Upgrade staré bedničky

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

SulFidD
Začátečník
Začátečník

Upgrade staré bedničky

Příspěvek od SulFidD »

Zdravíčko, potřeboval bych od vás poradit, už mám takovou starší bednu která už mi částečně i nestačí, o základovce a procáku nemluvě, dnes už se začali objevovat další problémy, jako vypnutí systému a po následném zapnutí jen naskočila jen úvodní obrazovka desky(biosu?), po několika restartech a delším čekání to naskočilo, teď se vůbec samostatně nechce ani vypnout, často se i stává že se sám vypne nebo sekne, tomu bych rád už do budoucna předešel, mám na to momentálně malý strop abych se mohl rozjíždět.
Každopádně v PC již delší dobu mám ASUS GTX660, grafika která mi stačí a její výměnu plánuju někdy až během dalšího roku, další zachování bude u nového disku WD Blue 1TB a samostatné skříně (Packard Bell ipower X2.0) pokud se nepletu tak rozměry jsou 510 x 217 x 530 mm a pokud to bude jakkoliv možný tak bych zachoval i zdroj EVOLVE Pulse 500ATX max. 500W.
Nemám tolik prostředků abych si mohl dovolit něco super k tomu, proto jsem se rozhodl že bych pravděpodobně koupil Intel Core i5 4460, a ktomu bych rád nějakou základní desku a operační paměti dohromady někam do 3000+-, výběr je poměrně těžký a základovkám nějak moc nerozumím, proto bych potřeboval vaší pomoc a celkově váš názor na tohle všechno. Ještě bych chtěl dodat že s chladičem se budu muset prozatím spokojit s dodávaným k procesorům, vím že to jsou chladiče o ničem, neplánuju samozřejmě v tom taktovat, vydrží normální chod v normální teplotě? Budu rád za vaše příspěvky, SulF.

//E: PC je především na hry a běžný práce.
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

Re: Upgrade staré bedničky

Příspěvek od -Vladimir- »

Zdravím,
začal bych jednoznačně zdrojem - 1) v Digitoru mají Hydra X za nízkou cenu (550W za 1780 Kč + doprava nejste-li z Brna a okolí a i tak to bude na jízdenku) a Evolveo už nikdy...

pak to PC zkuste spustit... není-li v háji power button...
ignorelist: Stratos (již trvale)
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Se zdrojem nikdy nebyly problémy, mě jde spíš o tu pomoc při výběru těch ostatních komponentů, s počítačem se už trápím delší dobu, rychlost, sekání...
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Základovka stačí pod netaktovatelnou i5 ta nejlevnější s porty, které chceš/potřebuješ. RAM vybereš podle seznamu kompatibilních modulů k desce tu nejlevnější, kterou vyhledáš za pomoci produktové stránky u jejího výrobce. CPU pak nejspíš nějakou i5 - máš nějaký konkrétní důvod volit starou generaci?

No a ten zdroj každopádně vyměň, jak ti tu radí. Velmi pravděpodobně je příčinou tebou popisované nestability.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Potřebuju se dostat do určitého finančního stropu, i5 starou generaci jsem volil jakožto nejlevnější variantu, pokud je za ní podobně drahá náhrada tak si nechám též poradit. Každopádně Díky.
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Pokud to chceš koupit z druhé ruky, tak to považuju za rozumnou volbu, ale pokud chceš kupovat nový, volil bych novější generaci.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Menší návrh: https://www.czc.cz/178264,184448,167692,155904/kody
Chladič dodávaný k procesoru by měl snad zvládnout udržet normální teplotu bez taktování a náročných pracích, nepletu-li se?:-D Nějaké úpravy či změny? Do skříně si myslím že by se to vejít mělo, skříň má rozměry 510 x 217 x 530 mm.
//E: Po přečtení recenzí na zdroj jsem se dozvěděl to že to není nic extra co brzo odejde, nějaká náhrada ze zdroj v podobné ceně?
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

V podobné ceně žádný kvalitní zdroj nebude, je třeba přišetřit aspon na těch 1600, aby jsi tam dal toho 500W Seasonica jako minimum... paměť si vezmi zatím 1x8 aby jsi přikoupil později druhou, kupovat 4gb moduly do 2 slotové desky je špatný nápad.
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Hele, sestava nebude žádnej žrout. Osobně bych si sice za zdroj připlatil, jak píše PKBO, ale nemyslím si, že by to takhle nešlo. Na tom CZC je statistika poruchovosti a po více než dvou letech je u něj jen 1,80%, k tomu je na něj tříletá záruka. Stále nesrovnatelně lepší než to, co tam máš teď.
Box chladič vše zvládne levou zadní.
S jedním 8GB modulem namísto dvou 4GB ale plně souhlasím. Osm giga je dnešní standard a neměl bys pak kam dál rozšiřovat.
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Takže v tyhle cenovy kategorii zdrojů by jeste sel tenhle zdroj? Ten co tam mam ted tak uz bezi nějaký 4 roky denně. Jinak diky za vase dany rady:).

