Tak decká, poďme na to..
Už je doma krásavica GTX 1070 Inno3D iChill X4 (foto):
http://img24.cz/viewer.php?file=8698510 ... 381576.jpg
http://img24.cz/viewer.php?file=3957235 ... 970020.jpg
Ku karte: je pekná, mohutná, žiadne plasty, chladič je z kovu, samozrejme odzadu má backplate.. Opravte ma, ak sa mýlim, ale podľa mňa Inno3D využíva referenčné PCB Nvidie, no som si tým istý na 99,9%.
Mne to vyhovuje. Dátum "narodenia" karty (vyčítané z PCB a chladiča) je 05.08.2016.
Žiaľ, nadšenie opadlo po zistení, že pizda má "diagnózu" - micron memory -.. a bolo po nálade a harmónii.. veď kvôli tomu som si ju kupoval, že bola vysoká pravdepodobnosť ešte ťaťungov (samsungov).. (skončí to však happyendom)
Po prvý OC pokusoch pamätí (išiel som hneď zhurta na OC 9000) prišli "kostičky" a pád.. To sa opakovalo pri všemožných nastavenia aj pri 8900, 8800, 8700, aj pri 8600.. Bezradnosť samozrejme priamo úmerne stúpala, 8500 som od nervov už ani netestoval.. No skoro som plakal.. :laugh: Nešla mi však do hlavy jedna vec a to fakt, že sa tie kostičky/reštarty pri 8600 neobjavovali pod záťažou, výlučne keď sa karta prepinála z 2D taktov na 3D takty, alebo naopak.. toto bol kritický bod rozhádzania obrazu, nie samotné akékoľvek záťažové testy.. Microny som mal aj na predošlej G1 1070, tam však takúto náhlu smrť nerobili, na nej som mal stabilné memory OC 9200 a keď som skúšal viac, nenastalo hneď rozhádzanie obrazu a reštart, ale samozrejme najprv artefakty a až keď som to silil ešte viac tak potom prišiel reštart.. Nedalo mi to preto pokoja a spomenul som si, že tu dal niekto krátky návod ako zastabilizovať pamäte micron fixovaním napätia, čo zlepší OC možností pamätí.. Kým som pochopil logiku zafixovania, bolo ešte pár pádov, ale čo je podstatné, že ono to
naozaj funguje a pretaktovanie MICRON pamätí skutočne aj dramaticky zlepšuje! - aspoň u mňa.. Veď som z nestabilných 8600 na stabilných 9200!
fixovanie napätia treba spraviť podľa tohto návodu (znovu nakopírujem):
Afterburner:
1. Ctrl-F to bring up the curve window.
2. Select the point at 1.081v on the curve
3. Press the "L" key and a vertical line will appear on the graph.
4. Click on the apply button in afterburner.
After locking the voltage, now try increasing your ram speed and see how you go.
dôležitá poznámka ku koncu, naozaj taktujte pamäte až po zafixovaní napätia..
moje ďalšie odporúčania, zafixovaním napätia sa môže zdvihnúť boost jadra, treba preto pred spustením "curve režimu" trošku znížiť boost na toľko, aby vám jadro boostovalo tak ako doteraz a potom fixovať napätie a až potom nakoniec potiahnuť bežec pamätí, potvrdiť a skúšať stabilitu OC. ( mne pri 9300 začnú artefakty, no nie rozhádzanie obrazu a reštart ako bez "curve" režimu)
Dá sa to celkom komfortne uložiť aj do profilov Afterburnera.. prvý uložíte default režim, druhý uložíte curve režim s fixnutým napätím, tretí potom curve režim aj s OC pamätí. A keď sa chceme hrať, loadneme najprv druhý profil, potvrdíme, potom loadneme tretí profil, potvrdíme, čim sa dotaktujú pamäte, ale napätie už je fixnuté z druhého profilu a tým si zabezpečíme, že nebude žiadny pád a netreba ani s bežcom furt laborovať..
Po hraní odporúčam nezabúdať defaultnúť základný profil 1. (inak po reštarte winu môže karta nepekne zhaluziť/zamrznúť)
Len pre ilustráciu, takto to teda vyzerá fixnuté cez curve režim:
http://img24.cz/viewer.php?file=0357367 ... 669481.png
Asi všetko, rozpisujem to len preto, že to môže byť pre niekoho výrazným prínosom..
P.S. - karta je schopná boostovať do 2100 na jadre, ale tam to resetuje ovládač, stabilne sa snažím vyladiť boost na +/- 2050. Maximálne, tzn. 100% otáčky vetrákov sú niekde pri 1430 rpm. Aj pri týchto otáčkach je karta o poznanie menej hlučná, než predošlá G1 gaming. G1 trochu cvrlikala vo vysokých FPS, táto to tiež robí, no ale zas ešte o trochu menej, než G1. Celkovo to však nerušilo ani pri jednej, ani pri druhej.
Škoda, že sa treba takto nerváčiť s tými micronami, keď v skutočnosti tie pamäte ten OC potenciál majú tiež dosť dobrý.. našťastie to ide aspoň takto zatiaľ vyriešiť a tak môžem skonštatovať, že z karty som veľmi nadšený, hoc nemá ťaťungy..