64 bitovy linux??

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
johny128
Začátečník
Začátečník

64 bitovy linux??

Příspěvek od johny128 »

nazdar, prave mi prisiel mail od mandrake kde sa uvadzaju horuce novinky a je tam:
In this issue:
   * Top Story -- Mandrakesoft Exits Bankruptcy Protection
   * What's Cookin'? -- 10.0 Beta1 for AMD64 processors
   * Financial Corner -- Become a Mandrakesoft Shareholder
   * Mandrakelinux in the News -- LinuxPlanet.com, MadPenguin.org
   * This Week's Survey -- What is Mandrakelinux's Main Strength?
   * Website of the Week -- 'Mandrake Tips 4 Free'
   * Errata Pages -- Updated for Mandrakelinux 10.0
   * MandrakeBizCases -- Healthcare: Creeping in through the back door
   * Software Updates -- squid

povsimnite si v tych bodoch druhy riadok.To som netusil ze aj mandrake sa chysta na 64 bitov, kto vie ake to bude :)
---------------------------------------------------------
tak uz som sa docital dalej:

Mandrakelinux 10.0 Beta1 for AMD64 processors.
Owners of AMD64 systems are invited to test the latest Mandrakelinux
10.0 Beta1. Three 700 MB ISOs are available via FTP or bittorrent. Lead
developer Warly reports:

"As this platform is not [yet widely used], we encourage every user who
has the opportunity to access such systems to test this version. If you
do not want to install it, you might just boot the Installation CD up
to the partition step and reboot afterwards, to check whether
everything seems to be correctly detected. Of course this version is a
pure 64bit compiled version, and you will benefit noticeable
improvements over a 32bit system (which also runs on AMD64 thanks to
the full ia32 compatibility). You will be able to install any standard
i586 mandrakelinux packages although we recommend to prefer their AMD64
compiled counterparts."

Please see the beta page for details:
http://www.mandrakelinux.com/en/100amd64beta.php3

------------------------------------------------------------------------------
zda sa ze prvy 64 bitovy system(pre osobne pc) nevyda microsoft ako prvy :lol:
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

:? Nemusis se tak vzrusovat, SuSE a Gentoo maji 64bit verze uz davno, uz to bude skoro pul roku :-) Diskutovalo se o tom i tady na foru.
zda sa ze prvy 64 bitovy system(pre osobne pc) nevyda microsoft ako prvy
Ale nebyl to ani linux nybrz Apple se svym Pantherem pro G5....
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

miho píše::? Nemusis se tak vzrusovat, SuSE a Gentoo maji 64bit verze uz davno, uz to bude skoro pul roku :-) Diskutovalo se o tom i tady na foru.
zda sa ze prvy 64 bitovy system(pre osobne pc) nevyda microsoft ako prvy
ale mandrake je taka lama-friendly, lahka instalacia ako win, takze to moze byt pre tych co maju 64 bitaky celkom zaujimave riesenie :wink:
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

johny128 píše:
miho píše::? Nemusis se tak vzrusovat, SuSE a Gentoo maji 64bit verze uz davno, uz to bude skoro pul roku :-) Diskutovalo se o tom i tady na foru.
ale mandrake je taka lama-friendly, lahka instalacia ako win, takze to moze byt pre tych co maju 64 bitaky celkom zaujimave riesenie :wink:
az na tie ovladace napr,zvuk,niektore lan,niektore modemy :sad: a dokonca aj sata radice
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

johny128 píše:ale mandrake je taka lama-friendly, lahka instalacia ako win, takze to moze byt pre tych co maju 64 bitaky celkom zaujimave riesenie :wink:
No, ted jsem instaloval SLES (Suse Linux Enterprise Server) na ctyrprocesorovy server s Itaniem 2 a muzu smele rict, ze je to brnkacka. Instalace lehci, nez u Win, protoze tam by stejne nebyla polovina ovladacu...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

tosuja píše:
johny128 píše:ale mandrake je taka lama-friendly, lahka instalacia ako win, takze to moze byt pre tych co maju 64 bitaky celkom zaujimave riesenie :wink:
No, ted jsem instaloval SLES (Suse Linux Enterprise Server) na ctyrprocesorovy server s Itaniem 2 a muzu smele rict, ze je to brnkacka. Instalace lehci, nez u Win, protoze tam by stejne nebyla polovina ovladacu...
Vždyť já to říkám pořád. :-) Kam se se*e Windows 2003 Server na věci jako SLES, nebo RHES. Ty už jsou dotažený k naprostý rovnocennosti s Win serverem...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Jo, mimochodem - to, ze je system prohlasen za 64bitovy v zasade nic moc neznamena - da se rict, ze jadro, zakladni knihovny (glibc, X,....) a hromada hlavnich programu jsou prelozene pro 64 bitu. Ostatni byt muze, ale nemusi. Na ten Itaniovy server (HP Integrity rx4640 v skoro plne konfiguraci) jsem cpal Fluent, coz je silne placeny software pro vypocet proudeni kapalin a plynu.
Mimochodem, je to v podstate totez, na cem jede vyvoj ve Skode Mlada Boleslav (Itania, Fluent) az na to, ze tam tech Itanii maji 92 - SGI Altix. Mimo jine....
No a ten Fluent je takovy zajimavy mix 32 a 64bitovych aplikaci - graficke rozhrani pro spousteni vypoctu je zcela jiste 32bitove a nasel jsem tam hromadku dalsich 32bitovych knihoven a binarek. Taky je tam par 64bitovych veci, tak doufam, ze aspon vypocetni jadro programu je plne 64bit. Tolik k programum, ktere jsou mimo jine i pro 64bitove platformy - vyrobci se snazi usetrit a zas tak dokonale 64bit nejsou. Zjevne se vyuziva toho, ze snad kazdy 64bit procesor ma nejaky emulacni rezim, kdy je schopny spoustet 32bit aplikace.
No, v utery si vyzkousim instalaci HP-UX na to Itanium, aby se vedelo, jestli je rychlejsi HP-UX, nebo Linux. Ne, ze bych nekdy HP-UX videl.... Dostalo mne, ze je distribuovany na 4 DVD - uz se vidim, jak se v tom budu ztracet :-)
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

