Upgrade staré bedničky

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: Upgrade staré bedničky

Příspěvek od PKBO »

Jakto že nemáš, však máš, 6400 máš pořád tedy citelně levnější než tu 6600 i z jiného shopu + ještě platit poštovné a někam jezdit a něco vracet a jsi na litru i tak.

BOX ti přeci bude stačit, však nemusíš hned dělat OC rekordy, na 4 Ghz ti to pojede s defaultním napětím zcela jistě, tzn máš 6600 defakto zadarmo.. Není to ani týden, kde jsem dělal testy taktovaných 6700K s boxem na 4500 Mhz a pokud jsi tomu nedal 1,4V a nedrtil to v AVX tak jsi to tím boxem uchladil, i5 oproti tomu a ještě s nižším vcore bude úplná sranda, prakticky to nebude v ničem jiné oproti 6600...

Žádný zakázání fakticky neni možný, jediný co ti můžou udělat je přemluvit tě na upgrade biosu na takový, který to nebude podporovat a zároveň nepůjde downgrade, zkusili to u jedné desky od Asusu, netrvalo dlouho a přišel nástroj na flashnutí starého biosu přes win... + funguje flashback tam kde je + můžeš i flashnout samotnej čip biosu - > nemůžou s tebou vyjebat ani s aktualizací win, protože si jí jednoduše zakážeš, na to už také byli pokusy s omezením OC G3258... Tedy s tímhle bych si starosti nedělal..

Ale tak je to na tobě, jestli chceš mít za stejnou cenu, nebo o 500 korun menší cenu sestavu, která bez OC bude o 30%, zároveň nebude umět rychlé paměti což je další velký pokles výkonu u skylake a desku po níž při příštím upgrade nebude sháňka tak je to tvoje věc :)

Chápu, že né každý se věnuje OC, ale už jenom kvůli těm pamětem bych do toho šel i v případě, kdybych se o OC nezajímal vůbec.

Tak snad jsem ti moc nezkazil den s křížkem po funuse, když už jsi objednal a snad budeš mít šťastnou ruku :wink:
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Jsem rád za tvoje posty, dává to smysl, logiku a nutí mě to krásně přemejšlet. Takže dejme tomu - teoreticky: Kdybych zůstal u 6400, vyměnil desku za Z170 a připlatil si, případně plánoval začít taktovat, povídáš že s boxem bych taktování uchladil, většina vyhazuje boxový chladiče i při netaktovaném procáku, tak i kdybych to s tím uchladil a "vrhnul" se na OC tak je tady problém(je to zase jen převyprávěno z třetí strany kdy jsem kecal s kamarádem) tak taktování na BCLK takze to je defakto uzamceny multipler tak to je strasne slozity, pohlidat si navic tak 10veci jinak mi toho moc neprezije v ty bedne. A ja jako laik kterej jeste poradne ani nesestavoval pc a nenastavoval bios bych měl taktovat jeste v nejaky slozitejsi verzi.. no nevim nevim:D
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Zkus mrknout na tenhle článek a pak se nějak rozhodni ;) http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... na-4-6-ghz

Box beru spíš jako dočasný řešení, ale takhle, pokud budeš nechávat voltage na default, respektive si jí nastavíš na rozumné hodnoty třeba 1,2V, tak to nebude hřát o nic víc, než když na to nebudeš šahat, tzn než si našetříš na nějaký chladič za 600, tak to s klidem můžeš provozovat i s decentním OC.
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Tak bych to viděl asi na tu 6600, je pravda že máš ve všem pravdu, ale kdybych šel do nový desky tak bych ještě dost doplácel a když už OC tak bych vzal i ten lepší chladič, když nefunguje při OC 6400 monitoring tak nejsem schopnej i vidět teplotu co jsem se dočetl. Zůstanu u jistotky 6600 která mi myslím bude bohatě stačit, jinak díky moc za tvoje názory a rady.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

monitoring teplot funguje, máš tam ještě čidlo TMPIN, to vidíš třeba v HWMonitoru, minimálně na M7, Titanium a Impactovi to jde :wink: a i bez toho není problém si teplotu odvodit, máš stock bios, nastavíš voltage, vyloduješ to, teplotu zapíšeš a hned víš.
SulFidD
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SulFidD »

Nechám to na tom dalším modelu, ale díky moc za rady..
Teď bych měl celkem čtyři otázky na kterých bych celkem potřeboval znát odpověď pokud možno:D

1) Je výhodnější koupit i5-6500 nebo i5-6600? Rozdíl ve frekvenci je 0,1GHZ a nevím jak moc to ovlivní hry či samotný systém.

2) Abych se ujistil v čem je problém tak, počítač se sám poslední dobou nechce vůbec vypínat, kdyby to bylo až po zhasnutí obrazovek a úspěšnému vypnutí systému tak neřeknu, byl by to pravděpodobně zdroj, ale tady ve winech po kliknutí na Vypnout se vůbec nic neděje, i delší dobu, takže když to v noci vypínám tak to musím vypnout přes button natvrdo, dnes jsem potřeboval vypnout pc odpoledne vyjímečně a to stejný, vypnul jsem přes button, po 15 minutách co byl vyplej sem ho zapl a zhruba po dalších 15minutách co frčel tak se z ničeho nic sám začal vypínat, prostě winy ukazovali že se sám vypíná, když jsem stornul tak znova(před tím než sem ho předtím vypl jsem ho zkoušel několikrát vypnout normálně), takže se podle mě dělo to co mělo před samotným vypnutím před 15minutama, a teď nevím co to zlobí, zdroj asi ne? základovka? button?

3) V jednom postupu skládání PC jsem se dočetl že zdroj počítače ať je nahoře nebo dole tak by měl být otočen větrákem dolů, v mé bedně mám zdroj dole a zdroj není možný otočit větrákem dolů, nebo by čučel hned do plechu, zdroj je celou dobu co ho mám otočenej větrákem nahoru ke grafice, tak se chci zeptat jak to s tím teda je:).

4) Až budu připojovat novou základovku a další věci k ní tak mezi ně patří i ventilátory v PC, na základovku je možnost připojit jen 1CPU + Jeden další, v PC mám dva další tak jsem myslel že teď jsou přes nějakou spojku spojený, ale, od každýho ventu vedej eden kabel, který se až v konektoru do desky spojí do jednoho(viz obrázek níže), tak nevím jestli tenhle konektor se dá zapojit normálně do té nové desky jako 1 ventilátor, přitom budou fungovat normálně oba. Jsem v tom ještě trošku laik tak se chci ujistit:)). Díky moc

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“