoda »

Pekne, ja som pocul dramaticky rozdiel uz len pri mojej Asus Xonar DG 5.1 :)
i7 2600k / 16GB DDR3 / GTX760
danniel
Nováček
Nováček

Příspěvek od danniel »

Na jakém operačním systému jsi testoval?
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Pod w 8.1 jsem byl nadšen, s w10 jsem zhnusen, kvalita zvuku šla dost dolů - prostě chybí dobrý driver no a tenhle program pro lazení zvuku je sám o sobě nepoužitelný balast, zlaté sonic studio ze starších verzí...
winycz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od winycz »

Pod w10. Už jsem četl, že ve win8.1 to šlapalo lépe, ale bohužel po vydání této recenze a tak nějak se mi ani nechtělo stahovat a crackovat ty w8. Možná časem udělám výjimku.
tominosik
Nováček
Nováček

Příspěvek od tominosik »

Pěkné, možná zkusím popřemýšlet i o této alternativě k mojí externí zvukovce E-MU 0404 USB, protože když zrovna nenahrávám, tak je to poměrně vopruz všechno přenastavovat na normální hraní na PC...
Redemption
Nováček
Nováček

Příspěvek od Redemption »

Mě se naopak zdá, že s novými beta ovladači pod Win 10 a sluchátky Sennheiser HD 650 je zvuk srovnatelný s tím na Win 8.1.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ja ted testuju zvukovku ASUS STRIX RAID PRO tak uvidim, pak prejdu na WIN 10 a porovnam jaka je zmena...
chada090
Nováček
Nováček

Příspěvek od chada090 »

Redemption píše:Mě se naopak zdá, že s novými beta ovladači pod Win 10 a sluchátky Sennheiser HD 650 je zvuk srovnatelný s tím na Win 8.1.
Také jsem toho názoru, nicméně mám asi 5 let staré Sennheiser HD215.. takže kdo ví :)
Co mě zklamalo je kvalita mikrofonního vstupu, což je asi spíš moje prokletí než chyba zvukovky.
Mikrofon jsem vyřešil M$ webkou za 800kč a mám konečně klid. :)
teeejay
Nováček
Nováček

Příspěvek od teeejay »

Na Asus forech jsou hrozné zvěsti ohledně této zvukovky a z vlastní zkušenosti vím, že pokud do ní píchneš mikrofon, tak na straně příjemce dost rády bzučí nebo vydávají jiné hlasité zvuky.

Mně dokonce při hraní Witchera samovolně spouštěla mikrofon, když jsem ho měl nastaven na "voice activation", jsou nějak špatně odstíněné nebo co.
PC: i7 5930k, Asus Maximus V Extreme, Corsair Dominator Platinum 16GB (4x4GB), 980Ti Classified, Samsung 840 120 GB, Samsung 850 512 GB, 1TB HDD 7200 RPM, Be Quiet! Dark Power Pro 11 850W, Phanteks Enthoo Primo, Asus Essence STX II, Custom Loop

Macbook Pro Retina i7 2,7Ghz, 512 SSD, 16 GB RAM
Redemption
Nováček
Nováček

Příspěvek od Redemption »

chada090 píše:Co mě zklamalo je kvalita mikrofonního vstupu, což je asi spíš moje prokletí než chyba zvukovky.
No ten mikrofonní vstup je hodně špatný, zpočátku jsem se to snažil vyřešit, ale nejde to; údajně to má být nedostatečným EMG stíněním. Zkoušel jsem grafickou kartu instalovat do úplně spodního slotu a zvukovku do úplně horního a problém byl stále stejný.

Jako mikrofonní vstup používám ten z integrované zvukovky :)
Jakumiko
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jakumiko »

PLS, máte někdo z vlastníků zkušenost jestli funguje dobře v 5.1 zapojení? Na Tom's Hardware jsou nějaké (staré) thready, varující před 5.1, že to padá...
h1x
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od h1x »

chada090 píše:
Redemption píše: Co mě zklamalo je kvalita mikrofonního vstupu, což je asi spíš moje prokletí než chyba zvukovky.
po zapojení jsem si měl také menší ozvěnu. Nakonec jsem si pohrál v nastavení a je po problému. Sluchátka Kingston HyperX Cloud.

volume control 16dB, xear singfx off, microhone boost 0dB
Naposledy upravil(a) h1x dne pát 5. srp 2016, 00:23, celkem upraveno 1 x.
CPU: INTEL Core i7-8700K | CPU Cooler: SCYTHE Mugen 5 Rev.B | MB: GIGABYTE Z370 AORUS Gaming K3 | GK: MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G | RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Red | SC: ROG Xonar Phoebus Solo | M.2 SSD: Samsung 960 EVO 250GB | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: WD Blue WD10EZEX 3.5" 1TB | Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl | PSU: Corsair RM550x 550W | Monitor: BenQ XL2411T 24" | Speakers: Creative GigaWorks T20 Series II | Headphone: Kingston HyperX Cloud | Keyboard: ROCCAT Ryos MK | Mouse: Zowie by BenQ EC1-A | Mouse bungee: Zowie by BenQ CAMADE | Mouse pad: Zowie by BenQ G-SR
h1x
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od h1x »

po výměně mrtvého zdroje a letité SB Audigy 2 ZS, které přestal fungovat vstup pro mikrofon začali problémy s rušením. Rušení, kterého jsem se nemohl dlouhé měsíce zbavit (různé pískání a zkreslení). Začal jsem opětovnou výměnou zdroje, který to částečně napravil, ale integrovaná zvuková karta byla stále nepoužitelná (nejhorší to bylo při zapojení sluchátek do front panelu). Následovala výměna sluchátek a koupě SB X-Fi Titanium, ale stále to nebylo podle mých představ. Nakonec jsem si včera koupil Phoebus a veškeré problémy s rušením, kvalitou zvuku naštěstí zmizely.

Jsem naprosto spokojen, poslechově podle mě nad SB X-Fi Titanium a navíc má ASUS nesrovnatelně lepší a především intuitivní SW. Možnost zapojení sluchátek i reproduktorů současně mi vyřešilo nepoužitelný front panel. Menší problém s mikrofonem se mi podařilo poladit v nastavení. Zatím jsem opravdu spokojen a Phoebus můžu doporučit.
CPU: INTEL Core i7-8700K | CPU Cooler: SCYTHE Mugen 5 Rev.B | MB: GIGABYTE Z370 AORUS Gaming K3 | GK: MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G | RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Red | SC: ROG Xonar Phoebus Solo | M.2 SSD: Samsung 960 EVO 250GB | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: WD Blue WD10EZEX 3.5" 1TB | Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl | PSU: Corsair RM550x 550W | Monitor: BenQ XL2411T 24" | Speakers: Creative GigaWorks T20 Series II | Headphone: Kingston HyperX Cloud | Keyboard: ROCCAT Ryos MK | Mouse: Zowie by BenQ EC1-A | Mouse bungee: Zowie by BenQ CAMADE | Mouse pad: Zowie by BenQ G-SR
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Taky jsem ji zkousel cca pul roku zpatky. Nakonec jsem stejne zustal na X-Fi, jelikoz mi prijde ve hrach podani 3d prostoru jasnější, čitelnejsi. Zretelneji poznam, od kud ten dany zvuk přišel. Asus byl lepsi na hudbu to ano, je lepsi v celem spektru. XFi nakonec zustala, Asus sel zpatky prave kvuli te horsi prostorovosti (testovano hlavne v BFku).
PS: testovano na Logitech z-5500
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“