TomV píše:Vždyť já to říkám pořád. :-) Kam se se*e Windows 2003 Server na věci jako SLES, nebo RHES. Ty už jsou dotažený k naprostý rovnocennosti s Win serverem...
Proti Windows 2003 Serveru nemam v zasade nic, i kdyz jsem nepochopil graficke rozhrani na serveru....
Pruser je instalace nekterych neprijemnejsich aplikaci. Ted jsem dostal za ukol nainstalovat MS Project Server 2003. Uz jsem nad tim stravil tri dny a jsem porad u instalace potrebneho SW pred vlastni instalaci....
Instalacni napoveda je bohuzel i pro vazne (serverove) aplikace typu "Open BlaBla Control Center, click BlaBla button, close Control Center". A pokud mate neco jinak, nez jak predpokladaji jste po krk v ptakopyscich vykalech. Ja jsem treba pouzil misto MS SQL serveru Windows MS Desktop Engine (podle dokumentace podporovana nahrada) a uz jsem dojel na to, ze se instalacni postup dokonale rozchazi.... To je mi pak k nicemu uzasna Installation Guide o 200 stranach, s krasne sejmutymi obrazovkami okynek, kdyz jsou to okynka programu, ktere jsou v MS SQL, ale ne v WMSDE....
Zlata napoveda typu "Editujte soubor /etc/postfix/main.cf" a manualove stranky....
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

tosuja píše:
TomV píše:Vždyť já to říkám pořád. :-) Kam se se*e Windows 2003 Server na věci jako SLES, nebo RHES. Ty už jsou dotažený k naprostý rovnocennosti s Win serverem...
Proti Windows 2003 Serveru nemam v zasade nic, i kdyz jsem nepochopil graficke rozhrani na serveru....
Pruser je instalace nekterych neprijemnejsich aplikaci. Ted jsem dostal za ukol nainstalovat MS Project Server 2003. Uz jsem nad tim stravil tri dny a jsem porad u instalace potrebneho SW pred vlastni instalaci....
Instalacni napoveda je bohuzel i pro vazne (serverove) aplikace typu "Open BlaBla Control Center, click BlaBla button, close Control Center". A pokud mate neco jinak, nez jak predpokladaji jste po krk v ptakopyscich vykalech. Ja jsem treba pouzil misto MS SQL serveru Windows MS Desktop Engine (podle dokumentace podporovana nahrada) a uz jsem dojel na to, ze se instalacni postup dokonale rozchazi.... To je mi pak k nicemu uzasna Installation Guide o 200 stranach, s krasne sejmutymi obrazovkami okynek, kdyz jsou to okynka programu, ktere jsou v MS SQL, ale ne v WMSDE....
Zlata napoveda typu "Editujte soubor /etc/postfix/main.cf" a manualove stranky....
Tenhle přístup je přesně jedna z věcí, který na Microsoftu nenávidím... :x Windows-based systémy zvládají přesně to, k čemu jsou určeny. Nic víc. Improvizaci a fantazii se bohužel meze kladou. A největší průser je to, že se občas meze kladou i splnění původního účelu. V Linuxu neexistuje, aby něco nešlo. :wink:

Kámoš (v oblasti serverů taky převážně linuxák) minulý týden instaloval Win2003Server na server jedné menší firmy a co jsem od něj slyšel, tak to byl horor. Např. Active Directory. Jelikož šlo o reinstalaci (resp. instalaci na novou mašinu), tak si pěkně ze starého serveru pomocí speciální microsoftí utilitky zazálohoval veškerý obsah AD, na novém serveru nainstaloval Wokna, pomocí speciální utilitky naimportoval zálohu AD a Wokna nenajely. Formát, reinstalace.
A nebo konfigurace Exchange. Sice zjistil z dokumentace, co a jak nastavit, ale do nevim kolika hodin do rána se snažil zjistit KDE to nastavit... Ach jo.

Ale to už jsme trochu OT... :wink:
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

TomV píše: Ale to už jsme trochu OT... :wink:
:-D tak ci onak,Linux je Linux a sku*veny namysleny M$ sa moze strcit do r*** :) Takto je to povedane myslim ze zrozumitelne :wink:
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

johny128 píše:
:-D tak ci onak,Linux je Linux a sku*veny namysleny M$ sa moze strcit do r*** :) Takto je to povedane myslim ze zrozumitelne :wink:
uprimnost nadovsetko :lol: ale uplny suhlasssss :lol: :lol: :-D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

johny128 píše:
Shrnuto a podtrženo... :-D
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“