michal3d píše:sam_217 píše:Ale Titan1 měl 3GB VRAM
- Titan1 má 6 GB VRAM
sam_217 píše:Smysl mi to opravdu moc nedává, vždyť 6GB má GTX 980 Ti a ta je výkonem jinde, než 1060tka.
- v priemere tak o 20%, to není zase až taký rozdiel. A hlavne keď dojde VRAM, FPS idú dramaticky dole a hra sa stáva behom okamžiku defacto nehratelná. Mne takto došla VRAM na GTX660 v Assetto Corsa (pri tom som sa presvedčil, že GTX660 naozaj vie využiť len 1,5 GB VRAM aj keď má akože 2 GB), niekto mal v závode 8k textúru na aute (a bolo tam ešte aj pár 4k textúr) a jak som sa k nemu priblížil, tak výkon spadol zo stabilných 100 FPS niekde pod 50 FPS a šialený stuttering, nedalo sa tak vpodstate jazdiť, naštastie som ho predbehol behom dvoch kôl, inak by som musel ten závod zabaliť. Zobrať vtedy 3 GB GTX660, pravdepodobne by som mal celý závod bezproblémových stabilných 100 FPS, jak je to vždy, keď to niekto nepreháňa s veľkosťou textúr na skin.
Takže potreba veľkej VRAM často krát naozaj moc nesúvisí so samotným výkonom čipu, ostatne podobne to je aj pri operačnej pamäti.
Ah sry, jsem trochu mimo, soudil jsem dle GTX 780, ale Titan Kepler už tehda měl 6GB pravda...i tak se ale divim, myslim, že 3GB VRAM nemohlo jen tak dojít...
K té GTX660 - když uměla využít jen 1,5GB RAM, jakpak by využila ty 3GB VRAM? nebo se snad ten další 1,5GB připojí na sběrnici stejně, jako "defaultních" 1,5GB (2GB) a tudíž pojedou full speed?
Protože to mě nabádá k otázce, jako kdyby někdo vyrobil GTX970 8GB...když ta karta zvládla "jen" 3,5GB a zbylých 0,5GB totálně nepoužitelně slow, znamená to, že "8GB" verze by uměla využít jen 7GB? A navíc mi to přijde tak trochu kocourkov, když vlastně 4GB se slow 512MB segmentem je mnohem horších, než tam nacpat 2x tolik paměti...bohužel zatim nerozumím funkci a konstrukci grafických karet tak dobře, tak nevim, jak to funguje, ale je mi podivné, že výrobci neměli problém dělat GTX960 4GB verzi, když standardně tam byly 2GB...to ta karta 4GB verze uměla fakt využít 4GB a neměla je tam jen nalepené, když GTX970 s tím problém měla a umí defacto jen 3,5GB a zbylých 512MB nejde? A pokud umí, to nešlo s tou GTX970 udělat nějaký lepší work-around, než 3584+512MB Slow cache?
Btw 20% si myslím je citelný rozdíl a navíc po OC je to úplně jinde...980 Ti je prostě jiná káva.
A GTX1060 GB 4,5 GB? Jak? nesedí to náhodou nějak špatně na tu 192bit sběrnici? Nevím, odkud vychází to pravidlo, ale je tu něco jako, že co 64bit na sběrnici to mocnina 2 MB paměti, např 1024MB (2^10), čili 192bit = 3 x 64 bit => 3 x 1024MB = 3072MB VRAM, čili pokud chceme na tu šířku větší paměť, jediné co můžeme, je násobit přirozenými čísly, nejmenší je 2 => jediná možná změna 6GB VRAM (resp u GTX 1060 obráceně).