//Finální úprava košíku: https://www.czc.cz/178264,184448,189340,105970/kody, zdroj a paměti v pohodě?:)
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Takhle to je podle mě rozumně výkonný levný stroj. :thumbsup: :wink:
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Díky za pomoc při výběru:) Ještě bych se chtěl zeptat, zda je v silách "laika" kterej takhle nikdy pc nesestavoval, sestavit to, nebo spíše vyhodit starý komponenty a místo nich hodit nový koupený. V tom případě bych se ještě chtěl zeptat na to jestli budu potřebovat nějaké kabely navíc, nebo zda jsou všechny potřebné v komponentech co jsem si koupil, včetně i pasty na chladič.
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

U box chladiče samozřejmě pasta je. Nutnou kabeláž máš víceméně už teď.
Pokud se umíš řídit návody a nejsi v manuální zručnosti kopyto, tak to za odpoledne zvládneš, akorát bacha na nečistoty a statickou elektřinu.
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Jasňačka, nějaký typy jak si dát pozor na statickou elektřinu?
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Ještě bych se vás tady odborníků rád zeptal jaká je náročnost nastavit bios, při prvním spuštěním, nějaký návody se určitě taky najdou(snad).
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Jelikož nemůžu editnout lást příspěvek, tak se zeptám nově, četl jsem že při boxovým chladiči se to neudrží na pořádný teplotě, proto se chci zeptat jestli má někdo s tímhle typem zkušenosti a jestli se teplota procesoru při zátěži nedotáhne až bůhví kam.
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Bude to fungovat v pohode. S boxom v hrach okolo 70c, do 90 si ok.
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Trošku jsem si upravil ještě objednávku, chci se zeptat zda bude vše šlapat jak má, je to v rámci finančních možností, jestli bude zdroj ok a různé kompatibility mezi deskou atd.
https://www.czc.cz/178262,184448,105970,189340/kody + ASUS GTX 660.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

To je hrozný, vážně :) přeplácíš pomalu 2000 za procesor, který má vyšší násobič, ale reálně ti nepřinese nic.

Ty 2000 bych osobně dal raději do Z170 základní desky a koupil i5 6400 -> jednak si to můžeš přetaktovat klidně na 4,3-4,5 Ghz i s levným chladičem, druhak tam bude podpora pro rychlejší paměti, což je u Skylake poměrně klíčová vlastnost a za třetí ta deska bude držet mnohem více svou hodnotu až budeš řešit příští upgrade... A pokud už budeš brát Z170, tak si vezmi rychlejší paměti.. A i tak, ten 8gb kit za 1320 Kč mě přijde jako špatný obchod, však 3000 mhz 16 gb paměti začínají na 2000, tady máš 2133 a upgrade na 16gb tě bude pak stát o 640 Kč více, není lepší si počkat až budeš mít ty 2000 místo 1300 ? S 8GB RAM si dnes stejně steží vystačíš, takže tě to nemine.

V podstatě by se za ty samé peníze dala postavit sestava s přírůstkem výkonu o více jak 30% a není to zas tak moc složité, na PCtuning magazínu si k tomu najdeš návod a sám to jistě zvládneš, případně můžeš někoho požádat o pomoc, ovšem i bez toho taktování to bude lepší volby viz bod 2 a 3.
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

No takhle, už mám původní objednávku dávno hotovou a čekám na pondělní termín až přijde, a plánoval jsem že bych procesor vrátil a koupil jsi 6600 na jiném eshopu kde je jen o 700,- dražší než 6400 co mi přijde z czc. PC Skládám na rychlo protože s tímhle už to je celkem špatný, a Z170 DDR4 desky začínají na 2 800+- a když k tomu pričtu ještě chlazení za minimálku tak 500 tak jsem na 3 100,-, komponenty potřebuju co nejdříve za co nejlepší cenu - můj určený strop. S ramkama jsem byl doteď na 4GB, takže 8GB mi bude nějakej čas určitě stačit, do příštího roku než bych si dokoupil na 16GB.

Ze začátku jsem si taky nejdřív myslel že mi 6400 bude stačit a později bych jí přetaktoval, že bych koupil novou desku a k tomu chladič, ale abych to udělal rovnou tak na to nemám, proto jsem si myslel že nejlepší možnost bude 6600 která mě vyjde jen o 700 dráž a má dostačující výkon.

Ty RAMky máš určitě pravdu, ale jak jsem říkal, potřebuju to co nejdřív a můj finanční strop to nedovoluje, tak proto si koupím 1x 8 GB a případně by se někdy dali doplnit.

Jesti víš nebo myslíš že uděláš lepší "sestavu"(základovka,procesor,ramky. Zdroj bych nechal ten co jsem už objednal, na poměr cena/výkon pro mě naprosto vyhovující) do 8,5k tak ti budu strašně vděčnej za post. Jestli to už jinak nejde jak jsem poslal košík nebo jak jsi to napsal ty tak bych se chtěl ujistit že tohle není nějaká velká hovadina a půjde to spolu v pohodě dohromady a fachat jak má:)

Navíc ještě otázka, někde jsem četl že to taktování u 6400 přes ten BCLK pokud se nepletu a píšu to správně měl intel jeden čas i nakonec zakázat, nebo to byla jen fáma?
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“